СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                      ШАРЕНО                               "BG Север" - брой 43 (7 - 13 декември 2012 г.)


 

Кукли вампири са хитът на сезона за малчуганите в коледния пазар

 

Модерни играчки изместват традиционните Барбита и книжки с приказки

 

Куклите с вампирски зъби заляха детските магазини, сн. авторът

Лора ГЕНЧЕВА

В началото на най-щастливия месец за всички малчугани коледните щандове по улиците на града и детските магазини са пълни с най-разнообразни играчки. Без съмнение обаче всяка година на пазара излиза по нещо ново, което веднага привлича вниманието на децата и те искат да го имат. Тази зима това са куклите вампири, които са познати на подрастващите от популярна телевизионна игра - Monster High. Те са най-различни модели, но всичките притежават характерните вампирски зъби и черти. Хитовите кукли са малко стряскащи и далеч не приличат на традиционните, елегантни и миловидни Барбита, които навремето момиченцата така обичаха. Това дали Дядо Коледа ще изпълни желанията от детските писма и ще им донесе модерните вампирки, обаче зависи само от благоволението на родителите им.

Други нестандартни играчки за малките госпожици са куклите Уинкс, които са главните героини на детско филмче. Много актуални в момента са и новите големи говорещи и пеещи на български език кукли, които дори са кръстени с български имена - Елена, Мария, Лили, Йоана.

Атрактивни са и предлаганите почти навсякъде електронни приказки, които са много подходящи за по-малките дечица, които все още не могат да четат. С отварянето на книжката тя започва да разказва някоя от многобройните български приказни истории.

Последен писък на модата са и електронните играчки, които също се усъвършенстват и подобряват с постоянното развитие на технологиите. Ако за миналогодишните празници децата искаха компютър и лаптоп, то тази година те вече очакват да получат таблети. Повечето от тях са говорещи и образователни. Също толкова атрактивни и модерни са и 3D

пъзелите и книжки за най-изобретателните малчугани.

Празничните сергии в центъра на Плевен изобилстват и от най-различни коледни и новогодишни сувенирчета, играчки за децата и украси. При тях нови са няколкото модела музикални Дядоколедовци, които пеят, свирят и танцуват модерни парчета. В повечето магазини из града можем да открием и съвсем актуалния Дядо Коледа парашутист.

 

 

Клошар “работи” по график

 

Клошарят Иван събира хартия и стъкло в рамките на точно определено работно време. И това не е шега. Табелата, която не помни откъде е намерил, мъжът е прикрепил усърдно за страничната част на количката, с която по график обикаля контейнерите за боклук в центъра на Плевен. Всеки работен ден от седмицата Иван "работи" от 9 до 12, после следва обедна отмора и бачкане от 13 до 18 часа следобед. Почивка, пак според табелата, му се полагало единствено в неделите. Тогава, признава клошарят, с удоволствие изяждал и изпивал онова, за което се е трепал през седмицата. “BG Север”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Да почерпят!

 

Йонита Иванова празнува с колегите си на патерица

За шефката на отдел "Култура и образование" в община Плевен Йонита Иванова празничната седмица е започнала от края на предходната с приятен уикенд в Чифлика. Рожденият й ден тази година е в неделя, 9 декември, и тя естествено ще бъде със семейството и синовете си, които не живеят в Плевен, но ще дойдат специално за празника й. Понеделник е денят на Плевен и работен за нея, но във вторник ще бъде афтърпартито за приятели и колеги, обещава тя. И си пожелава здраво и сплотено семейство, успешни в професионалния избор синове, както и да не се срамува от това, което прави или не прави, за да продължи да гледа хората в очите.

 

 

Ваня Савова събира близки и приятели в "Двете сърнета"

Точно на студентския празник 8 декември е родена прокурорката от Върховната касационна прокуратура Ваня Савова. "И този път няма да направя изключение и ще празнувам в родния Плевен, разкри известната обвинителка. Тържеството ще бъде в много тесен кръг от роднини и приятели. Ваня Савова ще вдигне наздравица с чаша червено вино, а хит на трапезата ще бъдат дивечовите мезета в ресторант "Двете сърнета".

"Пожелавам си здраве за мен и за семейството ми. Много бих искала нещата в държавата ни да станат по-нормални и да виждам повече усмихнати хора по улиците", сподели рожденичката.

 

 

 

Милка Цветанова отрупва трапезата с постни манджи

На сакралната дата 12.12 ще празнува общинската съветничка от БНД и известен юрист в града Милка Цветанова. Рождения си ден тя ще отбележи със семейството, а както обикновено трапезата ще бъде отрупана с вегетариански ястия. Не само защото е пост, а и защото от 18 години съм вегетарианка, сподели Цветанова.

"Пожелавам си животът ни да стане по-добър и по-хубав. А хората също да бъдат по-добри, по-честни, въпреки трудните времена никога да не губят човешкия си облик. Нека не забравяме християнските ценности и да съхраним вярата в душите си", пожела адвокатката.

 

 

 

 

 НАПУШЕНИ МИСЛИ

 

Хуманизъм ли?

 

Стефан КРЪСТЕВ

То е безименно. Понеже е обобщено, а е обобщено, просто защото не е едно, не е и две, не е и двадесет, и петдесет, а много повече. То е момче и момиче. То е на възраст под тийнейджърската и над нея. То не е направило престъпление. То иска да живее. То живее в центъра или покрайнините на голям или малък европейски град. То може да тлее в село, което - като повечето в България, изобщо не прилича на европейско. То е русо или чернооко. Възможно е да обича книгите. Най-вероятно е забравило, че обича игрите.

Твърде различно е, за да има приятели. Без да съзнава, носи чувство за вина. Защото отвсякъде му се приказва за хуманизъм и европейски принципи, за милосърдие и добродетели, за надеждите, които има "високоразвитото ни общество" и всеки принадлежащ на това общество потребен гражданин на родината и човечеството. И следователно, щом то няма надежда, значи е непотребно.

Интеграция ли? Как може да бъде интегрирано, като няма достатъчно права да бъде живо? То е реалност. Дете, за чиято болест има лечение, но така и не събира парите за живот. Няма реална статистика колко са осъдените на смърт деца, и не само. Разумни човешки същества, чието единствено престъпление е, че са се разболели. Няма реална статистика, защото няма как да се научи за всички случаи. Но дори най-популярните от тях са с десетки пъти повече от една друга категория осъдени: осъдени не на смърт, а на доживотна присъда заради деянията си.

Те са една шепа хора, толкова са заловените, на толкова е доказана вината. Един от тях открито казва, че не съжалява за нищо, щом Бог му е простил. Друг, също тъй открито, съжалява само, че не е доизпипал както трябва нещата и е бил заловен.

Според вицепрезидента ни Маргарита Попова и според неколцина ентусиасти, за да е хуманно обществото ни, трябва да отмени доживотните им присъди.

Същото общество, което приема за хуманно медицината да държи като заложници деца, които, ако нямат пари, трябва да умрат в адски мъки.

Техният живот, техните надежди нямат същата стойност за хуманизма ни, каквато стойност имат живота и надеждите на осъдените на доживотен затвор изверги.

Не е ли така? Как да не е, след като участта на децата не предизвиква такова съчувствие, че чак да се иска смяна на законите, а участта на престъпниците го предизвиква? Кой се сеща за едните, кой - за другите? Предизвиква ли се публичен дебат за едните? А за другите?

И докато има хора, които умират само защото нямат много, много пари, е цинично да се говори за хуманизъм. За милост към такива, които не заслужават милост.

Нека погледнем и реално как живеем. Прозорците ни са зад решетки, вратите ни са бронирани, включили сме сигнално-охранителни системи. Ако не сме го сторили и нещо ни се случи, сами ще си бъдем виновни пред закона, понеже сме поощрявали престъпление. Та, не неколцина убийци маниаци са в доживотен затвор, а всички граждани - жертви на системата.

Тъй че не престъпниците са осъдени от обществото на затвор, а обществото е осъдено от престъпниците си на такъв.

Отдавна се примирихме с факта, но да се иска още "хуманизъм" към престъпниците вече е нечовешко.

 

 

реклама

 

 

върни се в НАЧАЛО