СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                      КОНФЛИКТИ                      "BG Север" - брой 43 (6 - 13 декември 2012 г.)


 

Човек на Зеленогорски в епицентъра на големия скандал с парите за наука

 

Проф. Рангел Гюров преди години удостои екскмета с титла и тога

 

Професорът връчи титлата на Зеленогорски на церемония през 2007 г., сн. архив

Катя ДИНЕВА

Проф. Рангел Гюров, който е в епицентъра на грандиозния скандал с финансирането на проекти от Фонд "Научни изследвания" (ФНИ), е в много близки отношения с ексградоначалника Найден Зеленогорски, припомнят паметливи плевенчани. На 22 септември 2007 г. професорът връчи на Зеленогорски титлата доктор хонорис кауза на Британския център за биографични категоризации в Кембридж и навлече академична тога през главата на градоначалника. Тогава "BG Север" писа, че кметът си е платил за отличието и престижната дрешка между 1 382 и 3 057 лв. и опровержение не последва. Както и не стана ясно дали парите не са били от бюджета на общината, т. е. от джоба на данъкоплатеца.

Церемонията се проведе на плевенския площад "Стефан Стамболов" в деня на Независимостта и опонентите на Зеленогорски я определиха като популистко използване на националния празник за политически цели (все пак бе период на предизборна кампания).

През февруари 2008 г. проф. Гюров доведе в Плевен 30 студенти от Нов български университет (НБУ) от специалността "Международен туризъм" на тридневен семинар. Тогава преподавателят от департамента "Науки за Земята и околната среда" (интересно как геоложката му специалност се допира до международния туризъм) гръмко обяви пред медиите, че още същата есен в Плевен ще бъде разкрит филиал на НБУ (според запознати

ръководството на вуза не е знаело за тази изцепка и никога не е имало такива намерения). Идеята бе бурно подкрепена от кмета Зеленогорски. Във филиала щели да се изучават специалности като икономика, мениджмънт, международен туризъм и всички от департамента за науки за земята.Оттогава минаха години, а филиал не само че не е открит, но и вече никой не говори за това.

Сега проф. Гюров в качеството си на председател на Фонд "Научни изследвания" е обвинен в раздаване на огромни средства (от порядъка на 200 000 до 500 000 лв.) на НБУ, приближени учени, фондации и фирми за незначителни и дори абсурдни научно-изследователски проекти. Според учени от БАН са облагодетелствани и приближени на образователния министър Сергей Игнатов, който парафира одобрените проекти и като Матросов се опитва да защитава професора. 1 241 представители на науката направиха подписка и я изпратиха и до Европейската комисия с настояването да бъде отменен последният конкурс на ФНИ, в който са одобрени 95 проекта на стойност 14,8 млн. лева от кандидатствалите общо 1 024 разработки. В разгара на скандала бе отстранена от поста член на изпълнителния съвет на ФНИ проф. Мирослава Кортенска, която обяви гладна стачка. Стотици учени от БАН и вузове протестираха в сряда, 5 декември, пред Министерството на образованието, младежта и науката и поискаха оставката на Сергей Игнатов.

Проф. Рангел Гюров се прочу през 2008 г. и с апокалиптичните си прогнози за катастрофално земетресение, което трябваше да събори половината сгради в София и да вземе между 30 000 и 50 000 жертви. Тогава стана ясно, че професорът неколкократно се е опитвал да изкрънка от държавата около 600 000 евро за изграждането на предупредителна система, но все удрял на камък.

 

 

Депутати успокояваха жителите на Коиловци

 

Ще търсим истината за "парашутистите" във Франция, обеща Илияна Йотова

 

Румен Петков (вляво) и Илияна Йотова в присъствието на кмета Красимир Иванов обявиха пред коиловчани, че ще направят всичко възможно да разнищят случая до края, сн. авторът

Румен Петков (вляво) и Илияна Йотова в присъствието на кмета Красимир Иванов обявиха пред коиловчани, че ще направят всичко възможно да разнищят случая до края, сн. авторът

Ангел АТАНАСОВ

"Станахте известни в цяла Европа, особено във френската преса, която пише за вас с голяма доза възхищение. За съжаление и френските журналисти все още нямат достатъчно информация за какво всъщност става дума в случая "Коиловци". А българските власти не само направиха всичко възможно да потулят истината за заловените край вашето село чуждестранни парашутисти. Те се държат така, сякаш сме държава от третия свят, а не европейци. Ще търсим отговорите във Франция, щом у нас няма кой да ги даде." С тези думи евродепутатът Илияна Йотова се обърна към жителите на Коиловци, за да ги увери, че не са изоставени. В срещата участва и депутатът от Коалиция за България Румен Петков - единственият български политик, който насочи вниманието на обществото към инцидента от нощта срещу 16 октомври. Тогава братята коиловчани Слави и Веско Цоневи и техният приятел - полицаят Румен Цветанов, влязоха в среднощна схватка с петима непознати чужденци и хванаха трима от тях.

Илияна Йотова разказа подробно на местните хора за опитите си да намери истината за станалото край Коиловци. Институциите в България не дадоха смислени отговори на въпросите по случая, зададени от Румен Петков чрез механизма за парламентарен контрол. Затова тя отправила питане по инцидента до еврокомисаря по вътрешна сигурност Сесилия Малмстрьом. В края на миналата седмица

получила отговор, че този въпрос касае междудържавни отношения, в които Европейската комисия на може да се бърка. "На няколко пъти мои колеги в Брюксел ме попитаха съвсем ясно: "А каква е реакцията на вашето външно министерство? Има ли нота от страна на българската държава?" И когато отговорих с "не", те ми казаха първо да си свършим работата у нас и после да търсим европейските институции", поясни Йотова.

В понеделник тя е изпратила ново писмо с въпроси - този път до френското правителство, и очаква най-късно до коледните празници да получи отговор. Какъвто и да е той, коиловчани веднага ще бъдат информирани за съдържанието му, увери евродепутатът.

"Инцидентът край селото ви е много сериозен. На първо място, защото поставя под съмнение националната сигурност на страната ни. А на второ - защото никой няма право да гледа на вас като на поданици. Вие сте точно толкова граждани на европейска държава, колкото и французите и всеки друг европеец", допълни Илияна Йотова.

Румен Петков показа на жителите на селото бланка с ново свое питане в парламента. Този път то е до министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Депутатът пита какви са перспективите пред туристическа дестинация Коиловци, визирайки твърдението на вътрешния министър Цветан Цветанов, че заловените в нивите край селото чужденци са "туристи, любители на екстремни спортове".

"Дори можете да поставите в двата края на Коиловци табели с надписи "Внимание! Ниско прелитащи парашутисти", допълни Петков. Предложението му бе посрещнато с бурен смях от участниците в срещата.

"С лъжите, които каза за инцидента с френските парашутисти и за действията на разследващите органи след това, вътрешният министър показа, че за него сигурността и спокойствието на българските граждани нямат никакава стойност. Реакцията му е грубо погазване на правото за достъп до информация. Трябва да сме наясно, че нещата няма да бъдат оставени така - не за друго, а защото трябва да можем да защитим нашия национален интерес", заяви още Румен Петков.

"Съдбата на френските парашутисти не ни интересува особено. За нас е по-важно какво ще стане с българските граждани, участвали в инцидента. За съжаление неадекватното отношение на държавата в лицето на министрите, които имат отношение по случая, и на парламента поражда сериозни притеснения у хората ни. Вече започвам да се съмнявам дори във версията, че тези чужденци са френски командоси, изпратени на тренировъчно обучение в нашия район. Притеснява ме дали в случая не става дума за нещо много по-сериозно", коментира кметът на Коиловци Красимир Иванов.

 

 

Масово се крадат капаци на шахти

 

Полина ТОНЕВА

Почти на всеки плевенчанин се е случвало да види зейнала дупка в асфалта заради липсата на капак на шахта. Наскоро голяма част от квартал "Дружба" "осъмна без капаци, както и ремонтираната улица "Гренадерска". Въпреки факта, че всеки може да е потърпевш от този вид кражби, в полицията сигнали за тези престъпления почти не постъпват. "За 2012 г. на територията на цялата дирекция са заявени 6 такива кражби. За 2011-а числото е същото. За всеки, който шофира или ходи по улицата, е ясно, че кражбите са проблем и тази статистика не отговаря на реалността", каза Николай Цанков, инспектор в "Криминална полиция". Според него причината хората да не подават сигнали е в това, че капаците на уличните шахти са собственост на общините, ВиК, БТК, а не на гражданите. "Собственикът разбира по-късно за тази кражба, пръв разбира гражданинът, на който гумата на колата влиза в тази шахта. Но пък той не подава сигнал, тъй като няма интерес", казва Цанков. От началото на годината за град Плевен са регистрирани две кражби на капаци. През август е постъпил сигнал за откраднат капак от шахта в двора на плевенска гимназия, а през септември - за открадната метална решетка пред сградата на ОАПС. И двете престъпления не са разкрити. Освен липсата на сигнали, другият голям проблем при тези престъпления е малката вероятност те да бъдат разкрити, признават от полицията. "В пунктовете за изкупуване на желязо тези капаци отиват на части, защото крадците ги разбиват, преди да ги предадат. В документацията не пише "капаци от шахти", а "отпадък желязо". Много често изкупвачите не виждат и за какво става въпрост, тъй като приемат парчета желязо в чували", казва инспектор Цанков. Той е категоричен, че в случая изкупвачите не могат да бъдат обвинени, че укриват престъпниците. Все пак има разкрити крадци на капаци. Случаят е отпреди две години, когато от детска градина "Юнско въстание" са откраднати три капака. Директорката се притеснила да пусне децата в двора, тъй като имало реален риск някое от тях да пострада. Тогава сигналът е подаден навреме и извършителите на кражбата са задържани. Оттук нататък обаче следва поредната недомислица в българското законодателство - законът отчита като обществена опасност стойността на отнетото имущество, а не рискът от пропадане в шахта, например. Така, когато се оценява един чугунен капак на шахта, изчислява се теглото му, стойността на метала, без да се отчита като обществена опасност създадената заплаха за здравето на гражданите, заяви инспектор Николай Цанков. И дори да бъдат задържани крадците, те не получават присъда, освен ако нямат километрично криминално досие. Кражбата на капаци би трябвало да се приема равностойно с това да се увреди например ж. п. линия, смятат криминалистите. От полицията призовават всеки, който се натъкне на зейнала шахта, да подаде сигнал за престъплението.

 

 

Възрастна жена не може да си вземе рентата, водят я мъртва

 

Поля ТОМОВА

Истински шок изживяла възрастна жена от село Беглеж, когато отишла да си вземе рентата за дадената под наем земя. Женицата се наредила на опашка и търпеливо изчакала реда си. Когато обаче се явила пред служебното лице и започнали да я търсят в документите, жената разбрала, че няма да получи нищо. Тук се води, че си мъртва, втрещила я представителката на арендатора. Ама как мъртва, ето ме, жива съм си, смотолевила женицата. Оказало се, че действително във ведомостите Ана Маркова се води за умряла. За да докаже, че е жива, тя извадила личната си карта, както и всички налични документи, включително и нотариален акт за земята си. Арендаторът обаче бил непреклонен - ведомостта сочи, че Ана е умряла още преди пет месеца. Сащисаната женица тръгнала да търси братовчеди и други роднини из Беглеж, които да докажат, че е тя и отгоре на всичко е жива и здрава. След около 40 минути наличните роднини се изправили пред представителите на арендатора и вкупом заявили, че това е Ана, която не само че в момента е жива, но никога не е умирала. Спорът се разгорещил, когато и това не помогнало. На женицата била отказана рентата, докато тя не оправи документацията, според която е предала богу дух. Ана Маркова трябвало да проведе истинско разследване, за да открие защо се води мъртва. Причината се оказала абсолютно тривиална - далечен роднина на Ана заграбил семейната земя, сред която и тази на жената. След съдебна битка Ана все пак отвоювала 30-ина декара и доказала, че те са нейни.

Случаи като този се срещат доста често, споделят запознати. Практика на роднините била вместо да водят дела и да трошат пари, да кажат, че близък е починал и да получават и неговата рента. Така се оказва, че ведомостите на кооперациите и арендаторите имат по-голяма сила от личната карта, кръщелното свидетелство и нотариалния акт. Как Ана Маркова ще докаже, че все още диша и ходи по тази земя, засега не се знае. Жената обаче се е зарекла да съди до дупка роднината, изпратил я на оня свят преждевременно.

 

 

върни се в НАЧАЛО