"BG Север" - брой 44 (17 - 23 декември 2010 г.)

 

КОНФЛИКТИ


 

 

Бездомници и наркомани в битка за опасните места на Плевен

 

"Горещите точки" се намират в центъра на уж европейския ни град

 

Разрушените сгради най-често стават сборище на хора от ъндърграунда, сн. авторътВяра ЦЕНОВА

Никой никъде не води регистър за тях. Те нямат имена, защото никой не се интересува кои са. Нямат и лични документи, просто защото нямат пари за такива. Обикновено тези хора са незабележими - нямат постоянен дом, спят по пейки, паркове или изоставени, рушащи се сгради. Наричат ги клошари, аутсайдери, бездомници. Умират от глад, от болести, защото им липсва елементарна хигиена и елементарни условия за живот. Често загиват от алкохолни злоупотреби, живеят заедно с плъхове и мишки, с въшки и краста по тях. Според полицейски доклади те умират много по-рано от останалите заради начина си на живот. Лекарите твърдят, че на улицата те преживяват между 3 и 5 години.

Много са местата в Плевен, които стават подслон за бездомниците. Конкуренцията за прикритите кътчета е с друг контингент от ъндърграунда - наркоманите. Социалните работници смятат, че има непоносимост между бездомници и наркомани и те не могат да делят една "квартира". Не са редки случаите обаче, когато в порутените останки на изоставена къща освен игли и обгорени капачки, в които се разтваря хероина, се намират дюшеци и останки от оскъдна покъщнина. Опасни са не толкова хората, които се събират там, колкото иглите от употребявани спринцовки, на които могат да се натъкнат лесно дори деца. Бездомниците обикновено не са агресивни. Прехранват се от кофите за боклук, не влизат в конфликти, въпреки че голяма част от тях са с някакво психично отклонение. Реалната опасност от тях е разнасянето на зарази и вероятността от възникването на пожар от огъня, който са запалили, за да се сгреят. Много от тези места са буквално в центъра на "европейския" ни град. Както "BG Север" сигнализира в предишния си брой, най-новата клоака се беше появила в Градската градина на входа на сградата, до скоро обитавана от Регионалната библиотека "Христо Смирненски". Ден след като репортерите на вестника заснеха картинката, мизерията беше почистена. Подобна е и ситуацията с изоставена къща срещу църквата "Св. Троица", която дълго време е била свърталище на наркомани и бездомници. След като е била съборена, районът там е чист. Под ДНА, в идеалния център под прозорците на общината, както и в рушаща се къща срещу пощата, все още могат да се видят ясни знаци за временно пребиваващи обитатели.

Сдружение на помагащи специалисти в социалната сфера "Малки стъпки" дълго време обикаляше града с ръкавици и събираше употребявани игли от опасните точки в града. Издаде три карти, на които бяха обозначени, за да бъдат от помощ на общината и на полицията. От общинската администрация не обърнаха никакво внимание на това, за полицаите беше полезно да засилят вниманието си, защото в непосредствена близост до точките се очакваше да бъдат и разпространителите на дрога. Едно от тези зловещи места, което и до днес си остава опасно за преминаващите и за живущите в района, е около ДКЦ I. Останки от сграда, тъмни и стръмни стълби, необитаеми къщи, едната от които претърпяла пожар. Какви ли не се събират тук - цигани, наркомани, бездомници, казват съседи. Когато се премахне сградата или се ограничи достъпът до нея, когато се освети и почисти мястото, то става непривлекателно за "анонимните". Но дали това е решението на проблема?

Това, което знаем, е, че за щастие са малко бездомните деца в Плевен, казва Димитър Грънчаров от "Малки стъпки". Според него деца на улицата в истинския смисъл има много малко. Друг е въпросът, че има немалко малчугани, които живеят в условия, близки до тези на улицата. В Плевен няма специализирани социални услуги за бездомници. В областната стратегия за развитие на социалните услуги се предвижда да се развият за тях услуги от типа на приюти, обяснява Грънчаров. И допълва, че голяма част от тези хора имат и определен тип психично или дегенеративно заболяване и за тях е необходима специализирана социална услуга. Не можеш да ги спреш да ровят по кофите, но можеш да им предложиш по-добри условия на живот, категоричен е социалният работник. И обръща внимание на факта, че са поизчезнали просещите деца на улицата. Причината според него е, че те са гастролиращи. "Проблемът не само с бездомните, наркоупотребяващите, децата в риск, просещите деца, се свежда до едно картографиране, което е основата на превенцията. И нещо, което позволява да се взимат адекватни решения за териториално разпределение на услугите. Както картата на опасните места, която ние направихме. По същия начин може да се картографира струпването на бездомни, на деца, които живеят на улицата. В Мечка и Койнаре знаем, че има деца, които спят на улицата в някакви пристройки, но нищо повече. Картографирането е началната част от цялата дейност, която позволява да се изпратят мобилните екипи от социални работници на място, за да могат да осъществят първична превенция - по отношение на семейно планиране и предпазване от нежелана бременност", пояснява специалистът от "Малки стъпки".

Предколедно сме по-податливи да участваме в различни благотворителности. Но има хора, които целогодишно се изхранват от нашите отпадъци. Гледаме на тях с презрение и страх. А нито държавата, нито всеки от нас поотделно се замисляме защо ровят в кофите и спят в мизерия.

 

 

Местен Павароти пее сред декор от опикани дюшеци

 

Инна СТЕФАНОВА

Наричат го Павароти, сигурно защото любимото му занимание е да изпълнява оперни арии. Като известния италиански тенор. Приликите обаче свършват дотук. Плевенският клошар с гръмкото италианско име не пее в Миланската скала, а пред случайните минувачи в Градската градина. За декор му служеха купища боклуци, от които удряше страховита воня. Павароти по-често пееше през лятото, когато в топлото време храна по-лесно се намираше и от там охотата да се изявява беше по-голяма. Сега, в студа, предпочита района около паметника на Емил Димитров, където и репертоарът е попроменен на "Моя страна" и "Плевен - град на моите мечти". Плевенският Павароти е като повечето си събратя - няма постоянен дом. Доскоро за подслон му служеше прикътаната стълбищна площадка на сграда, ползвана преди от Регионалната библиотека "Хр.Смирненски". Там обаче мръсотията вече е изчистена, няма ги и просмуканите от урина дюшеци и нахвърляни дрехи. Клошарят вероятно е намерил "подслон" на друго място, къде - ще се познае след време по гласовитите му изпълнения. Там той отново ще използва "жилището си" като склад, в който ще трупа купища боклуци, събирани от гюмовете. Ще търси препитанието си по кофите, а когато запее, по-милостивите ще му дават по някоя пара. После пак като събратята си бездомници ще купува алкохол, не храна, за да се напива до безпаметност.

Мошеници продавали имоти с фалшиви тапии

 

 

Делото за мащабната измама със земи влиза в съда

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Дело за съставяне и ползване на фалшиви документи, както и измами на десетки лица с тях, с цел постигане на имотна облага от четиримата подсъдими, започва днес (17 декември) в Окръжния съд в Плевен. На подсъдимата скамейка застават Георги Георгиев от Червен бряг, Мартин Иванов и Даниел Яшов от София, както и Васил Пенчев от Мездра.

25-годишният Георги Георгиев е обвинен в това, че в продължение на година от юли 2008 г. в Плевен, при условията на продължавано престъпление, като помагач и в съучастие с осъдения Владимир Врачански като извършител, с обвиняемия Мартин Иванов и осъдения Любомир Стоянов като помагачи предоставяли лични данни и фалшифицирали различни документи. Това са образци на печати върху хартиен носител, образци на удостоверения за данъчни оценки от общините Плевен и Гулянци, скици на поземлени имоти, нотариални удостоверения и др., както и документи, удостоверяващи учредяване право на собственост - решения за възстановяване на правото на собственост върху земеделски земи, с цел да бъдат използвани за получаване на имотна облага.

23-годишният Мартин Иванов пък е обвинен в това, че през периода от април до юни 2009 г. в Сливница, Софийско, и в Никопол, Плевенско, при условията на продължавано престъпление сам и в съучастие като извършител с обвиняемия Даниел Яшов измамили две лица от София, за да получат имотна облага. Мошениците се представили пред Радослав Канев и Маленко Симов като собственици на земеделски земи около Плевен и в района на с. Загражден и им ги "продали" като използвали фалшивите документи. В резултат на това обвиняемите причинили на Радослав Канев и на "Ню Фрут" АД - София, имотна вреда в размер на 27 247 лв.

40-годишният Васил Пенчев е обвинен в това, че на 29.09.2008 г. в Никопол, при условията на продължавано престъпление, съзнателно се ползвал пред Димитър Димитров, съдия по вписванията в Служба по вписванията в Никопол, от неистински официални документи - решения за възстановяване правото на собственост върху земеделски земи в районите на с. Шияково и на с. Долни Вит, както и скици от общинска служба "Земеделие и гори" в Гулянци за десетина имота.

Освен това, на същия ден Пенчев се появил като "пълномощник" на собствениците на земеделски земи в районите на с. Шияково и с . Долни Вит и ги "продал" на Емилия Христова, която била пълномощник на "БГ Агропроект" ЕООД - София. В резултат на "сделката" на едноличното дружество била причинена имотна вреда в големи размери - 54 957 лв.

23-годишният Даниел Яшов е обвинен в това, че на 9.06.2009 г. в Никопол, в съучастие като извършител с обвиняемия Мартин Иванов също като извършител, успял да "продаде" на Радослав Канев от София 13 поземлени имота в района на с. Загражден, с цел да набави за себе си имотна облага. В резултат на измамата на Канев била причинена имотна вреда в размер на близо 6 400 лв.

В мрежата на фалшификациите и измамите на четиримата са попаднали десетки невинни хора, чиито лични данни са били използвани при съставянето на документите. Такива са били "издадени" от измамниците с печатите на поземлените служби в Плевен и в Гулянци, фалшифицирани са образци на удостоверения за данъчни оценки от отдел "Приходи и МДТ" в община Плевен и са "съставяни" скици на поземлени имоти от служба "Геодезия, картография и кадастър" в Плевен. За мащабите на измамата можем да съдим и по това, че в продължение на две години мошениците са "продали" огромен брой имоти, като са нанесли щети на дружества и частни лица в особено големи размери.

 

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО