"BG Север" - брой 44 (17 - 23 декември 2010 г.)

ШАРЕНО


 

 

Адриана е раздвоена между оперното пеене и бийтбокса

 

Тийнейджърката ще представя България на световен шампионат

 

Адриана Николова, сн. авторътВяра ЦЕНОВА

Тя е само на 16 години и учи оперно пеене в плевенското музикално училище. Догодина обаче ще представя страната ни в световен шампионат по бийтбокс за жени. Казва се Адриана Николова, а за заниманието си говори с ентусиазъм и любов.

Бийтбокс се нарича вокално изпълнение, възпроизвеждащо най-често ударни инструменти, скречове или различни музикални ефекти, които се срещат в популярните мелодии от музикалната сцена. Най-старият елемент в хип-хоп културата води началото си от Ню Йорк през 60-те години на миналия век. Бийтбоксът става известен към края на 70-те, като е бил наричан "инструментала на бедния", защото замествал ролята на ритъма при рап песните, изпълнявани в бедните квартали и гета. В началото той се изразявал в лесноизпълними и простоустроени симулации, но по-късно се превърнал в сложно изкуство, съчетаващо различни звуци и техники.

Адриана се впечатлява от бийтбокса преди две години и започва да се самообучава от клипове в интернет. В националния турнир през 2009 г. се включва на шега с един свой клип, единствена от нежния пол достига до финала и се класира на трето място. На първи октомври тази година отново участва в национален турнир и става втора. Това й дава право да защитава страната ни в световния бийтбокс шампионат за жени догодина в Берлин.

"Всички звуци в бийтбокса се възпроизвеждат чрез устните, езика, устата, носа. Може и да се пее. На пръв поглед изглежда трудно, но с труд всичко се постига. Трябва да имаш и чувство за ритъм, да си музикален. Имитира се всичко. Последните години се измислят все повече нови звуци и това изкуство се развива", обяснява Адриана. Като овладееш основата, всичко останало е фантазия и изграждане на собствен стил, който се цени най-много от журито в шампионатите, а имитаторите не се одобряват, разкрива тя. В Плевен по-сериозно с бийтбокс се занимават тя и нейният съсед приятел, от който се е вдъхновила. Аз по принцип навсякъде и по всяко време имитирам звуци и моите съученици също се запалиха покрай мен и се опитват, разказва Адриана. Моят стил е примесен с оперно пеене и залагам на техниката, защото критериите, по които се оценява, са музикалност, оригиналност и шоу", обяснява тийнейджърката и се надява и на световното да успее да достигне до финала. Още не е сигурна с какво ще се занимава приоритетно. Може след световното да я забележат, може да се разкрие школа за обучаване в бийтбокс. Но може и да стане добра оперна певица, защото възнамерява да продължи обучението си в чужбина.

 

 

Парад на модата

 

Жоро Ангелов ще пренася зрителя в космически сън

 

Авторът на спектакъла с една от дизайнерките, сн. авторътВиктория АЛЕКСАНДРОВА

Един красив сън, пренасяне на зрителя в Космоса, обещава да бъде 49-ият "Парад на модата Плевен 2010 - 2011". Идеята, постановката, режисурата и хореографията са на Георги Ангелов. Музикалното оформление е на Асен Антонов. Началото на представлението е от 19 часа на 19 декември в ДКТ "Иван Радоев".

"Тъй като е времето на ретрото - в музиката и в модата, ще има много нежност, финес, любов и свободен дух с песните на 60-те и 70-те години за фон. В спектакъла са съчетани пластика, дреха, музика, светлина и много театър, като на моменти се загатва за кабаре", издава Жоро Ангелов.

В тазгодишното издание на Парада участие ще вземат 12 дизайнери, а на сцената ще дефилират 40 манекени.

В шоуто са вплетени изпълненията на четирима танцьори от клуб по спортни танци "Дъга". За публиката ще пеят младите изпълнители Борис Иванакиев, Преслава Пеева, Исабел Иванова и Емилия Узунова.

 

 НАПУШЕНИ МИСЛИ

 

За разни варварства из европейските страни

 

Стефан КРЪСТЕВ (Cefules)

Това се случва в една европейска страна - не в коя да е, а Германия. Не в Близкия изток или третия свят. Вбесен баща кастрира с кухненски нож 56-годишния любовник на 17-годишната си дъщеря. Мнозина биха го оправдали, аз не съм сред тях. Подобно насилие ни връща векове назад, актът илюстрира много добре характера на бащата, а това донякъде може би обяснява поведението на момичето.

Друго нещо се случва в друга европейска страна. Е, не Германия, но все пак европейска. Не знам колко е бил вбесен онзи баща на жертвата си, но навярно повече от него са вбесени на родното ни доверие управляващите, щом така брутално решиха, че трябва да се кастрира правото ни на вот. На пленарно заседание в началото на седмицата се реши, че районните кметове ще бъдат назначавани, а не избирани(!). Подобно решение ни връща ако не векове, то поне много десетилетия назад. То обезсмисля и кметската институция. От този момент онова в креслото и бившия кабинет на бившия кмет ще бъде много некоректно да се нарича, макар че ще си се нарича, кмет. Колкото и кадърен и добросъвестен човек да е назначен отгоре, той няма да отговаря на смисъла за кмет, ще е един правителствен чиновник, който ще е длъжен да изпълнява заповедите на шефовете си, без да се съобразява с изискванията на гласоподавателите от своя район, а именно тези гласоподаватели, не някой, който живее твърде високо и има твърде широки отговорности, като хората ни от правителството, знаят кое е добре конкретно за този район. А правителствата се менят, гласоподавателите от района - не. Вторите са заинтересовани да са коректив за работата на управляващия, защото каквото направи той с тях, ще си остане оттук насетне. Демократично ли е това лишаване от възможност да гласуваш, нека всеки се замисли сам. Защото не е имало политическа сила, в това число не правят изключение и днешните управляващи, които да не са призовавали народа да гласува, напомняйки ни основното право на свободния човек: правото ни на глас. И ако сами се лишим от него, се лишаваме и от свободата си. От "Атака", които сега гласуваха за "кастрацията" ни като избиратели, спомням си, на времето дори искаха да прокарат закон, който да направи гласуването задължително. Да, когато се нуждаеха от гласа на народа - той беше свят. Когато са управляващи и този глас по-скоро представлява заплаха - той е ненужен. Пази Боже, сляпо да прогледа!

И ако ценим гласа си, нека не гласуваме на следващите избори за тези, които се мъчат да ни го отнемат.

 

върни се в НАЧАЛО