СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                Бизнес                                      "BG Север" - брой 41 (23 - 29 ноември 2012 г.)


 

Васил Антонов:

 

Цената на тръбата за Южен поток у нас набъбна тройно за 4 г., ще ни излезе скъпо

 

Договорът за строителството на газопровода поражда много въпроси

 

Ангел АТАНАСОВ

Дългоочакваният договор между България и Русия за изграждането на българския участък от газопровода "Южен поток", който вече е факт, наистина ще се отрази благоприятно на развитието на икономиката ни. Той в голяма степен дава енергийна независимост на страната ни и води до диверсифициране на енергийните доставки. Начинът, по който се стигна до неговия окончателен вариант, обаче поражда много въпроси, които потънаха в еуфорията около подписването. Това заяви през седмицата областният лидер на БСП в Плевен Васил Антонов.

"Не можем да не сме удовлетворени от това, че се стигна до този договор, защото той беше един от приоритетите на т. нар. "голям шлем" на управлението на тройната коалиция. Не трябва да се забравя, че премахването на посредниците в доставките на газа до голяма степен беше договорено още от предишното правителство. Тепърва обаче предстои да разберем колко е истинското намаление на цената на природния газ от Русия. Управляващите от ГЕРБ твърдят, че то е 20 - 22 на сто. Това означава, че от Нова година цената на парното трябва да намалее с приблизително толкова. Ако не се случи, значи в договора има нещо смущаващо", смята Антонов.

Според него е странно как за 4 години стойността на изграждането на българския участък от газопровода е скочила тройно. Разчетите от преди 2009 г. били за около 1,2 млрд. евро, а предвидената в договора сума сега станала 3,3 млрд. евро. Това означавало, че за да се изплати инвестицията, България няма да получава такса за преминаването на руския газ през нашата територия 15 г. - над 2 пъти по-дълго, отколкото било коментирано с руската страна при предишното правителство. Тогава се обсъждало още, че в нашия участък тръбата ще се изгражда от български фирми, така инвестицията ще помогне чувствително на българската икономика и ще създаде стотици нови работни места. Сега се оказва, че строителството ще бъде поето от руска компания.

"Големият въпрос е, защо управляващите от ГЕРБ мерят с различен аршин. За АЕЦ "Белене" беше предвидено Русия да изработи и достави реактора и после по същата схема както при "Южен поток" централата да бъде доизплатена. При това - като се запази участието на българската държава в проекта с 51 процента. Този вариант обаче беше отхвърлен от сегашното правителство. Възниква въпросът защо той е приемлив за газопровода и неприемлив за най-големия енергиен проект на страната, какъвто е АЕЦ "Белене", попита Васил Антонов.

С това въпросителните около договора не свършвали. Все още не било ясно дали новото голямо предприятие "Южен поток" няма да погълне "Булгаргаз" и каква ще е съдбата на българската компания. Не е известно и каква е позицията на Европейската комисия по подписания договор между България и Русия, допълни областният лидер на социалистите.

 

 

От 40 до 90 лева са новогодишните куверти в плевенските ресторанти

 

Лора ГЕНЧЕВА

Ако искате да изпратите старата година и да посрещнете новата 2013-а в някой от плевенските ресторанти, ще трябва да приготвите минимум 40 лева. Най-скъпият куверт пък е 90 лева. За децата обаче навсякъде цената на менюто ще бъде наполовина от тази за възрастните. Това установи репортерска проверка на "BG Север" след обиколка по заведенията. По-евтините цени за празничната нощ са в кръчмите с битова обстановка. Най-високата сума, която ще платим, ако изберем да се забавляваме в някое от тях, е 60 лева. Тези пари включват новогодишното блюдо и музикалната програма. Менюто обикновено се състои от малка ракия, каничка бяло или червено вино или някакъв друг алкохол по желание на клиента, минерална вода, безалкохолно, салата, предястие, основно ястие, сухо мезе и десерт.

В известната механа "Стария орех" пък няма определен куверт. Всяка компания, която иска да празнува там, може сама да си избере какво ще консумира.

Същата свобода имат и гостите на ресторант "Александра" в центъра на града. Това е много изгодно за голяма част от хората, които не могат предварително да отделят средства за тази вечер и искат да изкарат по-скромно, но все пак извън домовете си.

В по-изисканите заведения цените на кувертите варират от 70 до 90 лева. Те обаче предлагат и по-богата програма за Новогодишната нощ. В ресторант "Будапеща" например празникът ще ни струва 70 лева, в "Национал" - 75 лв., в "Старата изба" и "Двете сърнета" - по 80 лева. Най-скъпи са кувертите в ресторанта на хотел "Ростов", в "Корона" и в "Централ" и струват 90 лева. Срещу тези пари обаче ще получим по-богато и разнообразно меню, което ще включва различни деликатеси и глезотии, като ядки, плодове, баница с късмети, шампанско и уиски. Освен това се организират томболи с награди, викторини и други изненади, които допълнително поддържат доброто настроение. За танците пък се грижат диджей или голям оркестър, а в някои от заведенията залагат на комбинацията от жива музика и дисководещ.

Въпреки свитите бюджети на плевенчани, в повечето ресторанти вече са направени много резервации. Ресторантьори смятат, че хората искат на този празник да се отпуснат и забавляват така, както цяла година не са могли да си позволят. Затова според тях много от местата в заведенията са заети още месец по-рано. "Капацитетът ни е 120 - 130 души, засега имаме доста запазени маси с големи компании и очакваме да се потвърдят други. Сигурна съм, че и тази година ще бъде пълно, защото за такива поводи клиентите винаги намират средства", твърди сервитьорка в елитен ресторант в центъра на Плевен.

За разлика от Нова година, когато заведенията ще се пръскат по шевовете от празнуващи, то на Коледа много от тях няма да работят. Други пък ще затворят врати само на Бъдни вечер. Тези, които ще работят в Коледната нощ, обаче ще посрещат гостите си на свободна консумация, без задължителен куверт.

 

 

Бюджетът вещае депресия и бедност

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Над 1,8 млрд. повече приходи се очакват в държавната хазна през 2013 г. Това стана ясно по време на дебатите в парламента, след което бюджетът за следващата година бе приет на първо четене.

Размерът на приходите за следващата година е 37,5% от БВП - 6,4 процента растеж спрямо програмата за тази година. Предвидени са редица мерки за подобряването на събираемостта на приходите. Приоритетно ще се осигуряват средства в областта на социалната политика, обеща финансовият министър Симеон Дянков.

Пенсиите ще се увеличат средно с 9,3 процента за всички, а за тези, които са отпуснати преди 2009 г. - с 9,8 процента. От януари минималната заплата става 310 лв. За образованието се очаква увеличаване на финансирането със 124 милиона лева. Като други приоритетни сектори през следващата година са очертани културата - увеличение на средствата с 35 милиона лева, здравеопазването - с 92 милиона лева повече, публичната инфраструктура - увеличение с 510 милиона лева, и селското стопанство - увеличение със 196 милиона лева.

Това е бюджет на продължаващата депресия и бюджет на бедност. Той се разминава със заложените дългосрочни цели на Европа за икономически растеж. Приоритетният принцип в него следва принципа за моркова и тоягата, коментираха от ДПС.

Нито един бюджет на ГЕРБ не е изпълнен по начина, по който е бил планиран, обявиха от левицата. Оттам обвиниха управляващите, че не умеят да планират и прогнозират икономическо развитие. "Каква криза, г-н Дянков, нали обявихте, че кризата е ликвидирана", попита лидерът на БСП Сергей Станишев. Според него ГЕРБ е смазал малкия и средния бизнес. Фирмите не влагат ресурси, защото не знаят каква поредна промяна ще поднесе правителството. Над 80 закона на мнозинството са лобистки и създават привилегии на определени фирми, посочи червеният лидер. Сеирът хора не храни, обобщи той.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов предложи бюджетът да бъде отхвърлен с аргумента, че 20 на сто от вменените задачи на ДАНС не може да бъдат изпълнени заради липса на финансиране.

Вероятно в средата на годината бюджетът ще има нужда от преработване, смята другият съпредседател на сините в парламента Мартин Димитров. Според него заложените разходи в проектобюджета са реални, но приходите са много надценени и дефицитът вероятно ще е много по-голям от предвиденото.

 

 

Семейна фирма приготвя вкусни еклери за цял град

 

Вече 20 години в Пордим ревностно пазят в тайна рецептата им

 

На мястото на старата постройка е новият с европейски вид цех, сн. авторът

На мястото на старата постройка е новият с европейски вид цех, сн. авторът

Макар и с диплома за хореограф, Радослава се връща в Пордим

 

Инна СТЕФАНОВА

От фирмата на семейство Павлинка и Васко Василеви в Пордим три пъти в седмицата тръгват сладки вкусотии, с които се зареждат щандовете на почти цял Плевен. Тулумбите, еклерите, пастите и баклавите са направени по домашни рецепти, които Павлинка ревностно пази в тайна вече двадесет години. Онова, което не крие, е, че всичко, което приготвя с ръцете си, й доставя истинско удоволствие, че търпението и постоянството са онези качества, които са помогнали на нея и на останалите в семейството да посрещат предизвикателствата и да се справят с трудностите.

Сладкарският цех носи необичайното име "Нира". Когато я създават, Павлинка и Васко решават да съчетаят в него първите срички от имената на децата си - Николай и Радослава. Тогава синът и дъщерята са невръстни хлапета, но вече поотраснали запретват ръкави, за да помагат както и колкото могат. По-късно двамата поемат част от товара на всекидневните задължения. Днес, макар и с диплома за хореограф от пловдивската академия, Радослава се връща в Пордим и вече е равностойна в работата с родителите си.

Идеята за фирмата идва съвсем естествено, разказва Павлинка. Имали магазин за хранителни стоки, когато решили да започнат да предлагат в него закуски, а после да включат и сладкарски изделия. Като домакиня Павлинка си имала своето хоби - да прави торти по собствени рецепти, а за еклерите да забърква крем, чиито съставки и до ден днешен само тя знае. Първите, които ги потърсили като производители извън малкото градче, били от плевенския ресторант "Българска кухня". Така към областния град потеглила и първата тава с еклери, по-късно към нея прибавили тавите с пастите, тулумбите и баклавите. Четирите сладки артикула и досега са единствените, които фигурират в производствената листа на "Нира". Това не значи, че нямат по-големи амбиции, уточнява сладкарката. Във фирмата просто са възприели своя тактика - да не гонят количество в асортимента, а да държат на постоянното качество.

Сега, близо две десетилетия след старта, бусчето от "Нира" зарежда обектите за бързо хранене "Завой", малката и голяма "Шатра", веригата от магазини "Лайф", закусвалнята в мола. Така скромната в началото работилница се оказва тясна за нарасналото производство. Василеви купуват двор в съседство с тяхната къща, разрушават стара постройка и на нейно място издигат помещенията за новия си цех. От няколко тави вече към големия град потеглят по 400 бройки от тулумбичките и от еклерите и по стотина от пастите и баклавите. Количеството варира обаче. През зимата по традиция търсенето на изделията на "Нира" е по-голямо, поръчките нарастват и по празниците.

Кризата от последните години не подминава и пордимския сладкарски цех. Цените на материалите растат, което вдига и цените на продукцията. За да не станат прекалено скъпи и непродаваеми изделията обаче във фирмата са готови да намалят печалбата си, но не и да направят компромис с качеството. В производството и сега се вкарват само качествени продукти - захар, брашно, яйца, сметана и мляко. И блатовете за пастите са си домашно приготвени. Заместители и консерванти не допускат. Така всеки, който веднъж опита от техните вкусотии, се връща да си купи отново. Работата в цеха започва в 4 сутринта, за да смогнат и продукцията да потегли към града в 8 - 8,30 часа.

Дори когато се налага да работим цяла нощ, а това се случва при допълнителни поръчки, хубавото настроение и положителната енергия не ни напускат, казва още Павлинка. За нея и за останалите от семейството работата освен че носи приходи - всички работят за пари, им доставя истинско удоволствие, категорична е тя.

 

 

 

   

върни се в НАЧАЛО