СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                           СОЦИАЛНО                                "BG Север" - брой 44 (9 - 5 декември 2011 г.)


 

4 години плевенчанка гледа детето на починала родилка

 

Оправдават смъртта на Валентина с "лошо стечение на обстоятелствата"

 

Марина не може да забрави преживения преди години кошмар, сн. авторът

Марина не може да забрави преживения преди години кошмар, сн. авторът

Инна СТЕФАНОВА

Случаят със смъртта на 35-годишната Валентина от Велико Търново се търкаля в тамошната прокуратура в продължение на една година. По него работят три комисии. Установени са седем нарушения на медицински процедури и членове от лекарския кодекс. В крайна сметка заключението е - лошо стечение на обстоятелствата, довели до летален край. Плевенчанката Марина Атанасова и до сега не може да се отърси от преживения преди пет години и половина кошмар. На 13 май 2006-а вместо радостната новина, че брат й ще има дете, тя получава известието, че снаха й е мъртва. Потегля веднага за старопрестолния град, където живее най-близкият й родственик, за да попадне във водовъртежа на истински абсурди. Към лента на трагичните събития тогава я връщат зачестилите напоследък случаи на починали родилки.

Късно вечерта, когато й съобщават страшната новина, нашенката тръгва за Търново. На другата сутрин отива в болницата, за да вземе смъртния акт и да уреди процедурите по погребението. "Още тогава разбрах, че нещата не са чисти. Сестрата не ме пусна при главния лекар на акушеро-гинекологичното отделение - излъга, че го няма. Слязох в моргата, там видях как всички лекари се изнизват пред очите ми. Остана само санитарят, който ми каза, че документите са в прокуратурата и трябва да изчакам. Чаках 18 часа. Един от патолозите ми подаде напечатана бланка (смъртния акт) с диагноза - починала следствие остра кръвозагуба - без много обяснения. Потърсих дрехите и джиесема й. Трябваше да се карам, за да ми ги върнат. В телефона беше ровено. Обяснявам си го с факта, че снаха ми имаше приятелка в болницата. Някой след инцидента се е страхувал, че работещ в здравното заведение може да знае истината за смъртта й. Имали са време да я предупредят, дори да я заплашат да мълчи", разказва сега Марина. Да мълчат по думите й са заплашени и останалите жени, които са били в стаята на снаха й Валентина по време на раждането - разбират го с брат й по-късно, когато все още имат сили да търсят истината.

 Жените са били предупредени, че ще отидат пак да раждат, за това да му мислят какво правят. Признали пред опечаления съпруг и сестра му истината, но категорично отказали да я повторят в съда или пред прокурор. Според версията на раждалите с Валентина жени по грешка й е била поставена инжекция, която е спряла контракциите. Родилката спряла да говори, да мърда, лежала безжизнена. Когато разбрали за гафа лекарите се втурнали първо да я израждат с вакуум, после са я рязали.

В болницата Марина и брат й чуват други обяснения. Едното е, че странна болест се е проявила за секунди и кръвта е спряла да се съсирва. Другото - че получила кръвоизлив, но в момента нямали кръв за преливане и за това "я изпуснали". Според официалното мнение на прокуратурата смъртта е настъпила вследствие на лошо стечение на обстоятелствата. В него са констатирани 7 тежки нарушения в работата на екипа. Становището си обаче прокуратурата не внася в съда. И нещата приключват до тук.

"Междувременно в пощенската си кутия открихме плик без подател. В него бяха сложени листове с преснимани извадки от учебници по акушерство и гинекология. Те бяха подчертани с червен химикал там, където при снаха ми са направени грешки. Някой с гузна съвест ги е пуснал в кутията, искал е нещо да ни подскаже, но аз и брат ми с тези хартии без свидетелства на живи хора бяхме с вързани ръце да направим каквото и да е", продължава разказа си Марина.

След погребението тя остава в Търново. Когато бебето е на пет дни го взимат и Марина започва да се грижи за него. Няма кой друг да помогне на брат й. Остава при него четири години. В Плевен зарязва работата и семейството си. "Когато няма подобаващо наказание за лекари, отнели човешки живот, и някой ги прикрива, те ще продължават да си играят със съдбите на хората и с живота им", категорична е Марина. Споровете между лекари и пациенти или техни близки според нашенката трябва да се решават извън съда. Иначе реалността днес ще е такава като преди пет години и половина, когато се случва нещастието със снаха й - подмяна на документи, лъжи и прикриване на грешки. Ще има и други деца, останали сираци като малкия й племенник Валентин, който казва "лельо", но никога няма да произнася думата "мамо", макар че скоро ще стане шестгодишен.

 

 

Много хора в селата са без дърва

 

Поля ТОМОВА

Мария Трифонова от село Гривица се отоплява с дърва през зимата. Всяка година още през пролетта възрастната жена отива в кметството и си плаща за три кубика. Дървата се докарват в края на лятото или в началото на есента. Не и тази година обаче. Заради забавянето Трифонова си взема парите от кметството и си купува дърва от търговец. Цената обаче е различна - дървата от кметството струват 45 лева за кубик, а тези от свободния пазар - 70 лв.

Като Мария са още десетки хора в плевенските села. Някои имат запаси от миналата година и сега не им се налага да си купуват от скъпите дърва. Други обаче нямат нито запаси, нито пари, за да си купят гориво. Забавянето тази година е свързано с промяната в Закона за горите и горския фонд, твърдят кметовете на селата.

"Имаме готовност, имаме и дърва, които са маркирани и чакат, но не можем да сечем, защото промяната в закона вече не ни разрешава. Затова не можем да дадем на хората дърва, въпреки че те са ги заявили още през пролетта", твърди кметът на Гривица Тошко Маринов.

Кметът на Плевен Димитър Стойков пък обяви, че вина за ситуацията има предишното ръководство на община Плевен. "Законът е влязъл в сила на 9 април. Много общински ръководства в страната са вкарали в общинските съвети проекти за решение за продажба на дървесина на хората чрез търг или по ЗОП. За съжаление, в Плевен досега такова предложение няма", каза кметът на града.

Общинското ръководство внесе предложение за откриване на необходимата процедура на заседанието на общинския съвет на 7 декември. Ден преди това обаче бе обнародвана Наредба 29, която регламентира снабдяването на хората с дърва за огрев, без да се преминава през сложната процедура на търг или по ЗОП. "Тази наредба прехвърля правомощията по продажбата на дървесина на корен на кмета и общинския съвет, така че на следващата сесия ние ще внесем предложение до ОбС, в което ще се упомене точно количеството дървесина и цената, на която ще можем да я продадем на хората, без да е необходимо да търсим лицензирана фирма, която има право да придобива дървесината и да я продава", заяви Димитър Стойков. Това обаче ще стане в началото на януари. Дотогава тези, които могат да си го позволят, ще си купят дърва на по-високите цени. Останалите ще чакат.

"Като докарат дървата сега, през зимата, те ще са влажни и ще горят трудно. Ние нямаме остатък от миналата година и се наложи да се топлим на ток. Сега хем имаме високи сметки, хем стоим на студено, защото с ток къща не можеш да стоплиш", казва Георги Иванов от Гривица. Човекът твърди също, че от неразборията с дървата за огрев печелят единствено бракониерите. "Ходят и безбожно съсипват горите. Режат не отдолу, а на метър високо, ама нали знаеш - срещу ръжен не се рита", споделя Иванов.

Много от хората подозират, че вина за ситуацията имат и кметовете по селата, които не са предоставили навреме списъците си в община Плевен. По този начин те принудили хората да си купуват дърва на свободния пазар, от което печелят фирми, близки до съответния кмет.

 

 

Безработна касиерка остави 36 семейства без топла вода

 

Вяра ЦЕНОВА

Десет дни три входа с 36 апартамента на бул. "Скобелев 22" останаха без топла вода. Причината не е авария, а касиерката. Според съседите - една много симпатична и интелигентна жена, но изпаднала в тежката ситуация да няма пари за прехрана. 60-годишната касиерка е безработна, брат й е тежко болен, семейството буквално гладува. За да покрие неотложните си ежедневни нужди, тя използвала събраната от съседите сума за ВиК. Водомерът за студената вода, затоплянето на която отделно се плаща на ТЕЦ-а, е един за трите входа. Водоснабдителното дружество го свалило "наказателно" - до заплащането на дължимата сума за консумираната вода. Заедно с вноската за поставянето му отново сумата нарастнала до около 420 лв.

Обитателите на трите входа се разгневили - спряна им е топлата вода, за която те са си платили, а някои от тях също са в затруднено финансово положение. Най-много от ситуацията си изпатили и семействата с малки деца, възрастни, болни.

След тежко събрание във входа и последвали още няколко дни на топлене на вода в канче, хората разбират, че са изпаднали в патова ситуация. Никой не иска отново да плати, а касиерката няма откъде да вземе пари, за да възстанови сумата. Историята е конкретна, но и обобщаваща за общата българска картина. Въпреки че са бесни на касиерката си, хората осъзнават факта, че ВиК няма да им пусне водата, докато не платят, като в същото време има цели квартали в България, които не плащат, а не им спират водата.

Сагата приключила тази седмица и топлата вода потекла от кранчетата на живущите в злощастния блок. Светлана - майка на едногодишно дете, се принудила да внесе цялата сума. Сега обаче започва нейната сага - да си събере парите от хората, които с право не желаят да плащат повторно.

 

 

Послушай лекаря

 

Моля да ми отговорите какво да направя, за да спася детето си, което е на 10 г., от кошмара хъркане. Преди една година извадихме третата сливица, но детето си остана със същите симптоми, както преди операцията.

Моника Стоянова, Бургас

 

И без трета сливица малчуганът може да продължи да хърка

 

Д-р Юрий НИКОЛОВ, УНГ, завеждащ клиника "Св. Параскева"

Хъркането е симптом, говорещ за нарушено дишане, причинено вероятно от много и разнообразни причини. Те най-общо биха могли да се разделят на две големи групи - възпалителни и такива, свързани с определени деформации в анатомичните структури, през които преминава въздухът по време на дишане. Вие съобщавате, че детето ви е оперирано преди една година от трета сливица и нещо много важно - че веднага след операцията симптомите, характерни за преди нея, не са отзвучали. Това е възможно, когато третата сливица има по-особено разположение или е по-голяма на обем и по време на оперативната интервенция, ако същата не се извършва под директен визуален контрол с помощта на оптика, е възможно да остане парченце от третата сливица, което да продължи да се развива и нараства, да боледува, да задържа инфекция също както неоперираната трета сливица и да продължат съответно същите оплаквания. Друга причина, която не би могла да се отстрани при индиректна хирургична интервенция, това е хипертрофията на страничните лимфоидни стълбове в епифаринкса, които също причиняват нарушаване на движението на въздушния поток. Други от най-честите причини за хъркането са в носа като въздухоносен орган. Те могат да се дължат на определени деформации, свързани с носната преграда, изкривяване на септума или в резултат на хронични възпалителни процеси и развитието на хипертрофия (нарастване на лигавицата на вътреносовите структури), като по този начин се стеснява въздухопроводния обмен. Така въздухът преминава през значително съпротивление и когато детето е в легнало положение това съпротивление е много по-изразено и се налага недостатъчното дишане да се компенсира с дишане през устата. Друга причина за хъркането са някои деформации в мекото небце, свързани пак с хронични възпаление или генетично обусловени. Честа причина за хъркането са хипертрофичните сливици в гърлото. Когато те нараснат на големина, естествено затрудняват движението на въздушния поток през носа и носоглътката и се получава компесаторно дишане през устата.

За вашето дете е необходимо да се направи една прецизна диагностика с ендоскопска апаратура, като първо се диагностицира носоглътката и се установи състоянието на структурите в нея и дали е необходима повторна интервенция. Необходимо е едновременно с това рентгенова снимка на синусите, за да се изключат възпалителни процеси в носната кухина и се уточни топографно анатомичното разположение на носните структури, както и да се направят тестове за установяване състоянието на другите сливици дали при тях има развитие на хронично възпалителен процес. Чак тогава може да се пристъпи към адекватно лечение.

 

Уважаеми читатели,

ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".

Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801-888

 

 

върни се в НАЧАЛО