ТЕМА


 

 Ще ни изненада ли пак зимата?

 

 

Плевен

 

Общината се тутка с търговете

 

При тежка обстановка фирмите ще работят с налични количества материали

 

Емилия КАРАБУЛЕВА
Поля ТОМОВА

Още на 10 октомври областният управител на Плевен Цветко Цветков издаде заповед за организация на работа при тежка зимна обстановка. Според документа Областна дирекция "Полиция" (ОДП), съгласувано с директора на Областно пътно управление (ОПУ) трябва да предприемат своевременни мерки за създаване на подходяща организация на движението по пътищата в зависимост от конкретните пътни и метеорологични условия. На тях е поверено да пренасочват или забраняват движението на определени или всички превозни средства по отделни пътни участъци при усложнена обстановка на територията на областта.

Директорът на ОПУ трябва да създаде необходимата организация за поддържане на републиканската пътна мрежа на територията на областта, като съгласува действията си с РПУ по места. Подходящи площадки, където автомобилите могат да спират за поставяне на вериги или за изчакване на срока за забрана на движението, бяха определени от ОПУ, съвместно със сектор "Пътна полиция" при ОДП.

Съвместно с дирекция "Гражданска защита" (ГЗ) фирмите, поддържащи общинските пътища, вече разработват планове с варианти за действие при сложни климатични условия. Директорът на ОПУ и кметовете на общини се задължават със заповедта на областния управител да завършат започнатия ремонт на пътната мрежа и прилежащите й пътни съоръжения в предвидените срокове и да сключат договори за необходимата техника за снегопочистване. Копие от договорите се изпраща в ГЗ. Вече текат проверки на техниката и наличните количества сол, пясък и инертни материали във фирмите, сключили договори за пътно поддържане.

Фирма "Инжстрой" има сключени два договора, единият от тях е за поддръжка на четвъртокласната пътна мрежа на община Плевен. По него вече са доставени необходимото количество сол - 200 т, както и 200 кубика пясък, оформени са площадките и пунктовете за региона. Техниката е подсигурена, направени са ремонти на автомобилите за поддръжка, заяви шефката на "Инжстрой" Маргарита Вачкова.

Само за Пелишат и Згалево ще се наложи да се използва наемна техника, както и на по-трудните участъци край Брестовец. В момента в общинската фирма подменят гумите на самосвалите, материалите за опесъчаване на четвъртокласната пътна мрежа вече са доставени.

Другият договор с община Плевен за миналата зима е продължен за централна градска част, за този район от общината са задължени да доставят материали, а "Инжстрой" вече е направила разпределение на техниката за поддръжка.

Проблем има с провеждането на търговете, останали са малки количества луга, ще ползваме наличните материали, докато се свърши административната работа, сподели Маргарита Вачкова. За лугата от общината възлагат обществена поръчка. Вече са направени и графиците, снегопочистващата техника е разпределена в общинската фирма. "Инжстрой" се грижи още за 76 улици в града, с приоритет се обслужват маршрутите на тролеите и автобусите. Републиканската пътна мража в областта се поддържа от холдинг "Пътища", който е сключил 3-годишен договор. Друг проблем според Вачкова са вредните смеси в солта, които разяждат гумите и обувките. През настоящата година е сключен договор с румънска фирма, от "Инжстрой" се надяват доставените количества да бъдат с по-висока чистота.

Фирма "Шеле" - Плевен, е готова да посрещне зимата, заяви директорът й Иво Георгиев. В момента колите се подготвят за зимните условия, добави той. През зимния сезон фирмата почиства от сняг индустриалната зона, Софийската магистрала, както и 65 спирки на обществения транспорт. Съгласно договор с община Плевен по почистването на спирките ще работят хора, които през летния сезон също са били наемани за поддържане чистотата на града. До дни се очакват необходимите количества сол и пясък, които ще бъдат достатъчни за плевенския клон на фирмата, каза Георгиев. Община Плевен превежда редовно парите по договора, категоричен е той. Най-големият проблем пред "Шеле" в зимния сезон е невъзможността на снегорините и тежките машини да влязат и да почистват малките и тесни улички, сподели Иво Георгиев. Особено тежко е положението пред болницата заради многобройните паркирани автомобили около централния й вход. От фирмата предупредиха водачите да не паркират колите си пред входа, защото затрудняват движението и почистването на района около болницата. По време на зимния сезон "Шеле" поддържа непрекъснат контакт с органите на МВР и ГЗ. От тази година фирмата има денонощен телефон, на който гражданите могат да звънят при необходимост - 804048.

От община Плевен все още подготвят търговете за зима 2007 г., а дотогава "Инжстрой", "Чистота" и "Шеле", които се грижат за подготовката на града за зимните условия, ще работят с наличните количества материали. А гражданите на Плевен ще се надяват на топли дни, за да не ни изненада зимата отново.

 

 

Монтана

 

Дупки по пътищата затрудняват снегопочистването

 

Симеон НИКОЛОВ

При план за закърпване на 300 000 кв. м. дупки по шосетата от републиканската пътна мрежа в Монтанско през това лято са запълнени едва 67 000 кв. м. Това съобщи директорът на Областното пътно управление (ОПУ) Петко Иванов на среща с кметове от региона по повод предстоящия зимен сезон и проблемите в снегопочистването. Причина за неизпълнения план е липсата на достатъчно средства. ОПУ е дало заявка за нужните за закърпване на дупките пари, но е получило от агенция "Пътища" малка част от тях, уточни Иванов.

При зейнали дупки снегопочистването ще бъде затруднено, ще има аварии по почистващата техника и при разтопяването на снега пътищата ще приличат още повече на лунен пейзаж, заявиха кметовете на общини. Някои от тях коментираха, че не става въпрос за случайна грешка, а за системно пренебрегване на региона от централната власт за сметка на други региони. Накрая градоначалниците поискаха от областния управител Тодор Върбанов да им организира среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството или с някой от неговите заместници. Губернаторът обеща да търси местните депутати за съдействие.

За сега в област Монтана има достатъчно инертни материали за зимно поддържане, има и достатъчно машини за разчистване на снега, съобщи Петко Иванов. Осигурени са 10 000 куб. м. пясък и 100 тона сол, които ще стигнат до средата на януари. За всеки километър път през зимата има 1 500 лв., похвали се Иванов.

Службите за пътно поддържане са определили седем пункта в региона, където през зимата ще дежури високопроходима техника за изтегляне на закъсали в сняг и преспи автомобили. Определени са и местата, на които ще бъдат поставяни КПП-та и указателни табели за състоянието на пътищата.

 

 

Ловеч

 

Пешеходната зона е най-критична

 

Мира ГАНЧЕВА

Ловешката общинска фирма "Еко", която миналата година се занимаваше със снегопочистването в града, е готова да посрещне и тази зима. Дружеството кандидатства и за този сезон по обществена поръчка. На склад са вече 150 тона сол за индустриалните пътища и 60 тона луга. Това съобщи за "BG Север" управителят Красимир Бочевски. За градските условия по-подходяща е лугата, тъй като по стръмните улици тя по гравитачен път слиза надолу и почистването става хем по-евтино, хем по-ефективно, обясни шефът на фирмата. В готовност за зимата е преведена и наличната техника - четири снегорина, челен товарач, водоноска за лугата, нает е и разпръсквач на инертни материали. От миналата година фирмата разполага и със собствена фреза за сняг, която почиства изключително централната градска част и най-вече пешеходната зона. Най-често футболният отбор "Литекс" чисти игрищата си с нея.

Най-голям проблем при снегопочистването създават паркираните по пътя автомобили. Въпреки че машините на "Еко" се стремят да чистят сутрин рано, преди основния трафик, тези коли създават предпоставки за пътно-транспортни произшествия. Случвало се е трактор да закачи някой паркиран автомобил. Иначе "Пътна полиция" съдейства при снегопочистването с пилотираща кола. Гражданите обаче не проявяват разбиране и не ни оказват съдействие, тревожи се Красимир Бочевски.

При по-ниски температури от минус 10 градуса лугата и солта стават неефективни, обясни шефът на дружеството. Тогава трябва да се премине към опесъчаване. Снабдяването с пясък не е проблем, тъй като машините имат денонощен достъп до депо. Тази процедура обаче води до друг проблем - пълнят се шахтите, и затова опесъчаване се прилага единствено при поледици. Иначе снегът се чисти "до асфалт".

Много спорове предизвикали т. нар. "легнали полицаи" - да се махнат ли през зимата, или не. Миналата година те не бяха махнати за пръв път по настояване на Красимир Бочевски.

Пешеходната зона е най-критична при почистването през зимата. Когато се заледи, се избягва обработката на леденото покритие с химикали, тъй като се рушат плочките. Тогава почистването става с гребла. За по-дебели пластове лед се използва фрезата, но не дава добри резултати.

 

 

Враца

 

Все още не е ясно кой ще поддържа улиците

 

Цветана АТАНАСОВА

В община Враца до 6 ноември не беше ясно коя фирма ще почиства снега и ще поддържа четвъртокласната пътна мрежа. Резултатите от обявения на 2 ноември конкурс ще станат известни след средата на ноември.

Според кмета Войслав Бубев причина за това забавяне е неяснотата около размера на средствата, които трябва да се преведат от агенция "Пътища". Едва на 1 ноември станало ясно, че ще се плаща по около 1 000 лв. на километър.

Всъщност така е било и миналата година, когато почистването е било поверено на общинската фирма БКС.

Отговорникът по снегопочистването в БКС Петър Лалов съобщи, че вече са доставени 225 т сол и 362 т пясък. Заявени са и се очаква да пристигнат още 300 т сол и 400 т пясък. В готовност за работа при зимни условия са 14 машини, от тях 5 снегорини.

С тригодишен договор холдинг "Пътища" се задължи да извършва снегопочистването и текущото поддържане на републиканската пътна мрежа в област Враца. В тази дейност ще бъдат включени 136 машини. От заявените 10 500 куб. м пясък са доставени до началото на ноември 5 000 куб. м., но от необходимите 1 200 тона сол, досега не е пристигнал и килограм, уточниха от Областно пътно управление и допълниха, че се очаква инертните материали да се доставят към средата на ноември.

Изпълнителният директор инж. Марга Нинова съобщи, че от 1 ноември управлението е преминало на зимен режим на работа. На всички 11 опорни участъка във Врачанска област се въвежда дежурство на снегопочистващата техника. Вече са отворени за движение и двете платна на пътя между Враца и Мездра, който от няколко месеца е в ремонт. Поставена е необходимата маркировка и знаци, ограничаващи скоростта, тъй като ремонтът не е окончателно приключил.

Проектът за рехабилитация на тази част от международния път Е-79 ще продължи и догодина.

 

 

Велико Търново

 

Техниката е налице, макар и амортизирана

 

Кремена КРУМОВА

Област Велико Търново е готова за зимата. Седем от десетте общини в региона все още са в процедура по сключване на договори със снегопочистващите фирми. На заседание на Постоянната областна комисия за защита на населението от бедствия, аварии и какатсрофи (ПОКЗНБАК) бяха обсъдени докладите за работата на общините, ведомствата и фирмите в областта за извършената подготовка през зимния период. Всички посочваха, че училищата, институциите и населението са подготвени да посрещнат студения период. Проверени са и двете фирми "Пътно поддържане" във Велико Търново и Павликени. Нужната техника е налице, макар и доста амортизирана, особено солопръскачките, които са изгнили и разядени от многото работа и най-вече от продукта, който изхвърлят - солта. Най-сериозните и тежки участъци по пътя в областта са Кавлак, Масларево и проходът "Хаимбоаз", където преходът е труден, ако автомобилът няма вериги или се кара с висока скорост при завоя.

В община Велико Търново дежурството на фирмите по снегопочистването ще започне на 15 ноември. 96 км е общата дължина на улиците в общината, които ще се поддържат през зимата. На този етап са осигурени 1 200 тона пясък и 50 тона сол. "Титан чистота" - София, с клон във Велико Търново ще почиства улиците в града. По думите на нейния управител Йордан Йоданов фирмата разполага с 10 снегорина и 6 пясъкоразпръсквачки. Закупени са 2 000 т пясък. Най-големият проблем на "Титан чистота" според Йорадан Йорданов са спрените автомобили на неудобни места.

Машините на фирмата са на по 7 - 8 години, сега се очакват да пристигнат още два тежки чешки снегорина. По 30 000 - 40 000 лв. струва един голям автомобил втора ръка, казва управителят на местната снегопочистваща фирма. Новите са много повече. Получава се така, че много вкарани пари в техника стоят затворени по близо осем месеца, защото машините не работят. А по 100 000 - 120 000 лв. в минали години е струвало на общината зимното поддържане с такава фирма. Така процесът става нерентабилен, смята Йорданов.

 

 

Габрово

 

Кошмарът идва от дължината на града

 

Мариана ДИМИТРОВА

Габровската общинска фирма "Благоустрояване" е готова за зимата и нейните неприятни изненади. Това декларира нейният шеф Андрей Господинов, на чието подопечно дружество е възложена поръчката за зимното почистване на улиците. Набавени са необходимите инертни материали, приключила е ремонтната дейност по машините. Предвижда се и закупуването на нова техника. В момента дружеството разполага с 20 специализирани машини за зимно почистване. Включително и роторен снегорин за почистване на тротоари. От побратимия на Габрово швейцарски град Тун, съгласно договор за сътрудничество, са пристигнали два малки трактора, оборудвани за зимно почистване.

В складовете на дружеството има вече 380 т сол и над 1 000 т пясък, с което на практика е приключила доставката на инертни материали. Количеството им е пресметнато да стигне за една средно тежка зима, увериха от ръководството на габровското "Благоустрояване". Всичко необходимо за групите за ръчно почистване на града също вече е осигурено. Единствено притеснения създавали новите водачи, които нямали нужния опит и винаги можело да се очакват изненади, особено в началото на сезона. Освен основните пътни артерии, балканският град е пълен със стръмни улици, в които е почти невъзможно да влязат тежките снегорини. Зимата е кошмарна за Габрово, тъй като по тази причина в уличките трудно влизат и специализираните боклукчийски камион.

Габрово е много дълъг град и излизането на някоя от основните машини от строя винаги създава допълнителни затруднения, притеснява се шефът на "Благоустрояване". Именно заради едно такова "излизане от строя" на него още му държи влага от миналата зима, когато градът осъмна целия в бабуни. Ситуацията бе особено тежка, тъй като създаваше реална опасност от пътно-транспортни произшествия, без да се брои фактът, че хората изпочупиха колите си по непочистените навреме улици. Най-потърпевши тогава бяха таксиметровите шофьори, а здравите им псувни бяха насочени най-вече към габровския кмет. Той от своя страна не прости на управителя на "Благоустрояване" и го глоби с 10% от стойността на всяка фактура, която дружеството депозираше за изплащане в общината за извършената дейност по снегопочистването. Сега шефът на фирмата се надява тази ситуация да не се повтори.