ТЕМА


 

Съкратените учители - в съда или в чужбина

 

С програмата за оптимизиране на учебните заведения бяха закрити десетки училища както в областните градове, така и в малките населени места. В резултат на това стотици преподаватели и непедагогически персонал останаха на улицата. Екип на "BG Север" се опита да разбере какво се случва със съкратените учители - дали търсят правата си в съда, склонни ли са да се преквалифицират, адекватни ли са за създалата се ситуация предложенията на Бюрата по труда.

Или просто даскалите, както редица свои сънародници, заминават да търсят препитание зад граница, където естествено са склонни и на нискоквалифицирана работа.

 

 

Плевен

 

Жалби заляха Темида

 

Оплакванията са предимно от неправомерно извършени подбори

 

Парадокс в Плевен е, че се съкращават учители, а има свободни преподавателски местаПоля ТОМОВА
Ралица ПЕТРОВА

Масово съкратени учители са подали жалби в съда и имат всички шансове да спечелят делата. В Плевен преподаватели се оплакват предимно от неправомерни уволнения. Зоя Димова е бивша касиерка на училище "Св. Климент Охридски". Тя твърди, че е съкратена, а на нейното място е назначена секретарката на директорката, която няма нужното образование, а е с хранително-вкусов техникум, работила е като чистачка и охрана. Според бивш педагогически съветник от друго училище поради делегираните бюджети е закрит щатът на една начална учителка и една възпитателка, но на техните места е вкаран външен човек, което не е позволено според колективния трудов договор.

Подадените сигнали за неправомерно извършени подбори при освобождаването на преподавателите преобладават в централата на КНСБ в Плевен. От началото на годината помощ са потърсили над 430 човека, по-голямата част от тях са учители. Някои оплаквания са свързани с факта, че директорът на дадено училище е действал субективно - освободил е човек с висше образование, а на негово място е назначил такъв с полувисше. Не винаги освобождаването е ставало с решение на комисия. Въпреки че директорът не е длъжен да сформира такава, едноличното му решение внася още по-голяма доза субективизъм, смятат от КНСБ.

Съкратените учители поставят и въпроса как държавата ще им помогне да си намерят подходяща за ценза им работа. Засега те не срещат разбиране и работят каквото намерят. Някои от тях си изкарват хляба в цех за хавлии, други - като кредитни консултанти.

Директорът на Бюрото по труда (БТ) в Плевен Свилен Янков заяви, че няма информация за масови съкращения на учители. За тези, които са се регистрирали в БТ, той каза, че има обявени свободни работни места. До края на годината обаче не може да се предложи нищо на съкратените преподаватели. "И ние сме бюджетна организация и годината ни приключва сега. Ако има такива съкращения, това, което можем да направим, е да планираме за следващата година учителите да бъдат включени в програми. Действаща такава е "Оптимизъм", която дава шанс за придобиване на нова специалност", заяви Янков. По думите му доста трудно се получават нещата и със сформирането на групи за курсове. "Ако искаме да направим курс по компютри, трябва да съберем 10 човека. Получава се така, че един иска, друг - не, и е много трудно да запълним групата, уточни той.

Според Искра Арабаджиева, представител на независимия учителски синдикат, днешната ситуация е заложена още преди години. Затова от синдиката са настоявали от няколко години насам част от учителите да получат преквалификация, което ще им позволи да продължат да упражняват професията. "Поради факта, че нашите искания отпреди години не намериха подкрепа, сега се натъкваме на парадокс в Плевен - налице е голям брой съкратени учители, а в същото време има свободни учителски места, най-вече по информатика и чужди езици", каза Искра Арабаджиева.

 

 

 монтана

 

Школата намаляха с 12, даскали на нож с МОН

 

Протестно шествие из улиците на Долно Церовене заради решението на МОН да закрие местното училище

Момчил ИВАНОВ

През лятото на тази година бяха съкратени 12 училища в селата на Монтанска област. Така общият брой на школата намаля от 85 на 73. Част от съкратените учители в закритите училища бяха наети на работа в други училища, други останаха без работа и изоставиха професията за сметка на по-доходни занаяти, трети заминаха да преподават в градовете и в други региони на страната.

Учителите от училище "Св. св. Кирил и Методий" в с. Долно Церовене обаче не се съгласиха със съдбата си и заведоха дело срещу решението на МОН да закрие школото. Така то със сигурност ще остане да съществува и през тази учебна година - докато се водят съдебни дела, решението не може да влезе в сила. Учителите от Долно Церовене твърдят, че министерството няма право да закрие училището, тъй като в него има близо 70 деца - от I до VIII клас. Освен това школото е със 140-годишна история - създадено е още по време на турското робство. Защитниците му твърдят, че евентуално закриване би било и проява на расова дискриминация - в школото учат много ромски деца, които след това няма да искат да пътуват до други селища. Доводите на учителите се подкрепят и от депутатите от левицата за област Монтана Емил Константинов, Васил Калинов, Жори Алексиев и Александър Радославов. Четиримата народни представители са срещу решението за закриване и смятат, че училището трябва да остане да съществува. Против запазването му е депутатката от НДСВ Маргарита Кънева, която е и зам.-председател на комисията по образование в парламента. Тя застава зад решението на общината в Якимово (управлявана от НДСВ), в чиито предел е с. Долно Церовене, училището да бъде закрито заради липсата на деца и некачественото образование в него.

До момента делото за съдбата на училището в Долно Церовене още не е решено от Върховния административен съд, очаква се това да стане след Нова година. Ако решението е в полза на МОН, то недоволните учители от Долно Церовене се заканват да съдят България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Те вече проведоха два протестни митинга в Долно Церовене, ученици и родители ги подкрепиха.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

До 10 г. в средното образование ще се стигне до дефицит на кадри

 

Кремена КРУМОВА

В началото на учебната година освен че стана ясно, че ще се закрият училища в региона, се разбра, че над 200 учители от цялата област ще остават извън класните стаи, защото са съкратени. Над 90 са те от община Велико Търново. Регистрирани в Бюрото по труда в града, голяма част от тях не очакват да попаднат отново в системата на средното образование. Иначе от там им предлагат специфични учителски програми, по които бившите възпитатели да се квалифицират или преквалифицират.

"Съкратени са както учители с дълъг стаж, за които учителската професия е призвание, така и млади колеги и такива на временен договор. Тъжно е, защото с делегираните бюджети и със стартовата заплата от 450 лв., която в някои училища е възнаграждение и за възпитатели с повече от 10 и 20 години стаж, се демотивират всички. Дори от нашето училище 9 човека напуснаха, защото си намериха по-добра и високоплатена работа. Е, наложи се да се преквалифицират, но имат възможности за развитие и растеж в заплащането, коментира ситуацията Мария Георгиева, председател на областния синдикат на учителите към КНСБ. Директорите също са притеснени от недостига на средства, избягват да назначават на щат нови учители, а свободните часове предпочитат да ги дават като лекторски и така правят известни икономии. "Ако не се променят нещата и не се регулират механизмите за формиране на работните заплати, е възможно след 5 - 10 години да има сериозен проблем с набирането на кадри в средното образовние. Вече има проблеми с намирането на специалисти по информатика и чужди езици. Колегите отидоха във фирми за повече пари, казва още Георгиева. Макар че е коригиран стандартът за издръжка на един ученик и той се увеличи със 100 лв., сумата отново не е достатъчна. Миналата седмица представители на КНСБ се срещнаха с представители на общината, за да подпишат колективен трудов договор. Уточнени бяха текстовете, но се очакваше одобрение и потвърждение от кмета на общината.

Освен учители без работа са вече и двама пом.-директори на езикова гимназия в града. Отново делегираните бюджети са в основата на мотива за крайната мярка според директорката на учебното заведение. И докато съкращават преподаватели, в началото на октомври дисциплинарно бе уволнен директорът на СОУ Ангел Каралийчев в Стражица Румен Анастасов заради скандално клипче, пуснато в интернет. Той е заснет пиян в заведение в града. По време на проверките в школото му са установени и жестоки административни нарушения по думите на началника на РИО Зоя Комитова. Анастасов обяви, че ще обжалва заповедта за уволнение и ще заведе дело.

 

 

ГАБРОВО

 

Изританите ще усвояват езици

 

Мариана ДИМИТРОВА

Общо 54 учители от Габровска област са съкратени от 1 октомври. 37 от тях са от Габрово, по 8 от Севлиево и Трявна и един от Дряново.

Синдикатът на българските учители има намерение да направи нов проект за преквалификация на безработни учители, съобщи регионалният координатор на СБУ в Габрово Олга Галенова. Тя припомни, че миналата година синдикалната организация е предложила преквалификация на останалите без работа педагози чрез проект "Оптимизъм".

Сега намеренията са учителите без препитание да се квалифицират в чуждоезиково обучение. Голяма част от съкратените преподаватели вече са се регистрирали в Бюрото по труда.

"За мен обаче действителното число на безработните учители вероятно е по-голямо, защото една част от работните места не функционират като действителни трудови договори, а преминаха като лекторски часове, които се вземат в няколко училища в Габровска област. Т. е. тези преподаватели са преминали на лекторски хонорари, а на практика са работещи учители без трудови договори", обясни синдикалната лидерка. Според нея причината за тези стъпки, които са предприели някои от директорите на училища, е тежката ситуация с делегираните бюджети, особено в по-малките учебни заведения и детски градини, където липсата на достатъчно средства за издръжка е осезаема.

 

 

ВИДИН

 

Освободените духнаха зад граница

 

Теменужка ИЛИЕВА

Само във Видинска община заради закриване на пет училища - в селата Покрайна, Градец, Буковец, Дружба и Гомотарци, без работа останаха 35 учители и още толкова души непедагогически персонал. Безработни се оказаха и учителите от закритите училища в община Брегово - в Гъмзово и Косово. Голяма част от тях заминаха за чужбина и там са намерили работа, разбира се не като учители, съобщи директорката на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) Зоя Йорданова. Тези, които са останали тук, са намерили работа в други училища - Бойница, Раковица, Раброво.

Имало е идея учители от селата със закрити школа да бъдат назначени като придружаващи възпитатели в автобусите, с които децата се превозват до училищата. На тези възпитатели се възлагаше и придружаване по време на храненето и подготовката в полуинтернатните групи в средищните училища. Но досега нито едно училище не е назначило такива възпитатели. Вместо нови възпитатели средищните директори изпращат дежурни учители в автобусите, които придружават децата до селата им. Те се сменят всеки ден.

Причината за нежеланието да се назначат пътуващите възпитатели са недостигащите средства на делегираните бюджети. Директорите съкращават основно възпитатели и непедагогически персонал. Това е станало в училищата "Христо Ботев", "Любен Каравелов" и "Св. св. Кирил и Методий". Някъде обаче разкриват нови длъжности и назначават нови хора. Така в СОУ "Симеон Велики" се появи длъжност координатор. Всеки директор сам решава как ще харчи парите си и си прави сметка за това.

Междувременно Бюрото по труда във Видин организира курс със съкратени учители за преквалификация. Групата се обучава за социални работници. Има планове за втори курс с безработни учители - с обучение по информатика, тъй като за този предмет все още не достигат преподаватели.

 

 

ВРАЦА

 

145 преподаватели останаха без работа

 

Цветана ЕВГЕНИЕВА

Програмата за оптимизация на учебните заведения остави без работа тази есен 145 учители и 32-ма души непедагогически персонал във Врачанска област. Само при сливането на три училища във врачанския жилищен комплекс "Дъбника" във Враца в едно останаха излишни двама директори и 14 учители. 28 преподаватели и възпитатели си загубиха работата при закриването на помощното училище в Бяла Слатина. Със заповед на просветния министър Даниел Вълчев бяха закрити 15 училища във Врачанско. Само в община Враца те са 11 от общо 28, като се създадоха три средищни в селата Тишевица, Девене и Баница. Преди тях бяха закрити професионалните гимназии в Габаре, община Бяла Слатина и "Антон Иванов" във Враца.

Според председателя на СБУ към КНСБ Емилия Бонева няколко от съкратените учители са подали жалби до синдиката, че са отпаднали по субективното усмотрение на директора на школото. Предизвиканата по този повод проверка е доказала, че има субективизъм в някои училища, особено в новото СОУ"Никола Войводов" във Враца, приело учители и ученици от другите две учебни заведения в "Дъбника". Там директорът Галина Витанова е запазила почти всички преподаватели от нейното бившо училище "Цвета Кръстенякова" за сметка на учителите от другите две закрити школа. Синдикатите са установили, че в по-малките учебни заведения съкращения са правени без комисия, по личното решение на директора.

Няма заведени дела в съда за неправомерно уволнение, но на всички учители е нанесена непоправима морална и психическа вреда, защото е прекъснат не само трудовият им стаж, но и връзката с учениците, която за много от тях е смисълът на живота им, твърди Бонева. Със съдействието на синдикатите останалите без работа учители са получили по две брутни месечни заплати като двумесечно предизвестие и една заплата от Бюрото по труда, като компенсация, че не са успели да си намерят работа в рамките на първия месец от оставането им без работа. СБУ към КНСБ съдейства на регистрираните в Бюрото по труда за включване в курсове за преквалификация, финансирани от Министерството на труда и социалната политика. Общо за обезщетения на съкратения персонал от закритите училища са били предвидени 230 000 лв. от МОН и 231 500 лв. за разходи по неразплатените задължения на закритите или преобразувани училища, припомни Емилия Бонева.