СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ШАРЕНО

Брой 41
(29 ноември - 5 декември2013 г.)


 

 

Млади семейства преживяха отново емоциите на сватбеното си тържество

 

Една двойка спечели от томболата безплатна нощувка в хотел "Ростов"

 

Ексбулките, на които роклите все още им стават, се появиха в сватбените си тоалети, сн. авторът

Лора ГЕНЧЕВА

Миналата седмица в Деня на Християснкото семейство - 21 ноември, около 25 млади семейства се събраха в ресторанта на хотел "Ростов", за да изживеят отново вълнението и радостта от сватбеното си тържество. Възможността да се пременят още веднъж в тоалетите от най-важния ден в живота си те имаха благодарение на четирите сватбени агенции, които организираха този уникален за Плевен Сватбен бал. Всяка от двойките е доверила организацията на сватбата си на една от тези фирми и е сключила брак през последните 2 години. Повечето от дамите дойдоха с разкошните си булченски рокли, а съпрузите им със сватбените си костюми. Някои от нежните половинки обаче се появиха в красиви вечерни тоалети, тъй като или вече очакват първата си рожба, или съвсем наскоро са родили и по тези причини не се побират в сватбените си рокли.

Идеята за Сватбения бал е на Дора Калинова - Атанасова, която е председател на Националната сватбена асоциация. Тя и нейният съпруг полк. о. р. Красимир Атанасов също бяха спазили предварително обявения дрескод. В сватбените си одежди те се сляха с останалите двойки и дори бяха главните действащи лица в пресъздадената традиционна българска сватба от танцьори от Северняшкия ансамбъл.

За всички присъстващи двойката по спортни танци

Десислава Йотова и Милчо Петров също представиха две свои изпълнения, които предизвикаха бурни аплодисменти.

Празничната вечер бе изпълнена с много песни и танци, като за доброто настроение се грижеха цели трима дисководещи. А красивите и весели моменти бяха овековечени от общо шест фирми за фото и видео заснемане. Сватбените агентки бяха подготвили и много игри за влюбените, като свалянето на жартиера и караоке изпълнения. Към края започна и традиционното за всяка сватба разиграване на дарове пред кумовете. Поради липсата на такива обаче те бяха спечелени чрез томбола от различните двойки. Така едни си тръгнаха с голяма пита, други с бутилка шампанско, а трети с вкусна торта. Най-голямата изненада, която организаторите бяха подготвили, беше нощувка в хотел "Ростов" за една от двойките, чието сватбено тържество е било там. Късметлиите бяха изключително щастливи и дори споделиха, че имат и още един повод за празнуване - навършват 4 години откакто са заедно.

За всички влюбени пък собствениците на известна плевенска сладкарница бяха приготвили красива и вкусна торта в цветовете на вечерта - черно и бяло. Честта да отрежат първото парче от сладкото изкушение имаха неговите майстори, които наскоро ще честват сребърна сватба.


 

 

В РИТЪМА НА САЛСА

 

 

Памбос и Раул Торес бяха гости на плевенска школа за латино танци

 

Вихрени танци белязаха вечерта, сн. авторът

Светлана МАРИНОВА

Известните хореографи и танцьори Памбос Агапио и Раул Торес бяха специалните гости на петия рожден ден на плевенската школа за латино танци "Steet Salseros". Още от първите минути на партито членовете на школата се впуснаха във вихрени танци, а горещите ритми не спираха да се леят през цялата вечер. Инструкторът в школата Емил Казаков (Бимбо) посрещаше многобройни гости от сродни латино клубове от цялата страна - София, Велико Търново, Пловдив, Русе, Бургас и от къде ли не. Като на истински рожден ден, те пристигаха с цветя и подаръци, а снимки пред огромен постер на школата увековечаваха момента. Страстна музика, неспирни танци и много настроение под звуците на салса белязаха вечерта.

В плевенската школа танцуват около 100 човека, като акцентът на обучението е върху царицата на латино танците - салсата. Отделно се учат бачата и ча-ча. Хората посещават клуба заради музиката, за да намерят приятели или просто да се разтоварят, сподели Бимбо.

 


 

Да почерпят!

Шефът на ДАИ сервира вино и пържоли

 

У дома с приятели ще посрещне 41-вия си рожден ден шефът на ДАИ -Плевен, Цветелин Цветанов. Времето навън предполага обстановката вътре, която ще бъде ароматна и напоителна от традиционната трапеза, която мисли да подреди рожденикът на 4 декември. Наздравицата ще бъде с тежко червено вино, а към него Цветанов ще сервира сочни свински пържоли. Единственото, което ще си пожелае, е здраве.

Андрей Романов вдига тост със собствено производство

 

На 30 ноември Андрей Романов навършва 87 години. Той ще посрещне рождения си ден със семейно тържество и най-близките си приятели вкъщи. Бившият плевенски кмет ще почерпи гостите си с вино и ракия собствено производство. За рождения си ден си пожелава по-малко болежки и здраве. Човек като мине 80 и не го боли нищо, значи тоя човек го няма, философски споделя бай Андрей. Той добавя, че няма нужда от подаръци. Достътъчни са му вниманието и любовта на близките му хора.


 

 

НАПУШЕНИ МИСЛИ

 

Пак нелепия въпрос

 

Стефан КРЪСТЕВ

Трябват ли на България нови ядрени мощности? Този въпрос сякаш се дъвчи от векове, а всъщност така е само от няколко години. Започна се със затварянето на блоковете в АЕЦ "Козлодуй". Тогава феновете на лобита от дясното политическо пространство изведнъж решиха, че България е цъфнала и вързала, има достатъчно енергийна мощност и провинцията няма нужда от поминък, а токът е скъп само за "некадърниците" и "мързеливците", които паразитират в иначе идеалното ни общество. Изведнъж решиха, че оборудването е старо и руско. Истинска бомба със закъснител, а самият факт, че все още действа на територията на България, си е жива "комунистическа пропаганда". Точно тези хорица, платени или не, се вихреха по телевизии и радиа, по вестници и най-вече в интернет, където под сто различни профили атакуваха всеки враг на "новото европейско мислене" така, както и комсомолци не са атакували навремето народните си врагове. Точно тези хорица често повтаряха думичката "Белене". Ако някой е забравил или е твърде млад, може да се разрови. Звучи невероятно, но си е точно така. Докато "Белене" беше само сън от далечно бъдеще и красиво политическо обещание, десните го славеха. Когато започна да се оформя обаче като факт, изведнъж запяха старата песен на нов глас: "България е цъфнала и вързала, има достатъчно енергийна мощност, провинцията няма нужда от поминък, а токът е скъп само за "некадърниците" и "мързеливците", които паразитират в обществото на "красивите и интелигентните", които от своя страна са толкова учени по рождение, че не им трябва да учат във ВУЗ-ове, а да поставят сложни морални казуси, като ги окупират. Освен това достатъчно е, че има в "Белене" руско участие, за да се приеме, че това е комунистическа пропаганда. И пак се заговори за "Козлодуй" - както се говореше за "Белене". И ето че отново "Козлодуй" е на дневен ред. Дори не е минала година, откак противниците на енергийната независимост на България (защото са си точно такива) проглушиха публичното пространство, че в Козлодуй можело, в Белене - не. И на всичкото отгоре този път външният партньор не е Русия, а САЩ. При това не става дума за остаряла техника, а напротив - за възможно най-авангардната. Отново започват обаче старите приказки. И опротивелия до втръсване въпрос: "Има ли нужда България от ядрена енергетика?"

Тази седмица започна зимата. Заваля първият сняг, паднаха температурите. Който си е бил на студено, ще си студува. Много няма да доживеят до пролетта. Всяка година умират от студ и мизерия хора, за които малко се пише, хора, за които не се намира никога телевизионно време. Защото не са "умни и красиви". Защото животът им е бил борба, без да е бил "революция". Старица случайно е бутнала насън свещта, на която е чела книжката си, завита с няколко черги, че токът й е бил изключен; майка, замръзнала по пътя между две села, защото тръгнала пеша, за да спести за закуски на децата си; онкологично болен инвалид, изживял последните месеци по-зле и от куче - не само без ток, но и без вода. Три случая от десетките, а може би стотици. А тази година ще има и сред бежанците, които много "топло" посрещнахме, за да се тупаме в гърдите, че сме хуманни и че не сме "фашисти". А става все по-трудно и по-скъпо да живееш като човек. И въпросът има ли нужда България от ядрени мощности е толкова нелеп, колкото и въпросът имат ли нужда старците и инвалидите от отопление!

 

 

 

Рубрика "Напушени мисли"


 

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО