СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                         ШАРЕНО                          "BG Север" - брой 43 (2 - 8 декември 2011 г.)


 

Андрей Романов закръгли достойните 85

 

Един от най-успешните кметове на Плевен събра близките си в "Ростов"

 

Преди да духне свещичките с правнучката си, Романов вдигна тост за всички гости, сн. авторът

 Преди да духне свещичките с правнучката си, Романов вдигна тост за всички гости, сн. авторът

 

Вяра ЦЕНОВА

Най-близките си хора събра в ресторанта на хотел Ростов на 30 ноември един от най-успешните кметове на Плевен - Андрей Романов. Поводът - 85-ия му рожден ден. С подаръци и пожелания за живот и здраве бяха дошли много приятели, бивши колеги и съмишленици на юбиляра. Да вдигнат наздравица и да си припомнят годините, през които са работили заедно, пристигнаха заместниците му Евдокия Петкова и Иван Каменов, както и инж. Георги Кочков - тогава главен архитект на града. В наздравицата се включиха и съпартийците му Петко Цолов, Румен Петков, Любомир Петков, Цветко Цветков, Васил Ангелов, Васил Антонов. Подаръците бяха подобаващи за достойния юбилей - символични, но стойностни като послания. Инж. Кочков подари на Андрей Романов картина на Панорамата, която е строена по времето на кметуването на рожденика. Съпартийците пък се отчетоха с червен часовник с емблемата на БСП. Не за да отброява времето, а да не престава да бъде все така деен. Защото според Васил Антонов, Романов е един от най-младите (по дух) член на плевенската организация на социалистите.

Най-ценното за юбиляра обаче беше присъствието на голямото семейство - съпругата му Пенка, синовете Веселин и Красимир, снахата Анелия, внучките Пламена и Ана и правнуците Габриела и Стамен. Габи дори му помогна да духне свещичките на голямата торта, които щадящо бяха символични и горяха само с две пламъчета.

Андрей Романов още е много популярен и уважаван в Плевен. Времето на кметуването му (1971-1979 г.) плевенчани ще запомнят с изпълнението на мащабна строителна програма по случай 100-годишнината от освобождението на града от турско робство. Към стотиците паметници в памет на загиналите воини се прибавят нови знаци на признателност, най-значим и внушителен от които е Панорама "Плевенска епопея 1977/78 г." По негово време са изградени централното градско ядро с водната каскада, декоративната площадна настилка и художествената галерия на бул. Скобелев. Пак тогава са строени апартаменти, детски градини, административни сгради. Младите хора са се чувствали добре и са имали защо да останат и да работят в родния си град.

 

 

Наплив в секс шоповете през декември

 

Стефана МИХАЙЛОВА

Вибратор от 30 лева може да се окаже по-подходящ отколкото такъв за 300 лева, е мнението на продавачка в един от плевенските секс шопове. Секс играчките, които тя предлага на щандовете са като всички други стоки в Плевен. Някой може да купува на принципа - колкото по-скъпо, толкова по-добро, друг на противоположния - скъпото не винаги означава по-добро. Клиентите в магазина напоследък са се увеличили. Продавачката го обяснява с празниците през декември, особено коледните. Най-търсени са вибраторите, като мъжете често добавят и интересно бельо - подходящ според тях подарък за половинката.

Дамите в Плевен купуват първата секс играчка за себе си, когато са на близо 30 години - по-улегнала според продавачката възраст. Мъжете в града се престрашават по-рано - на около 20. Те са и по-честите посетители в магазина. Клише е според тях да се мисли, че го правят, защото са извратени или нямат нормален секс. Пртосто искали да опознаят по-добре себе си като любовници. А това, че прибягвали до допълнителни забавления, в никакъв случай не означавало, че са задръстеняци в леглото.

 

 

Майки дирят разгонени пубертети... с патрулка

 

Видка КРЪЧМАРСКА

В чудо се видели семейство Хъркови, когато щерка им Геновева теглила чертата на школото и хукнала по нощни кръчми. "То веднъж се живее, а не като вас - заболи носове в компютъра до късно. Тя работата няма край, остава само споменът от удоволствията", било житейското мото на пъпчивата тийнейджърка.

Та угриженият баща Божидар Хърков по цели нощи пушел цигара след цигара на балкона да чуе заветното позвъняване по домофона и пискливото гласче на завръщащото се от забавления отроче. Съвършено различен начин на мислене имала обаче майката Офелия Хъркова, при нея логиката преобладавала над емоциите, тя умеела да решава проблемите от раз в стил "тук и сега".

"Измислих го!", викнала една нощ Офелия на отчаяния си съпруг. В екипа по издирването на Геновева находчивата майка включила комшията Тенчо, който по тъмно разхождал полицейската патрулка по кръчмите, за да въдвори ред, и приятелката си Нела, чийто син Пешко също често вилнеел по баровете. Метнали се двете майки в полицейската кола и започнали огледи на местните заведения. Тук срещнали приятели, там се заприказвали с колеги, та чак на сутринта черпели момчетата от патрулката "за услугата".

Минали години, Геновева и Пешко заминали за чужбина, но малкият син на Хъркови - Цецко, ведно с първите си пубертетски пъпки също хлътнал по нощния живот. Поовяхналата с годините Офелия решила да повтори процедурата по издирването му, но уви, времената вече били други. За патрулката вече нямало бензин, а пък Божидар изгубил работата си, парите не стигали и за семейните сметки, камо ли за почерпка "

за услугата".

 

 

НАПУШЕНИ МИСЛИ

 

За абсурди и закони

 

Стефан КРЪСТЕВ (Cefules)

"Не можем да поставим до всеки жилищен блок полицай" - казват компетентни лица по повод зачестилите палежи на коли. Имало арестуван заподозрян, дано да е истинският виновник, а не поредната изкупителна жертва, принесена в името на спокойствието на разтревоженото общество. В изявлението има нещо, което ме озадачава - приликата му с едно друго изявление, направено във връзка с осакатения от свой връстник тийнейджър вследствие на жесток побой. Тогава пак беше казано, че не може да се сложат до всеки ученик по двама полицая.

Какво признава нашата полиция - тази, която по химните ни пази: безсилие ли, или това, че общественият ред не е въпрос изцяло на нейната компетенция и за опазването му трябва да вземат мерки и хора от други обществени звена? Не съм в състояние да отговоря на този въпрос. Ако приемем, че отговорът е вторият, не разбирам кои хора имат предвид топ ченгетата. Политиците, които трябва да предприемат спешни реформи за стабилизирането на страната ни, за спокойствието на редовия гражданин, или самият редови гражданин, който трябва да се въоръжи, да застане на стража пред дома си, ако трябва, да се лиши от сън и на другия ден да е неработоспособен, ако трябва да се организира в доброволни отряди, които отдавна звучат архаично, а и световният опит показва, че не са допринесли кой знае колко за онзи ред, в който си мечтаем да живеем. Освен всичко останало, законът за неизбежната отбрана у нас като че ли е в полза единствено на хулигана. Според него използването на неравностойно оръжие автоматично превръща нападнатия в нападател. Ако едно лице е нападнато от трима, въоръжени с метални пръти, бабаити, но разполага с пистолет и за да опази живота си, го използва, то ще попадне под ударите на закона. Примерът не е хипотетичен, истински случаи в изстрадалата ни родина е. Не дай си Боже някой да види подпалвача на колата си и да тръгне да я защитава с кухненски нож например или да използва острието на мъжки чадър и пироманът да пострада. Тогава гражданинът, тръгнал да защити имуществото си, може би придобито с много труд и лишения, понеже "не можели да поставят до всеки жилищен блок полицаи", ще бъде съдено и осъдено. За да възтържествува законът ни. В този ред на мисли: не е ли малко цинично лицата на същия този закон да вдигат безсилно рамене и малко раздразнено да отвръщат, че не можели да направят това или онова, а законът, който би ни осъдил при опит да се защитим, да не е способен да ни опази? Не малко, а доста цинично е. Само че е и откровено. Хората открито си казват как стоят нещата.

Има нещо гнило. И то не започва от тях, а го понасяме всички.

 

 

върни се в НАЧАЛО