"BG Север" - брой 44 (17 - 23 декември 2010 г.)

 

БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ


 

Българската Коледа - единствен шанс за стотици болни деца в безизходица

 

Инициативата на президента Първанов се провежда за осма поредна година

 

Поля ТОМОВА

За осми път стартира "Българската Коледа" - инициатива под патронажа на президента Георги Първанов. Осма поредна година се набират средства от дарения за тежко болни деца, които не могат да си позволят лечение, както и за закупуване на скъпа медицинска апаратура за нуждаещи се детски клиники и отделения. Отново мобилните оператори се обединяват в стремеж още едно дете да получи шанс за живот. Ако искате да помогнете, трябва просто да се обадите или да изпратите SMS на телефон 1117 - без код за абонатите на мобилните оператори, както и на телефон 09001117 - за фиксираните абонати. Цената на SMS или обаждане е 1,20 лв. с ДДС. Средства могат да се дарят и на специално откритата сметка в ОББ - IBAN: BG13UBBS80023300186210, с банков код BIC:UBBSBGSF, ОББ.

В предишните седем издания на "Българската Коледа" бяха събрани 16 937 002 лева. Благодарение на даренията на българите бе подпомогнато лечението на 700 тежко болни малчугани. Детски клиники в страната се сдобиха с медицинско оборудване и линейки за близо 13 милиона лева.

Като че ли най-трудното в инициативата е да се подберат децата, които ще получат шанс благодарение на "Българската Коледа". Те се определят, след като родителите им изпратят молби и медицински документи за състоянието им. Организаторите на инициативата се допитват и до личните лекари на децата. Има такива, които години наред получават помощ и се лекуват именно благодарение на "Българската Коледа".

Такъв е случаят на десетокласничката от Националното училище по изкуствата в Плевен Десислава Мирчева. Тя ще разчита на помощ от "Българската Коледа" за четвърти път. Деси има проблеми със зрението и носи очила с 21 диоптъра. Благодарение на инициативата се лекува в руския град Калуга и има подобрение на зрението. От три години семейството й разчита за постоянните пътувания и лечението най-вече на инициативата на президента Георги Първанов. Резултатите от контролните прегледи са обнадеждаващи, а през последната година състоянието на Деси значително се е подобрило благодарение на нов вид стимулация. "След тези процедури, които направихме, тази лазерна акупунктура, вече Деси вижда по-ясно, пигментите се разместиха, процедурите ги намалихме, преди ходихме на 3 - 4 месеца, сега вече на шест месеца ще ходим", казва майката на момичето. Шансовете за пълното оздравяване на плевенчанката са много големи, смятат офталмолозите. Операцията, която ще позволи това обаче, може да бъде направена едва след две години. Дотогава Деси трябва редовно да посещава клиниката в Калуга и да прави процедурите, които подобряват зрението. А това е скъпо и семейството й не би могло да си го позволи без помощта на "Българската Коледа". Освен да възстанови зрението си, Деси има още една огромна мечта - да покори световните музикални сцени с любимото си виолончело. "Това мечтае всеки музикант. Ако наистина мога да виждам в самите ноти от голямо разстояние, тогава ще мога да свиря в ансамбли, в оркестър", казва момичето.

За Деси всеки ден е изпитание, а всяка изсвирена нота - битка с болестта. И въпреки трудностите момичето е уверено, че бъдещето му е именно в музиката и голямата сцена. Миналата година Деси се докосна до своята мечта, като взе участие в големия концерт на "Българската Коледа" в столицата и трогна публиката с изпълнението си на "Тиха нощ, свята нощ", а под звуците на нейното виолончело танцува примата на балета Маша Илиева. Сега Деси отново е готова да застане пред публиката, за да помогне на българите да дарят лев за дете в беда.

Друго дете на "Българската Коледа" е Радослав, който две поредни години получи шанс за лечение в чужбина. Ради се ражда с недоразвит нерв на дясното око. Родителите му не забелязали веднага проблема, разбрали, че нещо не е наред, когато детето често започва да навежда глава към дясното рамо. След поставянето на тежката диагноза родителите теглят кредит и заминават за прочутата клиника в Калуга. Лекарите там установяват, че Ради страда не от атрофия на нерва, а той е недоразвит и трябва да се правят стимулации с лазерна акупунктура и магнити. Процедурите трябва да се правят през четири месеца. Две поредни години Ради бе едно от децата на "Българската Коледа", благодарение на което направи доста от задължителните процедури. Контролните прегледи показват значително подобряване и развитие на очния нерв.

Според родителите на децата, които получават помощ от "Българската Коледа", това е възможност за равен шанс. За да могат както всички деца да се развиват, да играят, да могат да се смеят...

Няколко поредни години "Българската Коледа" помага и на Пепи от Тетевен. Откакто е навършило две години, детето страда от ревматоиден артрит.

Трудно му е да се движи, дори да стане от леглото, тъй като телцето му е сковано от болки в ставите. Освен всичко друго, заболяването оказва влияние и върху растежа на Пепи и той е висок около метър, въпреки че вече е тийнейджър. Майката на Преслав е на гурбет в чужбина, за него се грижат баба му и дядо му. Възрастните хора потъват в дългове, за да осигурят скъпите лекарства за внука си. На всеки две седмици за това са нужни около 300 лв. Близките на Пепи разбират за "Българската Коледа" и подават документи. Одобрени са и помощта не закъснява. Започнахме лечение с препарат, който много добре му подейства и има подобрение, казва бабата на момчето. Препаратът действа, признава и Преслав. За да не настива през зимата, което може да обостри състоянието му, той е принуден да премине на индивидуално обучение и да учи у дома. Казва, че му липсва училището и приятелите. Липсват му и игрите в снега, които са нещо съвсем естествено за децата на неговата възраст.

В очите на децата, принудени от малки да осъзнаят колко болезнен може да бъде животът, има нещо изумително - като че ли са пораснали преждевременно, излъчват спокойствие, мъдрост и тъга. Не по детски говорят и не по детски разсъждават. Болката им от това, че са различни, ги прави малко по-добри и като че ли по-търпеливи. Затова нямат думи да изразят благодарността си към всеки човек, изпратил своя SMS и дал лев, за да помогне на дете в беда. Казват, че доброто се връща стократно. И че дареното в светлите дни на Коледа е доказателството за божествената природа на човешките създания. Ако всеки от нас отдели лев, сумата ще стигне за повече деца, за повече лекарства, за повече техника и апаратура. Защото освен на тежко болни деца, "Българската Коледа" помага и на детските отделения в страната, които всеки ден се борят за живота на българчетата.

Една от детските клиники, която години наред получава помощ от инициативата, е тази в плевенската университетска болница. През нея годишно преминават над 3 500 деца от цяла Северна България. Освен пациенти от Плевен, тук се лекуват и деца от Ловеч, Велико Търново, Габрово. Преди три години в клиниката е направен основен ремонт, което придава европейски облик на лечебното заведение. За да бъде на същото ниво и лечението, е необходима модерна, скъпа апаратура. Благодарение на "Българската Коледа" детската клиника към УМБАЛ в Плевен, може да се похвали с една от най-съвременните техники в страната. В предишните издания на инициативата лечебното заведение се сдобива с ехограф, дефибрилатор и монитори, които са до всяко легло в интензивния сектор и следят жизнените показатели на малките пациенти. От тази година клиниката разполага и с най-модерната апаратура за неврологични изследвания - електроенцефалограф и електромиограф. "Детската клиника разчита на тази апаратура и имаше големия шанс да я получи. Благодарение на нея ние правим прецизни изследвания, можем да поставим точна диагноза и да проведеме правилното лечение", казва началникът на клиниката доц. Ваня Недкова. Преди да получат новата техника лекарите са били принудени да упояват децата, за да издържат поставянето на всички електроди. Освен безболезнените процедури, апаратурата спестява на деца и лекари дълги обиколки и чакане по опашки пред други клиники на болницата. Сега детската клиника в Плевен отново се надява на "Българската Коледа", тъй като има нужда от нов белодробен респиратор и ехограф за изследване на кръвоснабдяването на нервната система. Лекарите и родителите на малките пациенти не крият благодарността си към всеки, дарил за "Българската Коледа". "Борейки се за един детски живот, ние помагаме за бъдещето на България. Затова нека добротата по време на Коледа, съпричастността и милосърдието ви да бъдат за децата на България", призова доц. Ваня Недкова. А Росица Мънева, майка на Георги, който плевенските лекари спасяват след тежък алергичен шок, заявява, че сама ще тръгне от човек на човек в родната си Горна Оряховица, за да призове хората да дарят по един лев за децата в беда. "Гледах клиповете и страшно ми се доплака от мечето, което стои на прозореца на къщата и гледа навън. Страшно е, ако на Коледа може да останат играчки без деца. И ние можем да променим това. Дори сега, в тези тежки и страшни времена, в които живеем, повече от всякога се нуждаем един от друг, от помощта, макар и малка, но когато всички дарят малко, се събира много", казва младата жена.

По традиция на Коледа - 25 декември, в Народния театър "Иван Вазов" ще се състои благотворителният спектакъл на "Българската Коледа". Средствата, събрани от българите, за осма поредна година ще се разпределят за всички нуждаещи се деца след подписване на специални протоколи.

Тези деца нямат друг шанс, освен да разчитат на добротата по време на най-светлите дни в годината, тъй като тяхното лечение не се поема от Министерство на здравеопазването и НЗОК.

 

 

върни се в НАЧАЛО