СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                   АРТСЕДМИЦА                                         BG Север" - брой 43 (6 - 13 декември)


 

 

Филхармонията продължи да вдъхновява политици и общественици към риторика

 

Обединение на институтите ще има, от МК не виждат проблем с 28-те щата

 

Факсимиле от писмото от Министерство на културата

Факсимиле от писмото от Министерство на културата

Страницата подготви: Вяра Ценова

Очаквано и тази седмица най-обсъжданата тема в общественото пространство в Плевен беше тази за обединението на трите културни института - филхармония, общински хор и духов оркестър. На редовната сесия на общинския съвет (ОбС) с 21 гласа "за", 0 "против" и без "въздържал се" беше гласувано предварително съгласие за изготвяне на проект на учредителен акт за създаване на културна организация със смесено участие между държавата и общината. ОбС възложи на кмета проф. Димитър Стойков да представи изготвения проект за учредителен акт на културната организация за съгласуване с Министерството на културата в тримесечен срок от приемането на решението. Най-активен в заформилия се дебат беше съветникът от БНД Георг Спартански. По заучен маниер той отново прехвърли топката на вината към сегашното управление, въпреки че смесеното финансиране на филхармонията беше сътворено по време на управлението, в което той участваше. Според него идеята за обединение на трите културни института е опит на некомпетентната общинска администрация да обслужи частните интереси на една малка група от хора, които са се самотитулували за корифеи в областта на плевенската култура. Консултативният съвет пък бил смешен по своя състав, в който липсват "хора, които чуват петела".

Лицето "Х", което е в основата на грандиозния заговор, целящ

унищожаването на културните институти в Плевен, дълго витаеше като призрак в залата, докато не го материализираха в името Ивайло Атанасов. Искрата на параноята, че дори да не стане шеф на новия културен институт, той ще го управлява в сянка, беше грижливо поддържана от Спартански и все още тресе всички музиканти. Съветниците от БНД не участваха в гласуването. Доводите си изложиха в пресконференция, на която демонстрираха красноречие, хумор и хуманна загриженост, прикриваща апетити за маса потенциални гласове на бъдещите избори за партията на Кунева.

Следващото ексклузивно изявление пред медиите дадоха съветниците от ГЕРБ. Мартин Митев загатна, че нещата няма как да останат скрити и на бял свят могат да лъснат доста нелицеприятни моменти от ставащото в трите формации.

Както напоследък често се случва, компютрите се оказват компоти. Така стана и с най-големия проблем - смесеното финансиране на филхармонията. В отговор на запитване от общината зам.-министър Митко Тодоров отговори, че "ако община Плевен запази средствата от 219 640 лв. за 28 щатни бройки и осигуровки на Плевенска филхармония няма пречка тези средства да се трансформират по сметката на филхармонията и тъй като министърът на културата не определя щатната численост на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства, защото те са на делегирани бюджети, директорът на Плевенската филхармония може да увеличи своята численост с тези 28 бройки, които сега се водят на щат към община Плевен".

През последните години плевенските културни институти са разтърсвани от проблеми, с които станахме известни и в национален мащаб, а добре помните, че още в предизборната си кампания аз заявих, че парите за култура няма да се пипат и ще предоставя на дейците на културата решаването на сложните казуси, назрели през 12-годишното "адекватно" предишно управление, заяви кметът проф. Стойков. Той гарантира, че 6,72%, които отделя общината за култура годишно, ще бъдат запазени и в бюджета за 2013 г. Градоначалникът бе категоричен, че планираните реформи не обслужват частни интереси, както бе изтъквано многократно, а също така няма да бъдат намалени бройките, финансирани от общината. Формация от 130 човека звучи стабилно и когато се кандидатства по програми, уточни кметът.

Относно състава на Консултативния съвет по култура, всяка от четирите групи в ОбС трябва да излъчи по двама представители на културни институти, които ще дискутират проблемите в културата и намирането на тяхното решение. От община Плевен ще бъдат излъчени трима представители. След като съветът стигне до някакво решение, то ще бъде дискутирано на един по-широк форум с участието на общинските съветници от Комисията по култура и ръководителите на културни институти в Плевен, а след като и те споделят мнението си, проектът ще бъда внесен за гласуване в ОбС.

 

 

Максим Горанов:

 

Не желая да ме вписват в ничии сметки

 

Като един от основните обвинени, че работи за закриването на културните институти в Плевен, подведен от Ивайло Атанасов, потърсихме за коментар и музиканта Максим Горанов.

 

- Г-н Горанов, защо гласувахте в Консултативния съвет "за" обединението на трите културни института?

 

- От среща със зам.-кмета по културата г-н Стефан Петков аз научих за една доста стройна схема за злоупотреба със средства. При трансформацията на филхармонията преди две години и след въвеждането на делегираните бюджети общината хем има на щат 28 филхармоници и още толкова хористи, хем от общите им представления, от които те получават субсидия, тя не получава нищо. От общината искат този въпрос да бъде изяснен. Не да съкращават, не да не дават пари, а да има финансова яснота и контрол върху средствата, които постъпват във филхармонията, чрез едно обединение, което запазва автономността на трите музикални института, като ръководителят му да има финансовия контрол и да се държи отговорен за разпределението и разходването на средствата. Не мога да си обясня този уплах от страна на ръководството на филхармонията с друго, освен с желанието да си останат на тъмно допълнителните средства от субсидии върху билети, участия, записи и т. н.

 

- Имали сте идея как може Духовият оркестър активно да участва в това обединение...

 

- В тези три институции има доста хора, които преди са били в състава на оркестър "Плевен". Това е не само спомен, а и една доста ефективна институция. Идеята ми е подобна - да се възобнови оркестър "Плевен" като една малка комбо банда от 4 души китара, баскитара, синтезатори и барабани в рамките на това обединение, която да е с естрадна насоченост и да свири поп музика. За това да не се иска допълнително финансиране и щатни бройки. В състава на тези институции има достатъчно добри певци, в духовата музика има музиканти, които също могат да се използват. Духовият оркестър има прекрасен репертоар с джазменски неща и ги изпълняват като наемат музиканти допълнително. Комбото може да се използва в тези случаи, както и за репертоар за мюзикъли с филхармонията. Групата може да има и самостоятелен репертоар. Само едно помещение за репетиции и съхранение на инструментите е необходимо. Това не накърнява ничии интереси, не се иска допълнителен бюджет, комбото може да е в услуга на всяка от трите формации и това би разширило репертоара, а и би могло да носи допълнителни средства.

 

- Как ви повлия Ивайло Атанасов?

 

- Отначало се усмихвах на тези препратки, впоследствие започнах да се хиля неистово. Ивайло Атанасов, по неизвестен на останалото човечество начин, успява да манипулира мен, Любо Дяковски, кмета, заместник-кмета, шефката на културата и останалите членове на Консултативния съвет. Как го прави този човек? Той би бил страхотен международен политик в конфликтите в близкия Изток. Потенциалът му тепърва трябва да бъде оценен и използван. Това беше майтапът. Нещата са съвсем прости. Ивайло е изкарал една концепция, която е печеливша за общината. Това е единственият начин да бъде разбран и освен това е прав. Само така може да ни въздейства. Не знам г-н Спартански защо се е изказал така, бих казал - крайно, че аз и Любо Дяковски не можем да се наричаме Консултативен съвет. Ние не сме, заедно сме с още 7 души, които са гласували абсолютно единодушно за това обединение. Много моля да престанат да ме вписват в нечии сметки. Аз съм човек пълнолетен, който носи отговорност за личните си решения и за действията си и дали ще подкрепя нещо или не, зависи доколко е почтено и рентабилно.

 

 

Букурещки камбани и цвете от окопите се пазят в музея

 

Два любопитни експоната в плевенския исторически музей носят със себе си още по-интересни и позабравени истории. За тях ни разказва специалистът по нова история Красимир Петров.

През септември 1916 г. се отваря т. нар. добруджански фронт и България има грубо казано да си го връща след насилственото изземване на Южна Добруджа от румънците през 1913 г. На 3 декември 1916 г. част от българската армия влиза в румънската столица Букурещ. На 20 декември се провежда редовно заседание на настоятелството на плевенската църква "Св. Николай" с председател свещеник Парашкев Изгоренков. Решава се с дарение да се закупят две малки амалгамни камбани. На заседанието Изгоренков заявява: "Камбаните се донесоха и прикачиха и в тоя ден за пръв път се биха за молебен по случай паданието на ромънската столица Букурещ. Затова предлагам да изкажем благодарност на дарителите и особено на г-н Грънчаров и за спомен на това дарение да направим възпоменателен албум и тези камбани да се нарекат "Букурещки камбани".

През пролетта на 1918 г. в Плевен е подредена голяма войнишка индустриална изложба на Девета дивизия. Материалите в изложбата са повече от странни - гилзи от патрони, каски, строителни материали и др. Подобна изложба е била открита и в софийския военен клуб. Част от средствата са дадени на деца сираци от войните, друга е заделена за построяване на паметник на Девета пехотна плевенска дивизия, какъвто няма и днес. В дарителската кампания участва и малката Мара Бояджиева със своите родители. Преди броени месеци те вече са закупили изработените от кап. Недков предмети на изложба за тутраканци. По този повод на 24 юли 1918 г. той й изпраща следното вълнуващо писмо: "Мила малка госпожице, за най-мил и добър спомен за твоето участие във войнишката изложба на полка, изпращам това цветче, израснало над окопите и пощадено от огъня. Нека то ти напомня доброто пожертвувание, направено за сираците на падналите герои за Отечеството от твоите родители. Никога не забравяй техния пример. Ти си най-малката благотворителка, към която отправям най-голяма благодарност." Към писмото, което е написано на кариран лист от ученическа тетрадка, прегънат на две, е забодено неувяхващо цвете - безсмъртниче.

67 години по-късно, в ранната есен на 1985 г., възрастната вече Мара Цветанова Рачева (Бояджиева) подарява на Историческия музей в Плевен ценните експонати, свидетелство за едно незабравимо и драматично време.

Материалът на Красимир Петров е публикуван в сборник "Първата световна война и събитията на добруджанския фронт".

 

 

Илко Иларионов получи цветя, поздравления и даже едно стихотворение, което е вдъхновил

Шефът на Драмата сътвори спектакъл от стихотворения

27 стихотворения, писани в продължение на няколко десетилетия, е събрал директорът на Драмата Илко Иларионов в книга. Пред приятели в камерната зала на театъра той ги представи по възможно най-артистичния начин под музикалния съпровод на Асен Антонов. Първо в малката книжка е стихотворението "Насаме с Апостола", посветено на Васил Левски. Портретът му днес виси по стените на много кабинети, мислите му се цитират от всички, но по-важното е, че Левски е дълбоко в нашите сърца и наш дълг е да го пазим там и да не го предаваме повече, отбеляза авторът. "През 1987 г. имах възможността да посетя дома на легендарния алпинист Христо Проданов и там, пред неговия брат, изпълних стихотворението, което бях написал за него - "Българин". Развълнуван той ми подари барелеф на Христо и аз никога няма да забравя сълзите, които се стичаха по лицето му, докато слушаше стихотворението", прибави обяснение към следващите си строфи Иларионов. Последваха "Песен през юни", "Стои над парка Панорама", написано през 1997 г. по повод 120-годишнината от Освобождението на Плевен, "Завръщане", посветено на ген. Иван Винаров, и "Плевен". Прозвучаха и стихотворенията му, посветени на театъра, на Созопол, на Тома Трифоновски, от който поетът-актьор има подарък картина. За последно авторът остави стихотворението "Метаморфоза" - невписващо се особено в тематиката на стихосбирката, но винаги актуално със и сатиристичния си стил. Всички гости получиха стихосбирката като подарък, а по-упоритите - и автограф.

 

 

  

Нови заглавия в книжарницИ ГРАММА"

 

1Q84, книга 3

 

Харуки Мураками

В третата книга на този уникален роман, покорил целия свят, се чува нов глас - гласът на Ушикава. И той задава най-различни въпроси: кой е този баща, който неспирно идва да чука на вратата ни? Реалността бива ли изобщо истинска? А времето, тази страховита илюзия, завинаги ли е изгубено? Аомаме и Тенго вече не са сами под двете луни на 1Q84. Те не го съзнават още, но това е единственото безупречно място на света. Едно напълно изолирано място и все пак единственото, необагрено в цветовете на самотата.

 

 

Черно мляко: За писането, майчинството и харема вътре в нас

 

Елиф Шафак 

В своята лирична и елегантно написана автобиографична книга "Черно мляко" Елиф Шафак разказва за борбата между изкуството и дълга на жената да бъде майка, която започва да преживява още преди да се омъжи.

Защото, както пише Елиф, "всъщност ние не сме друго, освен тези разногласия и напрежение, освен трудно постигнатата хармония между взаимно изключващите се страни в характера ни".

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО