"BG Север" - брой 44 (17 - 23 декември 2010 г.)

 

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

 

Зоопаркът в Кайлъка най-сетне отваря врати, вече има лиценз

 

350 000 лева са похарчени за реконструкцията на обекта

 

Зоологическата градина ще посреща гости дори в най-големите студовеРалица ПЕТРОВА

След като плевенчани и гостите на града не успяха да се радват на обновен зоопарк през лятото, както е логично, те ще могат да направят това през студения месец декември. Официалното съобщение от общината гласи, че дългоочакваното събитие - зоокътът да отвари врати за посетители, най-накрая ще се случи - на 16.12 2010 г. (след редакционното приключване на броя, бел. а.). Tова става, след като зоологическата градина официално е получила лиценз от Министерството на околната среда и водите с №15/29.11.2010 г., подписан от министър Нона Караджова. Той удостоверява годността й за опазване на диви животински видове извън естествената им среда чрез отглеждането и размножаването им при контролирани условия. Срокът на валидност на документа е до 29 ноември 2015 г. Условие за получаването му бе привеждането на базата на зоокът "Кайлъка" съобразно стандартите, регламентирани в Закона за защита на животните, Закона за биологическото разнообразие, както и Наредба №6 за минималните изисквания и условия за отглеждане на животни в зоологически градини.

В цялостната реконструкция на обекта общината е наляла 350 000 лв. Според съобщението от местната администрация те са използвани за изграждане на клетки за хищници, птици, тревопасни; огради и павилиони за билетопродавачи. "С оглед на факта, че обектът е неделима част от защитената местност парк "Кайлъка", при разработването на благоустройствените и паркоустройствените дейности бе запазена основната идея на композицията на алейната мрежа, която основно е решена с асфалт, на места в комбинация с бетон. Запазени бяха съществуващите дървесни видове, в определени участъци бе добавена и нова растителност. Реконструкцията на обекта започна през 2007 - 2008 г. с изграждането на нови клетки за лъва и коткоподобните маймуни, както и канализация и тоалетни. Съгласно нормативните изисквания клетките имат открита и закрита площ, като закритата е оборудвана с подово отопление и облицована с плочки.

Дейностите продължиха през 2010 г., когато бе подновена оградата на клетки "Рогати", където допълнително бяха монтирани предпазни пана. Изцяло бе подменена оградата на заграждението за щраусите. Пред всички клетки бе укрепена, ремонтирана и боядисана оградата, външната клетка на маймуни "Бабуини бе уширена, ремонтирани бяха сеновалите и останалите стопански сгради. Направени бяха нови бордюри и цялостно бяха асфалтирани алеите. Монтирани бяха и нови пейки в обособените кътове за отдих. На територията бяха разположени и нови съдове за смет", описват свършеното от общината.

Работното време на зоопарк "Кайлъка" през зимния сезон е от 9,30 до 12,00 и от 12,30 до 16,00 часа без почивен ден. Входните билети за възрастни са на цена 1,00 лев, а за деца до 18 г. - 0,50 ст.

 

 

Деца помагат на деца

 

Шестокласниците са щастливи, че са помогнали на други деца, сн. "BG Север"

Хранителни продукти на стойност 477 лв. дариха децата от VI клас на СОУ "Христо Смирненски" - Плевен, с класен ръководител Румяна Йотова, на малчуганите от дом "Майка и дете". Те организираха благотворителен коледен базар и коледен концерт, като част от инициативата "Деца помагат на деца".

Идеята за инициативата се зародила още през юни тази година в часа на класния ръководител. Малчуганите решили, че други деца имат нужда от помощ и измислили как могат да им бъдат полезни. Инициативата ще продължава по различни поводи и през следващата година. "BG Север"

 

 

 

 

Приемат молби за безплатни винетки за инвалиди до 31.01

 

До 31 януари 2011 г. ще се приемат молби за безплатни едногодишни винетки за хора с увреждания, припомнят от "Социално подпомагане". Молбите могат да се подават в дирекциите "Социално подпомагане" в съответните общини по местоживеене. Кандидатите за безплатни винетки трябва да представят решение на ТЕЛК, Гражданската отговорност и копие от талона на автомобила и лична карта на инвалида за сверяване на данните. Ако молбата се подава от друго лице, е необходимо да бъде представено и нотариално заверено пълномощно от лицето с увреждане. "BG Север"

 

 

Момче получи 30%-но изгаряне

 

8-годишно момче от с. Бъркач е прието във вторник (14 декември) в Спешно приемно отделение на Университетската болница в Плевен с 30%-ово изгаряне по цялото тяло. То е пострадало при неправилно боравене с огън. Туба с бензин е избухнала пред очите на детето при опит да се разпали огън. Бащата на момчето също е пострадал, но леко.

Детето е настанено в реанимация на плевенската болница, но ще бъде транспортирано в клиниката по изгаряния на "Пирогов" в столицата. "BG Север"

 

 

Ученици от СОУ "Иван Вазов" ни представиха в Словакия

 

Тийнейджърите с ръководителката си Нина Тотева (в средата), сн. личен архив

Представителен екип от СОУ "Иван Вазов" днес се завръща от Словакия, съобщават от училището. Това е гостуване по първата мобилност от проекта "Пътуване между културите", спечелен от клуб "Краезнание" с ръководител Нина Тотева. Четирима ученици се оказаха най-добри след проведения кастинг сред всички желаещи да пътуват - Кристина Милева, Габриела Димитрова, Антонио Стоичков и Галин Ангелов. Те доказаха най-високо ниво на владеене на английски език, получиха най-висок резултат в тест върху културно-историческото наследство на Плевенския регион, отново на английски. Днес, 17 декември, приключва представянето на България и училището в Словакия. Плевенските тийнейджъри и техните ръководители са отседнали в приемни семейства. По време на гостуването им са предвидени срещи с учители, ученици и с ръководството на местното училище, с кмета на града, както и посещение на местните исторически забележителности, сред които замъкът "Тренчин", музей на фолклора и др.

Учениците са подготвили презентация за джазирания автентичен български фолклор, коледна песен с танц "Кокъц, кокъц, Коледо", песента "Дилмано, дилберо" и весела словашка песен. "BG Север"

 

 

Тръгват масови проверки на бензиностанции

 

Масови данъчни проверки предстоят през януари в обектите за търговия с течни горива в цялата страна, съобщават от НАП - Плевен. Инспекторите ще посещават както бензиностанции от големите вериги, така и малки обекти за продажба на акцизни стоки. Проверките започват след като от идната година влиза в сила изискването всяка бензиностанция в страната да свърже фискалната си система с Националната агенция за приходите. Според тези промени всеки обект ще подава напълно автоматично и без знанието на собствениците информация за натрупания дневен оборот. Освен това органите на НАП ще имат достъп в реално време до всеки от касовите апарати, монтирани по бензиностанциите.

По информация от НАП средно 3 000 бензиностанции в България отчитат месечно около 400 млн. лв. оборот от продажба на течни горива.

След изграждането на връзката между фискалните системи на търговците с горива и НАП ще е възможно по компютърен път да се следят всички отклонения от среднодневните обороти за съответния обект, а при отчитането на такива отклонения, данъчни инспектори ще посещават обекта за физическа проверка. На бензиностанциите, които не изпълнят законовото изискване да свържат касовите си апарати с НАП, през януари ще бъдат налагани санкции, които могат да достигнат до 10 000 лв. Възможно е и затваряне на търговски обекти.

От НАП припомнят, че най-късно до края на септември 2011 г. всяка регистрирана по ДДС фирма трябва да свърже касовия си апарат с информационната система на приходната агенция, а до края на март 2012 г. всяко фискално устройство в страната трябва да изпраща данни до НАП. "BG Север"

 

 

64 са осиновените малчугани за 11 месеца

 

64 деца са осиновени в Плевенско за 2010 г. (до началото на декември), съобщават от дирекция "Социално подпомагане" в Плевен. Очакванията са до края на годината още 10 малчугана да намерят нови родители.

Най-много са осиновените от дом "Майка и дете" - 39, а от дом "Детелина" са 9. С ново семейство са и две деца от Дома за деца лишени от родителска грижа в с. Тотлебен и едно от Центъра за настаняване от семеен тип в Плевен. При условията на международното осиновяване има осиновени 13 деца. В Плевенско добре се развива и приемната грижа, отчитат от "Социално подпомагане". В община Плевен вече 4 семейства са одобрени за приемни родители, има кандидати и от общините Левски, Никопол и Червен бряг. "BG Север"

 

 

Младежи от ДПС участват в Училище за либерална политика

 

Двама активисти на младежката организация на ДПС в Плевен са избрани да участват с още 40 човека от цялата страна в Училището за либерална политика, което ДПС организира, съобщиха самите обучаеми пред журналисти. Това са Ахмед Ахмедов - председател на общинската организация на МДПС в Никопол, и Мариета Андреева, зам.-преседател в Кнежа. Двамата бяха представени от областния младежки лидер в Плевен Марио Рангелов. Те вече са завършили първия модул от обучението си, предстоят им още четири. Твърдят, че участието им в училището, което е ситуирано в Луковит, е много важно за тях, тъй като "ако сме решили да се занимаваме с политика, трябва да сме политически грамотни".

"Младежите като нас се нуждаят от такова обучение, защото това е начинът да навлезем по-бързо в реалната политика. Не можем да се оставим на течението и да нямаме необходимите познания - за политическата история на България, за партията си, за разликата между отделните политики", коментира Ахмед Ахмедов.

В първия модул младежите са се запознавали предимно с история, предстоят им лекции и практики от това как се говори с избиратели, чак до това как трябва да се облича един политик.

Младежите твърдят, че след приключване на обучението ще им трябва още време и опит, за да се почувстват наистина готови за голямата политика. "BG Север"

 

 

Два пъти повече желаещи за пенсиониране

 

Близо два пъти се е повишил броят на желаещите да се пенсионират в област Плевен през последните месеци, съобщи директорът на НОИ Галина Станимирова. Тя обясни това с опасенията на хората от промените в условията за пенсиониране, които ще настъпят от 1 януари 2011 г. От 1 октомври до 6 декември т. г. подадените заявления за отпускане на лични пенсии за трудова дейност са 1 267, а за същия период на миналата година са били 961. "В обединената приемна на НОИ в Плевен вече е обичайна гледка струпването на хора, които желаят да се възползват от сега действащите разпоредби. На ден се обслужват от 150 до 220 души, подаващи заявление за отпускане на пенсии", допълни Станимирова. Четири са гишетата, на които се приемат документите, средно от 15 до 25 минути отнема първоначалната им обработка.

Директорът на плевенското Районно управление "Социално осигуряване" апелира към хората, които са от Плевен и ще подават заявления за отпускане на пенсия, да не го правят в сутрешните часове. "BG Север"

 

 

Приключи набирането на кандидати за преброители и контрольори

 

153% изпълнение при набирането на кандидати за преброители и контрольори отчете директорът на Териториалното статистическо бюро в Плевен Стоян Стоянов. По време на заседанието на Областната преброителна комисия стана ясно, че в Плевенска област са набрани достатъчен брой кандидати, между които ще бъде направен подбор. Приемането на документи приключи на 10 декември. Общо 3 381 човека от областта са подали своите заявления за преброители и контрольори. В Плевен те са 1 470. Най-голям наплив на желаещи има в община Белене, където изпълнението е 242%. Документите на всички одобрени кандидати, плюс 15% резерви, ще бъдат изпратени за проверка в МВР. Избраните преброители и контрольори в началото на следващата година ще преминат специални обучения и ще подпишат специална декларация за опазване на статистическата тайна на получената информация. "BG Север"

 

 

БФМ отличи община Долна Митрополия

 

Община Долна Митрополия бе отличена от Българската федерация по мотоциклетизъм (БФМ) за приноса й за развитието на този спорт в България. Плакетите за организатор и трасе №1 бяха връчени на кмета на общината Александър Печеняков за провелия се през годината в Д. Митрополия световен шампионат по супермото. На официалната церемония в резиденция "Бояна" бе отбелязана и десетата годишнина от основаването на Българския мотоциклетен съюз, който включва 12 мотофедерации.

През сезона българските състезатели спечелиха общо14 шампионски титли, включително и Европейската купа на нациите по супермото, а България бе призната за страната с най-голям принос за развитието на мотоциклетния спорт. През 2011 г. ще домакинстваме на 7 европейски старта, сред които Купата на нациите по мотокрос, както и четири световни шампионата. "BG Север"

 

 

 

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО