БИЗНЕС


 

Спад в лихвите по депозити очакват плевенски банкери

 

Длъжниците с продадени имоти губят правото да теглят заеми

 

Колаж "BG Север"

Емилия КАРАБУЛЕВА

Банките в момента се намират в състояние, което никога досега не е съществувало в държавата. От една страна трезорите, предвид цялостното състояние на икономиката, увеличават непрекъснато процентите на т. нар. просрочени или лоши кредити. Липсата на пазар, оттам недостигът на пари във фирмите и голямата междуфирмена задлъжнялост поставят в невъзможност предприемачите да изплащат дълговете си. Колкото и да проявяват разбиране към клиентите си, все пак банките са партньор в бизнеса, те са принудени понякога да стигат до крайни мерки. Има нормативни документи, които ги задължават да се отнесат по-строго към длъжниците си, коментира Александър Митев, банков експерт.

Засега най-сложна е ситуацията с оборотните средства. Последните намаляват, а това е една от основните причини за затъването на фирмите, защото няма регулатор. Когато имаха доста пари, те ги влагаха в инвестиции, банките им даваха кредити за оборотни средства за производство, а предприемачите ги насочваха в нови инвестиции. Сега е пълно с машини и сгради, които са непроизводствени, т. е. не могат да работят и да връщат пари. Така големи обеми от средства стоят замразени, но фирмите не могат да обслужват заемите си. По този начин и ситуацията в банките се утежнява, защото те са длъжни да заделят провизии за просрочията, които са за сметка на печалбата. Оттам се ограничават и свободните средства на банките, коментира Александър Митев. Той каза още, че същото е и при физическите лица - и там са налице големи трудности. Често хората остават без работа, не могат да покриват заемите си, а през зимата, заради разходите за отопление, ситуацията още повече ще се усложни.

Банковият експерт смята, че трябва спешно да се вземат мерки на ниво правителство, Народно събрание и БНБ. Добър вариант е да се замразят всички кредити, които не могат да бъдат върнати, поне за една година. Такива мерки са предприети в Италия. Да се променят данъчните закони, да се прекрати практиката спекулантите да печелят в кризата, паричните средства, които се разменят, да излязат на светло. Не е правилно, например, от БНБ да посочват като нискорискови обезпечения сгради, магазини и жилища. Последните само държат пари, но не носят доходи, не работят.

Вече почти всички банки започнаха да обявяват продажби на имущества на длъжници, които не са погасявали кредитите си. Процедурата предвижда в рамките на една седмица да се извади изпълнителен лист, в плевенския съд се действа експедитивно. След това той се дава на съдия-изпълнител, изчаква се длъжникът доброволно да плати в определения срок, ако това не се случи, се прави оценка на имота и той се обявява на търг. Цялата процедура продължава около два месеца, обясни банковият експерт. Той очаква в бъдеще тези процеси да се задълбочават. Често самите банки купуват имоти на длъжниците си, но това влошава някои от показателите им. Затова изобщо не са желателни продажби на имущества на длъжници, самите финансови институции ги възприемат като крайна мярка.

Много е важно да се знае, че в БНБ вече се води регистър на просрочените кредити, лизинги и всякакви други заеми. Записва се историята на всеки кредит, кой месец, с колко дни, как е просрочен и може винаги да се направи справка. Става така, че гражданите и фирмите, които са изпаднали в ситуация имуществото им да се разпродава от съдия-изпълнител, повече не могат да получават кредити. Много е неприятно, че в списъците фигурират млади хора, още ненавършили 30 години. А това означава, че те завинаги губят шанса си в бъдеще да получават пари от банки било за лечение, за жилище или за други нужди, коментира банкерът.

От друга страна пари на пазара има, през лятото Европейската банка отпусна около 400 млрд. евро на големите банки в ЕС. Средства има и в България, но много спадна лихвеният процент на междубанковия пазар, а това означава, че банките не търсят помежду си пари. Не може да се предвиди в какъв срок, но ще започнат да падат лихвите по депозитите. От друга страна, търсенето на граждани и фирми с чисто кредитно досие, и то в период на криза, ще затрудни кредитирането. Пазарът е запушен, нужна е регулация, бързи мерки за да потръгне бизнесът на фирмите, а оттам да се раздвижи и банковата ни система, обясни Александър Митев.

Според него ситуацията е толкова сложна, че част от служителите в банките са на път да се откажат, да напуснат финансовата система.

 

 

Пчелари Илиеви:

 

Успяваме да се задържим заради качеството на меда

 

В сезона на грипа търсенето на мед се повишава, снимка Авторът

Веселина ИЛИЕВА

"В условията на тежка финансова криза успяваме да се задържим над водата благодарение на качеството на нашия продукт, сподели за "BG Север" плевенската пчеларка Мирана Илиева. - Ако смятаме трудът, който полагаме, няма възвръщаемост на това, което влагаме и получаваме. Но ние не го смятаме. Когато влезем при пчелите, даже и болни да сме, излизаме здрави. Те ни зареждат с енергия."

Според нея определението за дейността им като семеен бизнес е твърде силно. За Илиева тя и близките й са просто фенове на пчелните продукти и затова са превърнали производството им в хоби. Което пък им носи награди от всички пчеларски изложения у нас. Кошерите им се намират в село Рибен - абсолютно чисто село, през което преминава чиста река и осигурявала зелен пояс от треви и билки за пчелите.

Семейство Илиеви не знае за отпуснатите близо 3 милиона евро за българското пчеларство, но наскоро е кандидатствало по една европейска програма за стимулиране на селското стопанство и по-конкретно отрасъла пчеларство. Получили са писмо от София, че са одобрени, но вече трети месец, макар и скромната сума от 200 - 300 лв. все още не била преведена по сметката им. Парите им трябвали не за да увеличат броя на пчелните семейства, за което се отпускат средствата от ЕС, а за да си закупят нови сандъци.

За притеснението на колегите й, че в магазините се продава само китайски мед, а българският се изнася навън, Мирана Илиева не знае, защото всичко, което произведат, тя и семейството й предлагат на щанда си на кооперативния пазар в Плевен. Бягаме от индустриалния начин на производство, стремим се всичко да мине през нашите ръце, защото пчеларството не е проста наука. Даже в известен смисъл ми се струва, че прекаляваме с това преклонение пред пчелите, но те са дар Божи, твърди още тя.

Сега, в сезона на грипа, въпреки ниската покупателна способност на плевенчани, семейство Илиеви отчита повече продажби. Изпитана е лечебната сила на меда, твърди Мирана и разказва как преди няколко години чела в интернет, че вода, сложена да стои при пчелите, се зарежда с положителна енергия и действа много добре при диабетични заболявания. "Мина много време от тогава и при мен идва една жена, която наскоро се е върнала от Щатите. Явно и тя е чела същото някъде. Помоли ме да й слагам вода в нашите кошери и да й я нося. Казах й само да е в бутилка от минерална вода и да е запечатана, защото нито аз я познавам, нито тя мен - и двете да сме спокойни. Може би един месец й носихме такава вода, заредена с енергия от пчеличките, и тази жена каза, че е спряла лекарствата. Удивително е, но е факт", твърди Мирана Илиева.

 

 

Нова такса за битови отпадъци удря бизнеса

 

Еми СТАЛЕВА

Нова основа за определяне на такса битови отпадъци (ТБО) за фирмите гласят с предлаганите промени на чл. 21, ал.1 в Закона за местните данъци и такси. Вече при формиране на размера на таксата ще се вземат предвид по-високата стойност на данъчната оценка и отчетната стойност на активите. "По този начин непремерено се увеличава делът на бизнеса в издръжката на общините. Затова мисля, че представители на браншовите организации и предприемачите съвсем основателно се обявиха против промяната", коментира Пламен Дилов, общински съветник от Плевен и данъчен експерт. Според него определянето на ТБО трябва да се извършва само на база и критерии, свързани с количеството генерирани и третирани отпадъци. Същото е положението и при физическите лица, където не може да се сравнява размерът на ТБО на самотноживеещ и на четиричленно семейство.

Таксата ще се превърне във втори имуществен данък, ако се свърже с данъчната оценка и отчетната стойност на активите, обясни Пламен Дилов. Ако ТБО добие големи размери, то предприемачите ще бъдат принудени да свият други разходи, за да я покриват. Например такива за работни заплати, за инвестиции, за погасяване на банкови заеми, което е твърде непопулярна мярка, и то в кризисна ситуация, смята експертът.

Юристи коментират, че диференцирането на основата и ставката за граждани и за фирми е в противоречие със законодателните норми. Размерът на таксата за една и съща услуга не може да бъде различен за различните ползватели на тази услуга, категоричен е законът. ТБО е цена за предоставена услуга, а не данъчен инструмент.

От друга страна, последната дума за определяне на размера на таксата имат кметовете и общинските съвети по места. Най-вероятно в почти всички общини тези промени няма да могат да минат, просто местната власт няма интерес от това, коментира Пламен Дилов.

 

 

Нашенецът все още предпочита туршии пред замразени зеленчуци

 

Въпреки огромното предлагане, зелето държи цена, снимка Авторът

Веселина ВАСИЛЕВА

С настъпването на есента дойде и от едно от нейните очарования, което за нашенеца се е превърнало в ритуал - подготвянето на туршиите. От него не го отказаха и новите технологии като фризерите, които също толкова успешно, но не толкова вкусно, запазват зеленчуците и през зимата.

Още от миналата седмица, когато дори не есента, а зимата напомни за себе си с ниските си температури, плевенчани защъкаха по пазара, за да търсят най-подходящите продукти за зимнината. Най-масово използваният за тази цел зеленчук - зелето, вече е залял всички щандове. Производителите го карат с камиони от нивите си, за да смогнат да задоволят огромното му сезонно търсене от потребителите. Като най-предпочитано и за туршии, и за кисело зеле, то държи цена и засега не пада по-долу от 40 ст. за килограм. По-големите търговци правят и отсъпка, ако се закупи по-голямо количество. Морковите могат да се намерят за цена от 80 ст. за по-дребните и дълго престоялите по масите, та до 1,30 за свежите и едрите. Няма особена промяна от лятото насам и в цената на чушките - те могат да се намерят за 1,20 - 1,30 лв.

"Макар че живея на село и имам възможност да си произвеждам сама и зеле, и моркови, съм пресметнала, че и откъм труд, и откъм средства ще ми излезе по-евтино, ако наесен дойда и си ги купя за зимнината от пазара. Голяма хамалогия е отглеждането - докато се засади, после зелето е зеленчук, който иска често поливане, а недай си Боже да го нападнат и гадини, и ти отиде трудът на вятъра. По-добре иди си купи и си направи, чиста работа", твърди Димитрина Савова от с. Буковлък.

Когато им кажеш, че искаш продуктите за приготвяне на туршия, търговците съветват домакините да вземат добре узрели, неосланени и съвършено здрави зеленчуци. Препоръчват задължително да се купят и подправките магданоз, целина, копър, чесън, черен пипер, дафинов лист, без които не можело да стане вкусна туршийка. И задължително да не се прекалява с пресоляването, защото това забавяло ферментацията. А когато саламурата е само вода и сол, на литър вода се прибавя кафеена чашка сол. Когато има оцет, вода и олио, солта се намалява. За да бъде туршията трайна и хрупкава, саламурата трябва да е 7 - 8 см над зеленчука, да се покрие с бяло платно, а отгоре да се нареди венче от лозови или вишневи клончета. Те помагат туршията да не се развали и да остане трайна.

 

 

От ДФ "Земеделие" напомнят:

 

Одобрените изкупвачи на краве мляко да си актуализират гаранцията

 

Ралица ИВАНОВА

Днес (30 октомври 2009 г.) е крайният срок, в който всички одобрени изкупвачи на краве мляко трябва да подновят банковата си гаранция за квотния период 2009/2010 г. и да представят оригинала от банковата гаранция в Разплащателната агенция, припомнят от Държавен фонд "Земеделие".

Съгласно член 31 от Наредба № 23 за управление на националната млечна квота одобрените изкупвачи подновяват банковата гаранция за всеки следващ квотен период, като до 31 октомври всяка година я представят в Разплащателната агенция. Размерът на банковата гаранция е определен с Решение 01- РД/1443 от 24.09.2009 г. на изпълнителния директор на ДФ Земеделие.

Формулярът на банковата гаранция и решението за определяне на размера на банковата гаранция може да намери на адрес

http://www.dfz.bg/bg/selskostopanski-pazarni-mehanizmi/mliako/mlechni_kvoti/odobreni_izkupvachi_krave_mliako/

Във връзка с изискванията на Европейската комисия за осигуряване на прозрачност при прилагане на схемите на Европейския съюз, ДФ "Земеделие - Разплащателна агенция, ще публикува списък с имената на коректните изкупвачи, подновили банкова си гаранция за квотната 2009/2010 г. в законоустановените срокове, както и списък с имената на тези изкупвачи, които не са изпълнили задължението си съгласно член 31 от Наредба № 23.

 

 

Крайни срокове

 

30.10.2009

* Краен срок за внасяне и деклариране от предприятия или самоосигуряващи се лица - платци на доходи на данък върху доходите по чл.37, ал.1, т.1-9 от ЗДДФЛ за септември 2009 г., начислени/изплатени в полза на чуждестранни физически лица, които са от държава, с която България няма сключена СИДДО. Това са: обезщетения за пропуснати ползи и неустойки с такъв характер; стипендии за обучение в страната и чужбина; лихви, в т. ч. съдържащи се във вноските по лизинг; доходи от наем или от друго възмездно предоставяне за ползване на движимо или недвижимо имущество, включително вноски по договор за лизинг, в който не е изрично предвидено прехвърляне на правото на собственост; възнаграждения по договори за франчайз и факторинг; авторски и лицензионни възнаграждения; възнаграждения за технически услуги; възнаграждения за дейност, извършена на територията на страната от чуждестранни физически лица - спортисти, общественици, дейци на науката, изкуството и културата, включително когато доходът е изплатен/начислен чрез трето лице, като импресарска агенция, продуцентска къща и други посредници; доходи от управление и контрол, от участие в управителни и контролни органи на предприятия.

* Краен срок за подаване на декларация образец №6 в ТД на НАП от осигурителите за осигурителните вноски, вноските за фонд ГВРС и данъкът по чл.42 от ЗДДФЛ станали дължими през септември 2009 г.

* Краен срок за плащане на четвърта от четирите вноски за патентен данък за 2009 г.

* Краен срок за подаване на декларация за прекратяване на облагането с окончателен годишен (патентен) данък, ако обстоятелствата са възникнали през септември 2009 г.

* Краен срок за внасяне и деклариране от предприятия или самоосигуряващи се лица - платци на доходите на данък върху доходите по чл.37, ал.1, т.1-9 от ЗДДФЛ за януяри 2009 г., начислени/изплатени в полза на чуждестранни физически лица, които са от държава, с която България няма сключена СИДДО.

* Краен срок за внасяне от предприятия на данък върху доходите по чл.38, ал.2-3 от ЗДДФЛ за септември 2009 г. от дивиденти с източник България в полза на местни физически лица

* Краен срок за внасяне и деклариране от предприятия на данък върху доходите по чл.38, ал.2-3 от ЗДДФЛ за септември 2009 г. от дивиденти с източник България в полза на чуждестранни физически лица, които са от държава, с която България няма сключена СИДДО.

* Краен срок за внасяне и деклариране от предприятия на данък върху доходите по чл.38, ал.2-3 от ЗДДФЛ за юли 2009 г. от дивиденти с източник България в полза на чуждестранни физически лица, които са от държава, с която България има сключена СИДДО.

* Краен срок за внасяне от предприятия на данък върху доходите по чл.38, ал.4 от ЗДДФЛ за септември 2009 г. от ликвидационни дялове с източник България в полза на местни физически лица.