СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                   СОЦИАЛНО                 "BG Север" - брой 41 (23-29 ноември 2012 г.)


 

Плевенчани протестираха срещу бесните шофьори

 

Участниците в шествието поставиха цветя на пешеходна пътека

 

Пешеходната пътека беше посипана с цветя в памет на загиналите деца, сн. Ангел Атанасов

Пешеходната пътека беше посипана с цветя в памет на загиналите деца, сн. Ангел Атанасов

Почернените близки призоваха за повече отговорност на пътя

Почернените близки призоваха за повече отговорност на пътя

Емилия КАРАБУЛЕВА

Десетки граждани от Плевен подкрепиха Националния протест срещу неспазващите ограниченията на скоростта, който се проведе в още девет града на България в неделя. Около 40 автомобила, облепени с лозунги, преминаха по предварително определен маршрут. Доброволци раздаваха листовки на гражданите по пешеходната зона на града. "Животът е дар, а ти не си убиец!", "Не разбивай мечтите си на асфалта!", "Отпусни педала! Не си убиец!" - така звучаха някои от призивите към спазване на правилата за движение, отправени към водачите.

Автошествието тръгна в 11 часа от ж. п. гарата в града, премина по бул."Данаил Попов", ул. "Димитър Константинов" и приключи на пешеходната пътека пред Съдебната палата. Там с минута мълчание бе почетена паметта на всички, които са изгубили живота си по пътищата заради действията на безотговорни водачи. Инвалиди, пострадали граждани при пътно-транспортни произшествия (ПТП), родители и приятели на загинали деца, както и много съпричастни с каузата срещу безумното шофиране поставиха цветя върху пешеходната пътека. Така те искаха да припомнят на гражданите, че всеки миг от живота ни е ценен, че не бива да скриваме и толерираме безотговорността на пътя, която убива нашите деца. "Хора, бъдете отговорни пред себе си, пред децата си и пред живота!" - призоваха участниците.

"Всеки ден по улиците и пътищата в страната загиват средно по двама души, а други 25 са ранени. И докато нещастията, причинени от катастрофи, се отчитат като статистика, семействата остават завинаги без своите близки, с ограбени съдби и болка до края на живота си", се казва в обръщението към гражданите на организаторите от Фондация "Безопасни улици от Валя", Клуб "Безопасни улици", Национално движение "Червена пътека", Сдружение "SOS - ПТП" и др. В него се припомня, че в резолюцията на Асамблеята на ООН от 26 октомври 2005 г. за повишаване на безопасността на движението по пътищата в целия свят всяка трета неделя на ноември е определена да бъде ден за възпоменание на жертвите на ПТП.

Протестното шествие в Плевен беше подкрепено от ОДМВР и от КАТ - Пътна полиция. През последните 12 години в област Плевен са станали 5 936 пътни произшествия, при които са ранени 7 376 души, а други 806 са загубили живота си. Само от началото на 2012 г. до момента ранените при катастрофи в областта са 291, а загиналите са 26 души, сочат данните от полицията в Плевен.

 

 

Вече шест месеца инвалидите са без клуб

 

Поля ТОМОВА

Шест месеца след като бяха прогонени от клуба си на улица "Даскал Димо", който изцяло отговаря на нуждите им, инвалидите от Плевен все още са без свой клуб. През май те протестираха, защото сградата им бе отнета с мотива, че Националният център за социална рехабилитация е фалирал и не плащал наем на държавата за предоставените помещения. Тогава областната управа предложи на хората с увреждания да ползват клуб на ул. "Скобелев" 20. Той обаче е недостъпен за повечето от инвалидите, с турска тоалетна и без рампа и хората с увреждания не приеха това предложение. Спорът им с държавата стигна и до Народното събрание, а депутатът от Коалиция за България Румен Петков отправи питане към социалния министър Тотю Младенов по проблема. Днес инвалидите са буквално на улицата. Те настояват кметът проф. д-р Димитър Стойков да изпълни обещанието си към тях, дадено преди половин година - да им предостави сграда, която е достъпна и отговаря на изискванията им. Градоначалникът обяви, че въпросът е поставян пред общинския съвет. Общината е предложила още през юни друга сграда за инвалидите - на улица "Даскал Димо" 7 - тя е с достъпна среда на първия етаж и с достатъчно стаи.

Бяхме намерили проект по европейска програма за 300 хиляди лева, с който не само щяхме да извършим ремонт, но и да дадем качествено и адекватно оборудване на този център, сподели проф. Стойков. Оказало се обаче, че в сградата е настанен съюзът на т. нар. "царски офицери". Един от общинските съветници предложил офицерите да останат, а на инвалидите да се търси друго помещение. Кметската администрация предложила още седем варианта за клуб, но нито едно от тях не удовлетворил хората с увреждания. Организацията на офицерите проявили благородство и освободили помещението. Вече няма да има пречки, търсим средства и възможност да направим модерен център, отговарящ на всички изисквания, допълни кметът, но не уточни дата, от която инвалидите ще имат нов дом.

 

 

Градът търси 15 млн. лева за питейна вода от Гиген

 

Ангел АТАНАСОВ

Проблемът с водния режим на Плевен може да се реши със сондажи край село Гиген, под което лежи цяло подземно езеро. Инвестицията в такова начинание ще струва поне 15 млн. лв. Идеята вече е съгласувана с местното "В и К", съобщи плевенският градоначалник проф. д-р Димитър Стойков.

"Според специалистите езерото под Гиген е толкова голямо, че с четири сонди от там можем да осигурим на Плевен още 300 литра в секунда. Това е сериозен дебит като се има предвид, че питейната вода, която градът ни получава от Троянския балкан, непрекъснато намалява и вече е 60 литра в секунда", допълни кметът.

Той поясни, че общината ще внесе заедно с "В и К" заявка за извършване на геоложки проучвания в района на селото - необходимите средства за тях тепърва ще се уточняват. Според първоначалните данни подземното езеро започвало още от района на р. Златна Панега. Проучвателните сондажи щели да установят дали става дума за подземна река и дали водата от нея може да се използва за питейни нужди. Ако се окаже, че идеята е осъществима, освен сондажите трябвало да се изгради и пречиствателна станция за водата. Ще бъде необходим и тръбопровод, който да свърже новия водоизточник с водопроводната мрежа в общината, но разходите по него нямало да са големи, защото необходимото отклонение е със сравнително малка дължина.

Разбрали сме се с ръководството на "В и К" по време на режима приоритетно да се осигурява вода за болниците, детските градини и ясли и детската кухня в Плевен, съобщи още проф. Стойков.

 

 

 Гневът на младите

 

Платих висока цена за образованието си

 

Записа Лора ГЕНЧЕВА

"След като завърших средното си образование, започнах работа. Въпреки голямото ми желание да стана студентка, поради финансови затруднения не можах да кандидатствам още същата година. Реших, че първо ще си събера някакви пари, за да помогна на родителите си, и на следващата година се явих на изпити. Приеха ме студентка редовно обучение в един от най-известните икономически университети в страната. Бях много щастлива и горда, че ще уча точно в това висше заведение. Когато първият семестър започна, прецених, че не мога да напусна работното си място и ще трябва да продължа да помагам на нашите. Разходите по мен бяха много големи и ни беше доста трудно. Затова в половината дни от седмицата работех, а в другите ходех в университета. Само че това не се нравеше на преподавателите. Не стига, че ни задължаваха да си купуваме техните учебници чисто нови и не ни четяха лекции, ами и започнаха да ми правят проблеми за отсъствията. Не знам как щях да се справям, ако не работех. Само един учебник струваше 40 - 50 лева. Това си беше чисто изнудване, но всички си мълчахме, защото без тях не ни допускаха да се явим на изпити. Така с големи разправии мина първата година, затова на следващата реших да се прехвърля задочно обучение. Подадох необходимите документи, но се оказа, че тъй като съм останала на ликвидация по една от дисциплините, нямам право да уча задочно. А този преподавател нарочно не ми даваше изпита, защото имах доста отсъствия при него. Освен това ми заявиха, че трябва да съм бременна или омъжена, за да премина задочно. Намериха се обаче хора от реномираното висше заведение, които ми предложиха да премина в този вид обучение срещу скромната сума от 500 лева. Не се гордея с постъпката си, но се съгласих, защото исках да продължа образованието си и едновременно с това бях длъжна да работя. Взех парите назаем от шефа си, като се разбрахме да ми ги удържа от заплатата. И така след няколко дни ми се обадиха, за да ми съобщят, че очните занятия са започнали и аз мога да се явя. Оказа се обаче, че по документи продължавах да се водя редовна студентка, въпреки че вече бях задочничка. Съответно си плащах и по-високата семестриална такса. Така изкарах висшето си образование. Разказвам историята, защото съм отвратена от тази система. Вярно е, че и аз бях замесена в нея, но това не беше по мое желание - аз просто исках да уча и да си помагам като работя. Жалко е, че и в образованието върлуват корупцията и изнудването.

Елена Георгиева, 29 години, от Плевен

 

 

 Послушай лекаря

 

В предишния брой специалист отговори на запитване на читателка какво представляват хроничният аденоидит и тонзилит. Продължаваме темата със съвременните методи на лечение.

 

При хроничен тонзилит важна е физиотерапията

 

Д-р Юрий НИКОЛОВ, УНГ, завеждащ клиника "Св. Параскева"
Д-р Виолина ГЕРГАНОВА, физиотерапевт

При поставена диагноза аденотонзилит в началото се прилагат неоперативни методи на лечение. Редовното изчистване на носа от задържаните секрети, промивки с физиологичен разтвор (солена вода) - по 2 - 4 мл във всяка ноздра многократно през деня; влажни инхалации (особено през зимата), съчетани с физиотерапевтични общоукрепващи имунитета процедури, облекчават състоянието. Препоръчват се отбъбващи капки за нос, но не по-дълго от 5 - 6 дни; антибиотични капки, но само при доказан бактериален причинител чрез изследване на гърлен секрет; общо антибиотично лечение след бактериограма. При рецидивиращи инфекции на горните дихателни пътища, хронични хреми, възпаления на ушите, силно затруднено носно дишане, симптоми, говорещи за неуспех от медикаментозното лечение, трябва да се извърши операция - аденотомия. Тя се прави под обща анестезия. Третата сливица се отстранява през устата чрез специален инструмент, с който сливицата се "остъргва" и изважда. На мястото й се поставят марлени тампони за няколко минути, което улеснява кръвоспирането, а самата операция трае 2 до 5 мин. След въвеждането на оптиката и радиохирургията при извършването на тази операция кръвотечението се сведе до минимум, болката постоперативно намаля и възтановителният период се скъси значително.

Консервативното лечение на хроничния тонзилит включва антибиотици, гаргара с антисептични разтвори, пастили за смучене и средства за стимулиране на имунната система. Когато гореизброените методи не доведат до оздравяване и продължат рецидивиращите възпаления на сливиците с развитие на близки усложнения, се прибягва до операция - тонзилектомия, която може да се извърши под обща или местна анестезия. Сливиците се отстраняват през устата, като се отделят от околните тъкани и се прерязват със специална примка, оглежда се мястото за кървене и при нужда се поставят тампони или кървящият съд се зашива. Самата операция трае от 15 до 30 мин. Това е една постоперативно болезнена операция, често съпроводена с оперативни и следоперативни усложнения. До голяма степен рисковите моменти при нея се намалиха след прилагането на биполярната радиохирургия - HFITT техника. Често усложнение на тонзилитите се явява перитонзиларния абсцес. Когато инфекцията е в начален стадий - перитонзилит, прилагането на високодозирани антибиотици има добър ефект, в противен случай най-адекватно лечение е инцизията и дренажа на перитонзиларния абсец. Операцията се осъществява под местна анестезия.

Физиотерапевтичното лечение цели локално противовъзпалително и антибактериално въздействие, очистване на отпадните продукти, повишаване на общата резистентност и имунобиологично реактивност на организма. С особено добър ефект е прилагането на УВЧ в подчелюстна област, ултразвук или фонофореза с хидрокортизон с малък озвучител в областта на тонзилите. В някои случаи резултатът от прилагането на електрофореза с калиев йодит има изключително добро действие. Импулсни токове с малки индуктори, комбинирани с инхалации с различни разтвори, също влизат в арсенала на комплексното физиотерапевтично лечение. Особено място в консервативната терапия заема лазертерапията.

Физиопрофилактиката е важна при боледуващите от хроничен тонзилит, тъй като рецидивите се предизвикват най-често от простудно-инфекциозни фактори на фона на намалена имунна защита, както при възрастни, така и при деца. Тук е мястото на закаляването за повдигане на имунитета с море и слънцелечение и водни процедури с контрастна температура.

Уважаеми читатели,
ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888
   

 

върни се в НАЧАЛО