СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                             Бизнес                         "BG Север" - брой 43 (6 - 13 декември 2012 г.)


 

 

Пазарът в Плевен преля от фирми за изгодни и опасно лесни заеми

 

Много от тях злоупотребяват с доверието на клиентите си, твърдят специалисти

 

Лора КОСТОВА

Ако до скоро хората бяха предубедени към бързите кредити и се обръщаха към тях само в най-належащи случай, то напоследък те са все по-търсени. Това коментират служители на фирми в града, които отпускат подобни заеми. Те твърдят, че все повече плевенчани теглят малки суми, за да си платят месечните си сметки за ток, вода, парно или телефон. Най-често исканият заем е между 100 и 400 лева и то от хора на средна възраст, които са изпаднали във временно затруднение.

Нефинансовите институции привличат клиентите си най-вече с това, че кандидатстването за кредита става много бързо и те получават необходимата сума в рамките на няколко часа и то в домовете си или на удобно за тях място. Избягването на всякакви формалности и бюрокрация, както и факта, че не е нужен поръчител, ипотека или какъвто и да е било залог, прави заемите далеч по-лесни и удобни за хората пред тези от банките. Предимство е и това, че когато се тегли малка сума, срокът на изплащане може да е много кратък - само няколко седмици. Погасителният план се избира от самия клиент и е съобразен с индивидуалните му възможности. Максималният период пък за изплащане на потребителския кредит в повечето фирми е една година. Това също улеснява хората, защото не се обвързват с дългосрочни задължения и след приключването му могат отново да се възползват от услугите на тези институции и то вече с привилегии на редовни клиенти.

Заради повишения интерес към бързите заеми, в Плевен все по-често могат да се видят открити офиси на нови фирми. Пренасищането на пазара обаче с такива нефинансови институции води до злоупотреби с доверието на хората. Договорите, подписвани с непроверени фирми, крият много уловки и опасности за хората. Специалистите препоръчват детайлно да се прочита всяка точка от документа и най-важното - внимателно да се прецени поносима ли е лихвата по кредита. "Има компании, които се опитват да привнасят в договорите неправомерни клаузи. Например, че клиентът няма право да изплати предсрочно кредита и че дължи цялата лихва до края на периода. В закона обаче ясно е разписано, че при предсрочно погасяване лихва се дължи до момента, в които потребителят реално е използвал заема. Една прекомерно голяма санкция за неизплатена вноска, също е сигнал за некоректен кредитор. Има и фирми, които рекламират безлихвени бързи кредити. Когато човек отиде да кандидатства обаче, се оказва, че първо трябва да плати такса, която излиза една немалка част от общата сума на заема. Освен това дори само ден закъснение с изплащането на този т. нар. безлихвен кредит носи много висока неустойка, която понякога стига до 50 % от изтеглената сума", предупреждават служители на "Изи Кредит", една от водещите компании за бързи потребителски кредити в страната. Именно по повод на зачестилите измами през миналия месец компанията и Комисията за защита на потребителите са издали "Наръчник на разумния кредитополучател - 7 полезни съвета за тегленето на бърз кредит". В него се препоръчва на хората да подбират внимателно и да се обръщат само към утвърдени на пазара и лицензирани от БНБ фирми за бързи заеми. Те могат да бъдат лесно разпознати, защото са активни в публичното пространство и имат голяма мрежа от офиси и представители.

Не са малко обаче и случаите, в които самите клиенти са некоректни по отношение на задълженията си към нефинансовите институции. Това се отразява на кредитната им история и намалява възможността да получат друг заем в бъдеще.

 

 

Кредитна карта за 1 000 лв. набъбва в дълг до 23 бона

 

Вяра ЦЕНОВА

Преди 10 години започва кредитната история на Емилия Б. - с кредитна карта за 1000 лв., като към днешна дата дължимата сума е 23 000 лв. Историята започва невинно. Емилия си купува принтер и всеки месец в продължение на една година внася определена сума в кредитната карта, с която го изплаща. Парите в нея не пипа, но веднъж няма в себе си и тегли 20 лв. С това лавината тръгва. След първата крачка, лека полека свършват всичките 1000 лв. Вноската по кредитната карта става 160 лв. на месец. И тя ги внася. Заплатата й е 180 лв., но пък има възможност да изтегли 1000. След една година, като лоялен клиент, без да я питат, само я уведомяват, че кредитният й лимит е увеличен на 2000 лв. Финансовата уж свобода й дава възможност да опита куп неща, които до този момент не си е позволявала. "Исках да я покрия, защото за мен беше непосилно да я поддържам. Предложиха ми 2000 лв. потребителски кредит. Взех ги, но ги похарчих." Така 5000 лв. отиват неизвестно къде. Но връщането им с лихвите надминава далеч възможностите на Емилия. В този момент настъпва бумът на бързите кредити. От едните започва да покрива вноските по другите кредити. Разрешават й 4000 лв., от които покрива първата кредитна карта. После започва да тегли и от други банки. Започва допълнителна работа, но отново в сферата на банковите кредити и бързите пари. Едновременно има клиенти и самата тя е клиент. Условията обаче са тежки - взимаш 300 лв. и за 13 седмици трябва да внесеш обратно над 400 лв. при вноска 32 лв. на седмица. Сутринта се подават документите, вечерта взимат парите. В началото клиентите са редовни, но с кризата не могат да внасят вноските си навреме. Тя също. Еквилибристиката й с банковите институции придобива фантастични размери. Бях изумила някои от кредитните експерти - като видяха, че преди 2 години съм имала 9 кредитни карти, се хванаха за главата, признава Емилия. Дори са й били отпуснати четири кредита в една банка, единият е приключил миналата година. По два от забавените си кредита е дадена на съдебно събиране на парите, по третия чака писмо за същото. Пази всички документи от началото на кредитното си досие, защото е имала случай за обаждане за невнесени пари, които са платени и това само бележката може да докаже.

В момента има да покрива 12 кредита, общо вноските й са около 500 лв. на месец, а тя взима чисти 360 лв. Има запор на заплатата от две банки и в крайна сметка до нея стигат 150 лв. Бижутата и техниката отдавна са в заложните къщи. Ако собствениците проявят разбиране, задържат ги за по-дълго. Иначе губи и тях. Много неща проумях, но много късно, съзнава Емилия днес.

 

 

Цигарите поскъпват още, контрабандата пак цъфти

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

С около 10 ст. средно са поскъпнали цигарите в магазинната мрежа на Плевен за последния месец, установи репортерска проверка. Търговците очакват цените да вървят още нагоре - коледни промоции в този пазарен сектор няма да има. Който ви казва, че контрабандата е спаднала и че черният пазар се свива, значи ви лъже, коментират продавачите. След наложената тотална забрана на тютюнопушене на обществени места и особено в заведенията, се очакваше потреблението да намалее. А това, според законите на пазарната икономика, трябваше да доведе до намаляване на цените.

Нищо подобно обаче не се случи, а това означава, че хората, които досега трупаха бързи печалби от контрабандата с цигари, ще продължават да го правят, коментира Иван Стойков. Заедно със съпругата си той върти малко магазинче за цигари и тютюневи изделия в центъра на Плевен. Според него плевенчани все по-често подминават редовните магазини и отиват да си търсят цигари на черния пазар. Тази тенденция ще се засили по празниците, когато хората ще започнат да се запасяват, защото не са сигурни, че след Нова година няма да има ново увеличение на цените, смятат търговците на дребно.

Темата за отмяната на забрана за тютюнопушенето на обществени места продължава да една от най-коментираните у нас - и сред хората на бизнеса, и сред пушачите, и сред непушачите. Ако погледнем къде сме ние по цените на цигарите в Европа, ще установим, че сме в дъното на "класацията". Разликата в тези цени почти изцяло отразява различните данъчни тежести, налагани върху този вреден за здравето продукт в различните страни, показва справка в profit.bg.

Като база за сравнение се използва популярна марка цигари, представена в почти всички страни по света, като цените са представени в евро. Ясно се вижда тенденцията цените на цигарите да са в пъти по-високи в страните от Западна Европа в сравнение със страните от Централна и Източна Европа. Най-ниските цени на избраната марка цигари откриваме в Русия и бившите съветски републики. В Казахстан и Беларус, например, цената за кутия цигари е 0,8 евро. Най-скъпа е същата марка цигари в Норвегия, като там цената й е над 13 пъти по-висока - 10.9 евро. На второ и трето място по високи цени се нареждат Ирландия и Великобритания със съответно 9,1 и 7,7 евро за кутия. България е една от страните в ЕС с най-ниска цена на този продукт - 2,6 евро. По-ниска е цената сред останалите членки на Евросъюза единствено в Унгария - при ниво от 2,4 евро.

Класация обаче не отчита средните доходи на населението в тези страни. Ако се направи такова сравнение, ще се окаже, че българите, които са най-бедните граждани на Европейския съюз, плащат по-скъпо за кутия цигари дори от норвежците.

 

 

Пътуваме по-малко за празниците

 

Подобни многобройни оферти могат да се видят в повечето туристически агенции в града, сн. авторът

Подобни многобройни оферти могат да се видят в повечето туристически агенции в града, сн. авторът

Лора ГЕНЧЕВА

Въпреки многобройните празнични оферти, които туристическите агенции в града предлагат, интересът на плевенчани към тях тази зима е много малък. "Положението е доста притеснително. Ние отдавна сме на пазара и виждаме, че всяка година броят на хората, които могат да си позволят да пътуват по празниците, все повече намалява", коментира служител в една от туроператорските фирми в Плевен. От бранша отчитат спад най-вече на самолетните екскурзии в чужбина, които до скоро са били предпочитани, заради по-голямото удобство и бързина на пътуване. В момента най-търсени са празничните пакети с автобусен превоз, защото са на по-ниски цени. Тенденция е и доста хора сами да си правят резервациите по интернет и да пропускат услугите на специализираните фирми. Това също е причина клиентите на тези агенции да намаляват. Туроператорите обаче предупреждават, че това крие много опасности и туристите могат да останат излъгани в представите и очакванията си за почивката. Те обясняват, че ползването на услугите им по никакъв начин не оскъпява цените, което най-често притеснява хората.

От плевенската туроператорска фирма "Мизия Тур" твърдят, че ако сме решили да пътуваме този сезон, най-изгодно ще ни бъде да посрещнем Нова година в близките ни страни и най-вече в Турция. От 350 до 450 лева на човек ще ни струва четиридневен пакет със закуски и вечери, както и празнична вечеря в

Новогодишната нощ. Освен това към повечето оферти са включени и различни разходки до исторически забележителности по време на престоя със задължителното присъствие на професионален екскурзовод. "Почти всички резервации, които имаме до този момент, са за Истанбул и Кушадасъ, като и двете пътувания са с автобус, а хотелите са три- и петзвездни. Програмите за празничната нощ пък са много богати, вечерята е на шведска маса с неограничено количество алкохолни и безалкохолни напитки, а повечето хотели са осигурили и български диджеи", обяснява служителка на "Мизия Тур".

Друг курорт в южната ни съседка, които е често предпочитан от българските туристи, е Айвалък. Там посрещането на Новата 2013 година ще ни струва малко по-скъпо - между 400 и 700 лева, но пък екскурзиите са за 5 или 6 дни. Горе-долу в същия диапазон варират и цените на празничните пакети с автобус за Дубровник, Будапеща, Белград, Виена, Прага или Рим. Те обаче включват обикновено само пътя, нощувките, закуски и разглеждане на забележителности с екскурзовод. За новогодишната гала вечеря ще трябва да платите допълнително.

За по-екзотичните и далечни дестинации като Дубай, остров Бали или Куба цените на офертите са доста по-високи и започват от 1000 лева. Това са самолетни екскурзии, което допълнително ги оскъпява.

Туристическите агенции в Плевен предлагат и много празнични пакети за нашите зимни курорти. Впечатление прави, че тази година цените им са доста високи. В Пампорово и Банско, например, тридневна почивка с новогодишна вечеря излиза около 500 лева. Въпреки това фирмите твърдят, че имат редовни клиенти, които държат да празнуват в България. Офертите за Троянския и Тетевенския балкан пък са на по-приемливи цени, като при тях най-често се предлага наемането на цяла вила, което е предпочитан вариант от големи младежки компании.

От бранша обаче са категорични, че тази зима е много по-изгодно да посрещнеш Нова година в чужбина, отколкото у нас.

 

 


 

                 

 

Търговско-индустриалната камара изпълнява трансграничен проект

 

Плевенска търговско-индустриална камара изпълнява проект по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния - България 2007 - 2013 година, която подпомага граничните райони в двете държави да разрешат общите проблеми на развитието чрез сътрудничество и съвместни действия. Чрез тази програма институциите, фирмите, организациите и гражданите от трансграничната зона са поощрявани да развиват съвместно планиране, да осъществяват общи действия и да подобряват достъпа до границата и по този начин заедно да подобрят условията за живот, работа и отдих.

Проектът е "ПРОмоция на ТУРизма чрез гъвкава подкрепа на бизнеса".

Разработен е с цел да допринесе за въвеждането на иновативни решения и модели за дългосрочната устойчивост на местната икономика и туристическия сектор в частност. Партньорите по проекта споделят виждането, че развитието на местния бизнес в този сектор, отчитайки природните, културните, етническите и икономическите особености на трансграничния регион, ще подобри социалния и икономически статус на местното население и ще засили сравнителните предимства на региона като цяло.

Общата цел на проекта е внедряване на иновативни решения и развитие на модели за дългосрочно устойчиво развитие на икономиката. Специфичните му цели са:

- Подобряване на социалния и икономически статус на местното население и засилване на сравнителните предимства на региона;

- Да определи нуждите за обучение и консултации и ги адаптира към предлагането на такива услуги.

Проектът се реализира чрез дейностите:

- изследване и анализ на местната обстановка;

- създаване на база данни от туристически оператори;

- създаване на уебсайт за промоция на туризма;

- създаване на местен туристически пътеводител;

- организация на пътувания с рекламна цел за журналисти, археолози, историци и учени;

- гъвкаво обучение в областта на туризма;

- организация на летни училища в България и Румъния;

- консултантски дейности в областта на ориентация на работното място и стимулиране на предприемачеството;

- организация на две бизнес срещи между фирми, работещи в областта на туризма.

Очакваните резултати са: проведено изследване на туристическия сектор; подобрени компетенции на местните оператори и групите в неравностойно положение; уеб-базирана база данни на туристическите оператори; подобрени делови контакти; повишена популярност на региона; повишена атрактивност на местния туристически сектор

Целевите групи, които обхваща проектът, са: оператори в туризма, групи в неравностойно положение, които да се включат в трудовия пазар в областта на туризма.

Водеща организация е Асоциацията за икономическо развитие - Свищов, нейни партньори са Русенска търговско-индустриална камара, Търговско-индустриална камара - Плевен, Център за консултиране и управление на проекти - Европроджект - Слатина, Румъния, Морски университет - Констанца, Румъния.

Проектът се изпълнява в трансграничната зона между Румъния и България. Източник на финансиране е Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния - България 2007-2013. Бюджетът е 452 246,24 евро.

Продължителността на проекта е 16 месеца.


www.cbcromaniabulgaria.eu

Инвестираме във вашето бъдеще!

Програмата за Трансгранично сътрудничество Румъния - България 2007 - 2013 е съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския Фонд за регионално развитие.


 

 

върни се в НАЧАЛО