СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                   СОЦИАЛНО                             "BG Север" - брой 43 (6 - 13 декември 2012 г.)


 

 

Лични данни на кръводарители изтичат от центъра за трансфузионна хематология

 

Нуждаеща се жена знаела дори къде работи Огнян и го намерила там

 

Комисията за защита на личните данни е сезирана, отговор още няма

Комисията за защита на личните данни е сезирана, отговор още няма

Вяра ЦЕНОВА

На всички вече е ясно, че дарената кръв е крайно недостатъчна и ако се наложи спешно кръвопреливане на близък, трябва или да организираш свои познати, или да се бръкнеш дълбоко и да си купиш необходимите банки. Доброволци за второто колкото искаш. Но наш читател сигнализира за още един проблем - изнасяне на лични данни от Районен център за трансфузионна хематология (РЦТХ) - Плевен. "Миналата сряда около 15 часа майка ми провела телефонен разговор на домашния телефон с непозната жена, която търсила мен за евентуален кръводарител за операция на детенце с група Б отрицателен резус фактор като моята. От паметта на домашния телефон извадих номера, от който са звънели. Казвам - аз съм Огнян, търсили сте ме. Отговарят - а, Огнян Тодоров Стоядинов. Бам - трите имена! Не е толкова голям проблем. Проблем се оказва, че тази жена, която няма нищо общо с РЦТХ, има достъп до базата данни там. Това може да се случи само с човек отвътре", разказва потърпевшият. Веднага отива до Кръвна банка, за да поиска обяснение. Приема го началникът на отделение "Кръводаряване" д-р Даниела Димитрова. Тя казва, че практиката на Кръвна банка била при такъв спешен случай и липса на дадена кръвна група първо да изпратят апел до медиите, визирайки радиата. При особено належащи случаи отиват на адрес на кръводарител с линейката

на РЦТХ и питат дали би се отзовал. Никога по телефон и никога чрез трети лица. "Д-р Димитрова изказа съмнения, понеже това не бил първи случай, че имат идея кой би могъл да бъде - някаква сестра, която била в отпуск в момента. Посъветва ме да се обърна към Комисията за защита на лични данни", продължава разказа си Стоядинов. Междувременно се оплаква и в полицията, откъдето му отговарят, че не могат да направят нищо, защото реално нямало извършено престъпление. Ако Комисията за защита на личните данни официално се обърне за съдействие към полицията, тогава биха предприели нещо.

Но историята не свършва дотук. На следващия ден на работното място на Огнян се появява някаква жена, кято търси него. Едва ли е изненада, че това е същата, която се нуждае от кръвта му. И освен телефонния му номер и домашния адрес, знае и къде работи. Цялата тази информация се съдържа в протоколите, които се попълват при акциите по кръводаряване в учрежденията. Значи тя има достъп и до тези протоколи. Този път жената обяснява, че е от Българене и не детето, а мъжът й се нуждаел от спешно кръвопреливане. "Не съм животно. Отидох и дарих кръв съвсем безвъзмездно. Все пак се оказа, че майка й е болна от рак и периодично обменят кръвта й. Притеснителното е, че непознати хора боравят с личните ми данни и току-виж се окаже, че дължа пари на лихвари. Знаейки адреса и работното ми място, винаги могат да прибегнат до изнудване особено в момент на безизходица", смята Стоядинов.

До приключването на броя отговор от Комисията за защита на личните данни той не бе получил.

 

 

Пордим спечели три проекта и 4 милиона лева за годината

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Община Пордим има финансиране на стойност 4 млн. лева и три нови спечелени проекта, отчетоха от общинската администрация за отиващата си 2012 г. В момента в общината се подготвя още един проект по схемата "Живот в общността", съобщиха от Областния информационен център (ОИЦ) - Плевен.

"И в бъдеще ще се възползваме от всички възможности, които предоставят структурните и Кохезионния фондове. Поканените от вас на информационните срещи местни лидери и носители на общественото доверие като кметове, директори на училища, секретари и представители на читалища, собственици на малък бизнес са проводници на поднесената от вас информация. Чрез тях казаното от вас достига до всеки дом в нашата община", е заявила Людмила Тодорова, секретар на общината, при откриването на срещата, инициирана от ОИЦ - Плевен.

На форума в Пордим от ОИЦ са предоставили отворените процедури по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", насочени към работодатели и безработни. Представени са били и мерките за борба с младежката безработица, заложени в проекта на новата Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". На срещата са били разяснени актуални процедури по програма "Конкурентоспособност", както и акцентите в Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

На форума са присъствали служители от общинската администрация, кметове на кметства, работодатели, представители на граждански организации, граждани и земеделски производители. Информационната среща в община Пордим е последната от втория цикъл събития за 2012 г.

 

 

Траурни агенции скочиха срещу проектозакон

 

Асен Анастасов, сн. авторът

Асен Анастасов, сн. авторът

Поля ТОМОВА

Проектозаконът за гробищата и погребалната дейност е рестриктивен и противоречи на българската конституция. Това заяви председателят на Българска траурна камара Асен Анастасов, който е и собственик на погребална агенция в Плевен. Според него проектът е все още в суров вид и не може да бъде внесен в пленарна зала така. При третото подред обсъждане представители на камарата, както и на религиозните общности у нас, са изразили редица резерви, сподели Анастасов. "Проектът за закон изпада в страшно много подробности, като на практика той цитира цели участъци от съществуващи актове - Наредба на здравното министерство номер 2 за хигиенни изисквания, има цитати от Закона за гражданската регистрация, изпада до ненужни дребни подробности, а всъщност големи неща отсъстват. Той на практика ограничава свободната стопанска инициатива", смята председателят на траурната камара. Според него и колегите му една от основните причини проектът да не бъде приет добре са предложенията за статута на частните гробищни паркове. Идеята е от търговски дружества те да се превърнат в юридически лица, но с нестопанска цел или да се стопанисват от граждански и неправителствени организации."В България има един частен гробищен парк, в който цените са доста по-високи. В закона е предвидено частните гробища да се притежават

от юридически лица с нестопанска цел. Представете си как едно такова лице може да изгради, поддържа и почиства такъв гробищен парк, освен ако не е Бил Гейтс или друг човек с толкова пари и воден от чист алтруизъм", смята Асен Анастасов. Според него преди да бъде внесен в пленарна зала проектозаконът би следвало да се предложи за широко обсъждане както в бранша, така и в религиозните общности и в неправителствените организации. В проекта се предвижда траурните агенции да бъдат включени в регистър, а погребалните агенти задължително да имат документ поне за средно образование. Предвижда се и въвеждането на пълна забрана на реклама на траурна дейност на публични места, в това число и в болниците.

 

 

 Гневът на младите

 

Искам по-добро бъдеще за децата си в България

 

Записа Лора ГЕНЧЕВА

"Не знам докъде ще ни докарат тези управници. Само знам, че това вече на нищо не прилича. Не може хора с образование и достойни професии да се чудят как да вържат двата края. А други безгрижно да харчат мръсно изкараните си пари. И не говоря за тези, които са постигнали благополучието си с цената на много усилия, а за онези, от които зависи бъдещето на народа и страната. Тези, които само говорят и обещават, а нищо не правят за нас и се интересуват само от собствените си облаги.

В тая държава не останаха хора със средни доходи, вече има само бедни и богати. Просто някъде в годините средната класа се изгуби. Всеки месец като си получа заплатата се чудя как ще изкараме до следващата, като тази вече е разпределена и точно за една седмица свършва. И това не е само мой проблем, а и на повечето ми близки и познати. Битието ни се превърна в живот назаем. Съществуваме, за да оцеляваме, а не за да живеем. Не искам нищо кой знае какво, а просто да получавам толкова колкото е редно, трудът ми да се цени и да живея нормално.

Скоро предстоят избори и какво - пак обещания, надежди и искрици в тунела. И само няколко месеца след кампаниите отново ще разберем колко сме били излъгани. И после - защо народът не гласува? Та какъв е смисълът, като на всички е ясно, че оправия няма.

Почти никой не вярва, че в България нещата скоро ще се променят и че ще живеем като бели хора. По тази причина много млади хора избягаха в чужбина и не мислят да се връщат. И по-добре за тях. Защо да се мъчат и да търпят теглото на своите родители, които също са живели с надеждата за по-добро бъдеще, но все още не са го дочакали.

Имам две деца и искам те да живеят в родината си, да са близо до нас, да им помагам докато мога и да се радвам на внуци един ден. Но ако ситуацията в България не се промени знам, че за тях е по-добре да се махнат оттук.

Гневна съм, защото вместо да вървим напред, ние затъваме все повече. Няма работа, затова и младите не създават семейства и така лека полека народът се изнася в по-уредените страни и населението ни застарява. И накрая какво ще стане, ще останат ли въобще българи в тая държава?

Но все пак, понеже искам да вярвам в доброто и да бъда оптимист, се надявам скоро да настъпи някаква промяна и наистина политиците да помислят и за нас - обикновените хора, а не само за себе си."

Ренета Георгиева, от Плевен

 

 

 Послушай лекаря

 

Какво представлява артритът на мандибуларната става? Има ли начин да се предотврати и ако все пак се стигне до лечение, какви са съвременните методи за това?

Григор Павлов, 52 г.

 

Артритът се причинява от възпаление в ухото и от скърцането със зъби

 

Д-р Виолина ГЕРГАНОВА, физиотерапевт
Д-р Юрий НИКОЛОВ, УНГ, завеждащ клиника "Св. Параскева"

Артритите са голяма група заболявания на тенпоромандибуларната става от възпалително естество. Класифицират се според етиологичния фактор - срещат се неспецифични, специфични, ревматоидни и травматични артрити. Инфекцията при неспецифичните артрити (най-често cтaфилoкoкoвa или стpeптoкoкoвa) може дa навлезе в ставата по хематогенен път или да се принесе в нея пo съседство от намиращ се в близост възпалителен процес (остър гноен отит на средното ухо, остеомиелит на челюстите, абсцеси и флегмони в съседни органи, възпаление на синуса). Вторият начин на проникване на инфекцията се среща значително по-често. При специфичните артрити микроорганизмите също проникват по хематогенен път или по съседство. За туберкулозния и актиномикотичния артрит по-характерно е пренасянето на инфекцията по съседство, а за сифилитичния - пo хематогенен път.

Травматичният артрит е резултат на остра или хронична травма. Травмата може да бъде нанесена директно върху ставата или извън нея. При прекомерно отваряне на устата (при екстракция на зъби, тонзилектомия, оротрахеална интубация) или след удap в областта на самата става може да се развие травматичен артрит след еднократно нанесена травма. При нарушена оклузия на зъбите, нощно скърцане със зъби, професионална травма при някои музиканти или летци и водолази, кoитo захапват изводите на кислородни апарати, се развива травматичен артрит при хронична индиректна травма.

При хроничния артрит се наблюдават характерните за акутния артрит симптоми. Болката обаче няма този характер и сила - тя е слаба, търпима, засилваща се остро при движение на челюстта, по-рядко е спонтанна. Ако хроничният артрит е продължение на акутния, то разликата в силата и характера на болката се долавят и от самия пациент. Видими промени в областта на ставата обикновено не се наблюдават. Понякога пред ушната висулка се установява малка подутина без променен цвят на кожата върху нея. Отварянето на устата е ограничено поради съпровождащата го болкa и патологичните промени в ставата. Челюстта се отклонява към засегнатата страна, когато в ставната кaпcулa са настъпили склеротични промени, обикновено след oкoлo три месеца от началото на заболяването. Отклонение към здравата страна има, кoгaтo ставната кaпcулa е разхлабена и вътреставно е натрупан ексудат, обикновено при изостряне на процеса. При някои напреднали форми на хроничен артрит се появява шум - триене при движението на челюстта. В началото той е едва доловим при опипване на ставата пред външния слухов проток. С напредване на процеса шумът се чува по-слабо или по-силно.

Диференциална диагноза се прави между различните форми на артрита и се базира на различията в степента на проявата на клиничните симптоми. За видовете артрити и начините за лечението им четете в следващия брой.

 

Уважаеми читатели,
ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888
   

 

върни се в НАЧАЛО