СОЦИАЛНО


 

Четири забавачки в Плевен с недостиг от 140 000 лева

 

14 от детските градини в града минаха на собствено счетоводство

 

Делегираните бюджети са удобни за забавачки с повече деца в групите, снимка Архив

Веселина ИЛИЕВА

Четири детски градини в Плевен са на минус със 140 000 лева, научи "BG Север". Общината се опитвала да компенсира недостига със собствени средства, но забавачките все повече затъвали. Останалите 14 детски градини в града от тази учебна година преминаха на собствено счетоводство и директорите им си отдъхнаха, защото най-после сами ще могат да разпределят полагащите им се пари.

В началото на юни всички шефове на забавачки от Плевен са преминали курс на обучение за това как да управляват добре с делегиран бюджет. Повечето от тях обаче са на мнение, че ако не си мениджър по природа, колкото и да го учиш на теория, няма да успееш правилно да боравиш с финансите.

Ако сте идвали в сградата ни миналата година и дойдете сега, ще видите, че разликата е огромна, похвали се шефка на местна забавачка. "Всичко, което съм искала да направя от години, сега го направих за няколко месеца. Успяхме само от лятото насам да подобрим значително материално-техническата база", сподели още тя. И поясни: "Преди беше така - ако са ми необходими пет пирона да оправя гардеробчето на някоя дете, пиша писмо до общината, от там го предават на директора на съответната дирекция, после то трябва да се резюлира, от там отива при хората, които се занимават с това, от там пък в счетоводството, и чак когато от там кажат, че имат финансовата възможност, получаваме парите. И така минава месец. А ако през това време гардеробчето падне върху детето и с него се случи нещо, кой е отговорен - учителят и директорът. А сега всичко става на секундата - трябва ми пирон, отивам и го купувам, мога да оперирам с бюджета си както искам", доволна е директорката. Тя сравни забавачката с едно домакинство, в което трябва да се платят разходите за ток, вода, парно, интернет, СОТ, чаршафи, матраци, учебници и т. н.

По думите й не е сигурно дали воденето на собствено счетоводство ще се запази при детските градини и през следващата учебна година, но е убедена, че ще се бори да остане. Признава, че сега работи двойно повече от преди - почти всеки ден стои в градината извън работното си време. Но не ми тежи, знам, че аз си върша работата, не чакам на общината и чувствам някакво удовлетворение от това, сподели още тя.

При делегиран бюджет проблем със заплатите щели да имат забавачките, които са с по-малко деца в група - около 25, защото от Министерството на младежта, науката и образованието (МОМН) разпределяли трудовите възнаграждения на персонала на базата на приетите деца. За да бъдат доволни и мотивирани от заплатите си, учителите трябвало да обгрижват поне трийсетина малчугани в група.

И директорите, и детските учители не са съгласни с критериите на МОМН за диференцираното заплащане. Те искат от нас да има разлика от един процент между оценката на единия и на другия учител - ето от къде идва разделението между тях, твърди местна шефка на забавачка. Аз имам няколко учителки, които не мога да разделя по никакъв начин. Не може за хора, които са на едно ниво, да кажеш публично пред всичките им колеги, че единият е по-умен от другия, това ги унижава и поражда разпри между тях, но явно министерството работи на принципа разделяй и владей, твърди още тя.

 

 

Ученик впряга страстта си към компютрите в мултимедийно представяне на уроците в час

 

Седмокласникът Мони има разностранни интереси и не играе в нета

 

Мая ПАСКОВАСимеон Илиев

Симеон Илиев е ученик в VII клас в СОУ "Иван Вазов". Като повечето си връстници и той има най-модерното хоби - компютрите. Но за разлика от другите, тази му страст е в съвсем различна посока. Използва неограничените възможности на нета, за да надгражда и разнообразява наученото в училище. "Аз не обичам да играя компютърни игри. Нямам никакви игри на компютъра, само файлове и програми - всякакви. Още от миналата година започнах с презентациите - цяла година си правех по моя инициатива - по музика за пиринския фолклор, по френски за Франция. Сега направих презентация за Йоан Кукузел - намерих програма и изтеглих филм за него на македонски, който прикачих към презентацията. Разбира се и мисля, че е интересно на класа да го гледа. Първо вървят В час по краезнание, снимкиа Личен архивдва слайда с по малко информация преди него. Направих сайт на краезнанието за V и VII клас, отделно от този на клуба, на майка ми на класа в СОУ "П. Яворов" също", разказва Мони. И добавя доказан факт, който го е впечатлил - дете във втори клас може да напише на английски перфектно без никаква грешка имената на двайсет игри от нета, пълни с агресия.

Освен с компютри обаче Мони се занимава и с краеведска дейност в клуба в училището си, в който членува от две години и вече е с ранг координатор на V - VII клас. Проучил е своя род по майчина линия в Крушовица и е разбрал, че е потомък на основателя на селото дядо Торбешков, прапрапрадядо му е бил участник в Балканската война, а прапрадядо му - виден земеделец, който отглеждал коне. Сега се готви за национална викторина, посветена на 13-ия поход "По пътя на Бедреддин", където ще участва естествено с мултимедийна презентация, и в национален исторически конкурс "100 г. преди и след Освобождението".

В клуба по краезнание участват около 60 ученика от горен и среден курс на СОУ "Иван Вазов" в няколко работни групи - география с ръководител Нина Тотева, история с Габриела Велева, народни песни и обичаи с Ренета Стоянова, родови проучвания под ръководството на Петко Дилков и военна история с ръководител Аспарух Ангелов.

Девизът ни е: "Не забравяйте какви сте били и откъде сте тръгнали, за да стигнете там, където ви водят мечтите!", казва Мони. И се отправя към осъществяването на следващия си проект - да направи интервю (от домашното по български език) с жената на починал самодеен певец от Брестовец (от домашното по музика), като готовият материал ще му бъде полезен за дейността в краеведския клуб.

 

 

Пенсионерите и безработните са 1/3 от населението на областта

 

Честа гледка в Градската градина - бабите и дядовците са повече от децата, снимка Архив

Мая ГЕОРГИЕВА

106 хиляди пенсионери и 7 232 безработни при население около 340 000 души е социалната картина в област Плевен. В пари тези цифри изглеждат така: 192 милиона лева за пенсии и близо 8 млн. лв. за обезщетения при безработица. Данните са за деветмесечието на 2009 г. и са предоставени от териториалното поделение на НОИ - Плевен. Сумата за безработните е два пъти по-голяма от тази, с която държавата е обезщетила миналогодишните незаети. За същия период в местната структура на НОИ са подадени 56 хиляди заявления за временна неработоспособност, като изплатените пари за болнични са над 13 600 000 лв. От тях 4 милиона са за бременност и отглеждане на малко дете до 2 години. Не се е увеличил броят на болничните, а абсолютната сума, която се сформира на база продължителност на периодите за бременност и раждане, увеличени от 315 на 410 дни, нарастването на минималната работна заплата от 220 на 240 лв. и средното брутно възнаграждение на здравноосигурения, което формира стойността на болничния, уточни Галина Станимирова, шеф на плевенската структура на НОИ.

Прогнозата е, че и пенсионерите, и безработните ще нарастват като бройка. Факт, макар и неофициален е, че младите напускат областния град, в който по принцип са съсредоточени най-големите възможности за реализация. Така че статистиката ще става още по-черна.

Безработицата до края на годината се очаква да достигне 7,14%, заяви директорът на Бюрото по труда в Плевен Свилен Янков. За последните 9 месеца незаетите в община Плевен са средно 4 295 души, като ръстът на изменение от началото на годината е средно 33,26 на сто. В момента в Плевенска община безработните са 5,75 % от населението, за областта процентът е 9,67. За сравнение в ЕС безработицата е 9%, като се очаква да достигне 11 на сто към края на годината.

Общо девет плевенски фирми са заявили чрез писмо до Бюрото по труда намерения за съкращаване на свои работници от началото на годината до сега. Предварителният брой на хора, които се очакваше да останат без работа, беше 460, но към днешна дата само 115 са реално съкратените, заяви Свилен Янков. Последната фирма, обявила неофициално намеренията си за съкращаване на 100 работника е стъкларският завод "Рубин".

Въпреки че 1/3 от населението ни е съставено от стари и безработни хора, община Плевен не се е възползвала от възможността да кандидатства с проект за обществена трапезария пред социалното министерство. Както е известно, парите по програма за активното стареене, по която миналата година стотици пенсионери почиваха в луксозните ни курорти, сега бяха пренасочени към нова програма "Обществени трапезарии", финансирани от фонд "Социално подпомагане". 113 са проектните предложения за цялата страна, за област Плевен интерес са проявили три общини - Гулянци, Никопол и Белене. Така за минималната стойност, за която може да се кандидатства - 5 хиляди лв., 40 бедни хора ще могат да получават топъл обяд - супа, основно ястие и плод, през зимния сезон.

 

Крайни срокове

 

* На 31 октомври изтича срокът за подаване на молби за целева помощ за отопление за сезон 2009 - 2010. Размерът на помощта е 256 лв. и се отпуска за 5 месеца. До 31 декември ще бъдат изплатени парите за два месеца, а в началото на януари - за останалите три.

* До 31 октомври e и крайният срок за подаване на удостоверения от учебните заведения, че детето е записано като ученик през новата учебна година. Удостоверенията се подават в приемната за граждани на социалната служба и служат за получаване на детски добавки. Продължава и практиката от миналата година до 5-о число на месеца, следващ предходния, в дирекцията да се получава справка за децата допуснали повече от 5 неизвинени отсъствия, в следствие на което детските се спират. Следващия месец се възобновяват, ако детето е редовно в час.

* До 10 ноември териториалното поделение на НОИ издава удостоверения за ползване на паричната помощ за профилактика и рехабилитация в заведенията, с които НОИ има сключен договор, като краен срок за постъпването в тях е 24 ноември. НОИ поема разходите за спане, по 5,50 лв. на ден за храна и до 5 диагностично-терапевтични процедури на ден. Времетраенето е от 10 до 14 дни, еднократно в рамките на една календарна година.

 

 

 Послушай лекаря

 

Физиотерапията облекчава хроничния ларингит

 

Постоянно имам проблеми с гърлото и много ме интересува дали може да се лекува или поне да се облекчи по някакъв начин състоянието ми. Личната ми лекарка ми изписа силни антибиотици, но ефект нямаше. Постоянно съм с червено гърло и често с гнойни торбички.

М. Димитрова, 27 г.

 

Д-р Юрий НИКОЛОВ, УНГ, д-р Ели КИЧУКОВА, физиотерапевт, консултант в клиника "Св. Параскева"

Най-честите причини за развитието на хроничен фарингит са възпалителни процеси в съседни органи, битови и професионални вредности и други редки предразполагащи фактори. Към първата група причинители могат да се причислят чести и рецидивиращи възпаления на гълтачната лигавица; хронично възпаление на носната и околоносните кухини, което причинява затруднено носово дишане и принудително дишане през устата; болестни процеси, развиващи се в устната кухина и зъбите; извършена в миналото операция за отстраняване на сливиците; хронични заболявания на дихателната система (хроничен бронхит, бронхиектазична болест; алергия - като общо заболяване). Към втората група спадат работа в запрашена среда с вредни газове и пари; както и различни вредни навици, като прекомерното тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, консумиране на студени и горещи храни и напитки, системно пренапрягане на гласовия орган. Някои заболявания на стомашно-чревния тракт (гастрит, колит, хроничен запек), както и бъбречна недостатъчност, захарен диабет, също се считат за предразполагащи фактори.

Оплакванията на болните са разнообразни. Най-честият симптом е дискомфорт в гърлото - с наличие на болка, усет за чуждо тяло в него. Оплакванията са най-често изразени в сутрешните часова. Клиничната картина се характеризира с дрезгав глас или загуба на гласа, кашлица сутрин със слузести, гнойни храчки. При катаралния ларингит е налице дифузно зачервяване на гръкляна. Лигавицата на гласните връзки е набъбнала с бледорозов цвят. При хипертрофичните форми има дифузна хиперплазия с ексудат, гласните връзки са задебелени и зачервени, на места с гнойно-слузен ексудат. Обикновено телесната температура е нормална.

За да се излекува напълно хроничният ларингит, най-напред трябва да се постави точна диагноза от специалист УНГ, за да се установят причините за появата му и да се отстранят.

За лечение на хроничен ларингит обикновено се използват антибиотици, противоалергични и общо укрепващи средства.

Добре се отразява използването на физикални фактори - инхалационни курсове с алкален разтвор, както и облъчване с ултрачервени лъчи 5 - 10 минути или с лампа Солукс в продължение на 15 минути в областта на шията. Честотата и продължителността на терапията се определят от физиотерапевт.

 

Уважаеми читатели,

ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате.

Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891.

Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".

Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801-888