ТЕМА


 

Разделното събиране на боклуците зацикли

 

Плевен

 

Само за година са изгорени 27 от новите контейнери

 

Мая ПАСКОВАНеизвестни подпалвачи унижожават пластмасовите контейнери

Една година след стартирането на програмата за разделното сметосъбиране в Плевен се оказа, че българинът, въпреки претенциите си за европеец, не обича правилата. Мащабната кампания на "ЕкоПак - България" и хилнатата снимка на досегашния градоначалник на огромните билбордове с трите красиви цветни контейнера не можаха да приучат плевенчани да ги използват по предназначение. От 126 комплекта на територията на общината 10 не функционират, съобщи Емил Мишев, директор на фирмата подизпълнител "Астон сервиз", която извършва извозването на отпадъците. Само за една година 27 от новите контейнври са изгорели и напълно унищожени, допълни той. А за да бъде подменен само един, "ЕкоПак" трябва да се бръкне с 600 лв. Не мога да разбера защо ги палят, какво им пречат, възмутен е Мишев. Оцелелите се преместват на друго място, където са изгорели други от същия вид и така безкрай пъзелът се допълва. Когато изгори контейнер се уведомява полицията, но досега заловени подпалвачи няма, констатира той. Дори и погрешка да е, какъв е проблемът пепелта от печките или недоизгасения фас да се изхвърлят в контейнера за общия боклук, който се намира до всеки трицветен комплект. Или щом не може домакинството да си събира отпадъците в три отделни торбички, поне смесените такива да отиват пак там, дори в тях да има и стъклени и пластмасови бутилки, недоумява Мишев.

Другата фирма подизпълнител по проекта "Полисхарт" е назначила четирима свои работници на площадката в Индустриалната зона, които досортират разделените иначе отпадъци. Не можете да си представите какво има вътре - тор, пръст, листа, дори умрели котки и черва, споделя шефът на "Астон сервиз". Работниците отделят битовия отпадък, който се изхвърля на общото сметище. Хартията, пластмасата и стъклото се пресират на място и се извозват до съответните заводи за преработка.

Нещата не са идеални както изглеждат. Започнаха и спекулации - в един камион се събират отпадъците и от трите кофи, не скрива Емил Мишев. Обаче никой не може да го докаже. Иначе извозването става по график - три дена се събира само пластмаса, защото е най-обемиста, и по два дни хартия и стъкло. Хартията се оказва най-малко като количество, за което сериозен принос имат клошарите. Но те пък освен че си заработват дневната надница от предаването й на съответния пункт, в старанието си да стане по-бързо буквално изтърбушват контейнера.

Има точки, в които просто е страшно, даже сменихме местата на някои комплекти по тази причина - тези хора няма как да ги научиш на ред, коментира Мишев. Такъв е случаят край блок 74 в ж. к. "Сторгозия". "Обществеността много претендира за какво ли не. Те си изхвърлят боклуците през терасата и като попиташ защо, казват - нали това ти е работата, изчисти. И през пет метра да сложа жени с метли, не могат да смогнат", категоричен е началникът на фирмата за почистване.

 

 

ВРАЦА

 

Градът е превърнат в голямо бунище

 

Малки циганчета търсят храна и дрехи в контейнери за смет като изваждат половината от боклуците около тях

Цветана ЕВГЕНИЕВА

Въпреки уверенията на общинската управа, че врачани посрещат с радост цветните пластмасови контейнери на "ЕкоПак - България", те често са прицел на палежи. От началото на годината досега са унищожени една четвърт от доставените през декември 2006 г. 336 контейнера - по 112 за хартия, пластмаса и стъкло, разположени на сто площадки на територията на града. Пожарите се причиняват от незагасена жар и пепел от печки или от пиратки, хвърлени в тях преди да гръмнат. Според договора с фирма "ЕкоПак" съдовете за смет се поставят безплатно в града, но поддържането и ремонтирането им е за сметка на общината, а един контейнер струва средно по 600 лв.

По информация на общината Враца изпълнява програмата за разделно събиране на битовите отпадъци от осем години, като в нея са се включили между 5 000 и 6 000 домакинства и между 400 и 500 фирми. Създадена е специална организация за разделно сметосъбиране и извозване на събралите се в контейнерите хартия, пластмаса и стъкло до депото за битови отпадъци край с. Косталево, което се ползва и от община Мездра.

Там те се сортират и балират. Очаква се в скоро време да заработи инсталация за сепариране. По този показател Враца и Мездра са оценени като водещи в България по управление на битовите отпадъци от датската консултантска фирма "КОВИ". Според проекта за разделно събиране до края на 2007 г. на територията на Враца и Мездра трябва да бъдат изградени 13 нови центъра за разделно събиране на хартия, картон, пластмаса, метали, хранителни, градински и обемисти отпадъци при осигурено финансиране от донорски организации или от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) към МОСВ. Дотогава трябва да бъдат закрити и 110 нерегламентирани сметища на площ от над 300 дка. Засега обаче този замисъл се осъществява частично и в малък обем.

Всъщност реалната картина за тази иначе екологична и необходима инициатива е съвсем друга. Освен паленето на цветните контейнери, врачани продължават да си хвърлят отпадъците както им падне, без да се съобразяват с цвета и надписите по гюмовете. Наблюденията показват и друго - че те се ползват много по-малко отколкото металните кофи. Около тях няма боклук, защото циганите и клошарите не могат да проникнат вътре, което за съжаление се случва постоянно с металните кофи. Извадените от тях боклуци се разнасят около жилищните блокове и детските площадки. И така независимо от красивите си проекти и пожелания, градът не може да се отърси от мръсотията, която при закъсняващо извозване го превръща в едно голямо бунище. За което виновни няма.

 

 

ВИДИН

 

Местните пълнят тройките с жар

 

Тина ИЛОВА

297 цветни контейнери на 99 места са поставени из улиците на Видин преди година, съобщи Емилия Стоянова от фирма "Титан - север", която обслужва разделното събиране на боклука. Жълто-синьо-зелените тройки стоят редом с кофите "бобъри" и се възприемат като едни от тях - т. е. видинчани ги пълнят с всякакъв боклук.

Само близо до питейните заведения от жълтите контейнери стърчат празни бутилки от бира и минерална вода, а в зелените дрънчат стъклените опаковки. Около банките и държавните служби сините контейнери може да се видят препълнени с хартиени отпадъци. И толкова.

Фирмата за оползотворяване на отпадъците от опаковките "ЕкоПак - България" води разяснителна кампания за разделното събиране на сметта. Всяка вечер новините на кабелната телевизия започват с реклама под мотото "Раздели отпадъците", на децата се раздават безплатно книжки за оцветяване с игри и стихчета за разделното събиране. Рекламата обаче акцентира върху начина на събиране, а не върху ефекта от рециклирането на отпадъците. На малцина е известно, че с рециклирането на хартията например се намалява замърсяването на въздуха с 74%, а на водата - с 35. Че всъщност, събирайки разделно боклука, пазим околната среда по-чиста.

Една малка анкета до цветните кофи показа, че в домовете никой не държи по три цветни плика, в които да събира боклука разделно. Ако някой разделя отпадъците, то това става до кофите - вади пластмасовите бутилки от общия плик и ги пуска в жълтия контейнер. Останалият боклук отива в общата кофа, признават видинчани.

Почти никой от запитаните не знаеше какви са ползите от разделното събиране. Знаят, че трябва да делим отпадъците, че ги преработват, но не са наясно дали това става във Видин. Хората забелязали, че колите на фирмата по чистотата "Титан - север" изсипват в коша си съдържанието на цветните контейнери. Тези отпадъци обаче не се изсипват на градското сметище, твърди Емилия Стоянова. Те се събират на отделна площадка и работници на "ЕкоПак" ги сортират. След това се експедират за заводите преработватели на хартията, стъклото и пластмасите.

Цветните контейнери са рай за клошарите. Във Видин те събират пластмасовите бутилки за гориво през зимата. До всеки контейнер може да се видят събирачи, напълнили с леките бутилки големи чували. С тях се топлим в студа, твърдят мъж и жена, които цяло лято са мъкнали към къщата си в краен видински квартал обемните чували. Събрали са над 2 000, хвали се жената. Други вадят хартията. Сортират я, придават и някакъв "търговски вид" и я помъкват към пунктовете за изкупуване на вторични суровини. За тях разделното събиране е добре дошло - улеснява ги в ровенето. И никой не ги гони, не ги глобява.

Във Видин и тези красиви кофи не са пощадени. Много от тях вече са без капаци, със свалени колелета. Миналата зима десетина бройки изгоряха, тъй като се оказа, че в тях видинчани изхвърлят и жар от печките.

Сигурно ще мине много време докато хората се научат да пазят контейнерите и да разделят боклука преди да го изхвърлят, твърди Емилия Стоянова. Все още в неделните дни, когато хората чистят домовете си, цветните контейнери се пълнят с битови отпадъци. Но през останалите се забелязва навик за разделно изхвърляне. Като начало не е лошо, смята специалистката по боклука.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Клошарите не събират хартия, цената й пада

 

Кремена КРУМОВА

104 комплекта от трите цвята жълт, син и зелен за разделно събиране на отпадъците има разположени на територията на град Велико Търново и село Арбанаси. Още 36 са в град Лясковец. Договорът на инвеститора "ЕкоПак е с фирмата "Титан - АС ООД, която е и концесионер в община Велико Търново за извозване на отпадъците. "Титан" прибира боклука от цветните кофи по график. Понеделник, сряда и четвъртък се събират жълтите, във вторник, четвъртък и петък сините, а също във вторник се вземат и зелените. Контейнерите се събират с един автомобил, уточни управителят на местната фирма "Титан Йордан Йорданов. Отпадъците от цветните контейнери се извозват до Горна Оряховица. Там се сортират. Хартията се извозва до пункт за вторични суровини. Фирмата изкупвач "Пейпър груп" обаче ползва само около 15 - 20% от нея, тъй като в контейнерите тя е смесена и с други боклуци. След като отдели годния материал, горнооряховската фирма го балира и го пренасочва за преработка.

Голям проблем е паленето на контейнерите, до сега са изгорели осем, а други четири вече са неизползваеми заради изхвърлените в тях стоителни материали. Вместимостта на един цветен контейнер е 1 кубик или 1, 200 тона. Умоляваме гражданите да не изхвълтят горящи материали в контейнерите или отпадъци от ремонтни дейности, прикани управителят на "Титан Йордан Йорданов. Ромите или клошарите рядко ровят из жълтите кофи за хартия, защото изкупната й цена падна. Те предпочитат да търсят храна.

45 нови контейнера тип бобър, 50 пластмасови и 160 поцинковани кофи бяха доставени в община Велико Търново като част от изпълнението на концесионния договор между "ЕкоПак" и "Титан - АС ООД. Предвижда се постепенно да бъдат подменени наличните съдовете за събирането на битови отпадъци в кварталите Варуша, Света гора, "Асенов и в Арбанаси. В селата Беляковец, Присово, Шереметя и Малки чифлик сметосъбирането е значително подобрено, благодарение на поставените преди няколко месеца нови контейнери и поцинковани кофи.

 

 

монтана

 

Циганите недоволни, че кофите са с малки дупки

 

Обърнати от вандали цветни кофи в центъра на Монтана

Момчил ИВАНОВ

Разделно сметосъбиране в Монтана е въведено от година и половина, а в Берковица от половин година. За това време най-големия проблем е изхвърлянето на всякакви отпадъци в цветните кофи. Оказва се, че някои ползват гюмовете за разделно събиране като обикновени контейнери. От фирма "ЕкоПак - България", която организира сметосъбирането в региона, обявиха, че намират в цветните кофи отпадъци от плодове и зеленчуци, развалени храни и др. През зимата се случва мърляви стопани да изхвърлят пепел от печки на дърва и въглища в пластмасовите кофи и така да ги палят и повреждат. Често нощем съдовете стават мишена на пияници и вандали, които си мерят силата с тях - понеже са по-леки от другите контейнери, те биват обръщани за удоволствие. В Монтана и Берковица кофите са с малки дупки, което затруднява клошарите да бъркат в тях и да вадят кашони, метални опаковки и друго. Все пак и това се случва понякога.

"ЕкоПак - България" е обособила своя площадка на регионалното депо за твърди битови отпадъци край Монтана, на която сортира отпадъците от цветните кофи. В момента около 10% от битовите отпадъци на Монтана се изхвърлят в кофите за разделно събиране и отиват за преработване. Фирмата не спира кампанията за популяризиране на разделното събиране на отпадъците - чрез детски спектакли, готварското шоу на Ути Бъчваров и т. н.

 

 

ГАБРОВО

 

Дряновци най-изпълнителни, севлиевци по-безотговорни

 

Клошари редовно обират пластмасовите бутилки и хартията от контейнерите

Мариана ДИМИТРОВА

Дряновци са по-изпълнителни в разделното събиране на отпадъци, отколкото габровци и севлиевци. Месец след като тази услуга се въведе масово в Габрово и се изпълнява и в Дряново и Севлиево, е възможно да се проследи по специализираните контейнери за разделно събиране склонни ли са хората да го правят, стана ясно от Андрей Господинов, управител на габровската фирма "Благоустрояване".

Всъщност тя е тази, която обслужва контейнерите за разделно събиране на отпадъци. В Габрово то започна още през декември 2005 г. отначало на 35 места, сега вече те са 100. Отговорна за дейността обаче е фирма "Екобулпак", която има сключен договор с община Габрово. От своя страна "Благоустрояване" също работи по договор с тази фирма. "Извършваме оперативната работа, свързана с транспортирането на отпадъците, подаването на информация за тяхното разделно събиране, с уточняване на местата, където се поставят съдовете за смет. От 19 юли т. г., откогато заработи инсталацията за сепариране на отпадъци на габровското депо, имаме ангажименти и към нея да бъдем оператори на инсталацията. В нея освен от Габрово постъпват и отпадъците от разделното събиране и от Севлиево и Дряново. До края на годината в Габрово предстои да се разшири дейността по разделното събиране на отпадъци. На инсталацията работят 20 човека, които извършват разделянето на отпадъците и цялостното обслужване на съоръжението", обясни Господинов.

Според справка за около месец има 75 бали пластмаса, 44 от тях са извозени към преработващи предприятия за рециклиране. Събрани са още 65 бали хартия, 16 бали найлон, 7 бали полипропилен, 5 бали полистирол, около 8 контейнера с ламарина, 17 съда за смет са запълнени с по-едри пластмасови парчета от касети, туби.

Интересна е и самата организация на извозване на отпадъците. За всеки контейнер се използват различни специализирани машини. Зелените контейнери например тип "иглу" се обслужват от камиони на австрийска фирма. Домакинствата, които са преценили, че е по-добре да изхвърлят разделно отпадъците си, вече знаят, че става въпрос за контейнер, в който се изхвърля стъкло. По сигнал пристига камионът на австрийската фирма и директно извозва стъклото за преработка в завод в град Елена. Жълтите контейнери се обслужват два пъти седмично от фирма "Благоустрояване". Наблюденията са, че съдържанието на жълтите контейнери в голямата си част са разделени отпадъци. От Дряново обаче почти на 100 процента домакинствата са най-стриктни в сортирането на отпадъци.