СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

СОЦИАЛНО

Брой 41
(29 ноември - 5 декември 2013 г.)


 

 

От лоша храна и високи такси се оплакват потребителите на социалния патронаж

 

Отскоро звеното действително изпитва финансови затруднения

 

Третата съдинка от обедното меню почти винаги е празна, оплакват се възрастните хора, сн. авторът

Лора БОРИСОВА

От лоша храна и същевременно високи месечни такси се оплакват възрастни плевенчани, които ползват услугите на домашния социален патронаж. Преди две седмици по домовете било разнесено обедно меню, което се състояло от супа като първо, а за второ имало картофена салата и гръбнак от парче риба. Месо по него обаче нямало, твърди 75-годишна жена, която от няколко месеца е потребител на патронажа. Същото разказва и 59-годишен инвалид. И двамата са възмутени как е възможно да им донесат единствено гарнитурата и то с кости в нея. Или не ни слагат всичко, което трябва, или толкова ни се полага според тях. Това е подигравка, как да се наядеш с една постна супа, каквато обикновено е, и няколко картофа. То, като цяло, почти никога не е вкусно, а сега започнаха и кости да ни слагат. Скоро ще се откажа, за какво да плащам по 49 лева на месец за обяд, с който реално не мога да се нахраня. В началото се бях записала и за вечеря и давах към 60 лв., но спрях да взимам, защото честно ви казвам - изхвърлях всичко в тоалетната. Парите не са малко, а ни носят боклуци. Освен това чувам, че някои хора имат много по-ниски такси, а сме записани за едно и също. Не мисля, че това е редно, оплаква се възрастната жена. Тя твърди още, че в обедното меню, което би трябвало да включва и десерт, такъв почти никога не получава. Рядко й носят ориз с вода, вместо с мляко и макарони на фурна. По-често обаче третата съдинка е празна. Супите пък били предимно градинарски. Когато се водели

пилешки, вътре намирала някое голо копанче. А основното само един - два пъти в седмицата включвало месо.

59-годишният плевенчанин плаща по-ниска такса, но и той е записан само за обедно меню. Храната наистина не е особено вкусна и десертът почти винаги липсва. Но за сам човек, който трудно се движи, това е някаква помощ.

Аз съм и на определена диета, защото имам проблеми със сърцето и не трябва да преяждам. Това с костите обаче беше прекалено. Почувствах се като някакъв клошар, на когото просто бяха изсипали нещо в паниците. Не ми харесва и факта, че съдинките не са добре затворени и всеки може да пипа храната, споделя инвалидът.

Биляна Ралчева, управител на домашния социален патронаж, обясни, че липсата на десерт понякога се дължи на финансовите затруднения, които отскоро изпитва общинското звено. Затова тя е потърсила съдействие от ръководството на община Плевен и е получила уверение, че ще им бъде оказана помощ. Според това, което са заявили потребителите, и в зависимост колко дни от месеца ползват услугите ни, се определят таксите. Също така, ако не получават десерт, той не им се начислява. По принцип само обядът, който включва един цял хляб, супа, основно ястие и десерт струва между 40 и 50 лв. месечно. Ако пък взимат и вечеря, което вече се води пълно меню, им излиза между 60 и 70 лв. В момента обаче тези цени са понижени, защото за приготвянето на храната изполваме продукти, които са ни дарени от БЧК, обяснява Ралчева. Огромни разлики между таксите за различните лица няма. Ако има някакви разминавания в цените, те са законосъобразни и се отнасят за определни потребители като военноинвалидите, твърди касиерката на патронажа Ангелина Илиева.

Относно оплакването на хората за картофената салата с кости, Биляна Ралчева е категорична, че такова нещо е недопустимо. Първо храната се порцира, а когато се поставя в съдовете, присъстват готвачът, помощник-готвачът, някой от санитар-разносвачите, а често и самата аз. Освен това всеки ден се оставят проби от нея и редовно ни се извършват проверки от здравната инспекция. Може би някои хора са получили рибена опашка, по която няма много месо и затова са реагирали така. Другата възможност е при разнасянето парчето да се е надробило и да не е било в добрия вид, в който ние го слагаме, защото автомобилите ни не са особено нови и здрави. А и докато се обиколят всички адреси, минават около 3 часа, твърди управителката на патронажа. Тя е категорична, че персоналът се старае да приготвя разнообразна и добра храна, съобразена с различните диети на потребителите.

Към момента в плевенския социален патронаж работят 24 души, като 5 от тях са в кухнята. Те приготвят храна за общо 300 потребители.


 

 

Обмислят европейски дипломи за учителите

 

Инна СТЕФАНВА

Учителската професия да бъде вкарана в списъка на регулираните професии е едно от предложенията, заложени в стратегията за развитие на педагогическите кадри до 2020 г. на Министерството на образованието и науката. Това означава, че всички учители след завършване на необходимите курсове и изпълнението на определени изисквания ще получават диплома за учител, която ще е валидна за цяла Европа. Новата законова стъпка щяла да повиши авторитета на професията, коментират запознати, така се давал и шанс, подобно на медиците и на юристите, педагозите да се реализират в чужбина. Основното притеснение е, че когато професията стане регулирана, младите и кадърните ще напуснат страната, а в тукашните училища ще останат възрастните и пред пенсия преподаватели. Това допълнително щяло да влоши и без това мрачната прогноза - в следващите 10 години се очаква повече от 50 на сто от учителите да се пенсионират. Сега едва 3 на сто са на възраст до 29 години.

България е единствената страна в Европейския съюз обаче, в която учителската професия не е регулирана. Козметик, фризьор и кранист също са сред нерегулираните професии у нас. За последно списъкът на регулираните професии беше допълнен с нови пет - физиотерапевт, монтьор по поддържане и ремонтиране на асансьори и три разновидности на военните офицери.

По неофициални данни сега най-често учителите заминават за Испания, Гърция, Великобритания, Германия и Кипър. В чужбина те обаче не работят по специалността си.


 

 

Открити шахти са станали истински капани за хора

 

Две години капакът на тази шахта е полуотворен

Тази опасна дупка е трудно забележима, сн. авторът

 

Поля ТОМОВА

Открити и с липсващи капаци шахти носят риск за здравето на плевенчани. С падането на първия сняг дупките са почти закрити и не се виждат. Ако не знаеш, че на определено място има открита шахта, просто си падаш в нея. Такова е положението с шахта, която стои без капак от една година и се намира точно до малък парк в центъра на Плевен. Тя е покрита с листа и сняг, липсва дори традиционното обозначение с пръчки, наоколо няма и осветление. Огромна шахта пък е в опасна близост до училище Иван Вазов. Капакът й не покрива докрай дупката и е полуотворен. Тази шахта е от две години с този отвор, тук минават майки с колички, ученици, възрастни хора се спъват непрекъснато. Имаше случай, когато един мъж падна, тъй като кракът му хлътна в шахтата, и си изкълчи глезена, разказват собственици на магазинче близо до опасното съоръжение. Те многократно са алармирали общинската администрация, но полза от това няма. Преди време шахтата беше изместена изцяло, тогава дойдоха след наш сигнал, сложиха я надве - натри и толкоз, разказват хората. След поредния сигнал от общинската администрация обяснили, че предстои ремонт на цялата улица, а шахтите ще бъдат оправени, когато стартира подмяната на водопроводната мрежа на Плевен.

 

ГНЕВЪТ НА МЛАДИТЕ

 

 

Стига с тия измислени протести!

 

Записа Лора ГЕНЧЕВА

И аз като всички искам да живея в добре уредена държава, която се грижи за своя народ и най-вече за бъдещето на младите хора в нея. Не е нормално да ходиш на работа всеки ден и пак да се питаш как ще изкарате утрешния ден и дали парите, които са ви останали след като сте си платили сметките, ще ви стигнат до следващата заплата. Именно заради това връстниците ми бягат навън, но не мисля, че това ще ни помогне. Ние сме българи, мястото ни е тук и когато се замислят безумни нови закони, трябва да се обединим и ясно да покажем, че не може цял живот да ни правят на идиоти. Но също така не смятам, че това, което правят студентите, е правилният ход. Не може да окупираш такава образователна институция и да си правиш каквото искаш, да казваш кога и кой ще учи и влиза там! Къде по света има такова нещо! Та много от тези младежи изобщо не са се сблъсквали с реалния живот, не са самостоятелни и за съжаление повечето ще излязат оттам неграмотни. Вместо да си гледат образованието и действително да се стараят да се развиват, тръгнали да протестират и после да показват едни едва взети дипломи. Нека всеки си гледа работата и отговаря за своите действия, само така може да бъде полезен на страната си. Защото какво искат те - да паднат тези и да дойдат други, ама кои? Млади, можещи и искащи хора ли?! Само че откъде да се появят те, като вместо да учат, за да могат по-късно да се реализират, те са по улиците, скачат по колите, крещят цинизми и приличат по-скоро на вандали, отколкото на интелигентни хора, които искат по-добър живот тук в България.

Лично аз смятам, че поведението им премина всякакви граници и покрай тях го отнесоха и други студенти, които искаха мирно да си учат. И какво постигнаха в крайна сметка - едно голямо нищо, само създадоха хаос и напрежение, което според мен бе напълно излишно. По новините излъчиха ужасяващи кадри, показващи насилие срещу студентите. Видя се обаче, че и тяхното поведение не е особено нормално, само че никой не направи такава драма от това.

Стела Вътева, 26 години, от Плевен

 

 

ПОСЛУШАЙ ЛЕКАРЯ

 

 

Честите настинки и антибиотиците отключват кандидозата

 

След продължително заболяване, придружено с прием на силен антибиотик, ми се появи бяло течение. В листовката на лекарството един от страничните ефекти беше кандидоза. Ще отшумят ли симптомите или трябва да предприема някакво лечение? М. Д., 33 г.

 

Д-р Димитър ВАСИЛЕВ, акушер-гинеколог, консултант в клиника Св. Параскева

Предразполагащите фактори за развитието на вулво-вагинална кандидоза са много и различни. Честотата на заболяването през последните 20 години се е увеличила многократно. Това е така, защото причините, които провокират страданието, са се умножили и засягат жените от пубертета до третата възраст. Страданието може да се причини от незадоволителна лична хигиена, носене на тясно синтетично бельо, което причинява изпотяване, а също при промискуитет (безразборен избор на полови партньори), заразяване по съседство от ануса. През летните месеци най-честата причина за вулво-вагинална кандидоза е хлорираната вода в басейни и джакузита, продължителното ползване на влажни хавлии и бански, ароматизираните тоалетни хартии. Заболяването може да се провокира и след прием на някои лекарства, най-често антибиотици, контрацептиви, кортикостероиди, както е в случая с пациентката. Сред причинителите са и някои заболявания като грип, диабет, както и физиологични състояния на жената - бременност, климакс.

Най-честите оплаквания са появата на влагалищно течение с вид на пресечено мляко, съпроводено със сърбеж и зачервяване. По-късно може да се появи и парене при уриниране и зачервяване на външните полови органи. При мъжете то протича почти безсимптомно, но и те трябва да се лекуват, защото в противен случай страданието у партньорката им може да хронифицира.

Сама по себе кандидозата не е органно опасно и застрашаващо заболяване, но то предизвиква у жените локален дискомфорт. Освен това неразбирането от страна на семейството и партньора може да доведе до проблеми.

Лечението се провежда от лекар специалист и обикновено е комбинирано. Заедно с локалната терапия се назначава и лечение чрез прием на медикаменти през устата. За успеха на терапията трябва да бъдат премахнати и предразполагащите фактори - начален диабет, чести простудни заболявания, съпроводени с прием на антибиотици.

По отношение на профилактиката на тази инфекция се препоръчва носене на достатъчно широко памучно бельо, да не се стои дълго време с мокри бански, както и избягване на влагалищни промивки, дезодоранти, гелове и кремове в областта на половите органи.

 


Уважаеми читатели,
ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888
   

 


 

 

 

върни се в НАЧАЛО