МЕСТНИ ИЗБОРИ 2007


 

Девет балотажа в Плевенско

 

Само областният град и Белене имат общински кметове след първи тур

 

Само в две от 11-те общини в Плевенска област бяха избрани кметове на първия тур на 28 октомври. Досегашният син градоначалник на Плевен Найден Зеленогорски си спести евентуалните проблеми на балотажа, събирайки едва 150 гласа над необходимите му 50% плюс един. За десния кандидат са пуснали бюлетини 24 127 избиратели (50,31%) при действителни 47 954 гласа. Втори остана кандидатът на БСП Васил Антонов с 11 058 гласа (23,06%), трета е Цецка Цачева от ГЕРБ с 5 838 гласа (12,17%).

Значително по-убедително от плевенския си колега спечели на първи тур досегашният кмет на Белене Петър Дулев, който събра 54% от гласовете, следван от представителя на дясната коалиция Емил Михайлов с 23,36%.

В останалите девет общини тази неделя ще се проведе балотаж.

Най-оспорвана е битката в Гулянци, където досегашният син кмет Виолин Иванов и основният му опонент от БСП Лъчезар Яков на първи тур имат равен брой гласове - по 2 237 (30,77%).

В Долна Митрополия сегашният градоначалник Александър Печеняков води убедително с 42,12% срещу втория Тихомир Георгиев от "Атака", който има 11,87%.

В Долни Дъбник десният кандидат Борислав Станимиров има с 250 гласа повече от Христина Янчева от ГЕРБ.

В община Левски битката ще се води между досегашния кмет Георги Караджов, издигнат от коалиция на ЗНС, ДСБ и ВМРО, и кандидатa на левицата Любомир Личков.

На балотаж ще се яви и настоящият червен кмет на Никопол Любен Лаков, който води с 9 процента срещу Валерий Желязков от БЗНС.

В община Искър на втори тур отиват представителят на десницата Мирослав Голишарски и бившият градоначалник Валентин Йорданов, който е издигнат от ПД "Социалдемократи" и ВМРО. Разликата между двамата е 199 гласа.

В Пордим един срещу друг ще застанат досегашният кмет Детелин Василев, който се кандидатира като независим, и представителят на БСП Борис Борисов.

В Червен бряг преди втория тур води независимият Данаил Вълов с 4 729 гласа (34,71%), опонентът му от БСП Тошко Тодоров има 2 758 гласа (20,24%).

В община Кнежа кметския стол ще си оспорват досегашният син градоначалник Симеон Шарабански, събрал 1 878 гласа, и кандидатът на ЗС "Александър Стамболийски" Емил Пеновски, който има 1 200 гласа.

 

 

 

 

Любомир Петков:

 

Тревожно е, че близо 70 процента не гласуваха

 

Васил Антонов (вляво) и Любомир Петков обявиха, че предстои сериозен анализ на изборната загуба

Поля ТОМОВА

Като загуба за БСП отчетоха изборните резултати кандидатът за кмет Васил Антонов и общинският лидер Любомир Петков. "Загубихме в едно състезание, в което ние използвахме единствено и само политически средства, защото БСП има само един начин за спечелване на общественото доверие - чисто политическите механизми. Загубихме срещу икономическата мощ и властовия ресурс на местната власт, която през последните осем години управлява Плевен и която през всичките тези години използваше неполитически средства за спечелване на политическото доверие", каза местният лидер на червените. В БСП предстои сериозен анализ, но е ясно, че следващите години няма да бъдат леки за нас, каза Любомир Петков. Той добави, че в ОбС социалистите имат силна група от хора, които са се доказали като професионалисти. Групата съветници ще търси партньори в местния парламент, тъй като по време на кампанията много политически сили са изразили сходни с намеренията на левицата позиции. Ние не очаквахме този резултат от местните избори, защото имахме силен и достоен кандидат в лицето на Васил Антонов, както и позитивна кампания, каза Любомир Петков. Нямаме право да се обиждаме на избирателя, не сме убедени, че плевенчани направиха най-добрия избор, но сме длъжни да работим с всички, подчерта той. Според него тревожен е фактът, че близо 70 процента от жителите на общината не са излезли да гласуват. Това е знак, че трябва да се активизира диалогът на местната власт с хората, смята червеният лидер.

Васил Антонов благоради на всички, които са работили за него по време на кампанията, и на всички, които са излезли да гласуват, както и на медиите, които са дали равен шанс на кандидатите. Глас народен - глас божи, каза Антонов за избора на плевенчани. Той не скри, че е очаквал по-различни резултати заради новата, модерна платформа и позитивната кампания. Приемаме вота на избирателите, въпреки някои съмения, заяви Васил Антонов. Той изрази убеденост, че представителите на десните са прочели платформата му за управление, и смята, че тя може да им послужи като нагледно помагало през следващите четири години. Нека не забравят, че вратите на левите народни представители от Плевен са отворени, за да решават проблемите на града и жителите му, каза Антонов. Той също определи като загуба резултата на БСП и заяви, че трябва да се направи сериозен анализ както на вота, така и на пътя, по който посланията на столетницата стигат до хората. Депутатът изрази увереност, че избраните червени съветници и представителите на другите политически сили няма да допуснат да се повтори ситуацията от последните четири години, когато тотално се налагаха решения не винаги в полза на града, а по-скоро на тесни групови, фирмени и най-вече лични интереси.

 

 

Цецка Цачева:

 

Загубих и съм готова да подам оставка

 

Полина ТОНЕВА

Загубих кметските избори и съм готова да подам оставка като общински лидер на партия ГЕРБ, заяви Цецка Цачева. Тя поздрави победителите и лично кмета Найден Зеленогорски. ГЕРБ се представи по-слабо и при избора на листата за съветници и това е отстъпление от резултатите на евровота, коментира Цачева. Според нея има няколко причини за слабото представяне на партията в Плевен и общината. Това са разпиляването на гласовете сред многобройните десни и десноцентристки кандидатури, както и недобрата кампания, проведена от ГЕРБ. Ние бяхме подложени на силно агресивна кампания от страна на опонентите ни - коалицията на г-н Зеленогорски и кандидатурата на БСП - Васил Антонов, които разполагаха с финансови ресурси, но това не може да бъде причина за слабия резултат, заяви Цачева. Това, с което ГЕРБ все пак може да се похвали е, че вече има твърдото си ядро избиратели, добави тя. На въпрос дали ГЕРБ ще се коалира и с кого в местния парламент, Цецка Цачева отговори така: "Считам, че трябва да попитате победителите, на тях им прилича те да организират мнозинството в ОбС и да дадат насоки на политиката на този съвет." ГЕРБ има подписано споразумение на национално ниво, според което не може да се коалира с партии от тройната коалиция. Друг е въпросът, че тези партии на местно ниво участват както в коалицията на г-н Зеленогорски, така и с г-н Антонов, добави местната лидерка на ГЕРБ. Според нея големият въпрос на тези избори е в негласуващите плевенчани. Цецка Цачева не скри, че партия ГЕРБ е разчитала, но не е успяла да стигне до тях.

 

 

ГАБРОВО

 

Герберите записали с камери купуването на избиратели

 

Габрово бе сред градовете с най-ниска избирателна активностМариана ДИМИТРОВА

Освен в областния град Габрово, на балотаж в неделя ще се явят кандидатите за кметове на Севлиево, Дряново и Трявна.

В града на Рачо Ковача на втори тур избиратели ще делят кандидатът на коалиция "БСП и партия "Българска социалдемокрация" Николай Григоров и опонентът му, подкрепян от ГЕРБ Томислав Дончев. За него по време на първия тур гласа си са дали 7 783 избиратели или 38,60 на сто от всички гласували, а за червения кандидат Николай Григоров - 4 946 гласа (24.53%). От кметската надпревара отпадна третият фаворит в кампанията за местни избори - настоящият областен управител Цветан Нанов, който бе подкрепен от коалиция "Обединена десница". Габрово бе един от градовете с най-ниска избирателна активност - 32,86 на сто. Изборният ден в общината премина без инциденти. Любопитното е, че събралият засега най-много гласове на първия тур - Томислав Дончев от ГЕРБ, заяви, че на няколко места в града са поставили камери, които са записвали нелицеприятни моменти, включително и купуване на гласове, но за коя партия, той не пожела да оповести. Местният общински съвет има 37 мандата. През следващите четири години съдбините на града ще решават представители от пет политически партии и една местна коалиция. Според постигнатите резултати с най-много съветници е ГЕРБ - 16. БСП успя да се пребори чрез вота на избирателите за 10 мандата, Обединената десница - за 5, "Атака" за 3, а Демократи за силна България - за 2. Един представител има коалиция "Нашето Габрово".

В Севлиево на първия тур Йордан Стойков от коалиция "Демократична левица" е подкрепен от 6 460 избиратели - 39,59 на сто, а за основния му опонент Момчил Минчев от коалиция "За Европейско развитие на Севлиевска община" са гласували 2 402 избиратели - 14,72 на сто. 29-те места в местния парламент се разпределят така: коалиция "Демократична левица" 11 мандата, ГЕРБ - 4, "Зелена България" - 1, Коалиция за европейско развитие на севлиевска община - 3, Земеделски народен съюз - 3, "Атака" - 2 и Движение за права и свободи - 5.

На балотаж в Дряново на 4 ноември ще се срещнат д-р Иван Николов от коалиция "Заедно за Дряново", подкрепен от ГЕРБ и "Атака" - 38,79 на сто, и Михаил Белев, Комунистическа партия на България - 20,08 на сто. Досегашният кмет Даниел Данков от БСП събира едва 16,30 на сто и отпада от кметската надпревара. Общинският съвет е от 17 мандата: 3 съветници от коалиция "Заедно за Дряново", 3 - БСП , 2 - ГЕРБ, 2 - ПД "Социалдемократи", 2 - Обединена левица, 2 съветници от коалиция "Дряново да бъде", 2 съветници на КПБ и 1 съветник на ДПС.

В Трявна Стефан Данаилов, който е настоящ кмет и кандидат от "Коалиция за Трявна", е събрал 2 358 гласа - 40,80 на сто и независимият Драгомир Николов, подкрепен от БСП е с 1 539 гласа - 26,60 на сто ще се надпреварват на балотаж.

Общинският съвет в балканското градче има 17 мандата: "Коалиция за Трявна" - 5, ГЕРБ - 3, БСП - 3, коалициия "Заедно за Трявна" - 2 , коалиция "Възраждане" 2, "Атака" - 1 и партия "Социалдемократи" - 1.

 

 

ВРАЦА

 

Мездра и Криводол решиха спора в неделя

 

Цветана ЕВГЕНИЕВА

На първия тур на изборите за местна власт са избрани кметовете на две от 10-те общини в област Враца - на Мездра и Кривидол. Своеобразен рекорд постави единственият кандидат за кмет на община Криводол Николай Иванов, за който гласуваха 4 944 избиратели или 100 на сто. Той спечели доверието на криводолчани с откритата си политика на управление, привлечените инвестиции за подобряване на инфраструктурата, икономиката, земеделието и новите работни места. Със същите мотиви доверието на избирателите си спечели за трети мандат кандидатът за кмет на Мездра Иван Аспарухов, издигнат от инициативен комитет, който получи 3 187 гласа или 57,69%. Общинският съвет в Мездра ще бъде най-шареният в област Враца. Неговите 21 места се разпределят между 6 партии, една коалиция, а едно от местата е спечелено от независим кандидат за общински съветник, информират от ОИК - Мездра. БСП ще има най-много места - 7, коалиция "Движение за община Мездра" - 4, ГЕРБ - 3. По две места печелят "Българска социалдемокрация" и "Рома", по едно - НДСВ и "Атака".

Втори тур ще има в останалите осем общини на областта. В община Враца на балотаж се явяват досегашният кмет Войслав Бубев (регистрирал се като независим с подкрепата на БСП и НДСВ), получил 10 204 гласа или 39,34 на сто от общо 25 939 действително подадени бюлетини, и кандидатът на ГЕРБ Тотю Младенов - изпълнителен директор на Главна инспекция по труда с 8 226 гласа или 37,71%. Според разпределението на 25 281 действителни гласове, дадени за листите за общински съветници, ГЕРБ печели 16 места в 37-местния общински съвет във Враца. БСП ще има 8 места, НДСВ - 5, партия "Атака" - 4. С по две места в местния парламент влизат коалицията "Граждани за единство, равенство и просперитет" (ДПС, БСДП и Либерален алианс) и ВМРО - БНД.

Изненадата на първия тур беше успехът на кандидата на политическа партия "Солидарност" Мехтин Касъмов за кмет на община Бяла Слатина, който получи 3085 гласа в надпреварата с кандидата на БСП Ванцислав Василев - 2611 гласа. Според неофициална информация този успех се дължи на купуване на гласове.

Само 16 гласа е разликата между досегашния градоначалник на Козлодуй Милко Торбов (БСП) и неговият опонент Румен Маноев от коалиция "Проект за промяна", съставена от ЗНС, ССД, СДС, ДП и движение "Гергьовден". На балотаж отиват и досегашните кметове на Мизия д-р Виолин Крушовенски, загубил със 189 гласа от Иван Даков (БСП); на Оряхово - Христо Иванов, който води с 315 гласа пред опонетнта си Георги Пенков, издигнат от НДСВ; на Роман - Пламен Младенов, изостанал с 38 гласа от издигнатия от инициативен комитет Красимир Петков; на Борован Петьо Гацински (коалиция "Европейски успех за Борован"), взел 494 гласа по-малко от опонента си Петър Цветковски (БСП). В община Хайредин най-силно пролича мажоритарния принцип, където Светла Кирова получи 1 203 гласа и остави много назад кандидата на БСП Радослав Стойков.

Общинската избирателна комисия във Враца е приела 23 жалби от партии и гласоподаватели. Най-много са подадените оплаквания от ГЕРБ - 7, и от партия "Атака" - 6. Част от жалбите са основателни и комисията е сезирала прокуратурата.

Два сигнала са подадени за купуване на гласове в деня за размисъл и са разследвани от районните полицейски управление в Оряхово и Мездра.