СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                              КОНФЛИКТИ                             "BG Север" - брой 41 (23 - 29 ноември 2012 г.)


 

Управляващите направиха мъглата по случая Коиловци още по-гъста

 

Ще разкрием истината час по час, не могат да ни спрат, твърди Румен Петков

 

Ангел АТАНАСОВ

Предложението на парламентарната група на БСП за обсъждане създаването на Временна анкетна комисия по случая със заловените край Коиловци френски парашутисти се отхвърля. Това решиха депутатите в сряда. От гласувалите 117 народни представители 41 са гласували "за", 42 - "против", а 44 - "въздържал се", и точката не влезе в дневния ред на парламента.

Вносителят на предложението за комисията - депутатът от Коалиция за България Румен Петков, заяви в Народното събрание, че инцидентът в с. Коиловци показва тежки проблеми в националната ни сигурност и че България на практика е разграден двор. Защото в случая става дума за незаконно проникване на чужденци на наша територия, което при това е свързано с наркотици.

"Тези чужденци са се опитали да убият български граждани. С джипа си са се насочили към тримата местни жители, които случайно са попаднали на тях, за да ги смажат. И вместо те да бъдат арестувани, са задържани двама от българите, участвали в инцидента. А чужденците са настанени в болница, после неясно как са изведени от страната, въпреки че са извършили серия от престъпления. Вместо да бъде награден, нашият полицай, който е спасил живота на своите сънародници, е наказан", обясни Румен Петков.

Според него прокурорът, който е допуснал френските "парашутисти" да напуснат безнаказано страната ни, и дознателят, който не си е свършил работата при изясняването на случая в Коиловци, носят наказателна отговорност. Предвиденото в чл. 294 от НК наказание за съдиите, прокурорите, следователите или полицейските органи, спомогнали на извършител на престъпление да избегне наказателно преследване, е лишаване от свобода от 2 до 8 г. "Не случайно в отговора си на

Румен Петков, сн. авторът

моето питане в парламента за инцидента с чужденците вътрешният министър Цветан Цветанов "прехвърля топката" точно на прокуратурата. Явно МВР-шефът има намерение да си измие ръцете с дознателя от РПУ - Пордим, и с наблюдаващия прокурор по случая от Плевен. От зададените му 10 въпроса Цветанов отговори реално само на един, и то на 50%. На 8 от тях не дава никакво обяснение, а по един от въпросите е излъгал", заяви Петков.

 "Твърдението, че заловените край Коиловци французи са туристи, любители на екстремни спортове, казано от нашия вътрешен министър, унизява България. Така показваме, че чужденците, извършили престъпления на наша територия, включително и опит за убийство, могат да си отидат безнаказано. А българите, които при инцидента са били в позиция на законна самоотбрана, са задържани в ареста за 24 часа", допълни депутатът.

След отхвърлянето на поисканото от 50 народни представители създаване на Временна анкетна комисия по случая Петков е решен въпреки всичко да стигне до истината. Той смята заедно с негови колеги от парламентарната група на Коалиция за България да започнат собствена проверка, която да проучи всеки детайл от станалото край Коиловци. От сбиването на тримата местни жители с петимата чужденци на полето до селото в нощта срещу 16 октомври до сега - час по час. Ще се проверяват действията или бездействията на всички институции, имащи отношение към инцидента.

"Следващата стъпка е чрез външно министерство да поискаме справка по случая от Франция, дори тя да е поверителна. Неадекватното поведение на българските власти насажда присмех и подигравки към френските специални служби и вреди на отношенията между двете страни", категоричен е Румен Петков.

 

От писмения отговор на вътрешния министър Цветан Цветанов:

"По данни на досъдебното производство категорично е установено, че част от лицата, участвали в инцидента, са френски граждани, потвърдена е тяхната самоличност и че същите са любители на екстремни спортове...

Българските граждани, установени на мястото на инцидента, са разпитани в качеството на свидетели, след което са освободени...

С оглед разпоредбата на чл. 198, ал. 1 от НПК, материали по разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокурора."

 

От писмения отговор на министъра на отбраната Аню Ангелов:

"Съгласно нормативните документи, заявките за изпълнение на парашутни скокове се съгласуват с гражданските органи за обслужване на въздушното движение, а тези за учебни и спортни цели се извършват с разрешение на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация". За посочения период (б. а. - преди инцидента на 16 октомври) във въпросния център не е заявявана и установявана временно отделена зона за извършване на парашутни скокове."

 

Вместо поне малко да просветне, след отговорите на двамата министри на питането на депутата Румен Петков, историята със злополучните френски парашутисти става още по-мъглява. Цветан Цветанов се е хванал за вече обявената версия, която разсмя и България, и Франция и явно няма да мръдне от нея дори с цената на поста си. В отговора му няма и дума за това как все пак са се озовали на българска територия тия чуждоземни "любители на екстремни спортове". Вътрешният министър дори вече не твърди, че те са кацнали в нивата на братя Цоневи с парашут. Защото това ще е явно противоречие с отговора на министър Ангелов - в района нито са заявявани, нито са установявани парашутни скокове.

Мъглата стана още по-гъста и след изслушването на председателя на ДАНС Константин Казаков пред парламентарната комисия за контрол на агенцията в сряда. Изключително съм притеснен и недоволен от изслушването на шефа на ДАНС, той по същество не каза нищо, напротив - представените пред комисията тези повдигат нови въпроси, заяви след изслушването Румен Петков.

На закритото заседание на комисията бе поканен и кметът на Коиловци Красимир Иванов. Вместо успокоен обаче, той си тръгнал от парламента още по-разтревожен. При срещата му в кулоарите с Казаков той получил следния съвет: "Кажи на хората в селото да не се тревожат, защото нашите хора в чужбина са правили много повече бели, отколкото тези петима французи."

Ситуацията, в която сами се поставиха българските власти с нелепите си обяснения по този инцидент, не е унизителна за тях, а за нас, обикновените жители на тази страна. Защото поговорката "Всеки народ си заслужава управниците" съвсем не е само нашенска - знаят я навсякъде в Европа.

 

 

Нова катастрофа с Туарег-а на общината

 

Михаил АНГЕЛОВ

Служебният джип "Фолкваген Туарег" на община Плевен се блъсна в опел на кръстовище в града, но за щастие катастрофата се размина само с нагънати ламарини. Зад волана на туарега седял шофьорът на плевенския кмет - 33-годишният Красимир Крачунов.

Автопроизшествието е станало на 19 ноември около 13 ч., съобщи плевенската дирекция на вътрешните работи. След подадения сигнал на тел. 112 на мястото незабавно бил изпратен полицейски екип. При огледа униформените установили, че водачът на кметския автомобил, движейки се по улица "Климент Охридски" в посока ж. к. "Дружба", е отнел предимството на минаващия по това време по улица "10-ти декември" автомобил "Опел Омега" и се е блъснал в него. Опелът бил управляван от 49-годишния Сашо Венчев от село Обнова. Водачите на двете коли са изпробвани за употреба на алкохол, като уредът е отчел 0 промила и на двамата. Пътните полицаи издали съответния протокол за ПТП, а на Крачунов е съставен акт за установяване на административно нарушение на чл. 6, т. 1 от Закона за движение по пътищата. Лекият автомобил "Фолксваген Туарег" е спрян от движение заради техническа неизправност, получена при катастрофата.

Това е второто автопроизшествие с кметския джип тази година. В началото на юли на кръстовището пред Военна болница в Плевен в задната част на туарега се блъсна 17-годишен велосипедист. Тогава колата бе шофирана от градоначалника проф. д-р Димитър Стойков. Тийнейджърът се отърва с охлузни рани и призна, че се спускал с голяма скорост по ул. "Георги Кочев", за да хване "зеленото" на светофара. В последния момент обаче сигналът на светофара се сменил, а спирачките на колелото отказали.

 

 

Баща продал 13-годишната си дъщеря

 

Инна СТЕФАНОВА

Непълнолетно момиче е открито в дома на възрастен мъж от полицейски служители в Плевен. С административна заповед то незабавно е било отведено в кризисен център, информират от районния съд в Плевен. Мярката е наложена заради факта, че жилището не е собственост на роднина на детето, уточняват магистратите. Установено е, че биологичният баща на детето го е "продал" преди три години. След проверка в жилището и разговор с непълнолетната се установило, че родителят се канел отново да я изтъргува на друг мъж срещу солидна сума. Майката от години не се интересувала от момиченцето и детето живеело и растяло в реален риск за живота и здравето си - физическо, психическо, нравствено.

Сигналът за 13-годишната постъпил в районния съд в Плевен от служители на дирекция "Социално подпомагане", при които детето било отведено от полицаите. От "Социално подпомагане" са внесли жалба в съда с искането то да остане за срок от 3 месеца в плевенския кризисен център "Отворена врата". Според социалните работници това е времето, в което ще се направят нужните проучвания къде би могло да бъде настанено момичето за неговото интегриране в нормална семейна среда.

Магистратите от районния съд са уважили искането на социалните работници, стана ясно след заседанието му. Те не са се разколебали в решението си от заявената пред тях позиция на майката, която настоявала съдът да й върне детето. Освен че родителите не притежават необходимия капацитет да отглеждат и възпитават, двамата са използвали непълнолетната като източник на доходи, което по всички законови и извънзаконови норми е недопустимо, категорични са от плевенския съд.

 

 

18 години затвор получи мъж, убил тъста си и ранил жена

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Присъда от 18 години затвор за мъж, убил тъста си, издаде Окръжният съд в Плевен. Кървавата драма се разиграла на 17 ноември м. г. Сигналът за нея подала в полицейското управление в Пордим 31-годишната Габриела Асенова. Тя съобщила, че е възникнал битов скандал в дома на баща й в Славяново. Когато униформените пристигнали на местопроизшествието, установили, че 59-годишният Асен Ташев, баща на Габриела, е починал от прободна рана в областта на гърдите. 49-годишна жена от София, с която Ташев живеел на семейни начала, била открита също с прободна рана в гърдите. Пострадалата била откарана незабавно в болницата в Плевен в тежко състояние и с опасност за живота.

35-годишен мъж с инициали И. П. тогава бе установен и задържан като извършител на престъплението. Той е съпруг на подалата сигнала Габриела Асенова. Няколко дни след убийството от Окръжна прокуратура са поискали постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" за И. П.

Окръжният съд в Плевен наложи наказание от 18 години зад решетките за подсъдимия по обвинение, че умишлено е умъртвил едно лице и отново умишлено се е опитал да умъртви друго лице, като опитът е останал недовършен по независещи от дееца причини. Наказанието следва да се изтърпи при първоначален строг режим в затвор, е записано в документите по случая. Присъдата бе издадена само преди дни, точно година след тежкото престъпление.

На подсъдимия се приспада времето, през което е бил задържан под стража, считано от 18 ноември м. г. И. П. е осъден да заплати сумата от 1 440 лева на Окръжния съд за деловодни разноски. Той трябва да преведе по сметките на ОДМВР други 867 лева за заплащане на разноските по време на досъдебното производство.

Решението на магистратите може да се обжалва и протестира пред Апелативния съд във Велико Търново.

 

върни се в НАЧАЛО