ШАРЕНО


 

Митко Щерев:

 

Аз съм принципен човек и пари не ми трябват

 

Музикантът изпя хитовете на "Диана експрес" в пиано бар в Плевен

 

Митко Щерев на пианото, снимка Авторът

Мая ПАСКОВА

Наскоро Митко Щерев - създателят на "Диана експрес" и автор на музиката във филмите "Адаптация" и "Осъдени души", заедно със солиста Илия Ангелов пяха в "Гранд пиано бар" в Плевен. За новата му книга "Забравих си часовника на пианото", за конфликта му с Лили Иванова и за погледа му към съвременната музика, разговаряхме с него малко преди да седне зад пианото.

- Г-н Щерев, какво означава да си забравиш часовника на пианото?

- Това може само баба ми да ви го каже. Така започва дневникът ми - първата част от новата ми книга, която излезе заедно с диск с филмова музика. Той започва от 1953 г. - стоим в една стая с брат ми, влиза неговият приятел, брат ми го пита: ти що закъсня, а той казва: забравих си часовника на пианото. После пояснявам, че по това време в Ямбол имаше три пиана, а часовникът беше голям лукс за всеки българин. Във втората част на книгата ми е историята на "Диана Експрес", а третата са мои позиции за развитието на българската попмузика, по-специално периодът 1944 - 1954 г. и 1954 - 1964 г. До 1961 г. не е имало българска музика. Тогава се появяват първите три улични хита и те са написани от Емил Димитров и са изпети от него - "Арлекино", "Нашият сигнал" и "Песен за мама". Той е една уникална личност и в дневника ми поне една осма е само за него.

- А защо за Лили Иванова има половин страничка? Кои са другите двама с инициали като нея?

- Единият е от вашия град за съжаление. М. Г. (Максим Горанов (бел. а.). Аз създадох "Диана експрес" през 1974 г., 1976 - 1977 г. в групата беше солист Васил Найденов. Тогава имахме най-големия концертен успех. През лятото на 1977-а потрошихме 4 летни театъра, включително този в Плевен. Наказаха ни 7 месеца без работа и групата се разтури. М. Г. е работил само три години в нея. Най-лошото е обаче, че миналата година той е патентовал търговска марка "Диана експрес". След това двамата с Ц. Б. (Цветан Банов) отиват и подават в Министерство на културата заявление, че искат да вземат името "Диана експрес". Това е потресающо. "Диана експрес" е имала 6 формации. С този си акт, чрез който тези хора искат да вземат името, те унижиха 25 човека музиканти и около 35 известни поети, които работиха заради мен.

- Ще бъде ли отново възстановена "Диана експрес"?

- Това е единствената група в България, която е авторска. Няма нито един музикант, който е работил в нея, да има дори една пета аранжимент. По принцип Максим Горанов ще получи забрана от мен, както получи Лили Иванова. Какво значи някакво име без музиката?

Никой не може да прави концерти с моя музика, на които има плакат и вход, без моето одобрение. Иначе Кондьо ще ми вземе всичките песни и ще ги пее на кючеци. След борбата, която водих близо 5 г., най-после Лили Иванова от двата си концерта приведе 5% на авторите, които пее. Аз съм принципен човек и на мен пари не ми трябват.

- Чувствате ли се обиден?

- Първоначално не смятах да обръщам внимание на това нещо. Аз съм длъжник на Господ. Защото той ми е дал талант, дал ми е възможност да работя нещо, което хората харесват, и това е много по-скъпо отколкото да съм милионер. Щастлив човек съм. Г-жа Иванова в книгата си писа една страница и половина за моите две дъщери и за жена ми такива глупости, такива отвратителни истории. Мъчих се да не му обръщам внимание. И другото - може ли един музикант, когото съм взел от "Ростов на Дон", не знаеше ноти и съм му писал всички сола, когото съм научил как да прави аранжименти, сега да използва някакви закончета и да ме рекетира. Ето такива неща понякога ме нараняват и гледам по-бързо да ги забравя. Аз съм написал 50 песни и 50 аранжимента. "Диана експрес" има 6 албума и сингъла и там пише музика и аранжимент Митко Щерев. Това е. На края на книгата ми пише: има три лица с инициалите си, които не съм ги съобщавал с имената им, защото не искам да вкарвам негативна енергия в книгата си и защото са най-лошите хора, които съм виждал през 63-годишния си живот.

- Как започнахте да пишете филмова музика?

- Нея започнах през 1974 г. Човекът, който застана зад мен, беше Иля Велчев, той ме покани, иначе не можеше да се влезе там, гилдията беше непробиваема. Започнах с два филма - "Дубльорът", "Сладко и горчиво", в който направих една много интересна музика с мандолинен и струнен оркестър "Рекорд". Въло Радев като чул тези мандолини и много му харесали. Така ме покани за "Осъдени души" през 1976 г., а на следващата година записахме "Завръщане от Рим".

- Какво е мнението ви за съвременната популярна музика?

- Проблемът за кича в българската култура идва от риалити шоутата. В момента една голяма част от младите хора изобщо не знаят кой за какво е известен. Това е отвратително за една нация. Не можеш да бъдеш известен само защото си си направил операция на члена.

Това е болест на времето. Както и чалгата. Последната песен на някаква Галена е: дай ми дрогата, че не се чувствам добре. Което е подсъдно. Чалгата нанася страхотна вреда на нашите деца, които са между 8 и 12 години. Ако се набие тази музика в тях, когато станат на 20 г. и ги види един европеец, той ще избяга.

 

 

 Сгодена

 

Лъвицата Симба вече си има мъж

 

Поля ТОМОВА

Лъвицата Симба, която от няколко месеца живее в плевенския зоопаркт, вече има мъж. Той е значително по-млад от нея - на три години е и идва от Карнобат. Засега големите котки се разбират, разхождат се, хранят се и се забавляват заедно. Преди пристигането на мъжкия, от клетката на Симба е била изведена териерката Нина, която е най-верният другар на лъвицата от години.

Симба се настани в зоопарка в края на лятото, след като осем години живя в с. Брестовец, а за нея се грижеше 82-годишната баба Недялка. Симба бе единствената частна лъвица в България, но се наложи да напусне дома си, тъй като възрастната жена не можеше повече да полага грижи за нея. В зоопарка Симба първоначално изживяла стрес, ревяла и не искала да се храни. След като размислили, експертите решили, че тя страда за вярната си приятелка - кучката Нина. Когато Симба била малко лъвче, приела Нина като майка, така е и до днес. Като докарали кучката в зоопарка, лъвицата бързо се приспособила към новия си дом. След като добре приела мъжкия лъв, тук се надяват двамата да имат поколение. Разликата във възрастта им не е пречка за това, категорични са запознати. Преди няколко години Симба е имала малко, но то било разкъсано от кучетата на баба Недялка в Брестовец. После жената не искала лъвицата да ражда, тъй като щяла да се озлоби и да не може да се влиза при нея.