СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                    ТРАДИЦИИ                                 "BG Север" - брой 41 (23 - 29 ноември 2012 г.)


 

Дами социалистки почетоха Деня на християнското семейство

 

Андрей Романов и съпругата му Пенка разказаха за 60-годишния си брак

 

Таня с една от трите си дъщери

Ева Маринова приветства присъстващите, сред които Андрей Романов и съпругата му Пенка (крайните вляво), снимки БСП - Плевен

 

Поля ТОМОВА

Тържество по повод Деня на християнското семейство - 21 ноември, организираха жените социалистки в Плевен. Сред гостите на празника бяха семейство с близо 60-годишен брак, многодетно семейство и млада брачна двойка, очакваща първото си дете. Според изследване на американски учени, шест са общите характеристики на сплотените и силни семейства, независимо от тяхната раса, религия или социално положение, заяви в приветствието си председателят на Обединението на жените социалистки в Плевен Ева Маринова. "Силните семейства прекарват съзнателно значително количество време заедно, членовете им са силно привързани един към друг. Силните семейства споделят чувствата си по позитивен начин, не влизат в скандали, каквато и да е темата, която те обсъждат, имат ясно изразена религиозна ориентация, умеят да се справят със стреса, изразяват оценка и разбиране едни към други, умеят да комуникират. Оказва се, че да имаш семейство никак не е сложно, просто трябва да имаме воля и решителност за тази важна сфера от нашия живот. Всеки осъзнат човек разбира, че парите и властта не са достатъчни, за да сме щастливи. Да имаме пари и власт, ако няма с кого да ги споделяме, те нямат никакво значение. Този празник можем да наречем и деня на ценностите, които могат да обединят и които семейството трябва да следва и да предава на децата. Няма думи, които могат да заменят доброта, любов, справедливост, милосърдие, съпричастност, хармония", заяви Маринова. Пред участниците в тържеството своите спомени за срещата с любовта на живота му - неговата съпруга Пенка, разказа Андрей Романов. "Това беше много отдавна, беше 10 август 1951 година. Тя е от Ловеч и работеше там, но я назначават в Плевен, където и аз работех. Моята майка ми беше изпратила една кошница с круши и аз занесох и на тях, на жените. И гледам в една стая, само една девойка - стройна, симпатична, хубава, обаче ми се видя много тъжна. Доста нахално отидох и викам - ти ревеш ли, ма? После тя ми каза, че имала желание да ми отвърти един шамар заради това ми питане. Така се запознахме", разкри Романов. След това той разказа, че постепенно любовта завладява както него, така и Пенка. Двамата сключват брак на 31 декември, тъй като това е рожденият ден на Пенка. Ние имаме двама сина, живеем добре, тя е изключително вярна другарка, съпруга и майка, развълнувано сподели Романов.

В празника се включи и председателят на общинската организация на БСП Любомир Петков. "Семейството е най-важното и това не е просто клише. Сигурно е имало период, в който е трябвало да се каже, че партията е по-важна, дори по-важна от семейството. С поглед в днешния ден и като представител на моето поколение, аз не мога да го кажа. Имало е времена, в които нашите предци са били поставени пред този сложен житейски избор. Ние трябва да бъдем благодарни на съдбата, че не ни поставя пред такъв сложен избор днес", заяви Любомир Петков.

Семейство Таня и Петьо Колеви с трите си дъщери също бяха сред гостите на тържеството. "Доста е трудно да се гледат три деца, но ние се справяме. Без баби не може, да знаете, бабите са най-ценни", сподели Таня Колева. Иван и Татяна Иванови пък са млада брачна двойка, която очаква своето първо дете. "Семейството не е отживелица, още повече, че ние - аз и Иван, имаме добрия пример на нашите родители. Една институция или един подпис не могат да задължат някого да се обича с друг, но семейството трябва да остане водеща единица в обществото и да вдъхва любов и смелост на младите хора. Защото каквото и да искаш да постигнеш, без спътник до себе си и без рамо не става", категорична е Татяна.

Празникът продължи с изпълнения на талантливата малка балерина Александра Пешакова и изпълнения на народни песни. Почетните гости на тържеството - трите семейства, получиха подаръци, а всички останали - по чаша червено вино.

Пред гостите председателят на Обединението на жените в БСП Ева Маринова определи и предстоящите ангажименти. Жените социалистки подготвят коледна благотворителна вечер, а средствата от нея ще отидат при хора в нужда. Очаква се и представяне на плевенчанките, които са работили по изграждането на Панорама "Плевенска епопея 1877".

 

 

Мъжът е темелът, а жената - душата и красотата на дома

 

21 ноември се чества като Ден на християнското семейство, а най-ранното известие за този празник е от края на първи век. Семейното ходене на църква днес символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на бащи и майки за духовните им задължения към децата. На този ден родителите или учителите водят децата в църквата. Представени на бога, те ще растат благочестиво в послушание към родителите си и чистота на нравите. В миналото този ден се е чествал в много ограничен кръг - само с родителите и ония от децата им, които не са встъпили в брак. Всички те отивали заедно в храма, за да измолят за семейството си здраве и благоволение. След това в дома, събрани около огнището на чаша вино, топла пита и вкусна гозба, чествали освен празника Въведение Богородично и здравата връзка помежду си. Масата оставяли неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.

На този ден народът ни гадае какво ще е времето през цялата следваща година. Ако е топло и слънчево - зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата. В християнското семейство по традиция мъжът е темелът на къщата, старейшината, пред когото жената стои. Жената е душата и красотата на дома. Старите българи казват: "Откъдето е жената, оттам е и мъжът. И децата." За народа децата са по-големи и от царя.

Българинът е съхранил светостта на семейството в многовековната си традиция, разпределил е ролите на мъжа и жената, така че всяка от тях да е достойна и значима. В религиозните обичаи само мъж може да бъде коледар, сурвакар, цар на лозята, кукер, русалец, да коли жертвеното агне на Гергьовден и петела на Илинден, да заорава селището при беди и болести. Жената меси обредните хлябове, става лазарка, замесва новия квас пред Великден, става баба (акушерка), бае, лекува лехуси, отвръща плач. Само моми могат да напяват на пръстени, да пеят еньовски песни, да се провират през еньовски венец.

В полската и домашната работа мъжът оре, сее, коси, ходи за дърва, плете плет, прави къща, кош, кошара. Ако жена работи тези работи - лошо е за къщата. На нея е отредено да меси хляб, да мете къщата, да пере, да преде, да тъче платно, да крои и да шие ризи. И, разбира се, да роди и отгледа челяд. "Всеки, що има челяд, се слага богат", казва българинът и прави всичко за децата си, да ги отгледа и изучи. От тях "по-сладко и по-горко няма", по тях се познават и бащата, и майката.

Най-подходящото слово за Деня на християнското семейство е посланието на Свети Павел до коринтяните. "Ако говоря с човешки и ангелски езици, а любов нямам, аз съм станал мед, що не звънти, или кимвал, що не дрънка.

И ако имам пророческа дарба и зная всички тайни и всяко знание, и ако имам всичката вяра, така че и планини да премествам, а любов нямам, нищо не съм.

И ако раздам целия си имот за прехрана на бедните и ако предам тялото си на изгаряне, а любов нямам, нищо не ме ползва.

Любовта дълго търпи и е милостива, любовта не завижда, любовта не се превъзнася, не се гордее, не безобразничи, не търси своето, не се раздразнява, не мисли зло, не се радва на неправдата, а се радва заедно с истината, всичко премълчава, на всичко хваща вяра, на всичко се надява, всичко търпи.

Любовта никога не преминава; обаче пророчества ли са, ще се прекратят, езици ли са, ще престанат, знание ли е, ще се прекрати.

Защото отчасти знаем и отчасти пророкуваме, но когато дойде съвършеното, тогава това, което е частично, ще се прекрати.

Когато бях дете, като дете говорех, като дете мислех, като дете отсъждах. Но когато станах мъж, прекратих детското. Защото сега виждаме неясно, като в огледало, а тогава ще видим лице в лице. Сега познавам отчасти, а тогава ще позная напълно, както и аз съм бил напълно познат.

И така, остават тези трите: вяра, надежда и любов; но най-голямата от тях е любовта."

 

 

Въведение Богородично

 

На 21-ви ноември се отбелязва и Въведение Богородично. Според Светото писание на този ден родителите на тригодишната Мария я завели в Йерусалимския храм и отдали в служение Богу. Йоаким, Ана и малката им дъщеря били съпътствани по пътя от своите роднини и приятели - млади девойки със свещи в ръце, вървящи пред светата Отроковица, а след тях родителите, водещи Девата. Първосвещениците и служителите в храма ги посрещнали с пеене на свещени химни. Дева Мария e поставена на първото стъпало пред храмовия вход и за почуда на всички присъстващи, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното.

Дева Мария живеела при храма. Там в отделни помещения живеели млади девойки, посветени Богу, също така и вдовици, които служели в храма, подобно на пророчица Ана (Лука 2:36-38). Тук живеели също странници и пришълци. Към тях се присъединила и св. Ана, майка на св. Богородица, която овдовяла скоро след въвеждане на пречистата Дева в храма. Но тя живяла кратко време със своята Дъщеря. Скоро след мъжа си и тя починала. Дева се възпитавала под надзора на по-възрастните благочестиви девойки, познаващи Светото писание. Тя усърдно се трудела, непрестанно се молела. По такъв начин тя се готвела за своето високо назначение. Църквата я нарича "прекрасна зора", от която изгряло Слънцето на правдата. Когато пречистата Дева стигнала до възраст, на която девиците, които се възпитавали при храма, обикновено се връщали в света и се омъжвали, свещениците поискали тя да постъпи по същия начин. Но Maрия им открила своето желание - да посвети себе си Богу и да не встъпва в брак. Тогава те, по внушение от Св. Дух, я сгодили за престарелия Йосиф, роднина на нейните родители. Той станал покровител на Мария и уважавал обета, който тя дала пред Бога.

 

върни се в НАЧАЛО