СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                  Бизнес                                  "BG Север" - брой 44 (9 - 15 декември 2011 г.)


 

Плевенчани масово предпочитат местни заведения по празниците

 

Предлаганите ниски цени на кувертите са съмнителни, казват от бранша

 

В ресторант Ростов освен изискано меню, ще има и богата музикална програма, сн. архив

В ресторант Ростов освен изискано меню, ще има и богата музикална програма, сн. архив

Емилия КАРАБУЛЕВА

Средно с около 10 лв. са поскъпнали кувертите в местните заведения за празнична вечеря по Коледните и Новогодишните празници. В началото на декември повече от половината от местата в елитните ресторанти вече са попълнени, изготвени са празничните менюта и е уточнен програмният репертоар, установи репортерска проверка.

Ресторантьорите не крият, че през тази година интересът към празничната трапеза при тях е доста по-слаб. Ако през миналата година местата са били резервирани още през ноември, то сега клиентелата се ограничава до запитвания и сравняване на цените. Традиционно висока посещаемост за Нова година отбелязва ресторант "Ростов", там вече почти всички места са резервирани. Гвоздеят на празничната програма ще бъде изпълнител от музикалното шоу "Гласът на България", народни танци, модерен балет и диско ще развличат гостите на елитното заведение в празничната вечер. Кувертът там е 90 лв., за децата се предвижда 50%-ово намаление.

Празнична програма подготвят през тази Коледа и в ресторант "Капитал". Там цените не са мръднали от миналата година, кувертът е 100 лв., но пък в менюто са включени кулинарни глезотии, които са изненада за гостите, казват от известното заведение. 

По 60 лв. куверт са платили клиентите на битовите заведения "Стария орех" и "Александра". Освен богато меню за развлечение на плевенчани в празничната вечер са предвидени викторини, томболи и много изненади.В града има заведения, където цените на кувертите са съблазнително ниски - от порядъка на трийсетина лева. Там и менюто е по-оскъдно, но пък собствениците разчитат на висок градус в настроението.

Ресторантьорите предупреждават клиентите внимателно да оглеждат офертите, преди да изберат къде да прекарат празничната вечер. Понякога ниските цени са просто пазарна уловка, а после се налага гостите да доплащат в пъти повече от цената на куверта.

Все по-малко на брой плевенчани решават да пътуват по празниците. През последните години движението до други краища на страната се ограничава като посещение на близки и роднини. За плевенчани любими места за отдих са Троянският и Тетевенският Балкан, за Коледните и Новогодишни празници те наемат къщи и вили срещу сравнително добри цени, казват от местните туристически фирми.

Най-търсени в края на годината са почивки за по няколко дни до близки дестинации. Три нощувки със закуски в Солун излизат само 92 евро, срещу 360 лв. може да прекарате Нова година и в Дубровник. Още по-евтина е двудневна визита до Охрид, която струва 225 лв. Всички тези оферти включват пътуване с автобуси, обясняват от туристическите фирми.

От 300 до 400 евро пък вървят офертите за празниците в турските курорти, за Египет, Малта, Кипър и Тунис, но досега клиентелата е оскъдна. "Напоследък забелязваме, че на пазара се появяват и богати клиенти, които търсят екзотични дестинации за приятна почивка по празниците. Но те се броят на пръсти. Липсва средната класа, а по традиция плевенчани използват заделените си пари за покриване на неотложни разходи, вместо да пътуват по празниците", коментира Лоана Богданова, представител на голяма туристическа фирма в града.

 

 

Запознаха бизнеса с европейска програма

 

Еми СТАЛЕВА

Информационен ден по Оперативна програма "Развитие на конкурентноспособността на българската икономика 2007 - 2013 г." се проведе в зала "Плевен". Представителите на бизнеса бяха запознати с условията и начините за кандидатстване по три процедури: "Технологична модернизация в малки и средни предприятия", "Инвестиции в "зелена индустрия" и "Подкрепа за научноизследователската и развойна дейност на българските предприятия", съобщи Красимира Цветанова, началник на регионалния сектор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП). Подобни информационни дни бяха проведени и в градовете Варна, Велико Търново, Пловдив и София.

Лектори от ИАНМСП запознаха представителите на бизнеса от Плевен и областта с възможностите, които се предлагат по отделните процедури за безвъзмездно финансиране, за подготовка на документацията и за експертна помощ от страна на консултанти. Обсъдени бяха и някои проблеми във връзка с трудното кредитиране от банките, слабости в комуникацията с Изпълнителната агенция и наличието на административни пречки пред желаещите да кандидатстват по процедурите.

Ще припомним, че ИАНМСП е междинно звено по приоритетни оси 1 и 2 на ОП "Развитие на конкурентноспособността на българската икономика 2007 - 2013 г.". На информационния ден в Плевен присъстваха представители на бизнеса, на администрацията, експерти, медии и граждани. Участието бе безплатно, уточниха от агенцията.

Пълният пакет документи и Насоки за кандидатстване по процедурите са публикувани на следните интернет страници:

www.opcompetitiveness.bg, www.ibsme.org и

www.eufunds.bg, информира Красимира Цветанова.

 

 

Частният сектор затяга коланите

 

Поля ТОМОВА

Частният сектор още повече затяга коланите и се готви за по-тежки времена. Почти няма фирма, която тази година да дава на работниците си финансови бонуси за Коледните и Новогодишните празници. Повечето работодатели предпочитат да дават на служителите си ваучери за храна. "Миналата година бяха на стойност 100 лв., сега се говори, че ще бъдат по 50. Все пак е нещо, тъй като миналата година успяхме да купим всичко и да посрещнем празниците както подобава, остана и за малки подаръци на децата и близките", казва Емилия Костова, която работи в една от шивашките фирми в Плевен. Повечето фирми не само че нямат възможност за половин или цяла 13-а заплата, но орязват и допълнителните пари на служителите, които са били факт в края на 2010 г. "Миналата година имахме бонуси и аз лично съм стигал до 1 600 - 1 700 лв. Бонусите бяха различни - за процент изпълнение, за повече клиенти... От 3 - 4 месеца обаче за същата работа получавам само основната си заплата, което е абсолютно недостатъчно. Така се убива желанието ми да работя по-активно, защото не получавам адекватно за труда си заплащане", казва Станимир Маринов, който работи като дистрибутор на голяма фирма.

Много от фирмите предлагат на своите служители новогодишни банкети, само че хората трябва да платят куверта от джоба си. Въпреки това повечето от работниците са съгласни и на този вариант. Свиването на разходите е сигнал, че предприятията очакват трудна 2012 г. Според икономисти дългът в България, за разлика от други страни, се формира най-вече в частния сектор. Междуфирмената задлъжнялост е спряла да расте, остава на едно ниво и няма изгледи скоро да намалее, твърдят експерти. Те прогнозират, че през следващите години икономическият растеж у нас ще бъде под потенциалния. В същото време се твърди, че България е сред страните, които имат дългосрочен потенциал. Фактът, че повечето фирми затягат коланите, се доказва и от липсата на поръчки за календари, химикалки и всякакви други рекламни материали. "Преди две години се поръчваха много неща и в големи количества. От 2009 г. насам се поръчват съвсем малко артикули и малко бройки. Тази година почти нямаме поръчки", твърдят представители на фирмите за изработка на рекламни материали. Те прогнозират, че тенденцията към свиване на този тип разходи ще продължи поне още две - три години.

 

 

Магазините втора употреба вдигат оборота и печалбата

 

Най-новият хит са рокерските дрехи и зимните ризи по левче

 

За разлика от скъпите бутици, тук клиенти винаги има, сн. архив

За разлика от скъпите бутици, тук клиенти винаги има, сн. архив

Инна СТЕФАНОВА

Интересът към дрехите втора употреба в Плевен преживява втори ренесанс. Репортерска проверка установи, че навалицата в този род магазини се е увеличила. Дните, в които карат нова стока или цените са най-ниски, магазините се пълнят с купувачи, част от хората чакат пред вратите час преди отварянето им. Клиентите се блъскат с часове, твърдо решени да преровят всичките закачалки преди да е изтекла промоцията.

Предимствата са ясни - изборът е огромен, а цените - пренебрежително ниски. Търговците не крият, че от началото на годината продажбите са скочили двойно. Пак според тях увеличението е съизмеримо с печалбите, които в града ни са били реализирани преди 15 - 20 години, когато този бизнес е прохождал. Докато лъскавите магазини са принудени да стегнат коланите и да привличат клиенти с всевъзможни отстъпки, даже да пускат кепенците, кризата се отразява положително на собствениците на магазини за дрехи втора употреба. Принудени от обстоятелствата и намаляващия бюджет, все повече плевенчани се насочват към тях, за да "обновят" гардероба си.В рови-ровитата, както преди ги наричахме, също има отстъпки и промоции, за които клиентите са отлично информирани. Най-запалените по евтиното пазаруване знаят, че в дните на зареждане с

нова стока цените са най-високи, след това започват да спадат. Така цената е различна за всеки ден от седмицата. Пак за разлика от шикозните бутици собствениците на магазините втора ръка отлично са преценили, че неделите са най-подходящи за клиентите им и точно тогава предлагат стоката си на безценица. Зимни ризи с дълъг ръкав например са на цена от 1 лев, ватирани суичъри - за по 2,50 лв., мъжки панталони и дънки за по 4 лева. Да не говорим, че с малко повече търпение клиентът може да попадне и на маркови дрехи, които трудно могат да се различат от новите.

В магазините втора употреба в Плевен вече се предлага всичко - хавлии, халати, чаршафи, пижами, палта, чанти, шапки, колани, пердета. Най-новият хит обаче са дрехите за мотористи - якета и панталони, с които може да се издокара всеки уважаващ себе си рокер.

Магазините втора употреба в града са подходящото място за пазаруване за по-едрите нашенци, защото в нормалните магазини трудно се намират дрехи с голям размер. Впрочем в дрип-шоповете, както още ги наричат, влизат всякакви клиенти - от опърпани пенсионери до държавни служители и тийнейджъри. Постоянните посетители отдавна са привикнали със специфичната миризма, която изпълва помещенията - дрехите задължително се обработват с химикали, преди да бъдат пуснати за продажба. Търговците пък твърдят, че предстоят последните зареждания със зимни стоки. В близките седмици те очакват още по-голям наплив заради предстоящите декемврийски празници.

 

 

Крайни срокове

 

14 декември 2011 г.

* ЗДДС

1. Подаване на справка-декларация по ЗДДС, ведно с отчетни регистри и магнитен носител и внасяне на дължимия ДДС за данъчния период - ноември.

2. Подаване на VIES-декларация от регистрирано лице, което е извършило вътреобщностни доставки, доставки като посредник в тристранна операция или доставки на услуги по чл 21, ал. 2 с място на изпълнение на територията на друга държава членка за данъчния период - ноември.

15 декември 2011 г.

* ЗКПО

1. Месечните авансови вноски за декември за корпоративния данък по Закона за корпоративното подоходно облагане.

2. Внасяне на данъка върху приходите за ноември от бюджетните предприятия.

3. Внасяне на данъка върху разходите по ЗКПО за ноември: представителни разходи, свързани с дейността; социалните разходи, предоставени в натура; разходите, свързани с експлоатация на превозни средства, когато с тях се осъществява управленска дейност.

4. Внасяне на алтернативен данък по чл. 226, чл. 234 и чл. 241 от ЗКПО върху приходите от помощни и спомагателни дейности по смисъла на Закона за хазарта, начислени през месец ноември.

* Наредба №H-18 от 13.12.2006 г.

1. Подаване на данни от производител/вносител на фискални устройства за разчетени фискални памети през ноември.

2. Подаване на данни от сервизна фирма на фискални устройства за издадените свидетелства за регистрация на фискални устройства, за прекъсване и започване на сервизното обслужване, както и за получени уведомления за загубване, повреждане или унищожаване на свидетелството за регистрация на фискалното устройство през ноември.

 

върни се в НАЧАЛО