"BG Север" - брой 44 (17 - 23 декември 2010 г.)

 

СОЦИАЛНО


 

 

Тракторист или сервитьор са вариантите за селските деца

 

Те трябва да се занимават със земеделие, убедени са агроспециалисти

 

Стефана МИХАЙЛОВА

Да работят като сервитьори на морето през лятото или да се захванат като трактористи за цял живот са двете алтернативи пред селските деца в Плевенско. Третият път е да подхванат собствен бизнес на полето с помощта на пари, отпуснати им от Европа.

След нова година земеделското министерство ще одобри и лансира график за отваряне на мерките за финансово подпомагане на селскостопанските производители, информира д-р Милка Нанова от плевенската служба за съвети в земеделието. Собствено стопанство с пари на Европейския съюз ще може да създаде всеки до 2013 г., независимо дали има диплома за средно, или просто е надъхан да го направи, припомни тя. Д-р Милка Нанова бе участник в среща-разговор "Училище и пазар на труда - заедно в кризата", организирана от Професионалната гимназия по селско стопанство в Пордим. Председателят на земеделската кооперация в Одърне Иван Великов подчерта, че селското стопанство е онова, което е измъквало страната ни от финансови кризи. Убеден е, че и при сегашната козът отново е в ръцете на земеделците и животновъдите.

В отрасъла има много европари, които чакат да бъдат усвоени, каза другият участник в срещата Людмил Евтимов - управител на фирма "Норекс комерс" за производство на фураж и фуражни концентрати. За него учениците, които специално се обучават за механизатори или фермери, е важно да обичат професията си. Постарайте се и тези, които тръгнат по пътя на създаването на собствен бизнес, ще имат успех, увери възпитаниците на школото той.

Бъдещето е в развитието на земеделието, подчерта и другата представителка на плевенската служба за съвети в земеделието Даринка Николова. Още повече, че камъкът си тежи на мястото, а Пордимски регион е селскостопански. В него са отглеждани по 4 - 5 хиляди тона домати например, но през последните 20 години сивата икономика на пазара е взела превес и производството е замряло. Драстично са намалели и хората в селата на общината.

Напук на кризата и на безработицата 100 процента от механизаторите в екипа на Александър Пъшев - председател на земеделската кооперация в Пордим, са възпитаници на селскостопанското училище. За себе си Пъшев е убеден, че пак дипломанти от школото ще попълват и в бъдеще освободените на машините му места.

Тревожна обаче е тенденцията от последните две - три години деца от Пордим да се записват в т. нар. музикално училище в града или в техникума в Летница. И от двете места малчуганите и техните родители са съблазнени от възможностите да се реализират на морето като сервитьори или музиканти.

Участниците в срещата бяха единодушни, че това са селски деца и че те трябва да свързват бъдещето си със селското стопанство, със солидните професии на фермери и механизатори, които осигуряват препитание за цял живот, а не само през летните месеци.

 

 

Членове на БАЛИЗ изработиха Ангел за всеки

 

Ралица ИВАНОВА

 

Ръчно изработените коледни украшения се продават благотворително, сн. личен архив

"Ангел за всеки" - това е мотото на благотворителната кампания, която организира БАЛИЗ - Плевен. Целта е набиране на средства за провеждане на терапии за деца и младежи с увреждания.

Инициативата е подкрепена от фондация "Помощ за благотворителността в България", която е предоставила средства за закупуване на необходими материали и консумативи за изработката на картички и артикули за празниците, обяснява Габриела Аспарухова, председател на БАЛИЗ - Плевен. Началото на кампанията стартира на 23 октомври 2010 г. на традиционното есенно издание на Дни на доброволчеството. Деца и младежи - членове на сдружение "БАЛИЗ" - Плевен, изработиха коледни картички и предмети, които се продават с благотворителна цел. Акцент на кампанията са изработените "ангели" от макарони, които ще се продават на символичната цена от 1,00 лв. и с тях всеки може да украси коледното си дърво. Събраните средства ще се използват за лечебна езда и плувна терапия през 2011 г. Плувната терапия е водна рехабилитация за развитие на сетивата и координацията, преодоляване на изолацията и интегриране чрез спорт на деца в неравностойно положение. Парите ще са за месечната такса за ползване на плувния комплекс.

Хипотерапията (лечение с помощта на кон) се прилага за лечение на хора с проблеми в опорно-двигателната система и някои ментални разстройства. Предоставените средства ще се използват за заплащане на транспорт до конната база в с. Рибен.

 

 

Плевенчанка две години търси правата си в съда

Поля ТОМОВА

Преди две години ви разказахме историята на Ана Георгиева. Жената бе осъдена и й бе наложен запор на заплатата заради дългове на дядо й към ЧЕЗ. Странното в случая бе, че старецът е осъден, след като е починал. След запора Ана започва своята битка с дружеството и съда. Подава иск и печели делото на три инстанции - в Левски, в Плевен и накрая - в Софийския районен съд. Според последното съдебно решение запорът на Ана пада, но не й се възстановяват лихвите. Не е уважен и искът й за неимуществени вреди. "Ние тримата - аз, чичо ми и сестра ми, сме подали такива искове - заради стреса, неудобството, ако щете и уронването на авторитета. Защото лично на мен запорното съобщение ми беше връчено на съвет в ученическата спортна школа, където работя, пред всички колеги, без да знам за какво става дума", казва Ана. Отново според съда никой не е длъжен да знае дали един човек е починал, или не, когато го съдят за неплатени сметки. "Това може да стане порочна практика за елдружеството. Представете си в едно село колко възрастни хора има, никой не знае дали те са живи, когато ги съди и в един момент техните наследници се оказват със запори", разсъждава Ана.

Освен нея, да плащат дълга на починалия си роднина са осъдени чичо й и сестра й. Освен всичко друго, докато се точат делата, дългът на дядото на Ана е набъбнал от около 200 лв. на над 700 лв. Запорите на Ана и сестра й са продължили шест месеца, но съдът не връща лихвите, които са натрупани през това време. Затова сега Ана Георгиева е подала нов иск в съда. Този път за да й се възстановят парите по разходите, както и неимуществените вреди, които е оценила на 500 лв. "Страшно съм обидена от съдебната система, от нещата, които се случват в държавата ни, дано оттук нататък има повече такива сигнали и хората да се събудят и да започнат да си търсят правата", е коментарът на плевенчанката.

 

 

Чрез различни изкуства малчугани ще развиват вътрешния си потенциал

 

Ралица ПЕТРОВА

 

Силвия Тодорова

Всички плевенски деца на възраст между 5 и 12 години от следващата година вече ще имат още една алтернатива за свободното си време, каквато не е предлагана досега в града. От 4 януари 2011 г. отваря врати ателие по изкуствата "Нарцис", което се намира в зала "Джунглата" - на площад "Македония", кафе "Ентеос" (клубът на БСП). Идеята е малчуганите в тази възрастова група чрез изкуство и работа със занаяти да разкрият вътрешния си потенциал.

"Когато детето има определени заложби, родителите му го изпращат обикновено в школа, където то развива само тях. Това до голяма степен ограничава децата, защото ги вкарва в едно русло, където идеята е конкуренцията - да изработиш нещо, което е по-хубаво, и да станеш пръв. По този начин се измества целта - естественото развитие на детето. До голяма степен този факт поражда и стрес. Представете си - колкото и да са добри ръководителите, ако 3 - 4 деца постоянно се връщат от някъде с награди, а другите участват просто така, как се чувстват те", обяснява Силвия Тодорова, управител на зала "Джунглата".

Идеята на клуба е да бъдат включени различни видове изкуства - рисуване, музика, актьорски занимания, като едни деца ще са добри в едното, а други - в другото. По този начин всички ще имат възможност в определен момент да се изявят като лидери и да се чувстват удовлетворени. "Съзнателно търсен е и ефектът на събиране на разновъзрастова група - целта е от една страна малките да попиват опита от големите, а от друга - големите да се научат да се грижат за по-малките", допълва Силвия Тодорова.

Малчуганите ще се събират от 17,30 до 19,00 ч. един път в седмицата, като групата ще е от 5 до 10 деца. В рамките на един час те ще се занимават, ще преживяват, половин час е отделен за обратната връзка с тях - да разкажат как са се почувствали, т. е. да придобият умения за осъзнатост на това, което правят. Децата ще работят изцяло с естествени материали - дърво, вълна, памук, глина и т. н.

Цената на месец за заниманията ще е символична - 20 лв., а родителите ще имат възможност да се възползват от една безплатна консултация с психолог, логопед или педагог.

Идеята е постепенно ателието да започнат да посещават и деца с увреждания.

 

 

 

 Послушай лекаря

 

В предишния брой специалист ви запозна какво представлява мозъчният инсулт и каква е основната симптоматика при различните видове. Продължението на темата е с рисковите фактори и причините, които предизвикват заболяването.

 

Промяната на начина на живот може да подмлади кръвоносните ни съдове

 

Д-р Вержиния СИМЕОНОВА, гл. ас. в катедра "Неврология" при МУ -Плевен, консултант в клиника "Св. Параскева"

Най-честите причини за исхемичен мозъчен инсулт са хипертонична сърдечна болест и симптоматична артериална хипертония; захарен диабет втори тип; генерализирана и мозъчна атеросклероза, нарушения на липидната обмяна; локализация на атеросклеротичните плаки в областта на вътрешните сънни артерии. Този процент на плаки е по-висок при пушачи и хора, подложени на стрес. Мозъчен инсулт настъпва по-често при ритъмни сърдечни и проводни нарушения; при метаболитен синдром с наднормено телесно тегло. Сериозен предразполагащ фактор е обездвижването - нищо не вреди повече на организма от него, като последствията са тежка атрофия на всички мускулни групи, на вътрешни органи включително на миокарда. Мозъчен инсулт може да настъпи и при нерационално хранене с много мазнини, сол, рафинирана захар и продукти от бяло брашно. Те трябва да се заместват с пълнозърнесто брашно, много плодове и зеленчуци, да се приемат витамини В2, В12, С, фолиева киселина, да се спре тютюнопушенето. Денталната хигиена също е много важна. Известна е връзката на зъбната плака с мозъчната атеросклероза. Лесно се образуват плаки от попаднали бактерии в съдовете. Неопластичните заболявания косвено допринасят за възникване на мозъчен инсулт, но при тях има повишена съсирваемост на кръвта, както и някои заболявания на кръвта - тези с увеличен тромбоцитен брой и анемиите. Фамилността, наследствената обремененост, също не трябва да се пренебрегват. Ако някой от родителите е бил с високо кръвно, със захарен диабет, с високи стойности на холестерол триглицериди, с метаболитен синдром, задължително децата трябва да си проследят съответните показатели. Битови и професионални вредности като злоупотреба с алкохол и стимуланти, са сред рисковите фактори за проява на инсулта. Има случаи на настъпил мозъчен инсулт след фитнес тренировки и злоупотреба със стимуланти. Всички състояния, които водят до преохлаждане или обезводняване на организма, хроничната артериална недостатъчност на крайниците, преживян миокарден инфаркт и след протезиране на сърдечна клапа, са рискови фактори за пациента.

Всеки има възрастта на своите кръвоносни съдове. Рационално хранене, спиране на пушенето, повишаване на двигателната активност, овладяване на сърдечната недостатъчност и на анемията или с други думи - ако се елиминират рисковите фактори, ние можем да подмладим възрастта на нашите съдове. По-често настъпва инсулт, ако има комбинация на няколко заболявания или няколко рискови фактори, но ние можем активно да променим някои от тях. Не можем да се намесим в своята наследствена обремененост, но можем да променим начина си на живот.

 

 

Уважаеми читатели,

ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по елекронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".

Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801-888

 

върни се в НАЧАЛО