СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                         ПРЕЗ СЕДМИЦАТА              "BG Север" - брой 41 (23 - 29 ноември 2012 г.)


 

 

СДС забрани участието в референдума за Белене

 

В Плевен лидерът на сините е бил атакуван заради кризата с членската маса

 

Кабаиванов (в средата) е категоричен, че СДС няма да участва в цирка, наречен референдум, сн. авторът

Кабаиванов (в средата) е категоричен, че СДС няма да участва в цирка, наречен референдум, сн. авторът

Инна СТЕФАНОВА

В Плевен и в региона се чувствам комфортно, каза при посещението си тук новият лидер на Съюза на демократичните сили Емил Кабаиванов. Заявлението си той направи въпреки очакваното недружелюбно отношение към него в града след спуснатата към членовете на СДС забрана да участват в предстоящия референдум за Белене. Референдумът имал едничката цел да стяга партийните редици на БСП и ГЕРБ и в такъв цирк сините не трябвало да участват, обясни Кабаиванов. Демокрацията давала точно това право - да участваш или да не участваш, опроверга самия себе си в последвало изречение председателят на синята партия. Той допълни още, че референдумът, независимо как ще приключи, не решавал въпроса да се изгражда или не Белене. Освен това централата щяла да струва доста скъпо и милионите за нея трябвало да се извадят от джоба на всеки от нас.

По темите референдум и Белене Емил Кабаиванов говори в множествено число и подчерта, че ръководството на сините мислело за всяко нещо "няколко крачки напред".

От партийната си позиция, която спечели на 15 юли след пряк двубой с Ваньо Шарков, настоящият кмет на Карлово коментира и странната ситуация в плевенския общински съвет - участието в една

група на членове на СДС, на ДСБ и на Зеленогорски като представител на движението на Кунева. Това си е решение на местното ръководство, подчерта Кабаиванов, който иначе е върл противник на съюза между СДС и ДСБ. Когато ставало въпрос за местна политика, били възможни всякакви коалиции. Въпросът бил да не се прекрачва границата - договорки с ГЕРБ, с БСП и с крайни националисти - по никакъв повод.

В Плевен Кабаиванов за предварително обявената си среща с представители на местни и централни медии пристигна с близо час закъснение. След краткия брифинг той участва в среща с членове на СДС от общината и областта. Според неофициална информация Кабаиванов е бил атакуван заради опасенията, че на предстоящите избори малко хора от региона ще гласуват за сините след натиска на ръководството на СДС да не се участва в референдума за Белене. Щяла да се задълбочи и кризата по отношение на членската маса. Хора от съюза припомнят, че сега седесарите в областта са около 400, а едва около 200 са членовете на СДС в Плевен.

 

 

 

Пламен Нанков, вицепрезидент на КНСБ предстви новите проекти, сн. Лора Генчева

Пламен Нанков, вицепрезидент на КНСБ предстви новите проекти, сн. Лора Генчева

КНСБ представи нови национални проекти

Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков представи в Плевен три нови национални проекта, които са създадени единствено за членове на този синдикат. Първият от тях - "Фонд за съдебно представителство и адвокатска защита", ще стартира от януари 2013 г. Целта му е да подкрепи работниците, които са неправомерно уволнени. Идеята е по-късно към възможността за юридическо представителство да бъдат включени и случаи на неизплатени работни заплати. Фондът ще започне дейността си със синдикални пари и услугата ще бъде безплатна за членове на КНСБ. Вторият проект - "Допълнителна синдикална застраховка срещу безработица", ще дава възможност на КНСБ да отпуска допълнителна сума - застраховка, когато някой от членовете на синдиката изгуби работата си. "Взаимоспомагателни каси" е третият проект, който ще стартира през втората половина на следващата година. На практика това е доброволно сдружаване на физически лица с цел тяхното взаимно подпомагане, обясни Нанков. "BG Север"

 

 

 

Малките ученици активно и с интерес участваха в открития урок, сн. Лора Генчева

Второкласници се учиха на предприемачество

От началото на учебната година в Националното училище по изкуствата в Плевен е въведен СИП по Детско предприемачество на организацията "Джуниър Ачийвмънт" - България. По повод Световната седмица на предприемачеството в един от вторите класове на музикалното училище се проведе открит урок, на който присъстваха и родителите на 26-те деца. По време на часа второкласниците се запознаха с първи и начални икономически понятия. Темата на урока беше "Нужди и желания" и бе воден от Калинка Бенчева и от родител на едно от децата. Тези часове ще се провеждат всеки петък от месеца, като се предвижда следващите разговори да бъдат за професиите на родителите, парите, пазаруването, цените и спестяванията. Идеята е в бъдеще тази програма да залегне като задължителен предмет. "BG Север"

 

 

 

Отбелязваме Световния ден за борба срещу СПИН

 

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Плевен ще отбележи Световния ден за борба срещу СПИН - 1 декември, с многобройни прояви - подкрепа и съдействие за организиране на училищни празници, дискусии с млади хора, изработване на постери, игри и викторини в няколко училища на територията на областта. На 30 ноември ще бъдат извършвани безплатни проби за СПИН в MAXI център. Това съобщи д-р Цветан Димитров, специалист по диетика и хранене към РЗИ - Плевен. Партньори на инспекцията по време на кампанията ще бъдат Българският младежки червен кръст, общински и училищни ръководства, медицински специалисти, НПО и медии.

Официално регистрираните българи, заразени с вируса на СПИН, са 1 585, като от началото на т. г. са регистрирани нови 112 души. Близо 10 на сто от общия брой са хора, които са се заразили по време на престой в чужбина. През май са открити и пет деца, заразени с ХИВ, като едно от тях е започнало лечение."BG Север"

 

 

Кметът поздрави столетника и му връчи плакет и парична сума, сн. Общена Плевен

Кметът поздрави столетника и му връчи плакет и парична сума, сн. Община Плевен

Участник във войната навърши един век

 

Плевенчанинът Иван Кутровски, който тази седмица отпразнува своя 100-годишен юбилей, получи от общинската управа поздравителен адрес, плакет на Плевен и парична сума, гласувана от общинарите в местния парламент. Да го поздрави лично на тържеството в дома на ветерана от Втората световна война гостува и градоначалникът проф. д-р Димитър Стойков.

Кметът пожела на столетника крепко здраве, висок дух и енергия и прекрасни мигове със семейството и приятелите. "BG Север"

 

 

 

Пращат ни на белодробен ТЕЛК във Враца

 

Стотици хора с белодробни заболявания от Централна Северна България са принудени да чакат с месеци, за да бъдат освидетелствани, след като белодробният ТЕЛК към болница "Д-р Треймън" във Велико Търново бе закрит поради липса на лекари. Много от тях подават жалби и в плевенската Регионална здравна инспекция, защото не могат да получат експертизи за временна нетрудоспособност и пенсиониране. Решение на този сериозен проблем вече има, съобщиха здравните инспектори. Пациентите от Плевенска област ще могат да ползват специализирания ТЕЛК във Враца. Всички досиета на хората, които са освидетелствани, вече са занесени там и те могат да очакват да бъдат извикани. Това обаче ще стане в рамките на 1 - 2 месеца заради забавянето по случаите и многото досиета, уточниха инспекторите. "BG Север"

 

 

БАЛИЗ стартира поредната благотворителна кампания 

 

Сдружение БАЛИЗ - Плевен, стартира поредната си благотворителна кампания в края на годината. Целта е да се наберат средства, които ще бъдат използвани за дейности в подкрепа развитието и социализацията на лицата със затруднения. В центъра на тазгодишната кампания е благотворителният концерт под наслов "Мечтите се сбъдват", който ще се състои на 26 ноември в читалище "Съгласие" с участието на Тони Димитрова. Музикалното събитие ще започне от 19 ч. в зала "Емил Димитров" на читалището. Сдружението призовава плевенчани да отворят сърцата си и да закупят билети за концерта, за да подкрепят лицата със затруднения. "BG Север"

 

 

30 ноември е срокът за декларации по чл. 18

 

Отдел "Местни данъци и такси" към община Плевен напомня на своите клиенти, че на 30 ноември (петък) изтича крайният срок за подаване на декларация по реда на чл. 18 а от Наредба 17 на общинския съвет. Декларацията се подава от лицата, които желаят за 2013 г. таксата им за битови отпадъци да бъде определена на база количество битов отпадък. Ако такава декларация не бъде подадена, таксата се изчислява на база по-високата от данъчната оценка или отчетна стойност на имота. Бланка на декларацията може да бъде получена на място в отдел "Местни данъци и такси" или да бъде изтеглена от сайта на община Плевен.

На 28 декември изтича и срокът, в който лица, които няма да ползват имот през цялата 2013 г., следва да декларират това в отдела с цел частично освобождаване от такса битови отпадъци. Бланка отново може да бъде изтеглена от сайта на община Плевен.

И двата вида декларации се подават ежегодно и се вземат предвид при определяне на задължението за такса за следващата година.

Работното време на отдел "Местни данъци и такси" за прием на декларации е от 8,30 ч. до 16,30 ч., с почивка от 12,30 до 13,00 ч.

"BG Север"

 

 

Тръгва конкурс за писмо до Дядо Коледа

 

Традиционният детски конкурс на "Български пощи" ЕАД - "Най-красиво писмо до Дядо Коледа", тръгва отново. Всички малчугани, които са изпратили писма до 18 декември 2012 г., адресирани до Добрия старец, таксувани по цени за вътрешни кореспондентски пратки и с точен адрес на подател, ще получат отговор от Дядо Коледа. Децата, чиито писма заемат първите 5 места в крайното класиране, ще получат награди. Най-оригиналните писма ще бъдат публикувани на интернет страницата на "Български пощи" ЕАД под мотото "Деца пишат до Дядо Коледа". "BG Север"

 

 

Гулянци взе първа награда в класацията "Община 2012 г."

 

Гулянци взе първа награда в категория "Обновяване и развитие на населените места" на класацията "Община 2012 г.", която е във връзка с изпълнение на програма за развитие на селските райони. Отличието е резултат от усилията на кмета Лъчезар Яков (БСП) и неговия екип да ремонтират и направят по-красиви площадите в селата Милковица, Дъбован, Крета, Загражден, Искър, Сомовит, Шияково, Ленково и в общинския център. През тази година в община Гулянци са подписани договори за над 10 млн. лв., които вече се усвояват, съобщи областният лидер на БСП в Плевен Васил Антонов.

"Убеден съм, че през следващата година във всички общини, които се управляват от кметове социалисти, ще постигнем подобни резултати. Мащабни проекти вече вървят и в общините Белене, Левски, Никопол, Пордим", допълни Антонов. "BG Север"

 

 

сн. училищен архив

Сн. училищен архив

Лъчезара със злато от литературен конкурс

Третокласничката Лъчезара Петрова от плевенското начално училище "Отец Паисий" е победителка в Националния ученически конкурс за литературно творчество и журналистика "Стоян Михайловски". Конкурсът беше организиран за пета поредна година от община Русе, съвместно с Общински детски център за култура и изкуство. Ученици от цялата страна от първи до дванадесети клас се състезаваха в две категории - литература и журналистика. В областта на литературното творчество надпреварата между участниците е била в два раздела - поезия и проза. Лъчезара се включи в конкурса с двете си стихотворения "Капка" и "Аз и реката". За тях тя е наградена в своята възрастова група (от I до IV клас) със златен медал и грамота, които пристигнаха тези дни в НУ "Отец Паисий". Третокласничката е отличена сред 435 участници в конкурса. "BG Север"

 

 

върни се в НАЧАЛО