СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...         ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА                        "BG Север" - брой 43 (6 - 13 декември 2012 г.)


 

Илияна Йотова:

 

Справянето с младежката безработица е приоритет за европейските социалисти

 

Левите настояват за санкции за държавите, неспазващи социалните гаранции

 

Иван ДАЧЕВ

Евродепутатът от БСП Илияна Йотова дойде в Плевен заедно с народния представител Румен Петков, за да запознае медиите с предприетите от нея международни действия за изясняването на случая "Коиловци" (виж стр. 3). Двамата се срещнаха и с жители на селото. Въпреки натоварената си програма, Илияна Йотова любезно отдели специално време за читателите на "BG Север".

 

- Г-жо Йотова, какви са приоритетите на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент (ЕП)?

 

- Намираме се в един изключително важен момент за развитието на Европа, тъй като сега се формира бюджетът от 2013 до 2020 година - период, в който има много сериозна конфронтация и битка не само между политическите групи вътре в ЕП, но и между съответните национални организации. Десните партии се стремят към намаляване на бюджета за следващия бюджетен период, както и на бюджета за 2013 година. За съжаление до този момент ние не можахме да постигнем споразумение и компромис по отношение на ЕП, Европейската комисия и Съветът на министрите, в резултат на което този бюджет все още не е одобрен. Г-н Херман ван Ромпой, който е председател на Европейския съвет, поиска едно намаление на бюджета с близо 75 милиарда евро, което можеше също да бъде предмет на дискусии, ако предложенията за това намаление не идваха главно по отношение на социалните цели и социалните гаранции за хората. Нещо, с което ние като социалисти никога няма да се примирим, да гласуваме и да приемем, тъй като става въпрос за социални помощи, за здравеопазване и за образование. Исканията на европейските социалисти (за това говори и председателят на ПЕС Сергей Станишев) са както има договорка за наказания и намаляване на бюджетите на държавите, които не спазват финансовите ограничения, така да бъдат налагани глоби и на страните, неспазващи социалните гаранции.

Залагат се финансови мерки за спазването на 3-процентов дефицит, а не се отчита, че той е като примка около шията на хората, която все повече се затяга. Затова ние предложихме когато процентът на безработицата се качи над едни определени стойности, когато има деца, които не могат да посещават училище по социални причини, когато здравеопазването се връща с 20 години назад, също да има наказание за държавите членки.

Третият, най-важен приоритет, е борбата с младежката безработица. Успяхме да убедим до голяма степен нашите колеги в център и в дясно, че ако не преодолеем този най-страшен проблем ще имаме няколко загубени поколения на континента. Тук става въпрос най-вече за т. нар. младежки гаранти за заетост, т. е. да се разчупи онзи омагьосан кръг, в който един млад човек като излезе от университета попада и не може да си намери работа. Ние смятаме, че ако това не се случи до 4 месеца след завършване на образованието, фирмите и държавата са тези, които задължително трябва да му подадат ръка и те самите да са привилегировани от това, че са реализирали такива програми.

 

- Успявате ли с българските евродепутати от другите политически сили да обединявате усилията си по проблеми, касаещи нашите национални интереси?

 

- Да, и то в голяма степен. Нашите отношения там се различават от тези, които са тук в Народното събрание. Колкото и да са ни различни политическите възгледи, има неща, които няма как да не поставим на първо място като национален интерес. Например аз получих подкрепата на моите колеги за един доклад, за един закон, който написах специално за Черно море. Той беше гласуван с огромно мнозинство от ЕП и по този начин много повече средства не само за морето, но и за целия регион ще дойдат в България за новия бюджетен период. Същото е по отношение на тютюна. Няма как отсега да обречем много български семейства на абсолютна липса на поминък, въпреки настроението в редица европейски страни срещу тютюнопушенето. Опитваме се да разделим тютюнопушене и производство на тютюн, опитваме се да кажем, че засега нямаме алтернативна заетост и донякъде успяваме, макар че тази битка става все по-сложна и буквално тези гласувания минават с един - два гласа.

Така че в много отношения си помагаме и работим заедно. Разбира се тогава, когато става въпрос за чисто политически възгледи, различия и идеология, няма как да сме заедно, защото ние социалистите смятаме, че за изход от кризата трябва да има икономически растеж, трябва да има заетост, за да тръгне европейската икономика. Т. е. смятаме, че освен финансовите, трябва да има икономически и социални мерки, докато нашите колеги от дясно са на друго мнение. Имаме различия и по отношение на оценката за България в борбата с корупцията и организираната престъпност. За съжаление често слушаме как страната ни се цитира заедно с държави като Черна гора, Русия и Сърбия, в които все още има сериозни проблеми с корупцията, организираната престъпност и трафика на хора.

 

- Защо според вас ни отлагат вече толкова пъти за Шенген?

 

- Защото не ни вярват. Това е краткият отговор. Правителството се бие в гърдите, че е изпълнило т. нар. технически критерии, но това е по-скоро за вътрешна употреба. Ние на всяко ниво се опитваме да защитаваме националната кауза и да обясняваме, че не може да има двоен стандарт при положение, че наистина са изпълнени тези критерии и те са били същите и за останалите държави членки. Но истината е, че в разговорите, в анализите, в многобройните срещи, които сме имали по този повод, навсякъде казват, че не ни вярват и че имаме много ниски нива на борбата с корупцията, с организирана престъпност, че Европа се страхува от ситуацията в България и че докато това е така те не могат да повярват, че границите ни са сигурни. Казват ни го в прав текст и при положение, че ние не даваме абсолютно никакви реални сигнали, че действително има воля за борба с корупцията, организираната престъпност и прането на пари, това ще бъде така.

 

- Мислите ли, че случаят "Коиловци" може да повлияе в една или друга посока?

 

- Разбира се. Мога да отговоря по-конкретно на този въпрос, когато видя в каква посока се развива този случай. Затова за мен е важно да се разяснят нещата от френска страна, макар и да е парадоксално - вместо ние като българи да си изясним за какво става дума, при положение, че едно правителство има многобройни начини, по които може да си изясни тази информация. Да, но ние сме принудени, колкото и парадоксално да звучи, да търсим информация през друга страна, т. е. да се позоваваме на други власти да си свършат работата. Още повече, че не смятам, че жителите на едно село, което и да е било то в България, може и пет човека да са, трябва да бъдат изоставени в една такава ситуация. Много се надявам, че това, което не успяха да направят у нас, ще го направят във Франция.

 

- По повод предстоящите парламентарни избори всички социолозите са категорични, че никоя политическа сила няма да има абсолютно  мнозинство. Какви са вашите прогнози за бъдеща управляваща коалиция?

 

- Аз смятам две неща. Първо стана ясно, че БСП е най-силната политическа формация в България. И ГЕРБ, и НДСВ, и за съжаление СДС се оказаха партии на днес. Колкото и да е странно, целият този демократичен преход не роди нито една сериозна политическа формация. Така че за мен първото условие е ние самите да си свършим работата и да се подготвим добре за изборите с ясното съзнание, че трябва да ги спечелим. Това означава, че ни очаква много сериозна работа в структурите, в организациите на БСП, както и в неправителствения сектор и с всички онези хора, които буквално се лутат и се чудят на кого да заложат в следващия политически сезон.

Нашето отношение към това с кого и как ще управляваме в крайна сметка ще бъде определено от българския народ. Нека да видим каква ще бъде конфигурацията в следващия парламент. Всякакви предварителни инженерни схеми са излишни.

 

 

Областният лидер на БСП Васил Антонов:

 

ГЕРБ направи Северна България най-бедната част на страната ни

 

Ангел АТАНАСОВ

"За изминалите 3,5 г. управлението на ГЕРБ направи цяла Северна България най-бедния регион в страната. Сегашното правителство спря най-сериозния проект за развитие на българската икономика, какъвто е АЕЦ "Белене". То отложи изпълнението на "Южен поток" в българския му участък, което беше парафирано през 2008 г. от правителството на БСП. Забавеното строителство на газопровода по необясним начин увеличи неговата цена близо три пъти." Това заяви пред журналисти областният лидер на БСП в Плевен Васил Антонов.

Според него стопирането на тези два важни проекта е отслабило икономиката на цялата държава. То обаче се е отразило особено негативно в Плевенска област. "Ако ГЕРБ бяха продължили започнатото от предишното правителство строителство на атомната централа край Белене, сега щяхме да сме пред откриването на първия енергоблок там. На обекта щяха да работят над 5 000 души. Голяма част от наетата работна ръка щеше да е от региона, а това означава развитие на целия местен бизнес и по-добри доходи за хората. Самото строителство на централата би излязло общо около 6 млрд. евро - допуснатото забавяне на практика я оскъпи близо два пъти. Трасето на "Южен поток" също ще съживи икономически районите, през които минава. В нашия регион тръбата минава през 7 общини, за които тя означава сериозни инвестиции и по-ниска безработица", смята Антонов.

"Призоваваме всички, които са против вредното за България управление на ГЕРБ, да излязат в деня на референдума - 27 януари догодина, и да подкрепят проекта АЕЦ "Белене". Жителите на Плевен и областта имат много причини да кажат "да" на изграждането на нова ядрена мощност в Белене. И не само те - цяла България има интерес от рестартирането на проекта, защото той ще доведе до значително съживяване на българската икономика", допълни Васил Антонов.

"С изявлението си пред БНР директорът на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов всъщност призна, че няма да има седми блок. Той каза, че тепърва предстоят проучвателни дейности дали да се изгради нова ядрена мощност там и дали европейските институции ще дадат разрешение за нея", каза евродепутатът Илияна Йотова при посещението си в Плевен.

 

 

Фондация прати отворено писмо до институциите

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Отворено писмо до всички компетентни институции и организации, които осигуряват пътната безопасност, са изпратили от фондация "Безопасни улици от Валя".

"У нас будят безпокойство отправените поредни предложения до вас за създаването на някакви нови "организации" по улиците. Считаме, че те визират промени, които са в интерес само на определени участници в движението, но ще засегнат свободното придвижване на другите участници - пешеходци и велосипедисти. Отнася се до проблем, свързан със заемането на част от тротоарите от автомобили, със създаването на повече места за паркиране, с премахването на пешеходни улици, както и със строежа на подлези и надлези", се казва в писмото. От фондацията изразяват надежда, че представителите на транспортната администрация няма да се поддадат на предложения, които неминуемо ще доведат до увеличаване на трафика.

Поводът за писмото са предложенията, направени от Кирил Ризов, председател на "Съюз такси", с които се иска част от тротоарите в София да бъдат превърнати в места за паркиране. От фондация "Безопасни улици от Валя" са обезпокоени, че ако предложенията бъдат приети, като следствие от това трафикът и транспортният хаос не само че няма да намалеят, но и ще се увеличат.

В писмото се казва още, че инцидентите по пешеходните пътеки се множат поради факта, че масово шофьорите не спазват ограниченията на скоростта. Това се потвърждава и от акциите на КАТ. От фондация "Безопасни улици от Валя" настояват по улиците да се осигуряват все повече и повече възможности за пешеходците и велосипедистите.

 

върни се в НАЧАЛО