МЕСТНИ ИЗБОРИ 2007


 

монтана

 

Партията на Бойко Борисов

с разочароващо представяне

 

Подкрепеният от десните Златко Живков спечели за трети пореден път

 

 

Новият стар кмет на Монтана Златко Живков се забавляваше да пее с известни изпълнители по време на кампанията сиМомчил ИВАНОВ

Както се и очакваше, досегашните кметове на общини в Монтанско доминираха на първия тур на изборите в региона. Трети пореден мандат в Монтана спечели Златко Живков, който този път предпочете да се кандидатира като независим и бе подкрепен от десетина десни партии. Втори в Монтана е кандидатът на ГЕРБ Златко Тодоров, а трети - издигнатият от БСП Илиян Илиев. При листите на първо място с 13 съветника е "Заедно за Монтана", която подкрепяше Златко Живков, а той самият я водеше. Втора е листата на ГЕРБ - 10 мандата, а трета е БСП със 7 мандата. В общинския съвет влизат още "Атака" с 2 мандата и независимият Тодор Тодоров. НДСВ остава без съветник, макар че до скоро имаше 6.

В Лом настоящият кмет Пенка Пенкова спечели убедително втори мандат. Тя получава безпрецедентна подкрепа от избирателите - 73%. Втори с 8 процента е кандидатът на ГЕРБ, трети със същия резултат е независим кандидат. Пенкова също бе издигната като независим кандидат и бе подкрепена от НДСВ и БСП. Първия си мандат тя спечели като кандидат на НДСВ. При листите в Лом първо място спечели НДСВ с 8 съветника, втора е БСП с 5, трета ГЕРБ с 4, четвърта е ромската партия ПЛАМ с 3 съветника. Следват четири партии с по двама представители и ДПС с един.

ГЕРБ агитираше за своите кандидати дори и със самолет, но това не помогна за добро представянеВ третата по големина община на региона Берковица настоящият кмет Милчо Доцов (независим) печели около 45% и отива на балотаж с независимия Иван Веселинов, подкрепен от БСП и няколко по-малки партии. При листите първа е формацията на Доцов, наречена "С инженер Милчо Доцов за община Берковица", следват БСП и ГЕРБ.

В курортния град Вършец с по 27% на балотаж отиват Боряна Бончева и Ивайло Йорданов. Двамата са подкрепени от местни коалиции от малки партии. Кандидатите на ГЕРБ и БСП отпаднаха. Бончева бе кметица в периода 1999 - 2003 г., но преди четири години загуби от настоящия кмет Ивайло Йорданов.

В Медковец на първи тур спечели кандидатът на БСП Венцислав Кудкудейски, за когото са гласували 68%. Той ще кара четвърти пореден мандат. Трети мандат във Вълчедръм извоюва Иван Барзин, който бе издигнат от БЗНС "Александър Стамболийски" и подкрепен от БСП. В Брусарци предстои балотаж между настоящата кметица Юлия Робинзонова от НДСВ, подкрепена и от ГЕРБ, и Деми Димитров от БСП. Двамата са с по 30%. В Чипровци на втори тур се срещат Антоанета Костова от БСП и Захарин Замфиров от БЗНС "Ал. Стамболийски". Костова води с 4 процента. В Бойчиновци настоящият кмет Стефчо Георгиев от БСП излиза срещу Славей Костадинов от ГЕРБ при 40:25 процента в полза на социалиста на първия тур. В Якимово на балотаж отиват Георги Георгиев от НДСВ и Илия Крумов от БСП, от първа позиция стартира Георгиев. В най-малката община Георги Дамяново предстои балотаж между сегашния кмет Тодор Тодоров от СДС и Дилян Димитров от ГЕРБ. Резултатът от първия тур е 43:31 за Тодоров.

Изборите в региона преминаха спокойно, имаше два сигнала за купуване на гласове от ромски партии в цигански махали на Монтана и Лом, но те не се доказаха.

 

 

ВИДИН

 

Предстои балотаж, ромите

дали вот по списък за ГЕРБ

 

Роми от квартал "Нов път", където са ре-гистрирани 4 800 избиратели, се тълпят да гласуват в училище "Христо Ботев"Теменужка ИЛИЕВА

Бъдещият кмет на Видин ще бъде избран на втори тур, съобщи Росенка Денова, председател на Общинската избирателна комисия (ОИК). На балотаж отиват сегашният кмет д-р Иван Ценов с 28,65% от подадените гласове и кандидатът на ГЕРБ Румен Видов, за който са гласували 40,52% от упражнилите правото си на вот. Кандидатът на левицата - Пламен Трифонов, остана трети. За него са пуснати 3 345 бюлетини или 19,35% от гласовете.

Най-много съветници ще има партия ГЕРБ. За нея са подадени 7 077 гласа. Следват ги съветниците на дясната коалиция "За Видин" с 3 767 гласа. БСП ще остане трета сила в общинския съвет, след като за нея са подадени 2 626 гласа.

За резултатите на изборите във Видин повлияха гласовете на ромите от квартал "Нов път". Пред секциите им в училище "Христо Ботев" се събираха много хора, а тарторите им ги пускаха вътре по списък. Това бе видно с просто око за всеки, дори и за униформените служители, които пазеха реда. Но до арести не се стигна - всичко се размина само с жалби до ОИК, които оставаха без доказване. На въпрос за кого са гласували, ромите отговаряха: "Не знам, знам само номера". Номерът бе на кандидатите на ГЕРБ.

 

 

В Цар Петрово избираха трима агенти

 

Тина ИЛОВА

Ден преди изборите гласоподавателите в с. Цар Петрово, община Кула, научиха, че двама от тримата им кандидати са били агенти на бившата Държавна сигурност. Имената им фигурираха в списъка на комисията по досиетата, публикуван непосредствено преди вота. Това са независимият кандидат Венко Петров и издигнатият от БСП Тодор Йотов. Таен сътрудник на Държавна сигурност се оказа и единият от кандидатите за общински кмет д-р Марко Петров, издигнат от БСП. Ако се съди по резултатите, то избирателите в Цар Петрово не са се стреснали много от агентурното минало на кандидатите си. За Венко Петров са гласували 65 души, а за Тодор Йотов - 63. Все пак повечето от тях са предпочели третия - Валентин Жиков, директор на закритото им вече училище. За него са гласували 99 души. Близо 100 души са се отказали от гласуване. Те изобщо не са отишли до урната. За разлика от селските агенти, общинският кмет д-р Марко Петров е получил подкрепа. Обявеният за таен сътрудник бе избран още на първия тур. Това ще бъде втори мандат на кметския стол за доктора педиатър.

 

 

ловеЧ

 

Казанджиев в битка за още един мандат

 

Кандидатът от БСП Минчо КазанджиевМира ГАНЧЕВА

В 6 от общините в Ловешка област ще има балотаж за кмет, след като на първия тур нито един от претендентите не получи над 50 на сто от гласовете на участниците във вота. В Ловеч на 4 ноември отново ще се състезават настоящият кмет Минчо Казанджиев (БСП) с 39,4% и д-р Анатолий Йорданов (ГЕРБ) с 16,7 на сто. Трети остана човекът на "Атака" Кирил Гумнеров с 8,52%. За Анелия Иванова от "Новото време" са гласували 6,85%. В класацията тя е следвана от кандидата на коалиция "Десен алианс - Обединени демократични сили" Пепо Дончев, получил 4,24 на сто от гласовете. Правото си на вот в община Ловеч на 28 октомври са упражнили 51 550 човека. Избирателната активност е 43,4 на сто, отчитат от Общинската избирателна комисия.

Според крайните резултати в местния общински съвет влизат 13 представители на БСП, 7 от ГЕРБ, 4 от "Атака", 3 от "Отечество". По двама съветници ще имат "Новото време", Десен алианс и ДПС.

Балотажът в Троян ще е между досегашния градоначалник Дилян Енкин (БСП), който има 33,31 на сто и се бори за четвърти мандат, и опонента му от ГЕРБ Минко Акимов с 26,24%. Гражданите на Тетевен ще трябва да избират между досегашната кметица Цецка Димитрова (БСП), получила 23,3%, и Николай Павлов от ГЕРБ с 26,8%. В община Априлци до балотаж не можа да достигне Иван Пиров (БСП), който беше кмет в последните два мандата. Там на 4 ноември отново сили ще мерят Пепа Колева (ГЕРБ), която има 25,75 на сто, и Младен Пелов от дясната коалиция "Обединение за Априлци", взел 30,83%. За Угърчин пак ще се борят досегашният управник Валентин Вълчев, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от десницата, и кандидатът на БСП Борис Балевски. Едва три гласа не достигнали на подкрепения от лява коалиция Петър Нинчев в Луковит, за да застане начело на общината за трети мандат. Срещу него ще се изправи независимият д-р Калин Кирков, получил 12 на сто от гласовете на първия тур.

Д-р Красимир Джонев в Летница безапелационно спечели местните избори още на 28 октомври със 74,66% подкрепа. Ветеринарният лекар ще управлява за трети пореден мандат. И Ябланица вече има избран кмет. Той се казва Иван Цаков и участва в местния вот като независим кандидат, но подкрепен от БСП.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Двама лекари един срещу друг на втори тур в старата столица

 

Кремена КРУМОВА

Първоначалната прогноза на "BG Север" за балотаж на двама лекари във Велико Търново се оказа вярна. Двамата доктори Румен Рашев и Иван Манчев и тази неделя ще премерят отново сили. Досегашният кмет д-р Рашев, който ще се бори за трети мандат и игра независим, спечели 30,53% от имащите право на вот или 9 505 гласа, а неговият съперник от БСП д-р Иван Манчев е събрал 7 621 гласа или 24,48 %. Трети остана претендентът на ГЕРБ Цветан Цветанов, който дори и не успя да гласува за себе си, защото бе пропуснал да подаде заявление за гласуване във Велико Търново. Той пусна бюлетината във Варна. За градоначалник на общината се състезаваха 13 кандидати. За места в общинския съвет се конкурираха 58 партии, коалиции и инициативни комитети. Регистрираните кандидатски листи бяха 39. Според крайните резултати от местните избори в бъдещия общински съвет на Велико Търново влизат 12 партии и коалиции - ГЕРБ и БСП с по 8 съветници, "Атака", ДПС, СДС и коалиция ''Граждани за Велико Търново'' с по трима, коалиция ''Преображение'', ВМРО и ЛИДЕР с по двама, а движение 'Нашия град'', ДСБ и ССД с по един.

41.91% е била избирателната активност в община Велико Търново в изборния ден. Правото си на вот са упражнили 33 385 гласоподаватели в община Велико Търново от общо 77 735 избиратели. В 14 часа избирателната активност бе 22, 93%, а в 17 часа тя бе вече 33,19%. Недействителните бюлетини са били 2 231. ОИК е констатирала, че в няколко избирателни урни са намерени 24 плика без бюлетини в тях. Бюлетините без плик в прозрачните кутии в общината са били 239.

17 са избраните на първи тур кметове на кметства в община Велико Търново. В седем ще има балотаж. Не липсваха и леки инциденти в областта в неделния ден - стъкло на прозорец на предизборен щаб на движение "Нашия град" във Велико Търново бе счупено. Не липсваха и сигнали за подкуп - в центъра на Сухиндол раздавали хляб за привличане на гласоподаватели, а върху всички предизборни плакати на кандидати за кмет на община Павликени са били налепени плакати на български филм - Кажи здравей на татко.

Балотаж ще има и в община Горна Оряховица. В изборната надпревара ще участват кандидатът на БСП Никола Колев, който получи 25,33% и кандидатът на ГЕРБ Йордан Михтиев с 24,05%. Втори тур ще се проведе и в община Лясковец. На него ще се явят досегашният кмет - кандидатът от БСП Димитър Дервишев, който получи 30,72%, и Ивелина Гецова с 30,75%, подкрепена от ГЕРБ, ССД, ДСБ и ЗНС. В Община Павликени на балотаж отиват кандидатът на БСП Дончо Дончев с 22,26% и Ангел Генов с 12,28% от предизборна коалиция "По нов път с Ангел Генов", подкрепен от ЗС "Александър Стамболийски" и ПК "Екогласност". 39,56 % получи кандидатът за кмет на община Златарица Стефан Добрев, издигнат от коалиция За Златарица. Негов опонент на втори тур ще бъде Пенчо Чанев от коалиция "Възход", който получи 23,41%.

В пет общини на Великотърновска област бяха избрани кметове от раз. В Свищов е преизбран досегашният кмет Станислав Благов, който получи 51,12%. В Стражица кметската надпревара спечели предишният кмет от НДСВ Стефан Стефанов, който получи 65,28%. В Елена хората гласуваха доверие на досегашният кмет и кандидат на БСП Сашо Топалов. Той спечели изборната надпревара с 66,36%. В Полски Тръмбеш кметската надпревара спечели независимият кандидат Георги Чакъров с убедителните 71,23%, а в Сухиндол - кандидатът на БСП Пламен Чернев, който получи 56,07%.

Шест жалби разгледа ОИК в старата столица. Само две от тях бяха основателни. Три от жалбите пусна щабът на ГЕРБ. Тези за струпване на много хора в избирателна секция в с. Водолей и за агитация от кандидат-кмет в с. Ресен се оказаха неоснователни. Третата жалба е за опит да се купят гласове за 15 лв. за д-р Румен Рашев в квартал на В. Търново. Жалбата е подадена във Великотърновска районна прокуратура. Два идентични сигнала пуснаха кандидатите за кмет Димитър Маринов - Пищова, и Румен Горанов. Те се жалваха срещу коалиция "Преображение, която разлепила върху техните плакати във Водолей и Ресен стикери с номера на коалицията си в интегралната бюлетина. Жалбите са основателни и са взети мерки за предотвратяване на нарушенията.

780 служители на МВР бяха пряко ангажирани за изборите във Великотърновска област. Проверка на "BG Север" пък установи, че в ОУ "Бачо Киро в старата столица, в което бяха разположени секционните избирателни комисии за хора с физически увреждания, липсваше рампа за инвалиди.