СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                          ПРЕЗ СЕДМИЦАТА                              "BG Север" - брой 44 (9 - 15 декември 2011 г.)


 

Плевен отново се покланя пред своите освободители

 

Актьори връщат сабята на Осман Паша във възстановка

 

Ангел АТАНАСОВ

За 134-и път утре, 10 декември, плевенчани ще се поклонят пред паметта и героизма на своите освободители. Тръжествата за годишнината от успешния край на Плевенската епопея започнаха още в четвъртък. Днес, 9 декември, от 10 часа в Къщата-музей "Цар Освободител Александър " ще бъде направена историческа възстановка "Връщане сабята на Осман паша". Тя е дело на регионален клуб Традиция "Васил Ганчев-Войводата", Национално дружество "Традиция", Ротари клуб Плевен-Центрум и Северняшкия ансамбъл.

Пак по същото време на оградата на Къщата-музей ще бъде представена фотоизложба на открито "Неизвестният Плевен".

След обяд зала "Катя Попова" ще бъде огласена от възрожденски и патриотични песни. Организатор на певческия празник е читалище "Цветан Спасов - 1959".

Част от тържествата за 10 декември са още изложбата "Плевенски фотографи" в галерия "Илия Бешков" и фолклорният концерт на Северняшкия ансамбъл "Иван Вълев" и клуб "Северняците".

Тържественото честване на Деня на признателност към загиналите за освобождението на града утре ще започне с панахида, отслужена от плевенски свещеници. След традиционните речи на представители на изпълнителната власт първенците на града и обикновени граждани ще поднесат венци и цветя пред Мавзолея-параклис "Св. Георги Победоносец".

Празникът ще завърши с концерт на Плевенската филхармония и солистите Калуди Калудов, Яница Нешева и Адриан Павлов в салона на Драматично-кукления театър "Иван Радоев".

 

 

956 нарушения откриха проверки на Инспекцията по труда

 

956 нарушения на трудовото законодателство са установили служителите на плевенската Инспекция по труда през ноември. Те са направили общо 152 проверки на работодатели в региона през месеца.

392 от нарушенията са били по Закона за безопасни условия на труд, а 562 са били свързани с трудовите правоотношения, съобщи шефът на инспекцията Владислав Николов. Инспекторите са съставили 63 акта. Работодателите-нарушители ще бъдат наказани за неизплатени заплати, наемане на работници без трудови договори, неосигурени безопасни условия на труд и др. През месеца са постъпили 89 жалби за неиздължени заплати. След намесата на инспекцията са изплатени трудови възнаграждения за общо 186 000 лв. Съвместните проверки с НАП и НОИ за лица, назначени на половин работен ден, са били основно в обекти за търговия на дребно, ресторанти и шивашки фирми. "BG Север"

 

 

Американски медик оцени високо нашата роботизирана хирургия

 

Ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. д-р Григор Горчев е един от най-добрите специалисти в роботизираната хирургия в световен мащаб. Това заяви д-р Робърт Холуей, онкогинеколог от Световния институт по роботика към болницата във Флорида. Той бе гост на XVI Национална конференция по онкогинекология и II Национална конференция по минимално инвазивна гинекологична хирургия. Форумът събра над 200 специалисти от страната и чужбина.

Д-р Холоуей сподели натрупания опит на екипа си във Флорида Хоспитъл в сферата на роботиката в онкогинекологията с пленарна лекция. Според световно признатия онкогинеколог роботизираната хирургия се развива изключително бързо. Най-голямото предизвикателство пред нейното развитие е да се управляват правилно разходите, тъй като от технологична гледна точка това е една скъпоструваща хирургия. В Щатите през 2011 г. 60% от жените с рак на шийката на матката са оперирани с робот, а преди 5 г. този тип операции са били едва 5%. Много повече хора вече осъзнават големите ползи от тази хирургия, като по-малко болка и усложнения и по-бързо възстановяване. Д-р Холоуей е категоричен, че в бъдеще ползата за пациента ще измести загрижеността за разходите.

На форума специализираната аудитория имаше възможността да наблюдава на живо чрез телевръзка извършена от проф. Горчев и екипът му роботизирана хирургия в Клиниката по онкология към Университитска болница. Операцията беше на жена с рак на шийката на матката, която е 98-ата пациентка, оперирана с робота за 2011 г. "BG Север"

 

 

Доц. д-р Славчо Томов е избран за декан на факултет "Здравни грижи"

 

Общото събрание на факултет "Здравни грижи" единодушно избра за свой декан доц. д-р Славчо Томов, който ще замести на поста доц. д-р Димитър Стойков.

До сега доц. д-р Томов бе част от преподавателския състав на катедра "Акушерски грижи" на факултета. Той е възпитаник на Висшия медицински институт в Плевен, има две специалности - "Акушерство и гинекология" и "Онкология". Специализирал е във Франция и Германия. От 2008 г. е сертифициран за работа с роботизираната система "Да Винчи" и е част от екипа на проф. д-р Григор Горчев по роботизирана хирургия.

След подробна презентация на мандатната си програма до 2013 г. доц. Славчо Томов бе избран да ръководи най-младата структура на МУ - Плевен. Факултет "Здравни грижи" е разкрит с решение на Народното събрание от 16 октомври 2008 г. за обучение по специалностите "Медицинска сестра" и "Акушерка". "BG Север"

 

 

Председателят на дружеството Христо Недялков

Председателят на дружеството Христо Недялков

"Кайлъшка долина" празнува 110-ата си годишнина

110-ата си годишнина ще отпразнува тази вечер (9 декември) в салона на читалище "Съгласие" туристическото дружество "Кайлъшка долина". На тържеството ще бъдат наградени 20 от неговите членове, които са с най-сериозен принос в развитието на дружеството. Покана за рождения ден е изпратена и до председателя на парламента г-жа Цецка Цачева, която също е член на "Кайлъшка долина".

550 души членуват в различните клубове на дружеството в момента, а постигнатите през годините успехи са многобройни. На държавни първенства клубът по воден туризъм е печелил 4 златни, 3 сребърни и 8 бронзови медала. Цветан Стефанов от Клуба по алпинизъм е шампион на страната по скално катерене на трудност 4-а група момчета и др. Освен с успелите туристи "Кайлъшка долина" може и да се похвали и с обекти, дело на неговите членове - Туристическия дом край Скобелевия парк, Туристическия дом в парк "Кайлъка", хижа "Козя стена" в Стара планина. В момента дружеството стопанисва хижа "Среброструй", хижа "Плевен" и др."BG Север"

 

 

 

Приемат молби за инвалидни винетки

 

Регионалната дирекция "Социално подпомагане" в Плевен вече приема молби от лица с над 50 на сто намалена трудоспособност за отпускане на безплатни годишни винетки, съобщи Аница Дилкова, младши юристконсулт в дирекцията.

Тя припомни, че от 22 юли т.г. е в сила промяна в наредбата, според която лицата и семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст, също имат право да подадат молби за отпускане на такива винетки.

Заявленията се подават по постоянен адрес на кандидата в дирекцията. Към тях се прилагат копия от експертното решение на ТЕЛК, ДЕЛК, НЕЛК, копие от свидетелството за регистрация на лекия автомобил и копие от застрахователна полица за "Гражданска отговорност", лична карта за справка, на свидетелството за раждане на детето и удостоверение от учебното заведение, когато детето е навършило 18 г. и продължава да учи. Заявленията могат да бъдат подадени и от упълномощено лице с нотариално заверено пълномощно. "BG Север"

 

 

Авторката при пред-ставянето на По ръба на сълзата, сн. Вяра Ценова

Авторката при пред-ставянето на По ръба на сълзата, сн. Вяра Ценова

Гюлшен Алиева с трета поетична книга

Третата поетична книга на Гюлшен Алиева По ръба на сълзата вече е факт. Тя е дело на издателство Фабер, а върху корицата е изобразена Пиета на Микеланджело.

"През последните няколко години установих, че все повече и повече ме привлича каскадата от образи и метафори, както и невероятни словосъчетания, наречена Гюлшен", каза при представянето на книгата в галерия "Дарение на Светлин Русев поетесата Елена Вълкова, която е автор на предговора към По ръба на сълзата.

Гюлшен Алиева е родена в град Свищов и е с медицинско образование. Носителка е на много награди от национални поетични конкурси, последната от които първа награда в десетия национален поетичен конкурс за любовна поезия Магията любов през март 2010 г."BG Север"

 

 

 

 

Безплатна регистрация на читатели

 

Регионална библиотека "Христо Смирненски" прави поредния жест към своите коректни читатели. Днес, 9 декември, те ще бъдат регистрирани безплатно в библиотеката. Жестът е по случай Деня на признателност на жителите на Плевен към загиналите за освобождението на града и 134-ата годишнина от Плевенската епопея. "BG север"

 

 

Пчеларството провокира таланта на малки художници

 

Международен конкурс за детска рисунка обявиха "Партнерс експо" ООД и Областният пчеларски съюз в Плевен. Темата, която ще провокира таланта на малките художници, е "Пчеларството - екология и плодородие, пчелният мед - здраве и дълголетие". С творбите на участниците ще бъде уредена изложба по време на Десетото международно изложение-договаряне "Пчеларство - Плевен 2012" от 10 до 12 февруари идната година. Това съобщи управителят на "Партнерс експо" Лъчезар Табаков.

Възрастовите групи, които могат да участват в конкурса, са три - до 5 г., от 6 до 12 г. и от 13 до 16 г. Всяко дете може да изпрати с максимум 2 рисунки и 1 пластика. Творбите се представят до 26 януари 2012 г. в офиса на "Партнерс експо" ООД - България, 5800 Плевен, пл. "Възраждане" 1, стая 325. На гърба на всяка рисунка трябва да са написани - три имена, възраст, град, адрес, телефон за връзка и училище или школа.

Рисунките трябва да са с размери до 35 см височина и 50 см широчина. За пластиките няма дефиниран размер - те трябва да се изпратят в кутия. "BG Север"

 

 

Абитуриенти започнаха коледна дарителска акция

 

Коледна дарителска акция в помощ на децата от Дома за медико-социални грижи в Плевен започнаха учениците от 12 "б" клас на СОУ "Иван Вазов". Тийнейджърите и техният класен ръководител Галина Димитрова подеха инициативата "Да дарим радост", която ще продължи до 21 декември. В навечерието на Коледа те призовават всички да помогнат на децата от дома като им подарят дрехи, играчки, книжки. Събират се и пари в поставената за тази цел урна във фоайето до входа на училището, с които ще бъдат закупени вещи от първа необходимост.

По време на миналогодишната си дарителска акция за Коледа учениците събраха много предметни дарения и близо 1 000 лв., с които закупиха най-необходими неща за децата.

На 23 декември те отново ще посетят своите приятели от Дома и ще им подарят събраните и закупените вещи. А в следващия брой на училищния вестник "В@з Буки Веди" ще направят подробен отчет на събраните и изразходени средства. "BG Север"

 

Зов за помощ

Често попадаме на призиви за помощ и апели за благотворителност. Понякога дори отделяме нещичко от бюджета си или качваме разни странни постове на стените си в знак на съпричастност, но истината е, че всеки си казва: добре, че не се случва на мен или на някой мой близък. Ето, че се случи на един от нас.

За тези, които го познаваме добре, той е мъжкарче, добър приятел, готин колега, яко шефче, бивш съученик, който ако не дойде на поредната среща, настава невъобразима тъпня, разкошна компания за маса, велик разказвач, влюбено до уши хлапе или просто бате Биби. За други той е разбивач на сърца, нервак, лошо момче и тежък характер - общо взето Пламен е просто един от нас.

Пламен Ганчев е на 32 години, от гр. Плевен, с диагноза рак или сложното наименование СА ЕЗОФАГИ. ХОЛЕЛИТИАЗИС. Има нужда от спешно лечение в Германия, което струва 24 000 евро. Нека го подкрепим в набирането на тези средства, защото Пламен е реален и е един от нас.

Дарителска сметка в EUR:

Alpha Bank

BIC код - CRBABGSF

сметка - BG29CRBA98981030012465

Пламен Митков Ганчев

 

върни се в НАЧАЛО