ТЕМА


 

Зимата идва, институциите

твърдят, че вече са готови

 

 

Зимата вече чука на вратата. Температурите падат, скоро може да завали и сняг. Всички институции в Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Монтана и Видин твърдят, че са подготвени за предстоящия снеговалеж и евентуалните заледявания. Налице е необходимата техника, както и материалите - луга, сол, пясък, а на места и по-модерни като "АйсМелт".

Практиката през минали години обаче показва, че всичко е о'кей докато падне снегът. Затрупа ли ни, минават дни докато пътищата се разчистят (да не говорим за тротоарите - те не се и пипат - хората вървят по прокарани от тях пътечки), а авариралите в преспите автомобили са често явление.

Затова колкото и да ни се иска да имаме бяла Коледа и Нова година, си го пожелаваме със свито сърце и едно наум. И така ще бъде, докато започнем да се уверяваме, че като се изсипе снегът, всички започват екипно да си вършат работата и ежедневието на гражданите няма да бъде затруднено.

 

Плевен

 

Пътинженеринг започва работа след спиране на снеговалежа

 

Все още не е ясно кой ще се грижи за проходимостта в града

 

Миналогодишният януарски сняг ни изненада въпреки готовността за зиматаЕмилия КАРАБУЛЕВА

ай-важното, което трябва да се знае от гражданите при настъпване на зимната обстановка, е да спазват инструкциите, да се съобразяват с пътните условия, когато има затворени пътища да ползват обходни маршрути и да поставят вериги, ако се налага. Трябва да е ясно, че ние започваме работа по участъците от републиканската пътна мрежа от момента на спиране на снеговалежа и от констатиране на заледяването, обясни Ленко Топалски, началник на отдел "Текущ ремонт и зимно поддържане на пътищата в "Пътинженеринг АД в Плевен.

Две съвещания са проведени в началото на октомври т. г. във Видин и в Русе, където в присъствието на ангажираните с почистването на снега служби е била обсъдена готовността на пътно-поддържащите фирми за зимния период. В момента те действат по Инструкция за зимно поддържане на републиканските пътища, където точно е указано времето за реакция. Така персоналът на "Пътинженеринг трябва да се съобрази със състоянието на повърхността на платното за движение, за да го обработи с химически вещества за стопяване на снега и леда или да опесъчи участъка. Времето за реакция за първокласните пътища е 2 часа от падането на снега или заледяването, а за второкласните - 3 часа. Там, където има трудни условия за движение, повърхността се опесъчава в срок от 5 часа, при третокласните пътища "Пътинженеринг започва работа 8 часа след падането на снега. Частната фирма почиства само републиканските пътища в област Плевен, в градовете и селата машините влизат, само ако има сключен договор между кмета и пътно-поддържащата фирма. Отделно от това, кметовете на населените места трябва да се грижат за зимното почистване на четвъртокласната мрежа, поясни Ленко Топалски.

"Пътинженеринг чисти около Плевен и в областта от 2006 г., когато след възлагане на обществена поръчка Областното пътно управление сключва договор с холдинг "Пътища, който пък поверява почистването на частната фирма. "Пътинженеринг разполага с 4 районни пътни служби, разположени в Плевен, Левски, Гулянци и Телиш. Според дължината на пътищата, гъстотата на мрежата и нивото на пътното поддържане, тези районни служби са разделени на опорни пунктове, в момента те са 16 за областта. "В пунктовете имаме денонощно дежурство, задачата на персонала е да наблюдава температурните състояния, промените във времето и да информира главния диспечерски пункт в Областното пътно управление по 2 пъти в денонощие, обясни Ленко Топалски. Така техническите лица, които наблюдават пътя, вземат решения за начините и времето на почистване - кои участъци е най-належащо да бъдат обработени, какви и колко машини да бъдат пуснати в действие, ако се налага да се затворят някои пътища. "Пътинженеринг има право да взема решение за затваряне на участъци, за да ги почисти, преди да са минали автомобили и да са стъпкали снега. А това много затруднява по-нататъшната дейност на частната фирма, коментира Топалски.

В момента с почистването са ангажирани 84 човека. Когато завали снегът обаче и се наложи да бъдат пуснати в действие всичките 104 машини, персоналът набъбва до 250 човека. "Пътинженеринг наема техника от кооперации, кметства, фирми-подизпълнителки, ако снеговалежът е обилен и не може да се справи само със собствена техника.

Все още не е ясно кои фирми ще почистват Плевен през зимата и четвъртокласната пътна мрежа на територията на общината. Още в края на октомври бе оповестено, че община Плевен провежда обществени поръчки за избор на изпълнител.

Преди месец кметът Найден Зеленогорски, неговите заместници и директори на дирекции се срещнаха с кметовете и кметските наместници на малките населени места в община Плевен, за да обсъдят заедно готовността за зимния сезон и предприемането на превантивни мерки за недопускане на критични ситуации. На всички участници в срещата бе предоставен пълен списък на Кризисния щаб за работа при зимни условия 2008/2009 със съответните отговорни лица от институции и фирми, техните дежурни или диспечери и телефоните за връзка. Списъкът, изготвен под формата на указател, съдържа и телефоните на местните медии и кореспондентите в Плевен, както и опис на наличната техника, която може да се използва при зимни условия.

 

 

ГАБРОВО

 

Правят метеорологична станция

 

Вече стегнаха снегорините на местната фирма "Благоустрояване"

Мариана ДИМИТРОВА

До края на годината ще бъде въведена в експлоатация на територията и за нуждите на община Габрово прецизна метеорологична станция. Решение за това е взел Съветът по сигурност и управление при кризи в града на Рачо Ковача. Метеорологичната станция ще е с включване на сензори, осигуряващи информация за температура на въздуха, влажност, атмосферно налягане, посока, скорост и студ на вятъра, количество на падналите валежи, соларна радиация и UV сензор. Информацията от станцията ще се въвежда в сайта на местното кметство, за да може да се ползва както от специалсти, така и от граждани.

Общинският съвет по сигурност, управление при кризи и щабът за координация на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи в Габрово отчетоха, че има добра предварителна подготовка за работа и живот при зимни условия.

Местната общинска фирма, която е ангажирана за снегопочистването, разполага с необходимите за зимното почистване машини и с нужните за опесъчаване инертни материали. До момента са доставени 1 200 куб. м пясък и 100 тона сол.

ТЕЦ-ът в Габрово разполага с горива за топлоподаване до края на януари. Електроснабдителното дружество Е.ОН има готовност до осигури 16 аварийни екипи, които да работят за извършване на неотложни аварийни работи при зимни условия.

Подготвен за зимата е и спасителният отряд на Планиската спасителна служба, който да откликне при критични ситуации във високата част на планината. Дежурства в курортната местност Узана ще бъдат давани от началото на декември до 31 март догодина. По коледните и новогодишни празници при обилен снеговалеж почти всяка година там остават блокирани курортисти.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Използват АйсМелт за борба с обледяванията

 

Кремена КРУМОВА

С 14 нови комбинирани снегопочистващи машини ще бъде почиствана републиканската пътна мрежа в региона. Още 74 такива и 40 автомобила за борба с обледяванията включва планът на Областно пътно управление за тази зима. 21 тежки машини също са готови да излязат по пътищата на областта. За зимния сезон са предвидени 14 700 куб. м инертни материали и 1 840 т сол, които трябва да бъдат доставени в 16-те пункта на областта до 15 ноември. Гражданска защита (ГЗ) също разполага с техника, готова за кризисни ситуации. Това са три емтелбета и 28-тонен кран. ГЗ получи и 40-тонен мобилен кран, който в случай на нужда ще бъде превозван на платформа за разчистване на пътищата от аварирали или закъсали тежкотоварни камиони.

Всичките десет общини в областта са готови да посрещнат зимата. Извършени са необходимите подготовки за действия при зимни условия. Създадени са кризисни щабове, заредени са с горива училищата и детските градини, сключени са договори с фирми за поддръжка на общинската пътна мрежа и такива за доставка на храни, депонирани са инертни материали в близост до опасни пътни участъци. За първи път тази зима в старата столица ще се използва високотехнологичната сол "АйсМелт, информираха от снегопочистващата фирма "Титан". 20 тона от новия материал, внос от Русия, вече са поръчани. С него ледът ще се топи по-бързо, по-малко ще са вредните въздействия върху асфалта, разходните норми ще са по-малки от пясъчно-солната смес и ще бъде по-ниска корозията на автомобилите.

Единствено в участъка от главен път София - Варна, преминаващ през територията на община Стражица няма готовност за действия при зимни условия, алармира кметът на Стражица инж. Стефан Стефанов. В кантоните в Кесарево и Камен няма пясък и сол, няма я и нужната техника, която да изтегля закъсали превозни средства. Директорът на Областно пътно управление Радомир Хаджитанев не отрече това и обеща, че до 15 ноември ще снабди кантоните с нужните инертни материали и техника. Шефът на КАТ във Велико Търново Вельо Ценев от своя страна заяви, че ако не бъде отворен Проходът на Републиката в срок, е готов да реорганизира движението на автомобилите и да пренасочи потока през други обходни пътища, например прохода Котел-Омуртаг.

 

 

ВИДИН

 

Община Грамада не е наела фирма, сама ще си чисти

 

Теменужка ИЛИЕВА

"Готови сме за работа при зимни условия, съобщи директорът на Областното пътно управление във Видин инж. Павел Драганов. Управлението се е доверило на фирма "Вида пътстрой" и на "Пътно поддържане" - Белоградчик. Двете пътни фирми ще чистят снега от цялата републиканска мрежа на областта - 611 км. В момента се изготвят досиета на всеки пътен участък. Те включват описание на особеностите на участъка, коя фирма го обслужва, каква е техниката - собствена и наета, кои са отговорниците за участъка и водачите на техниката - техните имена и телефони, къде се намира опорният пункт. Досега са доставени 2 000 т пясък от необходимите 3 800 т, 390 т сол от нужни 500 т. В Областното пътно управление е започнало денонощно дежурство, открит е и горещ телефон, на който гражданите могат да се обаждат за заледени участъци, паднали дървета или друга помощ на пътя.

Четири снегорина ще чистят снега във Видин, съобщи кметът Румен Видов. На тези машини ще се разчита и за междуселските пътища. Те са снабдени и с пясъкоразпръсквачи. Осигурени са 250 т пясък и 25 т сол. Сключеният договор с фирмата, която ще чисти улиците от сняг, предвижда излизане на снегорините при снежна покривка от 5 см. Главните улици трябва да бъдат почистени за 4 часа, а кварталните - за 12 от началото на снеговалежа. Общината има изградени две групи, които ще дежурят денонощно за паднали дървета, клони, обърнати контейнери и др. Те са снабдени с моторни резачки, триони и товарен автомобил за извозване на дънерите и клоните. В момента кметовете изпълняват бърза задача - издирват хора с трактори, които може да бъдат приспособени за снегорини. Те ще почистват улиците на селата от снега, а общината ще осигури заплащане за тази дейност. За зимното почистване на общината са преведени предвидените за това средства от държавния бюджет в размер на 33 400 лв.

Кметовете и на останалите общини твърдят, че са се подготвили за живота през зимата. Наели са техника и са сключили договори с фирми за почистване на улиците и общинските пътища. Единствено общината в Грамада не е сключила договор с фирма, защото се е снабдила с техника и сама ще почиства пътищата си. Тя си е купила от Германия използван, но годен високопроходим автомобил - мерцедес, снабден с допълнителна техника за почистване на снега и опесъчаване. Разполага и със собствен булдозер и със самосвал, с който ще превозва пясъка. Други години с часове изчаквахме фирмата да свърши задълженията си към други общини и тогава да дойде при нас. Затова решихме ние сами да управляваме снегопочистването, обясни кметът Николай Гергов.

Общините в Белоградчик и Кула са си купили малки машинки за почистване на тротоарите от сняг. Капацитетът им е 4 км на час.

 

 

ловеч

 

35 млн. лв. отпуснати за шосетата

 

Мира ГАНЧЕВА

35 млн. лв. са отпуснати от Национална агенция "Пътна инфраструктура" за зимното поддържане на републиканската пътна мрежа в Ловешка област, която е с обща дължина 735 км. В зимното поддържане на пътищата ще участват 140 машини и фирмите "Пътстрой" АД - Ловеч, и "Пътприбор" - Троян. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация, след като областният щаб за координация обсъди готовността за работа при зимни условия. Във всички осем общини са доставени необходимите количества горива за училищата, детските градини и социалните заведения. Проведени са конкурси и навсякъде има подсигурени фирми, които да се грижат за почистването на населените места в областта. Извършена е профилактика на съоръженията на електропреносната и ВиК-мрежа. За всички пътища в Ловешка област са осигурени необходимите количества пясък, сол и луга. Пясъкът обаче е по-едър и това би могло да доведе до проблеми с канализационната мрежа в Троян, изказаха опасения от общинската администрация.

С цел готовност при усложнена зимна обстановка високопроходими реанимационни санитарни автомобили 4х4 са разпределени за филиалите на "Спешна помощ" в Ловеч, Троян и Тетевен. Заради опасност от снежни навявания в селата Крушуна и Горско Сливово е осигурен автомобил "Ланд Ровър".

Определени са областни денонощни координатори по зимно поддържане. "Пътно управление" и фирмите-изпълнители по зимното поддържане вече координират действията си с полицията и "Гражданска защита".

 

 

монтана

 

99 машини излизат при нужда

 

Миналата зима бе доста снежна и създаде много трудности за почистването

Момчил ИВАНОВ

Пътните служби в Монтанско са готови да посрещнат зимата, заяви директорът на Областното пътно управление в Монтана Илиян Илиев. В 8 пункта около шосетата на региона са складирани 7 500 тона пясък и 600 т сол, които ще бъдат хвърляни при сняг и заледявания. Разработен е и оперативен план за зимно поддържане на пътищата, в който са уточнени районите за чистене на всяка от отделните служби. За почистване на снега от пътищата в област Монтана през тази година са определени 99 машини. От 20 октомври насам е въведено денонощно дежурство в пунктовете в общините на региона.

Община Монтана има готовност да посрещне зимата. В който и момент да завали сняг, то пътищата веднага ще бъдат разчистени, обяви кметът Златко Живков. Общината разчита изцяло на своята фирма "Чистота" за града и 23-те села и няма да наема други фирми. Фирмата е закупила 900 т пясък и 80 т сол, които ще бъдат хвърляни по пътищата. Осигурени са достатъчно на брой машини и хора, разработени са планове, въведени са дежурства и са разпределени отделните райони на града, уточни Живков. За пътищата от общинската пътна мрежа е проведен търг и са избрани фирми, които да чистят.