СПОРТ


 

Нашите ветерани взеха международния турнир

 

Благотворителният търг в "Ростов" събра 27 400 лв. за фондацията

 

Двамата Ивановци - Славков (вляво) и Вуцов, бяха най-атрактивните гости на тържеството в Ростов, сн. авторътСтраницата подготви Николай ИВАНОВ

Плевенските футболни ветерани спечелиха международния турнир, посветен на 90 години организиран футбол в Плевен. Четири отбора - Раднички (Пирот), Дунарея (Корабия), Фарул (Констанца) и домакините от Плевен взеха участие в надпреварата. На полуфиналите Дунарея победи сънародниците си от Констанца с 1:0, а плевенчани надиграха без особени проблеми с 3:0 Раднички. И трите попадения за домакините реализира нападателят Веско Геров. Присъстващите на стадион Белите орли видяха на живо някои от своите любимци. Много по-трогателна бе гледката на следващия ден, когато се играха малкият и големият финал. Три поколения плевенски футболисти се бяха събрали на трибуните и със сълзи на очи си спомняха славните времена на плевенския футбол. Именно в този момент трябваше да бъдат на стадиона тези, които са главни виновници футболът в родния ни град да се намира в нечувана криза. Славните ветерани бяха обособили някогашните отбори на Спартак и всеки любител можеше отново да види своите идоли, макар и някои на преклонна възраст. Имаше и фенове на разпадналия се Спартак, които с право бяха издигнали транспарант с надпис: "Какво празнувате... без Спартак!!!".

На финала плевенските ветерани надиграха с убедителното 4:1 Корабия, като с двете си нови попадения Веселин Геров грабна и голмайсторския приз на турнира. Появата в игра на плевенската футболна легенда Пламен Гетов предизвика истински фурор по трибуните, а всяко негово докосване до топката бе бурно аплодирано.

Трети остана отборът на Раднички след победа с 4:0 над Фарул. Купата на победителите бе връчена лично от президента на БФС Борислав Михайлов.

Тържествената вечеря, посветена на 90 години организиран футбол в Плевен, се състоя в ресторанта на хотел "Ростов", като повече от 350 гости уважиха събитието. Организаторите се бяха погрижили на тържеството да присъстват всички, които са дали здравето си и част от живота си по футболните терени с екипа на Спартак. Официални гости бяха Борислав Михайлов, неговият предшественик Иван Славков, президентите на професионалната и аматьорската лиги Валентин Михов и Румен Вълков, както и Иван Вуцов, който също има дял за развитието на плевенския футбол като треньор през 80-те години на миналия век. Сред гостите бяха забелязани плевенските депутати Румен Петков, Ивелин Николов и Пламен Тачев. Градоначалникът Найден Зеленогорски и председателят на местния парламент Георг Спартански също бяха сред официалните гости. Водещият на тържеството прочете и поздравителна телеграма лично от президента Георги Първанов. Избраните наскоро за почетни граждани на Плевен Стефан Величков и Пламен Гетов получиха своите знаци.

Приятелството и спортсменството бяха водещи в турнирните срещи, снимка Авторъ

По случай 90-ата годишнина на плевенския футбол с бронзови значки на БФС бяха наградени Мирчо Уруков, д-р Кюмюрджиев, д-р Васил Панчев, Бойко Цветков, Румен Христов, Йордан Гатовски, Кънчо Беров, Любен Карапанчев. Сребърни значки получиха: Благовест Петков, Ивайло Петков, Васил Диков, Здравко Пешаков, Здравко Ченков, Сашо Бенчев, Даниел Островски, Петър Костов, Иван Панков, Красимир Бислимов. Лично Боби Михайлов връчи златните значки на Венци Недялков, Пламен Гетов, Димо Димов, Иво Братанов, Стефан Доровски, Илия Войнов, Петко Тодоров (Гълъба), Мико Йотов, Веско Ванев и Александър Димитров. С юбилейни медали, посветени на 90 години плевенски футбол, бяха наградени президентът Георги Първанов, премиерът Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, бившите плевенски кметове Стефан Нинов, Румен Петков, Петко Цолов, Андрей Романов, а така също и сегашният Найден Зеленогорски, Иван Вуцов, Георги Лазаров, Владимир Попов, Асен Христов, Светослав Обретенов, Милен Горанов, Тодор Барзов, Лъчезар Танев, Йордан Икономов и Димитър Паргов. Наред с изброените заслужили спортисти и деятели, които наистина са допринесли за развитието на плевенския футбол през различните поколения, в списъка на наградените по неведоми пътища попаднаха и някои откровени парашутисти, домогнали се по неведоми пътища до някоя и друга награда, без да са заслужили. Техните имена тактично спестяваме на читателите, защото не заслужават да им се прави реклама.

Най-голям интерес предизвика сред присъстващите благотворителният търг на фланелки на редица известни плевенски, български и световни футболисти. Набраните средства бяха за плевенската фондация "Футболна закрила". Президентът на БФС Б. Михайлов плати 1 000 лв. за екипа на своя именит предшественик на вратата на Спартак и националния отбор Никола Пърчанов. Шефът на българския футбол лично отиде на крака до Пърчанов, за да поиска автограф. 1 000 лв. даде и плевенският бизнесмен Даниел Митков за екипа на Ивайло Петков от престоя му в турския Фенербахче. Тримата отличени с почетни звания - Сашо Върбанов, Стефко Величков и Пламен Гетов (отляво надясно)Бившият рефер Момчил Врайков се натисна на Гриша Ганчев, давайки 1 200 лв. за негов екип, но Боби Михайлов посрещна с усмивка подмятанията за неговото връщане в средите на съдиите. Както обикновено на подобни мероприятия, Валентин Михов бе особено активен. Срещу сумата от 2 000 лв. той се сдоби с екип на Наско Сираков. Като върл фен на Левски кметът Найден Зеленогорски се опита да се включи в борбата за фланелката на Георги Иванов - Гонзо, но бързо се отказа. Екипът на синята легенда бе продаден за 1 600 лв. на Йоско Исаев, управител и собственик на "Плевенски хляб" ЕООД, който като истински джентълмен го подари на плевенския градоначалник. Секретарката на общината Таня Стефанова пък спечели борбата за екипа на Петър Жеков срещу 1 500 лв. Истинска еуфория сред гостите от Румъния предизвика показване на екипа на румънската футболна легенда Георге Хаджи. Целият ресторант отекна във възгласи "Джика, Джика", което показа, че на север от Дунава направо го боготворят. Неговия екип взе за 3 100 лв. плевенският бизнесмен Венци Недялков, който благородно го подари на отбора на Дунарея. На значителен интерес бе подложен и екипът на Лионел Меси от Барселона. Негов притежател за 3 500 лв. стана синът на Васил Антонов Цветомир. Истинска надпревара се заформи за екипа на плевенската футболна легенда Пламен Гетов. Вальо Михов отвя конкуренция, като се спря на астрономическата сума от 5 000 лв. Гвоздеят на благотворителният търг бе екипът на капитана на националния тим Димитър Бербатов от Манчестър (Юнайтед). Няколко човека наддаваха без страх, но в крайна сметка бившият депутат Васил Антонов стана негов притежател срещу... 6 500 лв. До последно с него наддавше и Венци Недялков, който като разбра, че опонентът му е фен на... Левски, великодушно му отстъпи правото да притежава скъпоценния екип. Той бе връчен на собственика на "Ростов" от бащата на звездата Иван Бербатов, който присъстваше на тържеството. Общата сума, която бе събрана от търга, удари 27 400 лв., които отиват по сметката на фондация "Футболна закрила" за подпомагане на плевенските ветерани.

Всички присъстващи си пожелаха на следващия юбилей плевенският футбол да има повече поводи за радости в настоящето, а не да се уповава само на спомени.

 

 Историята

 

90 години футбол в Плевен

 

(Продължение от бр.41)

Преди 90 години Плевен, подобно на останалите големи градове в България от началото на миналия век, е луднал по новата игра с топка, наречена футбол. Група ентусиасти, начело с Драгомир Несторов, подемат идея за основаване на спортен клуб в града. През есента е насрочено събрание, което завършва с решение, учредителен протокол и избор на ръководство. За патрон и име на клуба е избран прославеният руски пълководец генерал Скобелев. Новият клуб се радва на нечуван интерес. Популярността расте с всеки изминал ден. За по-малко от 3 месеца за членове се записват 150 ученици и младежи. Започват футболни мачове - победи, загуби, радост и скръб, което е неизменен спътник на най-популярната игра. През 1920 г. се създава и вторият футболен клуб - Победа, който е ръководен от крупния за времето си фабрикант Стефан Бакалов. Пътят е начертан и само за няколко години се раждат още клубове - Вит, Ботев 21, Бенковски, Атлетик, Орел, Сила, Сокол и др. През 1939 г. следва обединение в СП 39, който записва поредица от успехи. През 1924 г. се провежда и първият футболен мач на осветление между отборите на Скобелев и Победа. Своето място в плевенската футболна история имат още и Торпедо, Локомотив и Строител. Паметна остава датата 19 август 1931 г., когато е учреден футболен клуб Белите орли, който остана единственият наш представител в професионалния футбол в момента.

Вече повече от година изтъкнати плевенски футболни деятели алармираха за тежкото положение на плевенския футбол. Правиха се кръгли маси, сбирки, но приказките и обещанията бяха много повече в сравнение с действията. В навечерието на юбилея бе допуснато Спартак да се разпадне и да прекрати участието си в "Б" група, което е най-срамното петно в плевенската футболна история. Плевен бе на път да се прочуе, че в една година и двата му отбора изпадат от професионалния футбол, но буквално в последния момент орлите успяха да се спасят. Червената лампа на плевенския футбол мига отдавна, но светлина в тунела няма. Агонията на Белите орли продължава с пълна сила. Отборът отново е в дъното на западната "Б" група и само след 9 кръга е сред основните кандидати за изпадане. Юбилеят само може да обедини всички в родния ни град за спасението на Цар Футбол. На всички е ясно, че само с декларации и приказки няма как да стане (справка - Спартак). Усилията на всички трябва да се обединят, за да се издърпа каруцата от блатото и само след няколко години усърден труд и правилна управленска политика да можем отново да се гордеем с плевенската футболна школа. Школа, от която са тръгнали:

Изтъкнати футболисти: Пламен Гетов, Никола Пърчанов,Стефан Величков, Сашо Върбанов, Лъчезар Танев, Георги Денев, Румен Горанов, Тодор Барзов, Пламен Николов, Благой Кръстанов, Цветан Каменов, Николай Арабов, Мариус Уруков, Никола Стоянов, Петко Тодоров, Ивайло Петков, Димитър Минчев, Пъшо Димитров, Петър Боянов, Борис Новачев, Христофор Маринов, Александър Ченков, Димчо Димов, Красимир Лазаров, Цветан Кръстев, Павел Челестинов, Георги Лазаров, Васил Минков, Красимир Бислимов, Венелин Николов, Кайчо Кутов, Венчо Съботинов, Александър Марков, Димитър Тодоров, Тони Джеферски и др.

Изтъкнати треньори: Христо Нейков, Марин Константинов, Георги Бъчваров, Димитър Мутафчиев, Христо Младенов, Константин Господинов, Константин Костов, Васил Спасов, Георги Василев, Динко Дерменджиев, Иван Вуцов, Пеньо Пецев, Недялко Боев, Матей Върбанов, Иван Радоев, Атанас Цанов, Александър Илиев, Вачко Маринов, Благой Кръстанов, Стефан Величков, Емил Копев, Крум Митев, Иван Иванов, Борис Павлов, Велислав Вуцов и други.

Изтъкнати съдии: Минко Гълъбов, Симеон Александров, Георги Трифонов, Георги Маринов, Иванко Робев, Парашкев Боров, Валентин Костов, Веселин Пенчев, Ташко Ташков, Васил Минков, Момчил Врайков, Георги Славов, Пламен Георгиев, Ивайло Лазаров.

 

 

Георги Славов:

 

Българските съдии по нищо не отстъпват на колегите си

 

тХаджи Георги Славов не пропусна да остави и своите желания на Стената на плача, снимка Личен архив

Съдийската комисия на УЕФА за четвърти път през тази година даде престижен наряд на нашия съгражданин, футболния асистент-рефер Георги Славов. В рамките на 10 дни той бе в Израел на европейска квалификация за юноши до 19 години и сподели своите впечатления от престоя си в Израел.

- Георги, кои отбори взеха участие в тази квалификационна група?

- Четири отбора - Израел, Полша, Азербайджан и Дания си оспорваха две места за еврофиналите. Срещите се играха в столицата Тел Авив. Получиха се доста качествени срещи. Отборите бяха отлично подготвени за проявата и демонстрираха завидни футболни умения.

- Кои отбори продължават напред?

- На първите две места се класираха Азербайджан и Дания. Класирането на азерите може да се приеме като малка изненада, но с оглед на показаното на терена то е напълно заслужено. През последните години се отделя голямо внимание на футбола в тяхната страна. Залага се на работа с подрастващите и резултатите вече са на лице.

- Откъде бяха другите футболни рефери на турнира?

- Имаше съдии освен от България още и от Испания, Гърция и Израел. От всяка страна имаше по двама съдии. Любопитното е, че веднага след турнира испанецът Викториано Диас Касадо бе помощник на дербито Валенсия - Барселона. Съдийският наблюдател от Чехия Йозеф Крула пък бе получил наряд за мача от Шампионската лига Ливърпул - Лион. Имах щастието в единия от мачовете да помагам на колегата от Испания. От видяното мога да твърдя, че ние, българските съдии, по нищо не отстъпваме на своите колеги.

- Имахте ли време да разгледате забележителностите на Израел?

- Между отделните срещи имахме по два дни почивка. Именно тогава разгледахме част от техните забележителности. Ходихме до Йерусалим, Назарет и Хайфа. Видяхме Божи гроб, базиликата на Дева Мария, градината на Христос. Къпахме се в Мъртво море, ходихме и в пустинята, където видяхме как живеят бедуините. Евреите се грижат за своите исторически паметници, там минават годишно милиони туристи. За мен е гордост, че вече съм един от тях. Бях на Божи гроб и имам официален документ за хаджия. Аз съм щастлив, че мечтата ми да видя Божи гроб се сбъдна, вече имам и официален документ за хаджия.

 

 

 БАСКЕТБОЛ

 

Американец блести при успех на Спартак

 

Първа победа постигнаха баскетболистите на Спартак в националната баскетболна лига. Като домакини възпитаниците на Дарин Великов надиграха Черноморец (Бургас) с 94:91 (33:21; 22:25; 18:19; 21:26), като сами си направиха мача труден в последните минути. Плевенчани водеха през цялата среща, но допуснаха 40 секунди преди края преднината им да бъде само 2 точки - 93:91. Още в първата четвърт Спартак заложи на вихрено темпо и логично бързо натрупа аванс. Отличен мач направи новото попълнение Кенерли, който освен че бе най-резултатен със своите 22 точки, спечели и над 10 борби под двата коша. В този мач потръгна и далечната стрелба на Илия Станков - 5 тройки, и логично след 10 минути игра Спартак водеше с 33:21. Това бе и най-голямата разлика в полза на домакините. Гостите от Бургас на няколко пъти намаляваха изоставането си до 5 - 7 точки, но нито за момент не показаха, че имат сили да осъществят обрат. Единствено тъмнокожите Браун и Мортън от гостите се опитваха да правят нещо, за да има интрига в срещата. Спартак сам си направи двубоя труден, след като допусна преднината му да бъде сведена до 2 точки по-малко от минута преди края. Независимо от това плевенчани запазиха самообладание и се поздравиха с крайния успех. За победата на Спартак най-резултатни бяха Кенърли - 22 точки, Станков - 21, а капитанът Хриси Димитров завърши с 19.

 

 

Северозападна В група - 11 кръг

 

Резултати

Чавдар Торпедо 4:0

Ситомир Ботев К 3:2

Левски Янтра 1:0

Ботев Д Гигант 2:1

Академик Локом. Г.О. 1:2

Алмус Беер Трявна 1:3

Павликени Локом. (Др) 0:1

Балкан почива

 

КЛАСИРАНЕ

1. Локомотив (Др) 22:9 23

2. Чавдар 19:4 23

3. Локомотив /ГО/ 21:8 22

4. Ботев Д 20:11 20

5. Гигант 22:15 18

6. Ситомир 15:11 17

7. Янтра 14:13 13

8. Левски 7:14 13

9. Торпедо 14:19 13

10. Трявна 11:11 12

11. Академик 15:15 12

12. Ботев К 20:21 12

13. Балкан 12:17 11

14. Алмус Биър 11:22 7

15. Павликени 2:35 0

В следващия кръг - 01.11, 14.30 ч.

Торпедо Локомотив (Др)

Трявна Павликени

Балкан Алмус Беер

Гигант Академик

Янтра Ботев Д

Ботев К Левски

Чавдар Ситомир

Локомотив Г.О.: почива

 

 

А ОФГ - 11 кръг

 

Резултати

Милковица Ореховица 4:1

Вит. орли (ДМ) - Плевен Атл. 1:3

Комарево Пордим 5:3

Брест Д. Дъбник 2:0

Кнежа Ч. Бряг 3:0 сл.

Горник Лепица 0:3

Бръшляница Малчика 1:0

 

КЛАСИРАНЕ

1. Кнежа 29:6 25 2. Плевен:Атлетик 26:16 25

3. Малчика 42:11 23

4. Пордим 27:21 19

5. Брест 19:22 18 6. Комарево 20:16 18 7. Лепица 24:12 17

8. Бръшляница 16:14 15 9. Долни Дъбник 14:21 14 10. Витски орли 17:20 11

11. Милковица 15:36 10 12. Червен бряг 15:20 10 13. Горник 11:39 6 14. Ореховица 6:27 4

В следващия кръг - 31.10, 14 ч.

Ореховица Малчика

Лепица Бръшляница

Ч. бряг Горник

Д. Дъбник Кнежа

Пордим Брест

Плевен Атлетик Комарево

Милковица Витски орли

 

 

Б ОФГ - 8 кръг

 

Източна група

 

Резултати

Д. Митрополия Бирлик 3:0

Гривица Гулянци 4:0

Коиловци Новачене 2:5

Трънчовица Градище 2:3

Вълчитрън Др. Войвода 3:2

Пелишат Каменец 2:1

 

КЛАСИРАНЕ

1. Пелишат 30:9 24

2. Каменец 25:6 19

3. Новачене 28:7 16

4. Д. Митрополия 17:14 15

5. Градище 16:14 15

6. Гривица 15:5 14

7. Коиловци 15:23 10

8. Гулянци 15:21 9

9. Трънчовица 15:30 6

10. Бирлик 8:24 6

11. Др. Войвода 12:27 4

12. Вълчитрън 9:25 3

В следв. кръг - 01.11, 14 ч

Др.Войвода Пелишат 30.10, 15 ч.

Градище Вълчитрън 30.10, 15 ч.

Каменец Д. Митрополия

Новачене Трънчовица

Гулянци Коиловци

Бирлик Гривица

 

Западна група

 

Резултати

Садовец Койнаре 3:0 сл.

Писарово Искър 2:1

Сухаче Гиген 5:1

Г. Дъбник Глава 1:5

Г. Митрополия Реселец 1:0

 

КЛАСИРАНЕ

1. Глава 21:4 21

2. Г. Митрополия 18:6 19

3. Сухаче 32:14 18

4. Садовец 12:15 10

5. Койнаре 15:18 9

6. Реселец 19:12 9

7. Гиген 15:16 8

8. Писарово 5:21 7

9. Искър 8:18 5

10. Г. Дъбник 12:33 4

В следващия кръг - 01.11, 14 ч.

Реселец Садовец

Глава Г. Митрополия

Гиген Г. Дъбник

Искър Сухаче

Койнаре Писарово