КОНФЛИКТИ


 

Мистерии около задържания с подкуп плевенски прокурор

 

Според колеги на Георги Велков това е инсценировка с цел дискредитация

 

Георги Велков, снимка Авторът

Поля ТОМОВА

Плевенската прокуратура е на път да върне старата си "слава" отпреди години, когато буквално се тресеше от скандали. След поредица по-малки скандалчета, на 23 октомври с подкуп от 23 хиляди лева бе задържан прокурорът от окръжна прокуратура Георги Велков.

 

АРЕСТЪТ

На 23 октомври Велков е дежурен прокурор. След като приключва работното му време, е ходил заедно със свой колега да пазарува от хипермаркет. След това, оказва се, имал среща с бизнесмена Илиян Михайлов пред дома си. Михайлов го чака в бял микробус, паркиран пред блока на Велков на ул. "Сан Стефано". След като Георги Велков се качва в него, районът е ограден от полицията, ДАНС и представители на Софийска градска прокуратура. Велков е изкаран от колата, проснат на земята и белезниците щракват на ръцете му. Същото се случва и с Михайлов. В найлонова торба са открити 23 хил. лв., заедно с тях има и дискове, които се посипват по земята. За минути екшънът събира многобройна публика. Хората прииждат и обграждат отсрещния тротоар. Вадят мобилни телефони и започват да снимат. Не знаят, че ще имат цели три часа за това.

Районът около блока, където живее Велков, е ограден с полицейска лента. Разпитите и работата си следователите провеждат в магазина за дрехи втора употреба, който се намира в блока. Окованият с белезници прокурор е оставен три часа пред блока, пред погледите и телефоните на плевенчани. Мненията на хората какво точно се случва варират от "хванат наркодилър", до "тук има убийство". За минути почти целият град знае, че нещо се случва на "Сан Стефано". Прокурор Георги Велков е качен в полицейския автомобил около 21 часа. Според запознати той е заловен с белязани пари. Акцията е на ДАНС и МВР, под ръководството на Софийска градска прокуратура. Действано е по сигнал, използвани са СРС-та.

По официална информация на пресцентъра на МВР бизнесменът Илиян Михайлов е в ролята на посредник при даване на подкупа. Парите са поискани, за да се спре наказателно производство от общ характер срещу трето лице. Третото лице до момента не е известно.

 

РЕАКЦИИТЕ

Вечерта при ареста на прокурор Велков се намират новият шеф на полицията Светозар Илиев, окръжният прокурор Марио Василев и представителят на ДАНС Валери Цветанов. Те не дават изявления с мотива, че "операцията е на колегите от София, ние се намесихме само в крайната фаза". Вечерта в Плевен е прокурор Георги Тафров от Софийска градска прокуратура. Пред журналисти той е изключително лаконичен. "Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител, засега за извършено престъпление по чл. 302 във връзка с чл. 301. Тепърва предстоят процесуални действия, тепърва ще се повдига обвинение", обяви той пред медиите.

Окованият в белезници прокурор бе държан на показ 3 часа пред блока, снимка АвторътАрестът на Георги Велков предизвика недоумение в повечето от колегите му. Те са на мнение, че Велков е странен, но е професионалист. Повечето от прокурорите заявиха, че той е последният човек в сградата, когото биха заподозрели за взимане на подкуп. "Ходи с дрехи втора употреба, не е семеен, кара колело, заплатата му е най-малко 2 500 лв., просто не е човек, който ламти за пари", казва един от колегите му. Искра Ганева, с която Георги Велков дели една работна стая дълги години, заяви пред журналисти: При разследването на прокурор Велков трябва да се стигне до край. Тя допълва, че през последните години плевенските прокурори са оставяни сами да се справят, без да получават нужната подкрепа от самата регионална институция. Някои от магистратите имат съмнения, че случилото се с Велков е постановка, целяща да го дискредитира. Колеги на Велков обаче потвърдиха, че бизнесменът Илиян Михайлов е идвал почти всеки ден в прокуратурата и бил близък с магистрата. Запознати с кухнята на плевенската съдебна палата не изключват и възможността особнякът Георги Велков да е забъркан в корупционна схема от свой колега. Засега не е ясно по какви версии още работят разследващите органи.

 

ДЕЛОТО СРЕЩУ "ОКТОПОД"

Георги Велков и Илиян Михайлов са близки във връзка с дело, което бизнесменът води срещу "Октопод Инвест Холдинг" ЕАД. Обвиняеми по него са Светлозар Дичевски - изпълнителен директор и собственик на фирмата, Ценка Босева - счетоводител, Капка Радева - вещо лице и оценител и Цветозар Найденов - частен съдия-изпълнител. Делото е заради обсебване чрез измама. Заради зърнената криза през 2004 г. Илиян Михайлов, тогава собственик на мелницата в Славяново - фирма "Славомел" ООД, тегли банков кредит от 350 000 лв. Дружеството е затруднено и за да изплати последните си вноски, се обръща за съдействие към Дичевски, който към момента е бизнес-партньор на Михайлов. Схемата е да се занижи цената на мелницата, която да служи като залог при вземането на парите. В крайна сметка машините и съоръженията са продадени, а всички имоти и движими вещи, собственост на "Славомел", стават собственост на "Октопод".

Първият обвинителен акт по делото е внесен в съда през декември 2008 г. За две седмици двама съдии от окръжния съд в Плевен си правят отводи. Следващият съдия Лалева връща делото в окръжна прокуратура. Искан е и отвод на Георги Велков, който е наблюдаващ прокурор. Това обаче не се случва и в крайна сметка делото е взето под особен надзор на ВКС. Процесът бе отложен през септември 2009 г., а следващото заседание бе насрочено за началото на ноември. Засега не е ясно дали даването и взимането на подкупа имат връзка с този процес. Георги Велков е прокурор и по друго дело с висок обществен интерес - това срещу лечителката Тотка Тотевска за измама, при която тя е придобила апартамент от плевенчанин.

В момента прокурор Велков е с постоянна мярка задържане под стража, която може да обжалва през ВАС.

 

 

Баба и дядо продадоха внучето си за 1 350 лв.

 

Купуването на дете е честа практика при ромите, твърдят самите те

 

Спазарената като кило сирене Мариана, снимка Авторът

Поля ТОМОВА

Баба и дядо продадоха собственото си внуче за 1 350 лв. Сделката е нещо обичайно при ромите, твърдят самите те. Тези, които си нямат, да речем момиче, а пък им трябва, си купуват от други, които имат много, е простата житейска логика. Фактът, че в тази покупко-продажба все пак става дума не за кило сирене, а за дете, изобщо не смущава циганите. Те са склонни да действат по-скоро престъпвайки закона, отколкото да тръгнат по пътя на осиновяването, осеян с много бюрокрация и документи. В конкретния случай Бисер Колчев и София (Софка) Колчева продали внучката си Мариана на друга ромска фамилия. Преди това обаче бабата и дядото трябвало да се отърват от майката на детето, която е тяхна снаха, а синът им е в затвора. Позната циганска история. Борислава Илиева ражда дъщеря си Мариана преди шест месеца. Не може да се грижи за нея и я оставя в дом "Майка и дете". Борислава няма брак с бащата на бебето - Костадин (Коце) Колчев. Той дори не припознава малката. През юни свекърът и свекървата на Борислава - Бисер и София, я убеждават да вземе бебето. Жената това и прави и заедно с малката отива при бабата и дядото в Буковлък. Още на следващия ден обаче Мариана е отнета от майка си, твърди Борислава. "Аз бях на леглото. До мен - детето и Софка. И Бисер идва с колата с племенника си, влиза, взима детето ми и излизат. Аз питам къде ми водят детето и тя (Софка, бел. а.) не ми дава обяснения, вика - няма да знаеш много и ме удари през устата, и ми хваща косите и вика - курво, ти няма какво да знаеш и да питаш", обяснява Борислава.

Освен че взели детето й, свекърът и свекървата я принудили да замине за Испания, твърди жената. Натоварили я в кола, закарали я на летището, купили й билет и тя заминала там, за да гледа къщата на богата ромска фамилия. При престоя си обаче непрекъснато плачела и искала да се върне в България. По същото време баща й Илия я търсел. След като се свързал по телефона с нея, се разбрали с "испанците" да й дадат пари да се прибере. Когато пристигнала в България, Борислава се опитала да намери дъщеря си. Не я открила в Буковлък. Разбрала, че бебето й е при други хора - в с. Ясен, и подала молба до полицията за издирване на дъщеря си. Полицаите действително намират момиченцето в с. Ясен, в дома на Борислав Николов. Той се оказва купувачът на детето. "Аз търсех момиченце, защото имаме само момчета във фамилията. И искахме да си имаме и момиче. А тази Софка го предлагаше на всеки, някой й казал, че аз искам да осиновя и тя ми се обади. Първо ми поиска пет хиляди евро, обаче й казах, че нямам толкова пари", разказва своята версия Борислав. Не след дълго бабата продавачка на внучето си свалила доста цената и така стигнали до сумата, за която бебето е продадено - 1 350 лв. В дома на Борислав за малката се грижила неговата майка - Малина Николова. Жената показва празната количка, биберона и коритото на бебето и не може да спре да плаче и да нарежда. Има съмнения, че фамилията е искала момиче, за да го обучи в джебчийство. "Аз не съм искала да правя търговия с нея по чужбините, искала съм я за себе си. Ако чуете, че я ползвам за търговия, че друго - направо искам да ме обесите, да ме убиете", плаче Малина. Нейните съседи потвърждават, че тя се е грижела много добре за детето. Когато дошло в къщата, бебето било слабо и подсечено. Малина го завела на лекар, направила му ваксинациите, гледала го като по книга. Сега тя е решена на всичко, за да си върне Мариана обратно. Сега ще правя като вас, по закон, да си я осиновим от дома, категорична е тя.

След намесата на полицията Мариана отново е настанена в дом "Майка и дете". Майка й Борислава не е съвсем сигурна дали ще я вземе обратно, за да се грижи за нея. Според запознати със случая пък, все още не е ясно дали това бебе е на Борислава, или пък е на нейната свекърва. Във всички случаи детето ще остане в социално заведение, докато случаят се разплете. Делото ще се води от следовател, тъй като ще се разследва не само продажбата и покупката на детето, а и незаконният трафик на майката в Испания.

 

 Темида

 

Апелативният съд върна скандално дело за убийство

 

Еми СТАЛЕВА

Апелативният съд във Велико Търново върна за ново разглеждане от друг съдебен състав в Окръжния съд в Плевен делото за зверското убийство на знаменосеца на ВМРО Милен Атанасов. Процесът продължава вече 4 години, а двамата подсъдими Симеон Берков и Недялко Атанасов още са на свобода. Магистратите в апелацията му дадоха ход чак на третото заседание. Първия път процесът се отложи заради основния подсъдим Симеон Берков, който си търсеше адвокат. Скоро след това другият участник в кървавата драма - Недялко Атанасов, счупи крак и даде повод за ново разсрочване.

Милен Атанасов бе жестоко пребит в ранната утрин на 23 декември 2005 г. в близост до дома си в Плевен, после издъхна в страшни мъки. Дни по-късно полицията в града разкри и залови нападателите - Симеон Берков и Недялко Атанасов, които имат богати криминални досиета. После месеци наред папката с материалите по делото кротко отлежаваше по чекмеджетата, а когато най-сетне делото започна, бе съпътствано от скандали.

Възмутени от протакането на процеса срещу техния съпартиец, представители на ВМРО от Плевен и Пордим развяха байряци пред съда и протестираха за това, че наглите убийци още не са наказани справедливо. После пък съда пусна от ареста единия от подсъдимите Симеон Берков срещу 500 лв. парична гаранция. Прокурорът Георги Асенов няколко пъти протестира решенията на съда, а последният му поиска отвод по време на едно от заседанията.

Най-после единият от подсъдимите Симеон Берков бе осъден на 18 години затвор, а другият - Недялко Атанасов, бе оправдан. Близките на жертвата не бяха доволни от присъдата и я обжалваха пред Апелативния съд. Така скандалното дело замина за Велико Търново.

Майката на убития Милен Атанасов посочва в жалбата си до магистратите, че по време на заседанията по делото в Плевенския окръжен съд са били допуснати редица съществени процесуални нарушения.Съдът не е допуснал показанията на подсъдимите да бъдат прочетени в зала, а в тях има явни противоречия. Не е била назначена съдебно-медицинска експертиза за механизма на причиняване на уврежданията по тялото на жертвата. Майката на убития Димка Макавеева намира присъдата на Симеон Берков за твърде лека, не приема и оневиняването на Недялко Атанасов. Съдът не уважи иска за 100 хил. лв. обезщетение за близките, а склони на половината от сумата.

В крайна сметка, вече 4 години след убийството на Милен Атанасов процесът трябва да тръгне отначало. Колко години още ще продължи скандалното дело, можем само да гадаем.

 

 

5 хиляди евро изтърва нашенец от Страсбург

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Близо 5 хил. евро обезщетение изпусна плевенчанин от Съда по правата на човека в Страсбург. В жалбата до авторитетната инстанция адвокатът му "забравил" да поиска полагащата се по закон сума.

48-годишният Цветомир Минчев дълги години бил ръководител на строителен обект в Плевен. След свада с работодателя си бил уволнен неправомерно, после разбрал, че не са му били внасяни осигуровки, не му признавали и годините за трудов стаж. Близо 10 години човекът водил дела срещу работодателя си, но нито един съд в България не признал правата му, нямало достатъчно доказателства в негова полза, твърдели магистратите.

Минчев бил решен да се бори докрай, затова наел скъп столичен адвокат и подал жалба до съда в Страсбург. "Изобщо не съм наясно със закона. Оставих се в ръцете на един човек, без да го познавам, да ми движи нещата. Какво е посочено в жалбата не знам, само се подписвах", обясни пострадалият.

Решението от съда в Страсбург пристигнало удивително бързо, поне за нашенския стандарт. То било в полза на Минчев, както по отношение на трудово-правния спор, така и заради отказа за провеждане на справедлив съдебен процес в родината. За пръв път от доста години плевенчанинът се зарадвал, че най-сетне правата му са защитени. Зачакал да му се изплати и обезщетение. Такова обаче не му било присъдено, защото адвокатът му "забравил" да го поиска. По-късно Минчев бил информиран от негови близки, че бившият му работодател и защитникът му са в приятелски отношения. Затова му скроили номер типично по нашенски. 5 хил. евро са добра сума, можех да покрия разноските си по съдилищата в България, ядосва се пострадалият.

В момента Цветомир Минчев се опитва да докаже, че е измамен. "Много се съмнявам да постигна нещо, но ме посъветваха да разглася историята си. Може пък това да ми помогне да намеря справедливост някой ден", заяви потърпевшият.