СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА

Брой 41
(29 ноември  - 5 декември  2013 г.)


 

 

Стартира изграждането на депо за отпадъци с европейски пари

 

Обектът ще обслужва пет общини, инвестицията е 43 млн. лв.

 

Първата копка бе направена край село Санадиново, сн. авторът

Светлана ЧАМОВА

Първа копка за изграждането на регионално депо в регион Левски (Никопол) бе направена официално край село Санадиново. То ще обслужва хората от общините Никопол, Белене, Левски, Свищов и Павликени. На церемонията присъстваха народните представители от БСП Васил Антонов, Петър Дулев и Димитър Кочков от Плевенски избирателен район и депутатът от Велико Търново Милка Христова. Тук бяха още областният председател на БСП в Плевен Румен Петков, ръководствата на областните администрации в Плевен и Велико Търново, представител на управляващия орган ОП "Околна среда", кметовете на петте общини бенефициенти.

Отслужен бе молебен от местни свещеници начело с отец Сава от Никополската епархия. Кметовете на петте общини, които ще ползват депото, направиха заедно символична първа копка. Малко по-късно те дадоха специална пресконференция в град Никопол, на която изтъкнаха ползите за местните жители.

Общата стойност на проекта е над 43 млн. лв., от които над 40 млн. лв. са от Оперативна програма "Околна среда". Собственият принос на общините от региона е над 6 млн. лв. Площадката до село Санадиново е почти 174 дка. На нея ще бъдат разположени повечето инсталации за управление на отпадъците: депо за неопасни отпадъци клетка 1, комбинирана инсталация за сепариране; съоръжения за компостиране; пречиствателна станция

за отпадни води; сгради за персонала и поддръжката; вътрешни пътища; зона, запазена за съхранение на почвата и бъдещо разширение; зелени площи; довеждаща инфраструктура - ВиК, път, електроснабдяване. Поради голямата отдалеченост на община Павликени, югозападно от съществуващото там депо ще бъде изградена площадка за предварителна обработка на отпадъци и претоварване в превозни средства за дълги разстояния. Всичко трябва да бъде окончателно готово до 22 август 2015 г.


 

 

Бъдещи журналисти отбелязаха деня за борбата със СПИН

 

 

Клубът към СОУ Хр. Смирненски ще прави и документален филм, сн. личен архив

Бъдещите журналисти от клуб "Медии и комуникации" от плевенското СОУ "Христо Смирненски" с ръководител Първолета Петкова отбелязаха 1 декември - Ден на борбата със СПИН, с поредица от мероприятия. Кулминацията в изявите бе интервюто с д-р Ирина Джикова по темата "Стигмата и дискриминацията на болните от СПИН". За трета поредна година клубът в СОУ "Хр. Смирненски" работи успешно по проект УСПЕХ, като излъченото по радио "Плевен" интервю бе част от изявите им. Д-р Джикова представи актуална информация и статистика за заразените и болните в Плевен и в световен мащаб. Младите журналисти не скриха съпричастността си по този проблем и задаваха многобройни въпроси. Учениците връчиха значка - символа на антиСПИН кампанията, на всички журналисти от общинското радио.

През миналата година подобно предаване взе първа награда на Национален конкурс за радиопредаване. Тази година намеренията са клубът да се представи със свои публицистични медийни изяви и с документален филм.

"BG Север"

 


 

 

Екшън заради 45 хил. евро се разигра в Петокладенци

 

Истински екшън се разиграл в късния следобед на 26 ноември в село Петокладенци, община Белене, съобщават от Окръжна прокуратура - Плевен. Кметът на селото Марио Дончев подал сигнал в РУП - Белене, че група непознати, единият - в полицейска униформа и представящ се за офицер от МВР, настояват за пари от семейството на неговата съселянка Димка Ангелова. Непознатите са заловени, иззет е пистолет "Макаров" с боеприпаси.

Сестрата на омъжената в селото Димка - Иринка Бончева, наскоро се завърнала от работа в чужбина. Там тя изглежда попаднала на опасни личности, които започнали да я изнудват за пари. За да се отърве от тях, тя им казала, че е превела исканите 45 хиляди евро на семейството на сестра си. Четирима мъже и една жена дошли в Петокладенци за въпросната, на практика несъществуваща, сума пари. Когато след сигнала на кмета пристигнали полицаите от Белене, техният дегизиран "колега" дори се опитал да използва пистолета си, но бил обезвреден и всичките рекетьори - арестувани. "BG Север"


 

 

Приключи реконструкцията на 25 км път

 

Завършена е реконструкцията на над 25 км път в отсечката Луковит - Червен бряг - Кнежа на територията на областите Плевен и Ловеч, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Проектът е от четвъртия етап на Оперативна програма "Регионално развитие", която се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. Стойността му е над 12 млн. лв. Първият участък е между градовете Луковит и Червен бряг. Началото на втория участък е от края на с. Чомаковци до Кнежа. И двете пътни отсечки са рехабилитирани чрез технологията за студено рециклиране на асфалтовите пластове. "BG Север"


 

Министър Таня Андреева (вляво) връчва грамотата на доц. д-р Емилияна Конова, сн. личен архив

Отличиха медицинския център на доц. Емилияна Конова

 

Грамота за приноса на Медицински център "Клиничен институт за репродуктивна медицина" в Плевен беше връчен на управителя на центъра доц. д-р Емилияна Конова. Това стана на проведения на 22 и 23 ноември в София национален форум "Майчино и детско здравеопазване". Поводът беше отбелязването на 25 години репродуктивна медицина в България. Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева връчи грамоти на центрове и клиники по репродуктивна медицина с принос към асистираната репродукция в страната. Със специални награди на престижния форум бяха удостоени и двете неправителствени пациентски организации "Искам бебе" и "Зачатие".

"BG Север"


 

 

Срещаме 2014-а на площада с рок групи и Северняшкия

 

Рок бандите "Диана Експрес", "Taking heed" и "Криминале" и виртуозните танцьори от Северняшки ансамбъл "Иван Вълев" ще забавляват плевенчани на централния площад на града в новогодишната нощ. Празничният купон ще започне в 22 ч. на 31 декември. Той ще включва и петминутна заря. Актьорът от плевенската драма Веселин Плачков ще е водещ на шоуто. Местни фирми ще осигурят достатъчно бъчви с вино на площада, но то няма да е безплатно, съобщи кметът проф. Димитър Стойков.

Той допълни, че целият декември в Плевен ще бъде наситен с предпразнични събития. Светлините на коледната елха пред сградата на кметството ще бъдат запалени на 6 декември в 17,30 ч., а в концерта на тържеството ще участват хор "Звъника" и ансамбъл "Нашенчета" от Центъра за работа с деца. "BG Север"


 

 

1,3 милиона за изготвяне на проекти през 2014 - 2020 г.

 

С 1 348 384 лв. по програма "Региони в растеж" Плевен ще готви свои инфраструктурни проекти, с които да кандидатства за финансиране през следващия програмен период - 2014 - 2020 г. Средствата ще бъдат осигурени изцяло от програмата, съобщи плевенският кмет проф. Димитър Стойков.

В първата група обекти са включени 12 сгради, които трябва да бъдат реконструирани. Сред тях са Начално училище "Христо Ботев", Центърът за работа с деца, детските градини "Ралица", "Юнско въстание", "Щурче", "Калина", изграждането на комплекс за социални услуги в базата на бившето училище "Марин Дринов".

Втората група включва 8 обекта от пешеходната зона на града - ремонт на пл. "Възраждане", на Градската градина, на района около водната каскада, на няколко детски и спортни площадки, пл. "Стефан Стамболов" и др.

В третата група са включени 18 улици, два надлеза и пет моста. "BG Север"


 

 

Бизнес интереси застрашават вековни дървета до "Спиди"

 

До унищожаването на две над 150-годишни дървета в центъра на Плевен могат да доведат строителните дейности до ресторант "Спиди". Това са констатирали специалистите от РИОСВ след проверка по подаден сигнал. Дърветата са от вида летен дъб (Quercus robur).

Регионалната екоинспекция е предприела процедура по обявяване на вековните дървета за защитени. Процедурата стартира с подписване на протокол между директора на РИОСВ и собствениците на имотите, върху които са дърветата - община Плевен и "Нармаг" ООД. Проведена е среща, съгласие обаче е получено само от община Плевен. Това дава възможност да се задейства процедурата за защита засега само за едното дърво. За да се защити и другото, трябва писмено съгласие от собственика на имота "Нармаг" ООД, в чиито граници е дъбът. "BG Север"

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Средната заплата в областта е 593 лева

 

Средната месечна работна заплата в област Плевен през третото тримесечие на годината е 593 лева и е нараснала с 0,2 процента спрямо предходното тримесечие, информират от Териториално статистическо бюро - Плевен. За обществения сектор средната месечна заплата през третото тримесечие е 676 лева, а за частния сектор - 556 лева. През септември средната заплата е най-високата през тримесечието - 610 лв. През юли тя е била 588 лева, а през август - 582 лева.

Сравнено със същия период на миналата година, средната заплата през третото тримесечие на 2013 г. в Плевенско нараства с 6,1 процента.

Най-високи заплати през третото тримесечие в областта получават заетите в сектора за производство и разпределение на електрическа, топлинна енергия и газ - 1 247 лева. На второ място се нареждат работещите във финансовите и застрахователни дейности - те получават 1 033 лева средно месечно. Следват ги заетите в държавното управление - 796 лева, в здравеопазването и социалната работа - 781 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2013 г. в обществения сектор нараства с 6 процента, а в частния сектор - с 6,7 процента." "BG Север"


 

Новата улица ще облекчи трафика по Гренадерска, сн. Светла Чамова

Пуснаха нов участък от ул. "Иван Миндиликов"

Пуснаха нов участък от ул. "Иван Миндиликов" - от предгаровия площад до бул. "Георги Кочев" в Плевен. Улицата е важна за града, защото чрез нея ще бъде отклонен тежкият трафик от централната част на Плевен и от една от най-натоварените улици - "Гренадерска". Проектът бе изпълнен на два етапа. Първият бе предгаровия площад и светофарната уредба пред автогарата. Вторият етап - подпорната стена с дължина 275 метра, платното и връзката с бул. "Г. Кочев". Стойността на проекта е достигнала 2 650 000 лева. Финансирането е чрез заеми, взети от общината в последните месеци от мандата на Найден Зеленогорски. "BG Север"


 

 

Няма колективен трудов договор в сферата на образованието

 

Повече от три месеца в община Плевен няма подписан колективен трудов договор за работещите в образованието, диалогът върви трудно. Тази критика отправи към ръководството на общината Юлиян Петров, председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Той бе тук за провеждане на приемна за председателите на синдикални секции от община Плевен. Разисквани бяха очакваните промени в новия закон за училищното образование, бюджетът, промените в нормативните документи, свързани с възможните нови заплати, нова организация на труда, мерките на правителството към младите учители, пенсионната възраст.

Мерките, предлагани от КТ "Подкрепа", са: младите учители да започват със стартова заплата като средната за страната; на 4 - 5 години учителите да могат да ползват 1 година за квалификация и релакс; след 20 г. стаж преподавателите да имат намален норматив. Последните две предложения са европейска практика, каза Юлиян Петров. "BG Север"

 

 

върни се в НАЧАЛО