СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                   АРТСЕДМИЦА                                    BG Север" - брой 41 (23 - 29 ноември )


 

Представянето на проекта Гена стартира с книга  и ще завърши с конкурс за млади оперни певци

 

Изданието е чакало 15 години появата си на бял свят заради липса на средства

 

Страницата подготви: Вяра Ценова

Тясна се оказа художествената галерия "Дарение на Светлин Русев" да събере всички плевенчани, дошли на представянето на последната книга на Александър Абаджиев "Гена" (на български и на италиански) за голямата наша оперна певица Гена Димитрова (интервю с автора четете на стр. 8). Луксозното издание първо беше представено в Италия по време на фестивала "Арена ди Верона" преди посветената на оперната прима премиера на операта "Турандот" от Дж. Пучини. Книгата е много богато илюстрирана, голяма част от фотографиите се публикуват за първи път. Текстът е подготвен с прякото участие на певицата, която сама е избрала и снимката за корицата. След представянето на книгата беше прожектиран и филмът за Гена Димитрова на известния журналист Тома Томов, който наскоро излезе и на DVD, включително дублиран на италиански език.

Оказа се, че книгата е била готова още преди 15 години. Но по различни причини, част от които финансови, не е била издадена досега. С появата на спонсори като Румен Петков, Васил Антонов и техни приятели, луксозното издание вече е факт, сподели авторът.

Румен Петков от своя страна изрази благодарност към акад. Светлин Русев за домакинството в галерията, на хората, без които и книгата, и филмът, преведен на италиански, нямаше да бъдат факт - Огнян Радев, Красимир Дачев - личен приятел с Гена Димитрова и със съпруга й Георги, Младен Мутафчийски, Васил Антонов и още много други. "Те не го правеха от суета, а защото са убедени, че на Гена Димитрова мястото е сред нас. Тя започва житейския си път тук и точно ние е редно да покажем, че следим това, което тази жена е направила за България и за света", подчерта Петков.

Двете издания на книгата - на български и на италиански език, са част от голям проект под наслов "Гена", който предвижда издаването и на компактдиск и ще завърши догодина с конкурса за млади оперни певци "Гена Димитрова" в Плевен. Средствата, събрани от продажбата на книгата, която може да бъде закупена от книжарници "ГРАММА", ще отидат във фонд, подпомагащ провеждането на конкурса.

Освен в Плевен, книгата (на италиански език) предстои да бъде представена през декември и в Рим, както и на други места, свързани с биографията и със забележителната кариера на именитата оперна певица.

 

 

Красимир Дачев:

 

Истинските българи започват след Драгоман

 

Красимир Дачев сподели спомени от познанството си с Гена и нейния съпруг, сн. авторът

Красимир Дачев сподели спомени от познанството си с Гена и нейния съпруг, сн. авторът

Спомени от познанството си със семейството на Гена Димитрова разказа един от спонсорите - Красимир Дачев:

"Аз имам отношение към изкуството, защото съм бил солист на хора още в невръстна възраст. От това, че Христина Ангелакова ми беше жена, стана естествена връзката ми с Гена и с Жоро (съпругът й Георги Стойков - б. а.). Имаме хиляди спомени, но ще разкажа един, който показва колко е над нещата и колко е пленена от това, с което се занимава тя. През 1985 г. започнах един курс по американско право и правни институции в Залцбург. Тя ми каза да мина с колата да я взема и да пътуваме заедно. Започвам да товаря багажа - един куфар, втори, седми. Започнаха чантите и вече няма място в колата. Корепетиторът Атанас Атанасов идва с едно опелче - започваме да товарим и него. Питам я: Какво има в тези куфари? А тя ми отговаря: "Откъде да знам. Нося всичко, за да ми е подръка, ако ми дотрябва - платове за шиене, домакински работи, абе, цялата къща". И всеки път така пътува. Жоро тръгва преди нея с един бус с багажа, а тя хваща самолета. Той се занимаваше тогава с тая пуста къща, която му отне живота. Сигурно не знаете как нелепо умря Жоро. Кара си по околовръстния път с неговата джипка, вози строителни материали и някакъв камион с баластра се засилва, не може да спре и легенът му пада върху джипа. В това време в Залцбург с Гена се разхождахме, докато чакаме да дойде Софийската опера, и все за Жоро си говорим, сякаш го урочасахме. От момента, в който той почина, не съм се доближил до нея, дори и за да й изразя съболезнования, толкова кофти ми беше. Не можете да си представите колко голяма беше тя. Големите не са големи в България. Тук за велики се смятат разни мишки. Истинските българи започват след Драгоман".

 

 

 

Плевенските театрали с блестяща изява на фестивал в Скопие

 

Актьорите в Кокошка на македонска сцена, сн. личен архив

Актьорите в Кокошка на македонска сцена, сн. личен архив

Радвам се, че за един сравнително кратък период от време плевенският театър успя да изгради солиден имидж в международен план, а и както винаги съм казвал, за мен участията зад граница са изключително важни - там няма шуробаджанащина и журито винаги е категорично за това кой е добър и кой представя по-слаба продукция, сподели директорът на плевенската Драма Илко Иларионов. Поводът - поредната успешна изява на нашите театрали в чужбина. От 12 до 18 ноември в македонската столица Скопие се проведе Международният театрален фестивал "СкупиФестивал". Петото му юбилейно издание тази година премина под мотото "Да бъде театър!". Съвсем естествено плевенската трупа участва с постановката си "Кокошка", режисьор на която е македонката Александра Кардалевска, като участието на ДКТ "Иван Радоев" на фестивала е било осъществено именно с нейно съдействие.

 Фестивалът от една страна отразява културното разнообразие в Македония, а от друга е надпревара между театрални трупи от различни националности, като тази година в него, освен плевенската Драма, са се представили Национален театър - Прищина, Косово, АСТ Театър - Букурещ, Румъния, театър от Тел Авив, Израел, Билис театър - Фиер, Албания, Милитеатър - Хелзинки, Финландия, "Л`ескалиер 4" - Париж, Франция и ОДА театър - Прищина, Косово. Актьорите ни Ива Николова, Мариета Калъпова, Теодора Абрашева, Александър Димитров и Мариян Стефанов са получили заслужени аплодисменти от многобройната публика и от журито, като една крачка ги е разделила от голямата награда, сподели още директорът Иларионов. Според него първоначалният интерес е дошъл и от факта, че режисьрката е македонка. Представянето на "Кокошка" е било на български език без субтитри, но въпреки това зрители са споделили, че са разбрали всичко, като не са пестили суперлативи за играта на плевенските актьори. Журито е връчило единствената награда на представителите на Финландия, но по-важна е оценката и аплодисментите на публиката. "Много е важно в чужбина да те оценят. По този начин излизаш от собствената си затвореност и се сравняваш с трупи от страни с традиции в театъра. Това дава и самочувствие на самите актьори. Заслужено, защото празното и фалшивото веднага си личи. Може да сме плевенски театър, но представяме България. Аз съм сигурен в хората, с които работя, и те за пореден път доказаха, че са изключително талантливи", категоричен е той.

Преди да излезе на сцената на Държавния театър в Скопие, нашият екип е бил посрещнат от директора на Българския културно-информационен център в Скопие Димитър Христов. Генералният мениджър на "СкупиФестивал" Музбайдин Камили - Мучи е бил категоричен, че това няма да бъде последното участие на плевенската трупа в Македония, като е загатнал и за гастроли в други съседни страни, сподели Иларионов.

 

 

 Въпросителни

 

Кога ще се определи статутът на къщата на примата в село Беглеж?

 

Къщата на Гена Димитрова и сега се посещава, но все още не е музей, сн. архив

Кога ще се реши проблемът с родната къща на Гена Димитрова в село Беглеж? Този въпрос задава Свобода Гюрова от няколко месеца на компетентните институции и на съгражданите си. През 2011 г. къщата е предоставена на община Плевен от сестрата на Гена - Надежда, със завещание, в което е посочено, че в срок от три години трябва да се превърне в къща-музей. Това обаче до днес не се е случило. За поддръжката на къщата и двора в момента се грижат хора от селото на доброволни начала. Според Гюрова решението е община Плевен да поиска целево известна сума - около 50 000 лв., за ремонт на покрива и оформяне на вътрешното пространство и градината, а къщата да придобие статут на общинска колекция, както е къщата на Емилиян Станев във Велико Търново. "Това, че е отдалечена, няма значение, че е малка - също няма значение. Гена е голяма. Тя до 18 години живее там. Не е виждала пиано и не е работила с педагог, затова нейното постижение е несравнимо. В над 700-годишната история на Плевен чие друго име със световно значение можем да посочим?", пита Гюрова.

 

Как децата ни не струват 8 000 лв.

 

13 представления пред повече от 3 500 деца и младежи от 4 до 18-годишна възраст в зала "Емил Димитров" на читалище "Съгласие" претърпя последният проект на Балетната школа - спектакълът "Ледената царица".

Убедително заслужени са аплодисментите за 40-те балерини, танцьори и артисти и за ръководителите хореографи. Зад кулисите остават проблемите - как се поддържа балетна зала, костюми и зала за представления, която безплатно ползват училища и детски градини за свои тържества. С несъстоятелни, но категорични аргументи, са отхвърлени многократните искания на читалището общината да го финансира за зимния сезон с 8 000 лв., които да се използват за закупуването на 4 тона гориво - малка част от необходимото за цялостното отопление на сградата. Срещу това да продължи безплатния достъп на децата и гражданите в залата. От читалището посочват като основание за предложението си Закона за народните читалища чл. 22, ал. 2, и чл. 23, ал. 2, в които са посочени и случаи на финансово ангажиране на общините спрямо читалищата, и изразяват готовност за уточняване с общинската администрация на конкретни параметри или график за ползването на залата. Предложението обаче не стига до гласуване в общинския съвет, защото среща яростен отпор на лична основа още в комисиите - по култура и вероизповедания и по финанси и бюджет. В последната експредседателят на общинския съвет и отявлен опонент на председателя на читалището Ивайло Атанасов - Георг Спртански, категорично отказа отпускането на средствата с мотив, облечен в разбиващо сравнение - всеки собственик на курник може да поиска финансиране от общината, но тя няма право да дава пари за издръжка на частни сгради. Явно децата на Плевен и залата, носеща името на Емил Димитров, според Спартански заслужават такова отношение. И не струват нито 8 000 лв., нито пет пари.

 

  

Нови заглавия в книжарницИ ГРАММА"

 

Големите любови на български поети и писатели.

Тайният им живот от Възраждането насам

Венелин Mитев

Авторът години наред е изучавал биографиите и творчеството на най-интересните рицари на перото у нас от Освобождението до наши дни, за да се добере до малко известни или съвсем неизвестни моменти от интимния им живот. Защото те са живи хора от плът и кръв и докосването до техните дълбоко лични преживявания и разочарования разкрива по неповторим начин изключителното богатство на личността им и засилва интереса към творчеството им.

 

 

1Q84. Kнига 2

Харуки Мураками

Годината е 1984. Аомаме е заседнала в такси в тежкия трафик на Токио, а има неотложна и спешна задача, която трябва да изпълни на всяка цена. Шофьорът й предлага решение на проблема и тя приема, но в резултат на действията си започва да се чувства все по-откъсната от действителността. Тенго, който мечтае да бъде писател, води едно с нищо незабележимо съществувание, докато не се оказва забъркан в странна история, свързана с литературна награда, за която е кандидатствало с първия си роман седемнайсетгодишно момиче...

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО