СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                     ПРЕЗ СЕДМИЦАТА                     "BG Север" - брой 43 (7 - 13 декември 2012 г.)


 

 

Адвокатка от ГЕРБ оглави РИК за референдума на 27 януари

 

Жителите на региона ще гласуват за съдбата на АЕЦ "Белене" в 353 секции

 

Адвокат Евгения Миланова

Адвокат Евгения Миланова, сн. авторът

Ангел АТАНАСОВ

Адвокат Евгения Миланова (ГЕРБ) оглави Районната избирателна комисия (РИК) в Плевен за предстоящия референдум по съдбата на АЕЦ "Белене". Неин заместник е Василка Митева от ДПС, а секретар на РИК е Кръстьо Крачунов (БСП).

Комисията беше назначена с решение на ЦИК от 23 ноември т. г. Тя е от 17 члена. Представителите на ГЕРБ в нея са 8, на Коалиция за България - трима, на ДПС - също трима, и по един от партия "Атака", Синята коалиция и НДСВ. Разпределението е направено сред парламентарно представените политически партии и коалиции и тези, които имат депутати в Европейския парламент.

Всички членове на плевенската РИК са висшисти, а осем от тях - юристи. С най-дълъг стаж като участник в избирателни комисии е инж. Маргарита Лазарова.

В общо 353 секции жителите на региона ще могат да гласуват на 27 януари догодина и да определят своето отношение към развитието на ядрената енергетика у нас. В Плевенска община секциите ще бъдет 163, в Долна Митрополия - 33, в Пордим -10, в Левски - 31, в Червен бряг - 39, в Искър - 10, в Долни Дъбник - 21, в Гулянци - 20, в Белене - 17 и в Кнежа - 17. Допълнително ще бъде определено къде да има подвижни секционни избирателни комисии, в които да могат да гласуват хората с увреждания.

Решенията на РИК ще се публикуват на информационно табло във фоайето на плевенската

областна управа и в сайта на областната администрация. С нарочни заповеди кметовете на всичките 11 общини в областта са определили местата, на които ще бъдат обявени избирателните списъци.В сряда РИК определи броя на членовете във всяка секционна избирателна комисия - между 5 и 7 души, според броя на избирателите в съответната секция. Предстои още да бъдат формирани единните номера на избирателните секции в района, съобразно единната номерация на секциите, поясни адвокат Миланова.

Организационно-техническата подготовка за референдума ще се осъществява от екип, назначен със заповед на областния управител Иван Новкиришки. Ръководител на екипа е Теменужка Василева, главен секретар на областната администрация.

"Като упълномощен от Коалиция за България в Плевенска област пуснах жалба до ЦИК по отношение Районната избирателна комисия, която трябва да проведе референдума при нас. Основният ни аргумент е, че според българското законодателство допитването трябва да се изпълни от РИК, която бе избрана през 2009 г. за провеждането на парламентарните избори. Тя е валидна до провеждането на следващите парламентарни избори. Управляващите обаче направиха подмяна на тези комисии като се търси една категорична представителност на ГЕРБ в тях", обяви Васил Антонов, областен председател на БСП в Плевен.

 

 

Сините в Плевен масово напускат СДС...

(От стр. 1)

Подалите оставки са категорични, че няма да влизат в други партии.

Редови седесари също напускат масово партията, научи "BG Север". Част от тях открито признават, че ще се прелеят в партията на Меглена Кунева, където е и техният гуру Найден Зеленогорски. Други обаче очакват създаването на нова структура, водена от Ваньо Шарков, към която да се присъединят. Това обаче може да стане след изборите за парламент догодина, тъй като няма време, нито условия да се състои сега, признават сини в Плевен.

Голяма част от разочарованите открито твърдят, че биха могли да гласуват за БСП заради тотално разминаване на вижданията им с политиката на ГЕРБ. Кой ще спечели от отломките на СДС и къде ще отидат гласовете на десните избиратели, остава въпрос на бъдещето. В настоящето обаче СДС в Плевен вече не съществува. "BG Север"

 

 

Градът герой празнува 135 г. свобода

 

С представяне на новоизлезлия Сборник Военноисторически музеи (ВИМ) - том трети, днес, 7 декември, в Панорама "Плевенска епопея 1877 г." започват тържествата по повод 135 години от освобождението на Плевен. Проявата е посветена и на 105 години от създаването на ВИМ и на 35 години от откриването на Панорамата. В нея е включена и прожекция на новия документален филм "Освобождението на България 1877 - 1878 г.", съвместна продукция на Видеостудио "Кварт", Москва, и ВИМ - Плевен. Участие ще вземат солисти от Русенската опера. Ще бъдат показани най-новите постъпления за 2012 г. във фонда на ВИМ.

На 10 декември в 9,00 ч. на оградата на Къща-музей "Цар Освободител Александър II" ще бъде експонирана изложба "Руско- турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея в творби от художествения фонд на Военноисторически музеи - Освобождението в художествени образи". "BG Север"

 

 

Ценна гравюра от 1878 г. попълни фонда на ВИМ

 

Изключително ценна гравюра, която пресъздава последните часове от битката за Плевен на 10 декември 1877 г., попълни миналата седмица фонда на Военно-историческите музеи (ВИМ) в града. Тя е отпечатана на 2 февруари 1878 г. като приложение към вестник "The Illustraed London News". Рисунката е на R.C.Woodville по скиците на специалните художници на вестника. В центъра й е Осман паша с бинокъл в ръка, заобиколен от войници от неговата армия. На заден план се виждат отбраняващите се турски войски. Детайлно са изобразени униформите, въоръжението и снаражението на турската армия. Размерите на гравюрата са 107,5 см на 83 см.

Чрез "BG Север" плевенчани за първи път ще видят гравюрата от английския вестник. Тя е откупена от колекционер, чиято страст е да събира всичко, което е с името "Плевен". Парите за нея са осигурени от дарители на ВИМ. "BG Север"

 

 

Отбелязват юбилея на поета Найден Вълчев

 

Юбилейна вечер по повод 85-годишнината на популярния поет, преводач и публицист Найден Вълчев организираха община Плевен, Дружеството на писателите и читалище "Съгласие 1869". Поздрави към юбиляра отправиха Общински хор "Гена Димитрова", Балетната школа към читалище "Съгласие" и детската хорова формация "Звъника". Поздравителни адреси изпратиха президентът Росен Плевнелиев и министърът на културата Вежди Рашидов.

Малко преди това поетът представи тритомника си със стихове, преводи и спомени от срещите му с известни български и световни писатели пред библиотекари от Плевен в РБ "Хр. Смирненски". На срещата присъства и издателят Иван Гранитски, който дари на библиотеките книги от издателство "Захарий Стоянов". "BG Север"

 

 

Арх. Трифон Иванов е новият зам.-кмет по строителството

 

Досегашният главен архитект на Плевен - Трифон Иванов, е новият зам.-кмет по строителството на общината. Той замени на поста напусналия преди два месеца инж. Антон Босилков, който вече ръководи изпълнението на мащабния проект по водния цикъл.

Трифон Иванов е на 55 години, завършил е архитектура през 1983 година в София, женен е и има една дъщеря. Работи в общинската администрация от близо 30 г. Започнал е като младши експерт по сградоустройство и архитектура, в различни периоди е бил три пъти главен архитект на общината. Работил е като проектант в общинската администрация и е оглавявал отдел "Териториално и селищно устройство". "BG Север"

 

 

 

 

 

Разкриха 12-годишна "терористка"

 

12-годишно момиче вдигна на крак полицаите от плевенското Първо РПУ със сигнал, че в с. Буковлък на ул. "Аврора" 15 има поставен куфар с взривно устройство. Анка В. се обадила на тел. 112 на 2 декември около 17,30 ч., представила се за Николина Георгиева и съобщила за бомбата. Униформените веднага хукнали към Буковлък, отцепили района около посочената къща, претърсили го, но не намерили нищо съмнително.

Няколко часа по-късно малолетната телефонна терористка била разкрита. Тя доброволно предала телефонния апарат и сим картата, които използвала. Проверката показала, че от 20 септември досега момичето е звъняло общо 27 пъти на тел. 112. Набирало номера за спешни повиквания и след като дежурният му отговори, мълчало няколко секунди и затваряло. При последното обаждане то дори било в компанията на своя приятелка от същото село.

Материалите по случая вече са в прокуратурата, уточниха от областната дирекция на полицията в Плевен. "BG Север"

 

 

Бъдещите журналисти с тяхната ръководителка и д-р Джикова (в средата), сн. личен архив

Бъдещите журналисти с тяхната ръководителка и д-р Джикова (в средата), сн. личен архив

Млади журналисти "изцедиха" д-р Джикова в радиоинтервю

 

Журналистите от клуб "Медии и комуникации" в СОУ "Христо Смирненски" в Плевен демонстрираха истински професионализъм в организираното от тях интервю с д-р Ирина Джикова от местната здравна инспекция. Въпросите им бяха свързани основно с Международния ден на борбата със СПИН. Трийсетминутното интервю не само даде компетентна информация на слушателите на радио Плевен, но и емоционално разкри проблемите на младите хора с чумата на ХХI век. Професионалистите от радиото бяха впечатлени от контролирания изказ, интонацията и бързите логични реакции на младите журналисти. Ръководителката на клуба Първолета Петкова подчерта, че интервюиращите Ивана, Сузана, Миро, Михаела и Велислава не са единствените, които умело комуникират и се справят добре в медийна среда. Тя сподели, че Европейската програма "УСПЕХ" дава възможност на клуба да разгърне дейността си и така учениците се усещат значими за себе си и обществото. "BG Север"

 

 

Наградите от Индия на малките плевенски таланти

Наградите от Индия на малките плевенски таланти

Йоана от "Колорит" с награда от Индия

 

Многобройни и престижни награди донесе поредното участие на децата от плевенската арт школа "Колорит" в 61-то издание на престижния международен конкурс за рисунка "Шанкар" в Индия. Най-високото отличие на конкурса - наградата на президента на Индия - златен медал, спечели 16-годишната Йоанна Цекова за живописната си творба "Бъдни вечер". За нея са се състезавали десетки хиляди рисунки на деца от близо 120 страни в целия свят. Със златен медал на името на Джавахарлал Неру е отличена 14-годишната Севдена Маринова за рисунката "Български народен танц". Сребърни медали са присъдени на Апостол Савов, Ния Лакова, Нона Спасова, Мирослава Ангелова и Ива Делчева за живописни творби на фолклорна тема.

"BG Север"

 

 

 

Гледат мерките на арестуваните за бомбата на 10 септември

 

Днес, 7 декември, Специализираният съд окончателно трябва да реши дали да пусне от ареста задържаните плевенчани във връзка с бомбата, открита на 10 септември по време на посещението на Бойко Борисов в Плевен. Тогава от колата на Владимир Попов на улица в града изпадна самоделно взривно устройство. Като съпричастни към самоделката първоначално бяха арестувани Методи Петков, Милан Станчев, Даниел Ламбиев и Илко Илиев. Делото бе изпратено в специализираната прокуратура в София през ноември. На заседание от четвърти декември съдът постанови освобождаване от ареста на четиримата плевенчани, но беше пуснат само Даниел Ламбиев, тъй като има чисто съдебно минало.

Прокуратурата протестира освобождаването на останалите трима заради предишни провинения и опасност да избягат или да се укрият. Паричните гаранции, искани за всеки един от тях, са в размер от 10 до 20 хиляди лева.

Четиримата плевенчани бяха обвинени при ареста си на 11 септември в опит за убийство и изнудване. След това обаче обвинението срещу тях беше променено само в изнудване, за което наказанието е затвор от 5 до 15 години. "BG Север"

 

 

върни се в НАЧАЛО