СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

КОНФЛИКТИ

Брой 41
(29 ноември - 5 декември 2013 г.)


 

 

Хора и кучета - едно трудно съжителство в големия град

 

Досадният лай, изпражненията и заплахата от ухапване са конфликтните точки

 

 

Поредна среща между домашен любимец и безстопанствени кучета, сн. авторът

Светлана ЧАМОВА

Колкото е вярно, че кучето е най-добрият приятел на човека, толкова и че съвместното ни съжителство с умните четириноги е източник на сериозни конфликти. Особено в сложните условия на големия град, където трудно балансираме съжителството със себеподобните си, а какво остава и с друг биологичен вид.

Истински тормоз представлява досадният и непрестанен кучешки лай. Особено когато той е нощем, непрестанен е и изправя на нокти цели квартали. Мария Цветкова от Плевен разказва как това лято била събудена от силен и непрестанен лай. Когато най-накрая излязла на терасата да разбере какво все пак става, видяла "мила картинка" - младеж и девойка извели голямо куче на разходка в двора на близката детска градина. То скачало безспир, за да стигне нещо висящо на дървото, и раздразнено от неуспеха лаело, та се късало. През това време двамата млади се целували щастливо наблизо, заобиколени от притихналите блокове, и не се впечатлявали изобщо от раздираната от кучешкия лай нощна тишина. Само че когато човек трябва да става рано за работа на следващия ден, сантиментите остават на заден план, та на

Мария й се наложило да подвикне на младата двойка да обуздае кучето. Младежите реагирали адекватно, но след подобни диалози трудно се заспива, с усмивка споделя жената.

Друга плевенчанка, също собственичка на куче, разказва за нещастно четириного, отглеждано в преградено под терасата пространство едва метър на два. Естествено кучето лаело непрекъснато.

Домашни любимци, затворени по цял ден на терасите, лаят от тъмно до тъмно, защото "любящите" им собственици дори не са им осигурили вода. Кой е виновен в такъв случай - човекът или животното, е въпрос с понижена трудност.

Кучешките изпражнения, наръсени навсякъде, са друг проблем. Ужасно е да понечиш да се качиш в колата си и ненадейно да стъпиш в кучешко аку, оплаква се Петя Стоянова. И ако преди години само бяхме чували как западняците носят в едната си ръка лопатка и метличка за кучешките биологични отпадъци при разходка на домашния им любимец, то и на нас нищо не ни пречи да ги развеждаме с найлонова торбичка в джоба, например. Има и подобни стопани, но те са толкова големи изключения, че колкото и банално да звучи, потвърждават правилото. А то е, че на повечето дори не им мига окото и продължават невъзмутимо напред, след като кучето им се изходи.

Кучетата могат и да хапят - тази общоизвестна истина създава най-много проблеми при съжителството им с хората. Тук нещата са деликатни. При кучетата със стопани техните собственици изцяло носят отговорност, ако не дай си боже някой бъде нападнат. Има си ясни правила за ползването на намордници и нашийници. По-различна е ситуацията при бездомните псета. По принцип повечето от тях са твърде социализирани, но биха могли да станат опасни, когато усетят силата на глутницата, почувстват се заплашени от поведението, а защо не и от страха на самия човек.

Последният случай, когато гражданин осъжда община Плевен, защото е ухапан от безстопанствено куче, е от юни 2013 г. Ужасният инцидент е станал на 29 декември миналата година. Съдът отсъжда общината да заплати на потърпевшата жена 2 хил. лв. обезщетение за всичко преживяно. Основният спор в съдебната зала е бил дали кучето изобщо е било безстопанствено, но магистратите са се произнесли, че общината е длъжна да осигури безопасни условия на живот за своите жители.

 

 

Продавачки и сервитьорки хранят бездомните песове

 

Поля ТОМОВА

Глутница от 20-тина бездомни кучета е често срещана гледка в центъра на града. Псетата са от средно големи до доста едри екземпляри, почти всички имат обозначение на ушите, което би следвало да означава, че са кастрирани. Оказва се обаче, че те съвсем не са безобидни. Кучетата следват водача си, който изведнъж решава, че някой човек не му е симпатичен и тръгва с настръхнала козина срещу него. Тръгват и останалите от глутницата. Пред ужасените погледи на младо семейство кучетата буквално преминават на сантиметри от детската количка, за да се спуснат с ярост върху една нищо неподозираща котка. Когато майката се възмущава на глас от гледката и от реалната опасност, срещу нея се изсипва гневът на продавачките от магазините. "Нищо не ви правят животните, оставете ги на спокойствие. Вие знаете ли, че специално им нося от вкъщи храна, защото никой не се грижи за тях", избухва лелка на средна възраст. Оказва се, че глутницата обикаля из центъра, тъй като получава храна от всякъде. На въпроса на майката с количка - защо не ги приберете вкъщи тези кучета, псевдо защитниците на животните отвърнаха с порой от закани и ругатни.

 

 

Глутница стряска минувачи на площадa

 

Инна СТЕФАНОВА

Глутница от 15-ина кучета тормози хората, които пресичат в четири посоки централния площад в Плевен, алармират читатели на "BG Север". Глутницата обикновено се събира в ранните часове сутрин, когато все още е тъмно. Тя погва сметопочистващите машини, не пропуска и велосипедистите, вече има случаи на няколко нападнати минувачи.

"Пресичам площада около 6,30 часа всяка сутрин от ДНА към централната поща, където работя. Толкова съм се наплашила от едрите животни, особено когато ги видя, че се движат в група, че напоследък задължително си слагам няколко камъка в джобовете", разказва плевенчанка. Преди дни случайно тя станала свидетел как псетата се нахвърлили на непозната жена и скъсали единия крачол на дънките й. Притекла се на помощ заедно с мъж, който притичал от близка баничарница. Жертвата се разминала само със силна уплаха.

Бездомните псета атакуват хората не само сутрин, но и вечер. Неотдавна "BG Север" писа за мъж, нападнат в района на паметника "Альоша" около 21 часа вечерта. Отървал се от озлобените четириноги благодарение на група млади момчета, които минавали оттам.

Бездомните кучета обикновено се събират, когато сред тях има разгонена женска или когато са подгонени от студа и оскъдната храна. Запознати твърдят, че в града всяка есен броят на помиярите рязко се увеличава. Някои са напъдени от близките села, други слизат в центъра от вилните зони или защото затварят много от строежите, където са били държани като пазачи.


 

 

Вандали или конкуренти тормозят търговка

 

Смляната тиква прилича на изпражнения, сн. авторът

Лора КОСТОВА

Недоброжелатели често тормозят с постъпките си собственичка на малък павилион за дамска мода, разположен в края на старата главна улица. Дали това обаче са конкуренти или вандали, жената не знае. Последното им изпълнение преди седмица хвърлило в смут не само търговката Цвета Костадинова, но и доста плевенчани, които случайно минавали пред магазина в този момент. Когато рано сутринта пристигнала пред будката си, за да я отвори, тя заварила значително количество смляна тиква отпред на плочките. Цветът и консистенцията на оранжевия плод първоначално и отдалеч й заприличали на нещо далеч по-гнусно, твърди Цвета. "Намирала съм домати и разлети различни течности, но такова нещо не очаквах. Не знам кой го прави и защо. Тук съм от близо 20 години и не смятам, че преча на някого. За всички има място на пазара. По-скоро нощем разни хлапета умишлено правят подобни мръсотии и то сигурно не само на мен. Смятам, че това си е чиста вандалска постъпка", обяснява търговката. Наскоро били огънати и страничните железа на павилиона, които са специално монтирани, за да се изнасят дрехи на тях. Те са доста нависоко и според Цвета младежите ги използват, за да се набират на тях или просто целят да ги съсипят. За да се справи с вандалските постъпки, тя е намислила да постави видеонаблюдение на будката. Надява се, че камерите ще спрат недоброжелателите. Категорична е, че ако установи, че това е дело на конкуренти, ще си търси правата в съда.


 

 

Задържаха рецидивист с 40 присъди за изнасилване на малолетно момче

 

Атанас МИХАЙЛОВ

31-годишният рецидивист Илиян Филипов е задържан за изнасилване на малолетно момче в изоставения плувен комплекс до ДФСГ "Интелект" в квартал "Дружба". Сигналът за гаврата бил подаден на тел. 112 в неделя. Полицаите веднага организирали издирвателни мероприятия. Филипов успял да се укрие, но в понеделник вечерта униформените го намерили и му сложили белезниците. Прокуратурата му е наложила 72-часова мярка за неотклонение и е внесла искане в Районния съд той да остане за постоянно зад решетки.

Илиян Филипов намерил 12-годишната си жертва в двора на гимназията. Подлъгал момчето да тръгне с него и го отвел при руините на плувния комплекс. Там със сила и заплахи го изнасилил. Детето се прибрало в къщи и казало на майка си. Жената веднага набрала спешния телефон и съобщила за станалото. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 157 от НК, уточниха от плевенската прокуратура.

Филипов има близо 40 присъди. Лежал е в изправителни домове и в затвора общо 14 г. Първото му наказание е от 1999 г. - изтърпял го в дома в Бойчиновци. Съден е основно за кражби. Една от присъдите му е за блудство с непълнолетни. За последно излязъл от затвора през ноември м. г., съобщиха разследващи.

 

“BG Север” предупреди за опасностите около “Пеликан”

 

 

Факсимиле от публикацията от бр. 28 - 26 юли 2013 г.

"Разграден двор, в който на всяка крачка дебне опасност. В това са се превърнали останките от някогашния плувен комплекс "Пеликан" в квартал "Дружба". Вандали систематично и настойчиво са разрушавали всичко, което може да се разбие в него. Освен с дъждовна вода, трите басейна вътре са пълни с всякакви отпадъци - парчета от тухли, винкели, стари автомобилни гуми и др. Плочките са осеяни с натрошени стъкла. В най-плиткия басейн вече е прорасла тръстика и друга блатна растителност. Единствените "посетители" на обекта от години са местни тийнейджъри, които вечер се събират там, за да са далече от родителските погледи."

Това предупреждение към институциите в града за опасностите, които крие зарязаният плувен комплекс, публикува в. "BG Север" в броя си от 26 юли т. г. Нещастието там се случи и то в най-уродливия му вид. Вероятно защото тези, от които зависи обезопасяването на района, не обичат да четат вестници. Дано сега да спят спокойно!

 


 

 

Спирките са в окаяно състояние

 

 

Тази спирка е една от многото, които имат подобен вид, сн. авторът

Лора ГЕНЧЕВА

Масово заслоните на тролейбусните спирки из града са в окаяно състояние. Сините кабинки са изпочупени и огънати, седалките са изключително мръсни, а стените надраскани и облепени с различни изпокъсани обяви и реклами, които никой не почиства. На места са нанесени непоправими щети върху ламарината. Такова е положението на една от спирките по линията на тролей номер 3 в близост до гимназията по туризъм в ж. к. "Сторгозия". Част от седалките са прегънати до такава степен, че вече изобщо не могат да се използват. Пак в същия квартал едва се крепи и много стар навес, който създава впечатление, че скоро ще рухне.

Отговорност за състоянието на спирките в града има общината, защото не се грижи за тяхната поддръжка. Но от друга страна виновните за подобни гледки са самите граждани, които незнайно защо ежедневно съсипват кабинките. Още по-лошо е, че на малкото места, където са поставени нови заслони и пейки, вече и те са станали обект на вандалщина. На улица "Гренадирска" пред Битова техника наскоро бе монтирана модерна спирка, но от няколко дни задната й пластмасова стена е пропукана вероятно след силен удар.

Проблем за пътниците на градския транспорт е и фактът, че на много спирки в Плевен заслони просто липсват. Това създава неудобство на всички граждани, които докато чакат автобус или тролей, няма къде да се скрият от слънцето през лятото и от вятъра, дъждовете и снега през зимата.

 

върни се в НАЧАЛО