"BG Север" - брой 44 (17 - 23 декември 2010 г.)

 

БИЗНЕС 


 

 

Бизнес климатът в сектора на услугите се влошава заради намаляло търсене

 

Несигурната икономическа среда и финансите са най-големите проблеми

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

През ноември съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" отбелязва понижение с 4,2 пункта, което се дължи на влошените оценки и очаквания на стопанските ръководители за бизнес състоянието на предприятията, според статистиката. Търсенето на услуги през последните три месеца е намаляло, което е съпроводено и със съкращение на персонала през този период. Очакванията за следващите три месеца по отношение на персонала също са в посока на намаление, но с по-бавно темпо. Несигурната икономическа среда е най-сериозният фактор, затрудняващ дейността на предприятията, следван от конкуренцията в бранша. Същевременно се увеличава негативното влияние на недостатъчното търсене и финансовите проблеми спрямо предходния месец.

По отношение на продажните цени в сектора на услугите мениджърите продължават да предвиждат намаление през следващите три месеца. Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" през ноември нараства с 1,1 пункта в сравнение с октомври. Това се дължи на малко по-оптимистичните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Настоящата производствена активност обаче се оценява като намалена, а и очакванията за следващите три месеца са малко по-резервирани в сравнение с изразените мнения през миналия месец. По отношение на очакванията за персонала все още има намерения за съкращаване.

През ноември основните проблеми за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене, но докато негативното влияние на търсенето намалява, отрицателното въздействие на несигурната икономическа среда се засилва.

Очакванията на промишлените предприемачи относно продажните цени в бранша са в посока на увеличение през следващите три месеца.

През ноември равнището на съставния показател "бизнес климат в строителството" се повишава с 3,1 пункта поради по-благоприятните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. По мнение на стопанските ръководители има известно подобрение в настоящата строителна активност и в осигуреността на производството с поръчки в сравнение с предходния месец. Очакванията за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца и за строителната активност обаче се влошават. Същевременно се предвижда и по-нататъшно съкращаване на персонала. Спрямо октомври леко се е намалил броят на клиентите със закъснения в плащанията.

Основните проблеми за дейността на строителните предприятия продължават да са несигурната икономическа среда, недостигът на финансови средства и недостатъчното търсене, като негативното влияние и на трите фактора през ноември се засилва.

Очакванията на строителните предприемачи относно продажните цени са за известно намаление през следващите три месеца.

Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" отчита минимално увеличение от 0,5 пункта. Подобряват се оценките за настоящото бизнес състояние на предприятията, но очакванията за следващите шест месеца са по-резервирани. Обемът на продажбите през последните три месеца се оценява по-благоприятно, но очакванията за поръчките към доставчиците са по-ниски.

Основните фактори, затрудняващи дейността на предприятията в сектора, са несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и финансовите проблеми. Негативното влияние на финансовите проблеми значително се засилва през ноември, измествайки недостатъчното търсене на трето място по степен на въздействие.

Преобладаващите очаквания на мениджърите относно продажните цени в търговията на дребно са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Общият показател на бизнес климата през ноември 2010 г. отчита минимално увеличение от 0,3 пункта спрямо нивото от предходния месец.

 

 

Иззеха месо без документи и с изтекъл срок на годност

Ани ПАВЛОВА

6 555 килограма пилешко месо без необходимата документация и с изтекъл срок на годност са иззети при специализирана акция на плевенските полицаи, съобщават от пресцентъра на МВР. Проверките са извършени в микробуси и хладилни камери на едноличен търговец в село Гривица от служители на икономическа полиция, охранителна полиция и представители на Регионалната ветеринарномедицинска служба (РВМС) в Плевен.

В товарен автомобил "Форд" са установени 14 замразени блока пилешки крилца - общо 420 кг, в полиетиленова обвивка без етикет и без документи.

В друг микробус "Ивеко" са намерени 3 000 кг пилешки бутчета и 720 кг пилета. При пилешките бутчета са констатирани несъответствия в документацията и опаковките. В хладилна камера са установени налични 2 415 килограма местни хранителни продукти с изтекъл срок на годност.

Изяснило се, че търговският обект, намиращ се в село Гривица, не е регистриран по закона за храните от РВМС. Управител на фирмата е 44-годишна жена. Описаните количества от месни продукти са запечатани и оставени на отговорно пазене в хладилната камера на обекта. За констатираните нарушения е съставен протокол от служители на РВМС - Плевен.

 

 

Все по-рядко се купуват живи елхички

Изкуствени елхи се предлагат навсякъде в Плевен, сн. авторътПоля ТОМОВА

В навечерието на Коледните празници търговците на елхички отчитат, че тази година мераклиите да си купят живо дръвче са намалели драстично. В Плевен са приготвени около 200 такива дръвчета, а цената им варира от 22 до 36 лв. Хубавото на този вид дръвчета е, че след празниците могат да се засадят, а освен това издържат много по-дълго време, преди игличките им да паднат. Кризата обаче явно прави плевенчани изключително внимателни към покупките и живи елхички почти не се купуват. Все още на пазара липсва масово предлагане на отсечените специално за празника дръвчета, показа проверка на "BG Север". По традиция се очаква те да залеят пазара след средата на месеца, а цените им варират от 10 до 20 лева в зависимост от големината и вида им.

Тази година търговците отчитат, че все повече хора се ориентират към изкуствени елхи. И при тях разнообразието във вида и цената са респектиращи. Най-търсени са елхичките около метър, като хората предпочитат вече и готови украсени елхи, чиято цена варира между 20 и 40 лв. Ако пък бюджетът ви е особено намалял, може да си купите изкуствена елхичка и до 10 лв. Продават се и такива, които струват около 70 лева, но те действително почти не се различават от истинските. Факт е обаче, че тази година като че ли от много по-малко прозорци свети коледна украса. Дали причината е в кризата, или във все още топлото за сезона време, не се знае.

 

 

Винетките запазват цените си догодина

 

Мила СТАНЕВА

Цените на винетните стикери остават същите през 2011 г. Увеличава се защитата им, съобщи шефът на агенция "Пътна инфраструктура" Божидар Йотов. Върху стикера, който ще се залепва на предното стъкло на автомобила, собственикът на колата ще записва и регистрационния й номер. Така ще се избегнат случаите, в които хората с повече от една кола, ползват една и съща винетка, обясни Йотов пред представители на медиите. Винетки ще се продават в 3 300 пункта в цялата страна, включително и в пощенските станции. Всички винетни стикери ще бъдат с еднаква степен на защита, като са включени елементите от новите документи за самоличност.

Номерът на холограмата вече е детайлизиран. От съображения за сигурност от "Пътна инфраструктура" не пожелаха да обяснят подробности относно новите защити. Банковата такса за покупка на винетка от ГКПП е 3 лв. Това е символична цена, казват от банките. Но признават, че има случаи на оплаквания от граждани, че са им искали големи комисионни при закупуване на стикери от ГКПП.

При пререгистрация на автомобила и при подмяна на регистрационния номер КАТ ще издава служебна бележка, с която превозното средство може да се движи по пътищата.

Приходите от винетни такси до края на ноември са над 191 млн. лв. Продадени са 5 859 341 броя. За сравнение през 2009 г. са изтъргувани 5 101 783 броя стикери, показват данните. От агенцията поискаха в Закона за пътищата да бъде прецизирано понятието "винетка" и дефинирането й като ценна книга, тъй като досега тя беше дефинирана като указателен знак.

Ръководството на "Пътна инфраструктура" предлага и да се повишат санкциите, които не са променяни от 2004 г. При невалиден стикер, стикер с изтекъл срок или с невписан регистрационен номер на автомобил санкциите се вдигат от 1 000 на 3 000 лв. за товарни автомобили и от 100 на 300 лв. за леки.

Моделът на пътните винетки ще бъде заменен с електронни тол-системи от началото на 2013 г., обяви през май министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

 

Крайни срокове

 

20.12.2010

* Краен срок, в който организаторът на хазартната игра и телефонният или телекомуникационен оператор трябва да декларират за ноември 2010 г. направените залози и данъка върху хазартната дейност от игри, при които залогът за участие е увеличената цена на телефонна или друга телекомуникационна връзка.

Данъчно задължено лице, което не подаде декларация по ЗКПО, не я подаде в срок, не посочи или невярно посочи данни или обстоятелства, водещи до определяне на дължимия данък в по-малък размер или до неоснователно намаляване, преотстъпване или освобождаване от данък, се наказва с имуществена санкция в размер от 500 до 3 000 лв. При повторно нарушение имуществената санкция е в размер от 1 000 до 6 000 лв. (чл. 261 от ЗДДС).

* Телефонният или телекомуникационен оператор: внасяне за ноември 2010 г. на данъка върху хазартната дейност от игри, при които залогът за участие е увеличената цена на телефонна или друга телекомуникационна връзка.

* Краен срок, в който регистрираните по ЗДДС лица трябва да издадат протокол за ВОП, ако данъчното събитие е възниклано през ноември 2010 г. и ако до 15 ноември 2010 не е издадена фактура от доставчика. Регистрирано лице, което не издаде данъчен документ или не отрази издадения или получения данъчен документ в отчетните регистри за съответния данъчен период, което води до определяне на данъка в по-малък размер, се наказва с глоба - за физическите лица, които не са търговци, или с имуществена санкция - за юридическите лица и едноличните търговци, в размер от 200 до 2 500 лв. Когато регистрираното лице е издало или отразило данъчния документ в периода, следващ този, в който документът е следвало да бъде издаден или отразен, глобата, съответно имуществената санкция е от 50 до 250 лв. (чл.182 от КТ).

 

 

върни се в НАЧАЛО