СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...        ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА           "BG Север" - брой 44 (9 - 15 декември 2011 г.)


 

Съкращават 50-ина чиновници от кметската администрация

 

Местният парламент с трима зам.-председатели и 12 постоянни комисии

 

БСП излъчи свои представители в ръководствата на ОбС и на постоянните комисии, сн. архив

БСП излъчи свои представители в ръководствата на ОбС и на постоянните комисии, сн. архив

Емилия КАРАБУЛЕВА

Единствената интрига на извънредната общинска сесия на местния парламент в сряда се завихри около предстоящите съкращения в администрацията на община Плевен и на кметствата по селата. Повод за орязването на бройките бе пристигналото писмо от министъра на финансите Симеон Дянков, където ясно и категорично е посочено, че са необходими незабавни действия за съкращаване на персонала в размер на не по-малко от 15% в дейност 122 - делегирани държавни дейности. Всичко това трябвало да се направи за постигане на ефективна организация, като се преразгледат функциите и структурата на персонала и то не по-късно от 1 януари 2012 г. След като писмото бе прочетено от кмета доц. д-р Димитър Стойков, общинските съветници се отдадоха на двучасови дебати, които доста намирисваха по-скоро на политическа пропаганда, отколкото на смислени, рационални спорове около конкретна работа за вършене по дирекции, отдели и сектори.

Кметът доц. д-р Димитър Стойков обоснова нуждата от съкращения със ситуацията на финансов крах на община Плевен заради огромните дългове и невъзможността да се осигурят заплати на администрацията. "За последните 10 години населението на общината е намаляло с 20 хил. души, а за последните 12 години администрацията се е увеличила от 130 на 246 служители", заяви в залата градоначалникът.

 Жегнат от думите му, в дискусията се включи бившият кмет Найден Зеленогорски, който излезе с тезата, че в предложението не са посочени числа за редуциране на броя на служителите в отделите. Бившият и настоящият кмет си отправиха и обвинения за "размахване на политическа метла". Постъпиха и няколко предложения - как да бъдат извършени съкращенията, откъде трябва да се реже персонал, дали е удачно да се вземе решението веднага или да се направи анализ по дирекции, отдели и сектори и тогава да се излезе с яснота и конкретика. От БСП предложиха да не се пипат селските кметства, а съкращенията да бъдат само в администрацията в червената сграда, но предложението не бе прието. В крайна сметка дискусията се оказа ялова - след изказвания, реплики и дуплики текстовете бяха приети в първоначалния вариант, който беше предложен от кмета. Така, ако досега администрацията е била 245 щатни бройки, то от 1 януари бе одобрена нова численост, а именно 206,5 щатни бройки държавна отговорност. Коригиран бе и броят на дофинансираните от местни данъчни, неданъчни и други общински приходи щатни бройки в размер на 51,5 щата. Одобрена бе и нова структура на администрацията на община Плевен. Съкращенията ще се извършат най-късно до 28 февруари догодина, дотогава на кмета се възлага да одобри поименно длъжностно разписание на администрацията със съответната численост съобразно приетата структура, се посочва в приетото от старейшините решение.

Местните депутати приеха нов Правилник за организацията и дейността на ОбС - Плевен, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация за мандат 2011 - 2015 г.

По време на сесията бяха избрани трима зам.-председатели на ОбС - Петя Василева от ГЕРБ, Бисерка Илиева от БСП и Христомир Христов от група "Център". Проф. Константин Мутафчиев направи предложение за четирима заместници, но то не бе прието от мнозинството, а групата на БНД, чийто председател е бившият кмет Найден Зеленогорски, се оказа изолирана от ръководството на ОбС.

Подобно нещо се случи и при избора на председатели и зам.-председатели на постоянни комисии.

 

 

Румен Петков:

 

Плевенската община е в практически фалит

 

Ани ПАВЛОВА

Положението на Плевенската община е повече от драматично, тя, по наша информация, е в практически фалит, заяви тази седмица пред Агенция "Фокус" плевенският депутат от Коалиция за България Румен Петков. Според него това се дължи на изключителна злоупотреба с власт от страна на бившия кмет Найден Зеленогорски. В подкрепа на твърдението си народният представител изтъква факта, че преди 12 години той е оставил общинската администрация с работещи в нея 130 човека, а за трите мандата на Зеленогорски щатът е раздут почти двойно - до около 250 души. Това означава неимоверни разходи на фонд "Работна заплата" на фона на общото състояние на бюджета; това означава грубо погазване на нормативните уредби, защото всички правителства от 1990 г. насам са предприемали мерки, свързани със съкращаване на държавната и общинска администрация, смята Петков. Според него това означава водене на политика, която е освен за лични облаги, и за нехигиенична подкрепа персонално за кмета, а не в интерес на жителите на Плевенска община. Това е ярък израз на един начин на мислене, който трябва да бъде изкоренен от Плевен, категоричен е депутатът.

Като причина за трагичното състояние на общината той изтъква и състоянието на общинската икономика. "Два пъти беше фалирана плевенската автогара. Там очевидно има тежки корупционни практики. Кметът (Димитър Стойков - б. р.) трябва по най-бързия начин да направи експертна оценка и да бъде предадена цялата ситуация на прокуратурата", смята Румен Петков. По думите му управлението на общинските фирми е водено изцяло на корупционна основа, според информацията, с която той разполага. Народният представител препоръчва на новия градоначалник по най-бързия начин да предприеме необходимите действия, свързани с оценката и управлението на общинските фирми. В противен случай той ще стане съпричастен към тежкото състояние на общината, предупреждава депутатът.

В интервюто за Агенция "Фокус" Румен Петков, който миналата събота е присъствал на мача между "Спартак" и ЦСКА, се възмущава и от "изключителната наглост и арогантност" на доскорошните местни управляващи, които съсипали футбола в града и го натикали във "В" група, а сега на стадиона давали акъл как да се спасява плевенският "Спартак". Това говори за едно изключително чувство на недосегаемост, което години наред водеше Плевен към дъното, заключава народният представител.

 

 

Росен Плевнелиев:

 

Очаквам правителството да си свърши работата за АЕЦ Белене

 

Новоизбраният президент (в средата) все още няма мнение за Втора атомна, сн. авторът

Новоизбраният президент (в средата) все още няма мнение за Втора атомна, сн. авторът

Ангел АТАНАСОВ

"АЕЦ "Белене" е много важна част от дебатите, които България трябва да направи при разработването на стратегията за развитие на страната ни до 2020 г. Централата не може да се случи просто на всяка цена и защото е руска - много важно е проектът да бъде икономически обоснован. Трябва да се помисли дали държавата може да си позволи да издава гаранции във връзка с изграждането на АЕЦ "Белене" и дали може да гарантира изкупуването на тока от нея. До момента не съм видял категорични отговори на тези въпроси. Затова ще изчакам изпълнителната власт да си свърши работата по обосновката и след това ще си кажа мнението. Рано е да се казва "да" и "не", защото много хора по веригата трябва да си свършат работата." Това заяви при посещението си в Плевен новоизбраният държавен глава Росен Плевнелиев.

Той и председателят на парламента Цецка Цачева се срещнаха с ръководствата на областната и общинската управа, кметове от общините в региона, представители на местния бизнес и на висшите учебни заведения. Плевен е един от седемте български града, определени според европейските критерии като центрове за растеж. На срещата бе поставено началото на дебат за приоритетите в развитието на областния център и региона."Програмата "България 2020" трябва да се базира на качествени регионални стратегии, проекти и приоритети.

 

Дебатите по регионите ще текат до края на март - тогава ще се видим отново, за да ги финализираме.

Говорим не само за пътища и пречиствателни станции, а и за индустриални клъстери, индустриални зони, образователни програми, енергийна ефективност, иновации и всичко, което е свързано с регионалния потенциал. Правителството няма да налага приоритети и да взема решения вместо регионите. То ще се базира на най-смислените предложения, които са важни за вас и те ще бъдат интергрирани в националната програма за развитие. За мен Плевен е един от центровете на растеж и затова го поканих да заеме своето място в съвета към президентството за икономическо и социално развитие", допълни Плевнелиев.

Изготвянето на "България 2020" ще бъде финализирано през 2012 г. и със сигурност през следващата година страната ни трябва да изкове своето мнение по големите инфраструктурни проекти, включително и АЕЦ "Белене", заяви още Росен Плевнелиев.

  

 

Отново гледат делото за избора в Бъркач

 

Еми СТАЛЕВА

Върховният административен съд (ВАС) отмени определение на Административния съд в Плевен, с което искане за касиране на вота за кмет на с. Бъркач, община Долни Дъбник, е оставено без разглеждане. ВАС постанови връщане на делото за продължаване на съдопроизводствените действия. Решението не подлежи на обжалване.

Жалбата, с която се оспорват изборните резултати от 23 октомври т. г. в с. Бъркач, е подадена от Николай Радев, чиято кандидатура бе подкрепена от БСП, и негов застъпник. Жалбата бе оставена без движение от Административния съд в Плевен заради неспазени срокове. Николай Радев обаче е атакувал това определение пред ВАС, в резултат на което бе получено решението за отмяна. В него се посочва, че ВАС преценява, че жалбата на Радев и застъпника му е процесуално допустима като подадена в срок и от надеждна страна.

В жалбата си Николай Радев и неговият застъпник твърдят, че изборният процес в с. Бъркач е бил опорочен. Като доказателства се посочват поредица от нарушения, сред които - безредие по време на изборите заради бездействие на председател на СИК, намеса при преброяване на бюлетините от страна на кандидат за съветник от ГЕРБ, липса на описани невалидни бюлетини в крайния протокол, както и агитация в деня на вота. В жалбата се казва още, че 80 души от общо 656-те с право на глас в селото не са били допуснати до урните. Хората стояли с часове пред избирателната секция и настоявали да упражнят вота си. Николай Радев посочва, че негов опонент е отправял заплахи към гласоподавателите.

Административният съд в Плевен отново ще гледа делото за всички посочени в жалбата нарушения в изборния ден.

 

върни се в НАЧАЛО