СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

БИЗНЕС

Брой 41
(29 ноември - 5 декември 2013 г.)


 

 

Ресторантите не посмяха да вдигнат цените на новогодишните куверти

 

В Ростов голямата награда от томболата ще е плазмен телевизор

 

 

Един от празнуващите в ресторант Ростов ще спечели плазмен телевизор, сн. авторът

Светлана ЧАМОВА

Желанието да отпразнувате Нова година извън до болка познатите стени на дома и без купища мръсни чинии на другия ден, може да бъде постигнато лесно срещу сумата от 35 до 90 лева на човек. Толкова струва кувертът в плевенските ресторанти в празничната нощ. Местата в новогодишните заведения вече активно се предлагат, макар и до празника да има около месец време.

В знаковия за Плевен ресторант Ростов още преди края на ноември 120 от 240-те места вече бяха запазени. Това не е случайно, името е гаранция за качество. Отрано са си подсигурили новогодишната нощ тук компании от близо и далече - от София, Троян, Севлиево, Варна, някои са едни и същи от предни години, което показва, че са останали повече от доволни от преживяването. Главният майстор в кухнята е поставил акцента върху основното ястие - то ще е пуешко филе върху пюре от кестени. Предястията ще са фаршировани тиквички със сьомга и традиционните за Ростов зелеви сармички. Питиетата и мезетата са традиционни. Всеки ще може да изпробва късмета си през новата година на два фронта - според това какво ще му се падне от баницата и дали ще бъде сред късметлиите в томболата. А печалбите в нея си струват - голямата награда е плазмен телевизор. Предвидена е богата програма. Водещ ще е Дора Калинова, ще участват Нашенчета, а останалите участници в програмата остават изненада.

Дядо Коледа лично ще посети празника и ще раздава подаръци на малките гости. Кувертът за деца е 45 лв., което е наполовина от цената за възрастен - 90 лв. В повечето ресторанти цената се е запазила непроменена от миналата година - вероятно защото тя е оптималната, при която ресторантьорите и клиентите могат да се срещнат на плевенска територия. В редките случаи на някакво движение има леко понижение, показа репортерската ни проверка. Такъв е случаят например в ресторант Национал, където можете да празнувате срещу 65 лева на човек, докато преди година това удоволствие е коствало 75 лева. Намират се и места, където няма строго фиксиран куверт, а човек може да си поръча дори и в празничната вечер каквото му се прииска. Така практикуват например в ресторант Александра, но все пак са сложили един минимум финикийски знаци, които трябва да оставите при тях - поне 30 - 35 лв. на човек. Друг е въпросът, че тъкмо на Нова година човек се разпуска и трудно би се удържал на този праг на харчовете.

Повечето механи и ресторанти обаче определено държат миналогодишните цени на кувертите. По 90 лева те са освен в Ростов и в Централ. Следват Балкан, Старата изба и Двете сърнета, където можете да си изкарате срещу 80 лева. В Караджейката са определили куверт, който струва 55 лева.

В повечето случаи менюто на ресторантите принципно е доста сходно. Задължителни са салата, ракия, безалкохолни, вино и шампанско, предястията и основното блюдо, сухи мезета, баницата с късмети. Разликите са в детайлите - те правят предложенията на заведенията строго индивидуални. Така например има места, където са заложили на вкуснотии като глазиран свински котлет, пилешко филе с моцарела, пълнени прасенца и пуйки, а сред предястията фигурират ролца от патладжан и пилешко филе с пармезан. Другаде примамват в новогодишната нощ с гост-изпълнители - напр. в Балкан ще пее Тони Дачева. Така или иначе навсякъде са помислили как да веселят гостите. Това означава, че поне диджей или оркестър ще създават звуковия фон за танците, а на много от местата са предвидени томбола, балет или тип вариатетна програма.

Има, макар и малко заведения, които са встрани от общия напън за привличане на клиенти в празничната нощ. Механа Български корен, например, въобще няма да работи на Коледа и Нова година. В ресторант Корона затишието е засега - там още не бяха готови с предложенията си. Коледа по традиция е семеен празник, затова и заведенията не залагат особено на усилната работа тогава. Една част ще почиват, други ще са на обичайната свободна консумация.


 

 

Плевенските таксиджии не искат промени в закона

 

Мая ПАСКОВА

Стотината жълти коли на протеста наскоро в София не представляват целия бранш. В това са убедени повечето от таксиджиите в Плевен, въпреки че беше обявено, че те също ще подкрепят колегите си в столицата. Не се разбра и за блокиране на кръстовище в града, а доверието на шофьорите в Сдружение на таксиметровите водачи в област Плевен клони към нула, коментират хора от бранша.

Част от исканията на таксиметровите водачи се свеждаха до промени в закона, които либерализират дейността им до степен да станат опасни за клиентите си и за останалите участници в движението. И то във време, когато трагедията от Цариградско шосе още не е отшумяла. Едно от исканията им е премахване на възрастта за таксиметровите автомобили, която в момента е до 10 г.; отпадане на контролните психотестове; да не е задължителен жълтият цвят на колите; разрешителното да е минимум за 3 години, а да не се изисква ново всяка година; да има минимална цена на таксиметров превоз според себестойността; да отпадне минималната възраст за таксиметровите водачи 21 г. и др. Слава богу, никой не се е сетил да иска да кара без шофьорска книжка.

Карам нов автомобил на лизинг. Трудно е да изкарвам за вноските, да покривам разходите и да остава и за мен, но така съм сигурен в колата си, категоричен е таксиметров шофьор от Плевен. По негово мнение вкарването на стари коли в бизнеса ще съсипе неговия. Имам редовни клиенти, които са доволни от комфорта, който им предлагам. Ако се освободи ограничението за възраст на автомобилите, пазарът ще се наводни с таратайки, които освен неудобни, са и опасни. При тази експлоатация на автомобилите и състоянието на повечето улички в града, амортизациите са много по-големи. Представете си какво ще стане след две години с една 20-годишна бракма. Да не говорим, че ние с новите коли освен прецакани, ще бъдем и ощетени, защото конкуренцията ще ни отнеме възможността да си плащаме лизинга, коментира той.

На същото мнение по тази точка от исканията в протеста е и Чавдар Стефанов, управител на таксиметрова фирма Светлина в Плевен. Съществуващите изисквания са много правилни, защото като таксиметрови шофьори работят наистина хората, които са решили да упражняват тази професия. Ако се освободят условията, досегашните губят. Когато се упражнява тази дейност комерсиално и се возят хора, трябва автомобилът да отговаря на определени условия, гарантиращи безопасността на пътниците, категоричен е Стефанов. Според него водачът на такси контактува с много хора постоянно, той трябва да е уравновесен психически, иначе не трябва да бъде допускан за водач. Така че един психотест при постъпване на работа не е достатъчен. Относно разрешителните той също не е съгласен с исканията на водачите на жълти коли в столицата. Разрешителното трябва да е за една година, защото при изваждането му се иска декларация на шофьорите, че нямат задължения към различните инстанции, а за този период е нормално да се натрупат такива. Освен това какво правят шофьори с разрешително за 3 години, ако карат такси само една, докато си намерят друга работа, недоумява шефът на Светлина.

В отговор на протестиращите таксиметрови шофьори изпълнителният директор на агенция Автомобилна администрация Димитър Ганев се срещна с тях. След проведения разговор стана ясно, че се обмисля премахване на възрастта на автомобилите и засилване на контрола върху тях, както и премахване на психотестовете.


 

 

Затягат контрола върху бързите кредити

 

Мила СТАНЕВА

Условията за отпускане на бързи кредити под 400 лв. ще бъдат същите като тези за потребителските заеми. Това ще стане факт след промяна в Закона за потребителите, която бе внесена в Народното събрание от правителството. За бързите кредити също ще има възможност получателят да се откаже в срок от 14 дни, като ще са посочени точно вноските и оскъпяването. В мотивите за изменението е записано, че промяната се прави с цел контрол, заради злоупотреби от фирми, предоставящи бързи кредити. Напоследък зачестиха случаите на отпускане на лесни заеми при неизгодни и неясни за клиентите условия.

Промените предвиждат още създаването на помирителни комисии към Комисията за защита на потребителите. Те ще решават спорове в областта на енергетиката, топлоснабдяването, водоснабдяването, телекомуникациите, превоза на пътници и финансовите услуги. Помирителните комисии ще са съставени от трима души - представител на комисията, на съответния регулаторен орган и на сдружение на търговците от съответния сектор.

Въвеждат се и нови регламенти спрямо директиви на ЕС. Една от тях хармонизира срока за право на отказ от договор - и на място, и от разстояние. Той става 14 дни.

Право на отказ от датата на сключване тече и при договорите за вода, газ или ток, които се предлагат за продажба в ограничен обем или в определено количество, както и при договори за централно отопление и цифрово съдържание.

Потребителите могат да се откажат и при договори, сключени от разстояние по време на онлайн търг.


 

 

Само с възражение по образец се погасяват дългове поради давност

Емилия КАРАБУЛЕВА

Ако имате неплатени данъчни или осигурителни задължения, за които падежът е настъпил преди 1 януари 2008 г., давността за тях е изтекла. Опрощаването им обаче не става автоматично. За да ги отпишете, трябва да подадете специално възражение по образец до офиса на Националната агенция по приходите (НАП) във вашето населено място. Възражението съдържа информация, която касае вида на задълженията ви, както и сумите по тях. От данъчното съветват гражданите много точно да изписват вида на задълженията си по начин, който ще им укажат в приходната агенция. В противен случай е възможно задълженията ви да не бъдат погасени по давност, коментират от данъчното в Плевен.

Възражението може да се подаде не само лично, но и с писмо до данъчния офис. НАП подобри възможностите за проверка на задълженията по интернет и занапред справката показва всички задължения и плащания на фирми и физически лица. Освен дълговете за данъци и осигурителни вноски, електронната услуга дава достъп и до информация за неплатени глоби и санкции, наложени от различни държавни органи и изпратени за принудително събиране от НАП, обясняват от данъчното.

За да можете да ползвате електронната услуга, трябва да си извадите персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно в офисите на НАП. Той се издава почти веднага, след като конкретна фирма или физическо лице подаде заявление в данъчния офис по регистрация или местоживеене.

От НАП предупреждават, че не всички дългове отпреди 1 януари 2008 г. са с изтекла погасителна давност. Публичните вземания се погасяват с изтичането на 5-годишен давностен срок. Той се брои от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение.

Има определени казуси, при които давностният срок може да спира или да се прекъсва. Той се спира, например, ако е наложена обезпечителна мярка като запор на банкова сметка на длъжника. С периода на спиране давността се удължава. Давността се прекъсва с издаване на акт за установяване на публично вземане или с предприемането на действие по принудително събиране на дълга. Такива действия може да са, например, опис на движимо и недвижимо имущество, продажба чрез търг и др. От прекъсването на давността започва да тече нова давност. Независимо от спирането или прекъсването на давността обаче, с изтичането на 10-годишен давностен срок се погасяват всички публични задължения, освен в случаите, когато задължението е отсрочено или разсрочено, обясняват от приходната агенция.

В случай, че човек със задължения, за които е настъпила давност, не подаде възражение, през 2014 г. той ще трябва да го плати. Причината е, че при сега действащата система на единно платежно нареждане задълженията се погасяват по ред на възникване. При положение, че има незаличено задължение данъците, които се плащат през 2014 г., ще се насочат първо за погасяване на тези, чийто падеж е настъпил в минали периоди, обясниха данъчни специалисти.

 

 

върни се в НАЧАЛО