ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

Съдия-изпълнител от Плама бе оправдан след 10 години

 

Ивайло Ценкулов ще се жалва в Страсбург, иска 50 000 евро

 

Делото за скандалния съдия-изпълнител обиколи 6-7 съдилища, снимка Архив

Мила СТАНЕВА

Монтанският окръжен съд преди дни издаде оправдателна присъда за небезизвестния съдия-изпълнител от плевенската рафинерия "Нова Плама" Ивайло Ценкулов. Той бе обвинен в това, че преди десетина години образувал и водил изпълнителни дела, предприел действия по принудително изпълнение по тях, като по този начин нанесъл големи щети на рафинерията. С две думи, Ценкулов бе обвинен, че е спрял "Нова Плама" чрез процесуални действия.

Интересна обаче е съдбата на делото, което в продължение на десетина години бе разглеждано от 6 - 7 съдилища в страната. След като магистрати от районната и окръжна прокуратура в Плевен написаха обемисти обвинителни актове, съответно районният и окръжен съд в града си направиха отводи и отказаха да се занимават със скандалния съдия-изпълнител. Така делото замина за Ловешкия районен съд, където беше прекратено. Същата участ имаше процесът и след разглеждане от Ловешкия окръжен съд. После делата на Ценкулов нищи Монтанският окръжен съд, където съдия-изпълнителят бе осъден на 6 месеца пробация. След обжалване папките отидоха в Апелативния съд в София, който отмени присъдата и върна делото за преразглеждане в Монтана. Там пък, тъкмо магистратите започнаха да го гледат по същество, прокурорът реши да промени обвинението.

Така към провиненията на Ценкулов се прибави установена щета за "Нова Плама" в размер на 8 300 000 лв. Накрая, след 10-годишно странстване по съдилища, делото завърши с оправдателна присъда. Но и това не е сигурно, защото най-вероятно от прокуратурата в Монтана отново ще обжалват.

В момента Ивайло Ценкулов къта нужните документи и се кани да ги подаде в Съда по правата на човека в Страсбург. Бившият съдия-изпълнител от "Нова Плама" ще съди държавата за нарушено право на справедлив съдебен процес в разумен срок. За нанесени материални щети Ценкулов иска 100 хил. лв. обезщетение. Заради заболявания и смърт на близки роднини, свързани с процеса, както и заради лишаване от правото му да заема държавни длъжности за последните 10 години, той претендира за 50 хил. евро морални щети.

По време на рекордно дългия процес бяха разпитани около 30 свидетели. Сред тях е и бившият шеф на "Нова Плама" Евангелос Барутас, който пък бе оправдан по дело за данъчни измами в рафинерията.

 

 

Община Искър реконструира водопроводната си мрежа

 

Община Искър подготвя финален доклад за изпълнението на проект "Реконструкция на водопроводна мрежа и изграждане на канализация в ромски квартали в с. Долни Луковит", финансиран по програма ФАР на ЕС, съобщават от кметството. Основен бенефициент по схемата за предоставяне на финансова помощ BG 2005/017-353.01.03 "Подобряване на състоянието и интеграция на малцинствени групи в неравностойно положение със специален фокус върху ромите" е Националният съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси към Министерски съвет на Република България, координация на техническото изпълнение се осъществява от дирекция "Етнически и демографски въпроси" в администрацията на МС.

Партньор на общината по проекта е НЧ "Ламби Кандев" - гр. Искър. Читалището беше ангажирано с дейностите за публичност и информация по проекта, както и поддържането на диалог с целевата група. За по-ефективно наблюдение на процеса на строително-монтажните работи беше сформиран комитет за наблюдение, който включваше представители на общинска администрация и жители на с. Долни Луковит.

По проекта са подменени 1 789 м водопроводна мрежа, изградена е 932 м канализационна мрежа и възстановена асфалтова настилка на засегнатите улици. В момента тече работата на приемателната комисия по въвеждане на обекта в експлоатация, допълват от общината. "BG Север"

 

 

Със спомени за лятото арт-школа "Колорит" откри творческия сезон

 

Малките художници се раздват на успехите си, снимка Архив

Арт-школа "Колорит"с ръководител Майя Ананиева тържествено откри своя нов творчески сезон с изложба-базар "Спомен за лятото" в Къщата на художниците. Това е 121-та самостоятелна изложба на школа "Колорит". На откриването й тържествено бяха връчени 25 награди от конкурси в Португалия, Украйна и България.

В изложбата беше показана най-новата колекция от творби на малките художници в областта както на приложното, така и на изящното изкуство. Зрителите се срещнаха с уникалните живописни рисунки върху фаянс, събрали в себе си неповторимото слънчево настроение и усещане за лято. Децата са усвоили нова техника на рисуване, която включва и пластични елементи в техните творби, събраните на брега на морето интересни миди, охлювчета, камъчета и пясък. Техните творби би внесла емоционална изразителност на всеки интериор, изпълвайки го с много красота и настроение, от което се възползваха посетителите. На изложбата бяха показани и последните рисунки на децата на фолклорна тема, които ще отпътуват за участия в конкурси в различни краища на света. "BG Север"

 

 

Спипаха проститутка, обявена за общодържавно издирване

 

При организирана спецакция плевенските полицаи заловиха 23-годишна проститутка, обявена за общодържавно издирване. Тя е от Враца и е издирвана като свидетел по досъдебно производство. По време на специализираната операция за издирване на проституиращи лица са установани и доведени в полицейското управление осем жени на възраст от 19 до 35 години. Те са заловени на местата, където обичайно се събират жриците на любовта и криминално проявените лица в града. Едно от тях е районът около ж. п. гарата. В полицията от жените са снети обяснения и на всички е направено полицейско предупреждение. След това са освободени. "BG Север"

 

 

Изкараха на светло 73 таксита

 

След двуседмични съвместни проверки на Областната инспекция по труда, автомобилната инспекция и икономическа полиция, на светло са извадени 73 таксита в Плевен, съобщи шефът на трудовата инспекция в града Драгомир Ванков. Съставени са 8 акта на работодателите. Нарушенията са свързани най-често с липсата на сключени трудови договори, допълни Ванков. "Има таксиметрови фирми с много автомобили, които по принцип са редовни. Обаче има и такива, които работят самосиндикално или са регистрирани в София, а имат коли в Плевен и не са обект на проверка на местните инспекции", уточни той. Резултатът от съвместните проверки на ОИТ и НАП показват ясно очертана тенденция на силно увеличаване броя на нарушенията, свързани с трудовите правоотношения, коментира още Ванков. Спрямо миналата година те са се увеличили от 23 на 37%. През последната седмица са направени 12 проверки, констатирани са 20 нарушения основно по осигурителното законодателство и са дадени 20 предписания. Като положителен рзултат от дейността си инспекцията отчита и получените през последната седмица от работници общо 46 хиляди лева неизплатени трудови възнаграждения. "BG Север"

 

 

През ноември се очаква сериозна грипна епидемия

 

 Засега няма регистриран случай на болен от свински грип в Плевен, успокои доктор Бонеслав Бонев от РИОКОЗ - Плевен. Той и колегите му обаче очакват две сериозни грипни епидемии - едната през ноември, а другата през февруари - март. Вече в повечето болници в града били доставени и медикаментите, на които бил чувствителен новият вурис A (H1N1). Това са тамифлу и реленза. Курсът на лечение е пет дни. Специалистите уточниха, че за да бъдат тези медикаменти безплатни за болния, той трябва да бъде хоспитализиран в лечебно заведение. Иначе се продавали свободно по аптеките за 35 лв.

Когато прилагането на лечението започне в първите 48 часа след началото на заболяването, тежестта на клиничните симптоми и тяхната продължителност значително намаляват, уточниха още те. Лечението на пациенти от високорисковите групи ги предпазва от възникване на усложнения и намалява с 50% пневмониите и необходимостта от хоспитализация. Основните симптоми на заболяването били остро начало, суха кашлица, мускулни болки.

До 27 октомври броят на починалите от свински грип в света са 5 642. От тях 2 806 са в страните от Европейския съюз. "BG Север"

 

 

СОУ "П. К. Яворов" празнува 40-ия си юбилей

 

Бивши и настоящи преподаватели и възпитаници на училището ще празнуват заедно, снимка Интернет

Днес, 30 октомври, от 10,30 часа в ДКТ "Иван Радоев" СОУ "П. К. Яворов" тържествено ще отбележи 40-ия си юбилей. На тържеството са поканени бивши възпитаници и по-възрастни преподаватели, които ще отправят поздравленията си към сегашния колектив и ученици. Ще бъде излъчен документален филм за училището, а празничната програма включва представление от участниците в театралното студио, както и изпълнения на вокалната група.

По повод рождения ден на школото е подготвен юбилеен брой на училищния алманах "Яворов лист", който връща читателите години назад в историята на СОУ "П. К. Яворов" с документи и снимки от основаването му. "BG Север"

 

 

В Садовец се притесняват от наводнение

 

Служители на Басейнова дирекция Дунавски район са проверили сигнал за нарушена проводимост на река Вит в регулацията на село Садовец. Сигналното писмо е подадено в Министерството на околната среда и водите и е препратено в дирекцията. Писмото е от кмета на с. Садовец - Валентина Иванова, и в него пише, че е нарушена проводимостта на реката в регулацията на селото и има опасност от заливане на прилежащи жилищни сгради и дворове.

При проверката е констатирано наличие на растителност и наносни отложения в речното легло на селската бара, преминаваща през регулацията на Садовец, както и в устието й при р. Вит, което намалява нейната проводимост през периодите на пълноводие. Растителност и наносни отложения са забелязани и в лявата част пред затворните органи на водохващането за Малка Витска напоителна система в селото, както и в речното легло на Вит, на около 200 метра под стоманобетоновия яз на водовземното съоръжение, стопанисвано от "Напоителни системи ЕАД, клон Плевен. Според специалистите това създава опасност от заливане на прилежащи сгради и дворове през периодите на пълноводие.

От Басейнова дирекция са дали на кмета на община Долни Дъбник предписание да се предприемат дейности за почистването на речното корито на селската бара и р. Вит в участъците, преминаващи през регулацията на населеното място. Басейнова дирекция - Плевен, и Областна администация - Плевен, трябва да бъдат уведомени писмено за датата на започване на почистването. Кога ще стане това и с какви средства, кметът на Садовец Валентина Иванова няма представа, като се има предвид тежкото положение на общините в страната. Следващата седмица тя ще има среща в Министерство на околната среда и водите, на която ще се обсъдят начините на решаване на проблема в Садовец.

 

 

Отбелязваме седмицата за борба със затлъстяването

 

Седмицата от 2 до 8 ноември е обявена за седмица за борба със затлъстяването. У нас тя ще бъде отбелязана за четвърта поредна година. За съжаление обаче ние нямаме финансови средства, за да можем в Плевен да я отбележим по атрактивен начин, заяви д-р Ирина Джикова от местната хегиенна инспекция. Тя изнесе и статистика, според която расте броят на децата от 0 до 18 години в областта, които затлъстяват или теглото им е над нормата. Ако през 2007 г. 5,5% от изследваните деца са били с наднормено тегло и 1,05 % от тях са били затлъстели, то през 2008-а първите са вече 7,1%, а вторите - 1,6%.

Наскоро Европейският парламент призна затлъстяването за хронично заболяване, което е предвестник на други тежки заболявания на сърдечно-съдовата система и захарен диабет тип 2, съобщи още д-р Джикова. Някои специалисти определят това като истинско бедствие за населението на Европа. За да се предпазим от него, трябва да се храним здравословно и да се движим повече, съветват специалистите. "BG Север"

 

 

Паметник на загиналите във войните вдигнаха в Шияково

 

С венци и цветя беше почетена паметта на загиналите, снимка Личен архив

Паметник на загиналите във всички войни на България жители на село Шияково беше тържествено открит и осветен в края на седмицата. Монументът е изграден по инициатива на кмета на селото Миринка Цветкова. Изработен е по проект на арх. Светослав Герганов, а използваният материал е врачански камък. Кръстът, разположен в горната част, е дело на Живодар Кръстев. Стойността на паметника възлиза приблизително на 5 000 лв., осигурени от община Гулянци и дарители.

Сред официалните гости, уважили събитието, бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, депутатът Христина Янчева, бригаден генерал на Пета шипченска механизирана бригада Валентин Буров, зам.-областните управители на Плевен Бойко Балтаков и Тошко Гетов, председателят на общинския съвет в Гулянци Емилия Петрушева, кметът на община Гулянци Лъчезар Яков.

Общо 24-ма са жителите на село Шияково, загинали на бойните полета, чиито имена са изписани на паметната плоча. Най-младият от всички шияковчани, дали живота си за свободата на България, е на 21 години. Това е Никола Ставрев Митрев, загинал в Унгария по време на Втората световна война. Имената на тези храбри жители на Шияково са открити в Държавния военен архив - Велико Търново, разказа кметът на селото.

След освещаването на монумента жителите и гостите на Шияково поднесоха венци и цветя и почетоха паметта на загиналите.

Официалната церемония по откриването на паметника завърши с народни песни, изпълнени от хоровия състав към местния клуб на пенсионера и инвалида "Светлина". Накрая под звуците на Военния духов оркестър жители и гости заедно се включиха в традиционно българско хоро. "BG Север"

 

 

Униформени иззеха крадени предмети

 

Над 15 крадени предмета са иззели тази седмица полицаите в Червен бряг след полицейска акция на криминално проявени лица. При претърсване на 45-годишен в град Койнаре са намерени три самоделно изработени пушки, 32 ловни патрона - 12 калибър. Допълнителна проверка изяснила, че той има две регистрации в полицията за кражби и е осъждан от Районния съд в Червен бряг.

На друг адрес пък криминалистите открили още вещи, предмети на престъпление. Претърсената къща била собственост на 20-годишен мъж, който имал регистрации за кражби, но не бил осъждан. След акцията в полицията се съхранявали моторни триони, дрелки, фритюрник, телевизори. Предстояли експертизи и на конфискувания незаконен арсенал. Криминалистите уточниха, че продължават полицейските действия за доказване и документиране на престъпната дейност на мъжете. И двамата са задържани за 24 часа. Материалите са докладвани на прокурор. "BG Север"

 

 

Само за 14 дни 721 се изследваха за СПИН

 

Само за две седмици рязко се покачи броят на плевенчаните, които са пожелали да се изследват за СПИН, съобщиха от РИОКОЗ - Плевен.

За периода от 12 до 25 октомври през кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване са преминали 721 лица. За сравнение за предходните две седмици само 76 лица са проверили дали са болни от чумата на XX век.

Бумът се дължи на това, че започнахме да тестваме учениците над 18 години от плевенските училища по места, обясни доктор Бонеслав Бонев. Освен това резултатите стават бързо - само за десет минути и това още повече провокира интересът им, допълни той. Освен младежите, за страшната болест се изследвали и техните учители. "BG Север"