"BG Север" - брой 44 (17 - 23 декември 2010 г.)

 

ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА   


 

 

Кой ще е следващият кмет на Плевен?

 

Колаж "BG Север"Катя ДИНЕВА

Макар че местните избори вече чукат на вратата, нито една политическа сила не е обявила официално кандидатурата си за кмет на Плевен. Явно всички партии изхождат от позицията, че колкото по-рано бъде обявен един кандидат, толкова повече време ще имат опонентите му да го омаскарят.

Един от основните въпроси, които вълнуват плевенчани, е настоящият градоначалник Найден Зеленогорски ще се кандидатира ли за четвърти мандат. Самият той твърди, че още не е взел решение. Неговото пасуване обаче със сигурност не е поради горното съображение, тъй като след три мандата едва ли е останало нещо, за което да не е бил критикуван и оплют (а поводи дал господ). По-скоро Зеленогорски изчаква първо да разбере дали ще бъде номиниран за президент, каквато възможност официално се лансира от неговата партия СДС (макар че все още не се е произнесъл лидерът на другата партия от Синята коалиция Иван Костов. А той едва ли е забравил, че навремето плевенският кмет застана срещу него, отивайки в отбора на Надежда Михайлова). Ако все пак Зеленогорски се впусне в президентската надпревара, най-вероятно ще бъде номиниран за градоначалник настоящият председател на общинския съвет (също трети мандат) Георг Спартански, предполагат местни политически наблюдатели. Вариант е и зам.-кмета Валентин Матеев, но той като че ли има по-малка подкрепа от активистите на СДС.

Няколко имена се въртят и в средите на ГЕРБ. Най-големият мераклия да седне в кметското кресло е депутатът Ивелин Николов, но шансовете му вече са сведени до минимум, след като бе свален от областния началнически партиен пост. Желан от гербаджиите за градоначалник е шефът на Университетската болница доц. Димитър Стойков, но той като че ли нямал желание да зарязва професията си на уважаван лекар хирург, за да се занимава с административните и социално-икономически проблеми на все по-затъващия в безизходица Плевен. Хората на Бойко Борисов в града спрягат и кандидатурата на областния управител Иван Новкиришки, но той пък няма нищо общо с Плевен и това се отчита като голям минус (макар че преди 11 години плевенчани си избраха да ги ръководи не техен съгражданин, а човек от друга община).

Още няма никакви анонси и от страна на БСП, лидерът на социалистите Любомир Петков обеща столетницата да назове избраника си през май - юни догодина. БСП вероятно първо ще уточни формулата - тяснопартийна кандидатура или подкрепа на издигнат от инициативен комитет кандидат. При първия вариант най-логичната номинация ще е на председателя Любомир Петков. Наскоро пред "BG Север" той не изключи тази възможност, ако трябва да поеме отговорността на лидер, но даде да се разбере, че кметският стол не е негова цел на всяка цена.

Интересно ще бъде каква ще е ролята за избора на градоначалник на президентското движение Алтернатива за българско възраждане (АБВ). Очевидно е, че до местните избори то няма да се превърне в партия. Както заяви държавният глава, АБВ може да подкрепя мажоритарни кандидатури, но не партийни, а издигнати от граждански комитети. Като такъв вариант за Плевен естествено се спряга президенстският съветник и участник в АБВ проф. Григор Горчев, ректор на Медицинския университет. Засега и той като колегата си доц. Стойков не е склонен да зареже успешната си кариера на медик заради политиката.

Няма да е изненадващо, ако БСП и АБВ излязат на местните избори догодина, подкрепяйки обща кметска кандидатура, коментират социалисти. Според тях това е вариантът, който би дал най-голям шанс на левицата да прекъсне 12-годишната хегемония на СДС в Плевен.

 

 

НДСВ с двама мераклии

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

НДСВ ще предложи собствена кандидатура за кмет на Плевен. Вече се знаят имената на двама мъже, от които ръководството ще избере кой да участва в местния вот. Това бе съобщено по време на пресконференция в партийната централа на жълтите, на която присъстваха Анелия Атанасова, председател на Женската либерална мрежа на НДСВ, и областният координатор на партията Илиан Георгиев. Той уточни, че още преди две седмици областното ръководство е взело решение къде и как да се явят на изборите догодина. В Червен бряг, Долни Дъбник, Левски, Кнежа, Никопол и Пордим НДСВ ще влезе в коалиции, а в Гулянци, Долна Митрополия, Белене и Искър жълтите ще издигнат собствени кандидатури.

 

 

Кандидатът на левицата ще е ясен до юни

 

Ани ПАВЛОВА

Кандидатът на БСП за кмет на Плевен ще стане известен през май или юни догодина, съобщи председателят на общинския партиен съвет Любомир Петков. Вчера (след редакционното приключване на броя) се очакваше социалистите да приемат поредните документи за предизборна работа. През януари ще бъдат утвърдени членовете на Център за подготовка на избори (ЦПИ) и на Съвети за политики към ОбС на БСП.

Към ЦПИ се структурират шест основни направления. "Информационно осигуряване, анализи, политически маркетинг и медийна политика" ще се занимава с изследвания и анализи на електоралните нагласи и обществените настроения, медийни и интернет кампании, подготовка на предизборни материали. Направлението за работа с кадрите ще организира подготовката на кандидатите и техните застъпници за участието им в изборния процес. "Политики, управленски проекти, предизборни платформи" има за задача да конкретизира приоритетите за развитие на Плевен и региона, да инициира тематични срещи, кръгли маси и други форми на публичен граждански диалог в различните сфери на обществения живот. Останалите три направления в Центъра за подготовка на избори са "Коалиционна политика и взаимодействие с други политически сили и структури на гражданското общество", "Организация и териториална координация" и "Ресурсно осигуряване".

Изграждат се и Съвети за политики, чиято цел е да подготвят и дават предложения на ОбС на БСП за реализация на регионални проекти и инициативи. Те са в следните направления: "Регионална политика, междурегионално и международно сътрудничество", "Икономическа политика, аграрна политика и туризъм", "Благоустройство, инфраструктура и транспорт", "Околна среда и енергийни ресурси, защита на потребителите", "Законност, обществен ред, човешки права", "Социална политика, пазар на труда и заетост, хуманитарно подпомагане", "Обществено здравеопазване", "Образование, квалификация, младежка политика и спорт", "Наука, иновации, комуникации и информационно общество", "Култура, медии, културно-историческо наследство".

 

 

Огнян Милчев, координатор на "Лидер":

 

Имаме картбланш за коалиции

 

Инна СТЕФАНОВА

Партия "Лидер" ще участва в местните избори догодина, каза Огнян Милчев. Въздържа се обаче на този етап да назове конкретни имена. Както в Плевен, така и във всички общини ще бъдат издигнати кандидатури - самостоятелни или в коалиция, допълни той. Отворени сме и ще разговаряме с представители на всички партии и на място ще преценяваме каква ще е бъдещата ни линия на поведение, заяви областният координатор. Той уточни, че националното ръководство на партията е дало картбланш на местните структури в зависимост от конкретната ситуация да решават с кого да се коалират.

 

 

Войводите отиват сами на местния вот

 

Еми СТАЛЕВА

ВМРО - БНД ще се включи самостоятелно в местните избори догодина в Плевен, обяви председателят на партията в града Иван Кюлджийски. Все още не е ясно дали ще издигнем собствена кандидатура за кмет, това ще се разбере след провеждането на вътрешни избори и на общинска конференция, добави той. Войводите са категорични, че всичко ще е прозрачно и няма да се правят никакви компромиси в името на властта.

"От опит сме установили, че когато по места участваме с листа за съветници, от самия факт, че отсъства мажоритарното лице се губи повече", коментира зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки. Според него нагласата за самостоятелно участие на войводите в изборите за местна власт важи за по-голямата част от страната.

 

 

 Партиен живот

 

Век организирано социалистическо движение отпразнува БСП в Кнежа

 

Паметната плоча показва мястото, където е основан първият клуб, сн. авторътЖени АСЕНОВА

На 10 декември Кнежа отпразнува 100-годишнината от създаването на организирано социалистическо движение. Общинският съвет на БСП започна своето честване с поднасяне на цветя и венци на паметната плоча - мястото, където е основан и се е помещавал първият клуб на кнежненската партийна организация от 1925 до 1944 г., тогавашната шивашка работилница на Савчо Неголов Вълчинков.

Празничната програма продължи с тържествено събрание, което бе открито от председателя на БСП в Кнежа Росен Пещенски и на което той разказа с подробни факти за историята на социалистическото движение в Кнежа, проследявайки я дата по дата до днес.

Поздравление към членовете и симпатизантите на БСП бе отправено от д-р Ива Станкова, родом от Кнежа и народен представител в 40 Народно събрание. Тя изрази своя оптимизъм и вяра, че в труден момент като този кнежненската организация има потенциала да излезе по-силна и по-обединена на предстоящите избори през 2011 г.

Приветствие към присъстващите отправи и областният председател на БСП в Плевен Васил Антонов. Той изрази своето преклонение към ветераните и в аванс даде доверието си на младите, като им пожела успешна работа и ползотворна реализация в бъдещата им дейност. Hе скри и надеждата си, че Кнежненската организация има потенциала да създаде здрава структура, с качествени и работещи хора и не на последно място - с много постоянство и труд да достигне успеха и постиженията на своите колеги, уважили празника - Червен бряг и Долна Митрополия. Накрая Антонов пожела на всички здраве и сили за посрещане на предизвикателствата на времето.

Утвърждавайки вече традицията, Васил Антонов поднесе почетен плакет на председателя и цялата кнежненска партийна организация. Това е вторият колективен плакет, който се връчва на организация в област Плевен.

Поздравителни адреси бяха получени от името на председателя на НС на БСП Сергей Станишев, проф. Димитър Назърски - управител на дружество "Кнежица" - сдружение на социалисти, родом от Кнежа, Христо Бонев и врачанската партийна организация, председатели на общински организации и кметове на населени места.

 

Историята

На 25 декември 1910 г. в шивашката работилница на Йордан Пешунов се провежда работническо занаятчийско събрание, на което е учредена социалдемократическа организация, в която влизат Савчо Негулов - секретар, Цено Цоцов - секретар на ревизионната комисия, Димитър Чуларски, Петър Станчовски, Христо Пешунов, Георги Радев, Никола Спасов, Петър Стубленски, Стоян Радев.

На 19 април 1919 г. се провежда голямо събрание с участието на Георги Димитров.

На 16 юни 1921 г. се учредява младежко комунистическо дружество с 56 учредители.

След разгрома на Септемврийското въстание през 1923 г. партийната организация преминава в нелегалност.

В търсенето на легални форми на работа на 17 април 1927 г. в дома на Цанко Петков е учредена организация на Българската работническа партия със секретар Цанко Пискулийски. Партийното ръководство поема инициатива за изграждане на трудов блок с участието на комунисти, земеделци и социалдемократи, който печели на изборите най-много гласове - 1 082.

На 28 август 1930 г. е учредена организация на РМС със секретар Петър Гърков.

След големите изборни резултати през май 1937 г. са арестувани 49 ръководители и активисти са изправени пред съда и изпратени във Врачанския затвор.

По време на Соболевата акция през 1940 г. само в Кнежа са събрани над 2 000 подписа (общо в района около 8 000) в подкрепа на предложението на Съветския съюз за сключване на пакт за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ.

След нападението на хитлеристка Германия над Съветския съюз започва изграждането на бойни групи. През март 1942 г. са арестувани около 40 комунисти и ремсисти, голяма част от тях са пратени в затвора.

На 11 септември 1944 г. в Кнежа е изграден Отечествен фронт с участието на комунисти, земеделци и социалдемократи. За председател е избран Ангел Бачийски.

На 27 май 1945 г. е учредено първото ТКЗС в Кнежа с председател Горан Лицанов. В края на 1950 г. изградените ТКЗС-та вече са седем, които обработват 102 хил. дка земя.

От редовете на БКП в Кнежа са излезли петима герои на социалистическия труд, седем лауреати на Димитровска награда, 156 носители на ордени и медали на трудовата слава.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО