СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                 КОНФЛИКТИ                      "BG Север" - брой 44 (9 - 15 декември 2011 г.)


 

Фирма заплашва длъжници на мобилни оператори

 

С личните ни данни е злоупотребено, жалват се тормозени плевенчани

 

Инна СТЕФАНОВА
Лилия ДИМИТРОВА

Злоупотреба с личните им данни е общото между плевенчани, решили да се жалват в редакцията от трите мобилни оператора, предоставили без тяхно разрешение имената и адресите им на друга фирма. Всички те вече са получили предупредителни писма, изпратени от един и същ адресант - "Кредитреформ България" ЕООД - Варна, в които е посочено, че имат парични задължения по неплатени сметки за мобилен телефон.

Получих уведомление за предстоящо принудително събиране, показва "документа" Анна Славкова, в който е посочено, че на базата на договор между "Кредитреформ България" ЕООД и една от фирмите на мобилен оператор, въпросната "Кредитреформ България" ЕООД е поела ангажимента да събере задълженията на неиздължили се клиенти. "Уведомлението цитира мое задължение към мобилния оператор по договор между нас като не се обявява нито номер, нито дата на договора. Обявява се, че срещу мен ще бъдат упражнени мерки, като принудително събиране на дължимото. Как някой, без да е поискал разрешението ми, е предоставил адреса ми на друг, което е злоупотреба с личните ми данни? А и подобен документ би трябвало да се връчи лично, да се подпиша. Така излиза, че всъщност аз никога не съм го получавала", разсъждава Анна Славкова.

Не едно, а 7 писма със същия подател донесе млад плевенчанин. Те са изпратени на адреса на жилище в града, което от година не обитава. След първото писмо, предадено му от услужлива бивша комшийка, доста се стреснал. Решил да прескочи до най-близкия офис на мобилния оператор и да плати дължимите 33,70 лв. После сам се спрял и решил първо да се посъветва с юрист. Той заявил, че писмата нямат никаква правна стойност, в този им вид те могат да се приемат за едно телефонно обаждане и не са документ, на база на който може да бъде съден.

И това ако не е една ефективна система за рекет по български във всичките му измерения - психологически и финансов, обобщава Личо Александров, който освен писма с варненски адрес вече е потърсен и на домашния си телефон.

Погазва ли се законът и имат ли право на такова действие мобилните оператори? Според адвоката по гражданско право Огнян Лазаров операторът не би трябвало да търси парите си от длъжника, тъй като потребителят е получил фактура или sms, в които изрично е посочен срок за плащане и той трябва да бъде спазен. Законът не задължава кредитора, в случая мобилния оператор, да уведоми длъжника, че има неизплатени суми след изтичането на срока. Адвокат Лазаров е категоричен, че не е забранено от закона да се използва фирма (т. нар. колектор), която да събере неизплатените сметки. Той обаче коментира неясноти и двусмислени послания в писмата, изпратени от нея. В писмо от тази фирма например се казва: "Според подписан между третото лице ("Кредитреформ България" ЕООД) и кредитора ("Мобилтел" ЕООД) договор от 20.05.2003 г. случаите на неизплатени задължения се обработват от нас". Клиентите само могат да предполагат какъв е този договор, защото те не получават копие от него. Адвокатът обясни, че при парични вземания кредиторът има възможност за т. нар. цесия (чл. 99 от Закона за задълженията и договорите) - продажба на вземане. Това се случва, когато кредитор продава на трети човек вземанията си, т. е.замества се кредиторът. Но в този случай, за да има действие от страна на новия кредитор, старият трябва да уведоми длъжника и да му представи новия договор за цесия. Мобилният оператор в случая не е направил това, т. е. не е уведомил клиентите си и следователно не е прехвърлил вземането върху друго юридическо лице. По мнение на Лазаров от писмото следва, че няма цесия - първо, защото операторът не е уведомил длъжниците, и второ - парите трябва да се преведат в каса на мобилния оператор или по банковата му сметка, следователно кредиторът не е сменен. В случая колекторът не уведомява, че ще събира вземанията, а само напомня.

Относно предоставените лични данни на хиляди хора без знанието и съгласието им Лазаров обясни, че законът забранява злоупотребата с личните данни и санкциите са сериозни, но те са колкото лични, толкова и са необходими за често представяне пред институции, преброяване и др., затова констатирането на измама и доказване на причинени вреди е трудно доказуемо. По думите на адвоката намесата на трето лице в случая не е нередно или незаконно. Дали е възможно заплахите със съд да се осъществят, и то върху хиляди длъжници? На теория да, но чисто практически е трудно изпълнимо. Една от причините е физическата невъзможност на частни и държавни съдебни изпълнители да се заемат с още хиляди случаи.

 

 

70-годишен дава ЧЕЗ на съд

 

Таблото, заради което Владимир Николов ще съди компанията, сн. авторът

Таблото, заради което Владимир Николов ще съди компанията, сн. авторът

Поля ТОМОВА

70-годишният Владимир Николов от гр. Левски дава на съд ЧЕЗ. Човекът е пенсионер, но има и собствен сервиз за ремонт на телевизори. Сблъсъкът с ЧЕЗ е именно заради таблото, което отчита еленергията в сервиза. Историята започва през лятото. "На 27 юни, както работя в сервиза, гледам, че няколко човека са се накачили на таблото и правят измерване. Отидох да ги попитам и те ми казаха, че таблото било разпечатано, пломбата също, не личали някакви инициали и започнаха да пишат протокол", разказва Владимир Николов. Той се подписал под протокола и два месеца по-късно получил уведомително писмо, че дължи на ЧЕЗ 486, 51 лв. за консумирана еленергия. Владимир Николов обаче отказва да плати тези пари, тъй като твърди, че не е консумирал тази енергия. "Виждате, таблото е извън моя дом, нито мога да го пазя, нито пък имам някакъв достъп до него. Единствено имам достъп до външната част, откъдето си гледам цифрите, но не мога да разпечатам пломбата, нито да трия инициали или да правя нещо друго. За мен това си е чист рекет и аз нямам гаранции, че ако сега платя, те пак няма да дойдат и да ми разбутат таблото, и пак да кажат, че дължа някакви пари", твърди човекът. Владимир Николов заяви, че преди проверката и след проверката на таблото консумацията му нито се е увеличила, нито се е намалила. Средно той плаща около 30 - 40 лв. месечно. "Тази разлика просто няма как да я изразходя. Тук има едни телевизори, които са от 30 - 40 вата, парното ми е на твърдо

гориво, едни лампи дето светят и това е. Във фактурите гледам, че те са ми отчели от 1 до 27 юни 152 лв., което е 665 киловата, аз за цялата година нямам толкова", споделя телевизионният техник. Човекът недоумява защо трябва да бъде санкциониран, когато таблото е собственост на ЧЕЗ. "Нека да докажат, че аз съм причинил тези повреди. Дадоха ми някакво изследване, от което нищо не разбрах. Затова сега съм си наел адвокат и ще ги съдя. Ако пък ме изключат, ще им заведа дело за нанесени материални щети и загуби", категоричен е Николов. В писмо на ЧЕЗ се казва, че при проверка служители на дружеството са констатирали деформирани пломби на таблото на сервиза и прилежно са упоменати всички деформации и механични повреди. От дружеството отбелязват, че констативният протокол е подписан без забележки от Владимир Николов. Това е една от най-грубите грешки, която правят потребителите в такива случаи, заяви Анита Георгиева от Независимия съюз на потребителите. За последната година при тях е имало два подобни случая. "При юридическите лица обаче е много скъсен срокът от засичането на електромера до плащането на фактурата. Т. е., ако от 1 до 30 октомври ЧЕЗ засича консумирана енергия на юридическо лице, от 1 до 10 ноември трябва да бъде получена фактурата и да се знае каква е сумата. Такъв е и периодът на плащане - научавайки сумата, веднага трябва да я платиш, защото в нея пише, че срокът на изключване е от 10-и до 14-и", казва Анита Георгиева, според която не е възможно тези близо 500 лв. да са се натрупали за месеци. Освен това никъде в общите условия на договора с ЧЕЗ не е записано, че потребители трябва да опазват електромерите, които все пак са собственост на монополиста. "Когато някой иска да съхрани собствеността си, той плаща на определена фирма за охрана. Аз поне не зная досега от ЧЕЗ да са реализирали някакъв вариант за плащане, така че потребителите да опазват имуществото им - в случая външните табла", твърдят от съюза.

Затова съветът им към Владимир Николов е действително да съди ЧЕЗ, нещо, което той самият е решил да предприеме след случая.

 

 

Освирепели от алкохол мъже пребиват половинките си

 

Ива СЛАВКОВА

Две жертви на домашно насилие влязоха в залите на районния съд в Плевен. От магистратите те потърсиха защита заради системно налагания им физически и психически тормоз. В молбата си едната от пострадалите заявила, че от самото начало на брака й, вече 15 години, съпругът й не спирал да я бие. Това обикновено ставало след като се напиел, а когато едно след друго се родили двете им деца и поотраснали - и пред техните очи. Конфликтите и тормозът обаче излезли извън контрол през септември тази година, пише в материалите по делото. Мъжът така ожесточено набил съпругата си, че тя получила мозъчно сътресение, избити били и част от зъбите й. Реших да потърся незабавна защита, повече не можех да търпя, каза преди да влезе в залата пострадалата. Тя вече се страхувала за живота си. След първото съдебно заседание обаче побойникът се поукротил. Нашенката се надява да заживеят отново като нормално семейство. Въпреки синините и тормоза щяла да даде още един шанс на съпруга си, който, когато му падало пердето, изливал целия си гняв върху жената, но не докосвал децата, допълват картината запознати. Магистратите от Районен съд обаче са категорични - ако насилникът още веднъж пристъпи закона, ще бъде веднага задържан и вкаран в ареста, а срещу него ще бъдат повдигнати обвинения, които могат да го пратят в затвора. Сега се разминал единствено с глоба в размер на 200 лв.

Не такава била съдбата на децата в друго тормозено от съпруга плевенско семейство. След развода на родителите през август т. г. бащата продължил да стресира непълнолетните малчугани и майка им. Напрежението, в което те живеели, вместо да стихва се развихрило с още по-голяма сила. Освирипелият мъж стресирал децата и бившата си половинка със заплахи, че ако четиримата не се съберат да живеят отново заедно, ще сложи край на живота си, като се обеси пред очите им. За да стопират тормоза и безобразията, магистратите постановиха за срок от шест месеца непълнолетните да останат при майка си. Към побойника засега те са отправили само предупреждение и го задължават да посещава специализирани програми за извършители на насилие. От съда са изпратили предупреждение и до полицията мъжът да бъде държан под око, за да не пристъпи отново закона.

 

 

Тийнейджъри искат ефективни мерки

 

Първото, което видяха участниците във форума, беше изложбата с рисунки на деца, преживели насилие

 

Ангел АТАНАСОВ

Законодателят и институциите в страната да намерят и прилагат ефективни мерки срещу насилието във всичките му форми. Това поискаха на кръгла маса в зала "Плевен" тийнейджърите от Младежкия градски парламент. Форумът е част от международната кампания "16 дни на активизъм срещу насилието, основано на пола", която тази година се провежда под мотото "От мир у дома до мир по света". Освен младежите в дискусията участваха и представители на областната управа, на Сдружение Център "Отворена врата", на полицията, прокуратурата, съда и други институции.

Статистиката на МВР показва, че 26 497 жени са станали жертва на насилие през 2010 г. Това са 36 на сто от всички жертви на престъпление у нас, съобщи Златка Мачева, председател на Сдружение Център "Отворена врата" в Плевен. "Проблемът с насилието, основано на пола, е много сериозен не само в България. Всяка пета европейка е обект на насилие в дома си, упражнено от неин близък. От началото на годината до сега неправителствените организации в страната, които са обединени в алианс за защита от домашно насилие, са предоставили помощ и

подкрепа на 3 200 жени. В Плевен Консултативният център за хора с такъв проблем съществува от 10 г., а от 8 г. имаме и кризисен център за жени и деца, преживели насилие. Само през кризисния център от началото на 2011-а са минали 45 деца и жени. За съжаление броят на децата, които идват при нас за помощ, през последните години се увеличава", каза още Златка Мачева. 

 

върни се в НАЧАЛО