АРТСЕДМИЦА


 

20 г. след смъртта на Георги Парцалев приятели още пазят спомена за него

 

Смехът на "тъжния клоун продължава да кънти по улиците на град Левски

 

Великият актьор в роля

Ралица ПЕТРОВА

"Отдавна, отдавна го няма Актьора,

но времето няма над спомена власт.

И помнят го още нормалните хора

и помни го всеки от нас."

Тези думи са посветени на великия български актьор Георги Парцалев. Днес, 30 октомври, се навършват 20 години от неговата смърт.

Георги Иванов Парцалев е роден на 16 юни 1925 г. в гр. Левски. Завършва гимназия в Плевен, след което е приет да следва медицина, въпреки че майка му, леля Веска, е скептично настроена. Само луд човек би се лекувал при него, казва тя. Синът й е сред първите актьори, назначени в новосъздадения Сатиричен театър през 1956 г. заедно с Енчо Багаров и Нейчо Попов. Изиграва незабравими роли в "Михал Мишкоед", "Големанов", "Ревизор", "Смъртта на Тарелкин". През 1958 г. в "Любимец 13 е и първата му роля в киното. Следват участия в "Привързаният балон (1967), "Кит, "Петимата от Моби Дик (1970), "С деца на море (1972), "Сиромашко лято (1973), "Баща ми бояджията (1974), "Два диоптъра далекогледство (1976), "13-ата годеница на принца. По-драматичната страна на таланта си за пръв път показва като бай Иван съботянинът в "Тримата от запаса (1971). Чувства се еднакво добре навсякъде. За съжаление голямата му професионална мечта - да се превъплъти в образа на Дон Кихот, така и не се сбъдва.

Георги Парцалев умира на 30 октомври 1989 г. в София. Музеят на Парцалев в гр. Левски, снимка Архив

Aз съм тъжен, много тъжен клоун. С тези думи великият български актьор слагал в ранни зори финала на всяка сбирка на самодейците в град Левски, на която присъствал. След прекараната в бурен смях поредна нощ, завършила с изпращане по къщите, очите му се наливали със сълзи. Нежен, раним, невероятно фин човек. Такъв го помнят неговите приятели от детинство, с които по-късно той се изправя рамо до рамо на самодейната сцена. И до днес връстниците му пазят невероятните спомени от съвместните им изяви на левченска сцена и "турнетата" в околните села.

84-годишната Станка Тошева е една от щастливките, прекарали детството си с Георги Парцалев, а по-късно играла с него на една самодейна сцена. "Той вече бе прочут артист. Не знам защо целият Сатиричен театър беше в Левски. Играехме с него една пиеса, в която аз бях превзета кокона, пъдеща свекърва си", спомня си Станка. "Сценарият изискваше в един момент да ритна и да си хвърля обувката. Аз така я хвърлих, че тя падна чак в публиката. Изтръпнах, защото не можех да си представя как оттук нататък ще водим диалога. Жоро само мина покрай мен и каза: "Спокойно". Слезе от сцената по дървените стълбички и се провикна: "Казвам му аз на моя тъст да не прави толкова дълбоки мази, ама той чува ли?". През това време отиде, взе ми обувката, качи се, сложи ми я на крака, а аз онемях как толкова спокойно и умело избегна резила", разказва Станка.

И днес музеят на Георги Парцалев в град Левски посреща гости. Всеки, който иска да се докосне до великия българин, до вещите му, може да го направи. Подреден е така, че сякаш посетителят попада в уютната домашна атмосфера на актьора. Първото нещо, което виждаш, е величествен шкаф, съхраняван в дома на Парцалев в София, където той е живял под наем с майка си. Уникалната дърворезбована мебел е оценена на 1,5 млн. лв. Характерното за изящната изработка - съчетание на дърво и мраморни плотове, е, че всичките части и елементи са слепени. По изработения в Италия по поръчка шкаф няма забит нито един пирон.

Георги Парцалев е бил известен с любовта си към старинните мебели. Затова и първото нещо, което прави впечатление на посетителите, е специфичното излъчване на масите, диваните, креслата, тайнството на иконите, предоставени от майката на Георги Парцалев четири години след смъртта му. Въпреки че още приживе той е имал желание да подари своите мебели на родния си град. А всички, посещавали скромната квартира на Георги Парцалев в столицата, се чудят къде е съхранявал толкова много неща - уникални и скъпи. Но, познавайки добре душевността на актьора, никой не намира за странно това, че той е събирал парите си за вещи, вместо за собствено жилище.

"Жоро, гледам тези неща и си спомням за веселото ни детство, когато се катерехме по къщите и бягахме по улиците. После пораснахме, а ти ми правеше чудесни серенади. Винаги ще те запомня весел, симпатичен и добър приятел. Спомням си често за теб". Това е написала в книгата за посетители Донка Цончева. По няколко думи за своя приятел и колега при посещението си в гр. Левски са оставили още Георги Черкелов, Татяна Лолова, Латинка Петрова, Стоянка Мутафова и много други.

Възпоменание за великия българин ще бъде направено днес (30 октомври). На него ще присъства една от малкото живи роднини на актьора - братовчедка му Наталия Парцалева. В музея на Георги Парцалев в гр. Левски от 16,30 ч. ще бъде прочетено слово, след което ще бъде пуснат запис с негово изпълнение, за да прозвучи отново гласът му, обяснява секретарят на НЧ "Г. Парцалев" Милена Митова. Половин час по-късно в салона на читалището ще се състои среща с Латинка Петрова, която ще разкаже своите спомени за колегата Георги Парцалев. И всички отново ще имат възможност да се насладят на изпълненията на големия актьор в един от филмите му.

 

 

Актьори записаха клип с Песен за Плевен

 

За 90-годишнината на театъра групата готви подарък за публиката

 

Илко Иларионов - шеф на театъра и автор на текста на песента, снимка Авторът

Мая ПАСКОВА

"Плевен, древен и млад,

Плевен, роден мой град.

Плевен, песен и зов.

Плевен, моя любов."

В навечерието на Деня на народните будители плевенските театрали направиха нетрадиционен подарък на своите съграждани - видеоклип на песента "Песен за Плевен". Премиерното представление се състоя в арт-клуба на театъра в присъствието на журналисти и участниците в създаването на музикалния клип. Без препратки и конкуренция с известния плевенчанин Емил Димитров, най-новата песен за града е създадена от екип в състав: автор на текста Илко Иларионов, музика Асен Антонов, в изпълнение на певческа група ДКТ - актьори от театър "Иван Радоев". "Написал съм доста неща - пиеси, поеми, стихотворения и когато ги преглеждах един ден открих, че не съм написал нищо за родния си град, разказва предисторията на клипа Илко Иларионов. - И си казах: в крайна сметка аз съм живял тук, тук съм израснал и не е лошо да напиша нещо за моя град". Тази своя хрумка шефът на Драмата споделя с Асен Антонов, който решава да напише музика към текста. Идеята се доразвива, като обхваща все повече творци, които се включват в изпълнението на готовата песен - актьорите Ива Николова, Веселин Плачков, Ирина Андреева, Генади Николов, Мариета Калъпова. По идея на Лъчезар Владимиров и с негово съдействие се заснема клипът. Кадрите съчетават най-знаковите картини от Плевен с изпълнението на актьорите на сцената на театъра. Включват се и виолончелистката Лора Табакова и Общинската хорова формация. Така клипът на "Песен за Плевен" добива завършения си вид. "Клипът е направен без всякакви средства, но точно с това е ценен. Дано не му личи. Парите в случая не са най-важното, а да въздейства на хората", пожела си директорът на Драмата и автор на текста Илко Иларионов.

И издаде в аванс, че това е първият запис на авторска песен на театралната трупа, но не и последен. Следващата песен, която готвят, е за 90-годишнината на ДКТ "Иван Радоев". Тя носи името "Театър" и предстои записването й, след което и заснемането на клип. Тя обаче ще бъде подарък и изненада за всички зрители, които ще влязат в салона на 27 ноември и споделят празника на плевенските театрали. Специалният спектакъл, с който ще се отбележи 90-годишнината, ще бъде съпроводен с подаръци - както се полага за рожден ден. Но те ще са за публиката - диск с изпълнението на певческата група на ДКТ.

 

 

Художниците събират платната си в обща изложба Послания 2009

 

Председателят на плевенското дружество на художниците Сашо Камбуров, снимка Архив

Мая ГЕОРГИЕВА

В деня на Св. Пимен Зограф - покровителят на художниците, плевенските майстори на четката дават началото на една нова инициатива - изложба със състезателен характер на всички членове на плевенската група. След годишното събрание представителството на Съюза на художниците в Плевен се обнови с още 6 души - вече утвърдени творци, но по някакви причини прекъснали членството си в групата, съобщи председателят Сашо Камбуров. Така че на 3 ноември в Общинската художествена галерия на "Иван Вазов" 5 92-ма плевенски художници ще изложат своите платна в традиционната обща изложба, която от тази година носи името "Послания 2009". Другото нововъведение е, че един от участниците в нея ще получи награда за творчески постижения през годината. Финансовото обезпечение на този приз е осигурено от общината. Регламентът се състои в представяне на една творба от всеки художник, а гласуването няма да е от жури, а чрез анкетни карти от всички участници, поясни Камбуров. След преброяването им събралият най-много гласове ще получи годишната награда. Така се изключва максимално моментът на субективност при оценяването, като не се изключва възможността авторът да гласува сам за себе си. При необходимост ще се проведе балотаж между кандидатите с най-високи оценки. При всички случаи плевенските творци ще бъдат мотивирани и удовлетворени от участието си в новото начинание, което е с амбициите и надеждите да стане ежегодно.

През изминалата година плевенските художници са подредили 23 общи и самостоятелни изложби в родния си град и са участвали в 10 пленера извън него, добави още Камбуров.

 

 

Галериите през ноември

 

ХГ "Дарение на Светлин Русев"

05.11., 17,00 ч.

Дружество на писателите представя поетично-музикална вечер, посветена на Деня на българските будители

07.11., 11,00 ч.

Духовна школа Риния, лектор - Риния

20.11., 16,30 ч.

Вокален концерт на дует Татяна Тютюнджиева и Петранка Коваленко по повод празника "Въведение Богородично"

26.11., 17,00 ч.

Представяне на новата книга на Татяна Любенова

 

Общинска художествена галерия "Иван Вазов" 5

3.11. - 20.11

Първо издание на ежегодна изложба "Послания" за награда "Св. Пимен Зограф" на представителството на СБХ - Плевен

24.11. - 8.12

Обща изложба - художници от град Ловеч

 

ХГ "Илия Бешков"

11.11, 17,30 часа

Откриване на две унгарски изложби - фотография и мозайка

26.11, 17,30 часа

Юбилейна изложба на Дило Дилов - 95 г.

 

Нови книги в книжарница "ГРАММА"

 

"Парижката загадка"

Пабло де Сантис

В Париж се случват мрачни и тайнствени събития - серийни престъпления или случайна поредица от убийства - точно когато се подготвя Парижкото изложение от 1900 г. Всички чудеса на човешкото знание си дават среща тук, където се строи Айфеловата кула, и светът очаква настъпването на новото столетие с предусещане за невероятни открития и изобретения, но и с мистична екзалтация. В Париж за първи път се събират Дванайсетте детективи, елитен клуб на прочути професионалисти от цял свят, за да представят публично изкуството на дедукцията и модерните нови методи, които използват за разкриване на най-заплетени случаи. Но духовните стремежи, познанието и прогресът невинаги побеждават неизбежното зло у човека - доказват го с деянията си и самите гении на разследването.

Аржентинският писател Пабло де Сантис е завършил литература в университета на Буенос Айрес и е работил като журналист и създател на комикси. Романът му "Парижката загадка" през 2007 г. печели първата награда "Планета-Каса де Америка". Първоначалният тираж на романа е 150 000 бройки!

 

"Смъртоносен галоп"

Дик Франсис, Феликс Франсис

За часове ресторантът му е затворен, репутацията - почти съсипана, вероятно го очаква и съд. По време на голямо конно надбягване бомба покосява персонала и гостите на хиподрума. Преди това на престижна галавечеря жестоко са натровени 24 души. Репутацията на Макс Мортън, знаменитост сред готвачите, собственик на любимия на всички ресторант "Хей Нет", е сериозно накърнена. И той се впуска в собствено разследване.

 

"Горещи следи"

Джейн Ан Кренц

Бившият пoлицaй Лутър Maлoун имa спoсoбнoсттa дa изтривa злoнaмeрeни мисли oт чoвeшкoтo съзнaниe и пo тoзи нaчин дa пoпрeчи нa рeaлизирaнeтo им. Грeйс Peнкуист e нaдaрeнa с умeниeтo дa рaзчитa aурaтa. Двaмaтa сa изпрaтeни нa xaвaйския oстрoв Maуи oт oбщeствoтo "Aркeйн, зa дa зaлoвят мъж със силни пaрaнoрмaлни спoсoбнoсти, кoйтo e зaпoдoзрян зa извършвaнe нa убийствo.

Cкoрo слeд пристигaнeтo си Лутър и Грeйс oткривaт, чe нa Xaвaитe щe сe прoвeдe кoнгрeс нa "Hoщнитe сeнки - пoдзeмнa oргaнизaция, чиитo члeнoвe сa рaзвили свръxсeнзoрни спoсoбнoсти с пoмoщтa нa силни oпиaти. Грeйс знae кoлкo oпaсни сa тeзи oбитaтeли нa мрaкa, зaщoтo в тexнитe aури имa чeрни вълни, кoитo e виждaлa прeди.

Ha eкзoтичния oстрoв двaмaтa сe oкaзвaт xвaнaти в кaпaн с някoи oт нaй-oпaснитe xoрa нa свeтa. В тaкaвa ситуaция тe мoгaт дa рaзчитaт eдинствeнo eдин нa друг...