СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                               АРТСЕДМИЦА                            "BG Север" - брой 41 (18-24 ноември 2011 г.)


 

Новото ръководство на община Плевен наследи старите бакии

 

Съдът окончателно върна на работа уволнения директор на галерията

 

Вяра ЦЕНОВА

Със свое определение №1212 от 11.11.2011 г. Върховният касационен съд (ВКС) потвърди решението на Плевенския окръжен съд, с което дисциплинарно уволненият шеф на художествената галерия "Илия Бешков" Пламен Янкуловски трябваше да бъде върнат на работа. Така новото ръководство на общината, още не влязло в сградата с часовника, се сблъска с наследеното "успешно" управление на предшествениците си. Освен че е поставена в безумната дилема кого да остави на ръководния пост в галерията - върнатия от съда предишен шеф или спечелилия преди няколко месеца конкурс нов, община Плевен ще трябва да се бръкне и с обезщетение.

Не са налице законовите изисквания, обуславящи достъпа до касационното обжалване, определи ВКС и решението не подлежи на обжалване. В сила остава решение №105/ 07.03.2011 г. на Плевенския окръжен съд, според което е признато за незаконно дисциплинарното уволнение, извършено със заповед № РД 10-983/30.07.2010 г. на кмета на община Плевен и същата е отменена, Пламен Янкуловски е възстановен на заеманата преди уволнението длъжност и общината е осъдена да му заплати на основание чл. 225, ал. 1 от Кодекса на труда сума в размер на 4 460,40 лв. като обезщетение за претърпени вреди поради незаконното уволнение, ведно със законната лихва от датата на исковата молба до окончателното изплащане на сумата. Освен това общината се осъжда да заплати държавна такса върху уважените искове по сметка на Плевенски окръжен съд в размер на 238,42 лв., както и направените деловодни разноски за двете инстанции (Районен и Окръжен съд) от Янкуловски в размер на 200 лв. адвокатско възнаграждение.

В определението на ВКС се посочва, че на практика исковете са уважени доколкото работодателят не е изпълнил доказателствената си тежест за установяване по безспорен начин на соченото от него дисциплинарно нарушение. И това след като 8 години общината се оказа безсилна да вземе някакви законови мерки по проблемите, които, видя се, са много и напластявани през годините. Какви са тези работодатели с цял екип юристи, които години наред си играят на котка и мишка с един галерист, и що за трудов договор е този, който не може да бъде прекратен при никакви обстоятелства, попитахме от страниците на вестника, още когато Янкуловски беше отстранен от поста заради неявяване на работа в шест последователни дни. Без удовлетворение и злорадо задоволство припомняме, че "BG Север" отново се оказа лош пророк. Драматичното задълбочаване на проблема дойде и от обявения 10 дни след решението на Окръжния съд конкурс за нов директор.

Сагата с уволнението на Пламен Янкуловски приключи в негова полза, сн. архив

Сагата с уволнението на Пламен Янкуловски приключи в негова полза, сн. архив

Разчитайки единствено на обжалването пред по-висша инстанция и отново крайно непрофесионално изготвен като изисквания, след още 10 дни конкурсът беше прекратен "поради установени пропуски и допуснати неточности в изготвянето и съгласуването с Министерство на културата (МК) на документите за стартиране на конкурсната процедура". Конкурс все пак беше проведен и Мирослав Минчев го спечели. Зеленогорски беше убеден, че след обжалването на решението ще спечели делото. И проблем за следващия директор няма да има. Сега обаче тогавашният кмет го няма, за да понесе отговорност за казаното и направеното. А проблемът се самообяви категорично.

 

 

Клиенти по-сърдити и от кръчмарите по въпроса с такса авторско право

 

Миа ХРИСТОВА

"Музикаутор" и "Профон" ще събират такси за авторски права от заведения, които пускат музика. Това реши Министерството на културата (МК), което се съобразява с влезлия в сила нов Закон за авторските права у нас. След приключване на процедурата по регистрация на дружествата за колективно управление на права, на 27.10.2011 г. МК връчи Удостоверение за регистрация на сдружение "Музикаутор", по силата на което дружеството остава единствената организация на територията на България, имаща право да договаря, събира и разпределя възнаграждения за автори на музика, автори на литературен текст към музиката, автори на аранжимент и музикални издатели. "Профон" отговаря за правата на изпълнителите и продуцентите на звукозаписи.

Хубавото е, че никоя друга организация за колективно управление на авторски права в музиката не може да претендира за договаряне и събиране на авторски възнаграждения. Подобна дейност влиза в пряко нарушение на законовите норми и подлежи на санкции.

Припомняме, че с последните промени в Закона за авторско право и сродни права (ЗАПСП) изрично беше регламентирано, че всякакъв вид произведения могат да се използват само с предварителното съгласие от техните автори. Това означава, че при възпроизвеждане и разпространение на музикални и литературни произведения, свързани с музика, върху всякакъв вид звуко- и видео- носители; при озвучаване на хотели, заведения, магазини и всякакви други търговски обекти и публични места; при организация на концерти; при излъчване на радио и телевизионни програми и препредаването им по кабел, както и при използването на музика в Интернет, единственият практически начин това да стане по отношение на музикалните и литературни произведения, свързани с музика, е чрез сключване на договор с "Музикаутор".

Според нормата всички публични заведения, в които се пуска музика, ще трябва да плащат такса. В числото на облаганите влизат ресторанти, кафенета, барове, хотели, магазини, фризьорски салони, фитнес зали. Законът обхваща дори такситата и маршрутките, които ще дават по 30 лв. годишно, за да пускат на клиентите си дискове, радио или телевизия. Размерът на таксите варира според "лукса" на мястото, където се слуша музика. Така заведение с една звезда с капацитет до 50 места трябва да заплати 284 лв. на "Профон" и още толкова на "Музикаутор", ако иска да пуска музика. За заведения по-висока класа сумата може да стигне 12 хил. лева.

Един от начините за собствениците на заведения да спестят пари е като се присъединят към браншова организация. От Асоциацията на ресторантьорите казват, че са се договорили с "Музикаутор" и "Профон" за 50% отстъпка.

Оказа се, че никоя от заинтересованите страни (разбирай тези, които ще си плащат за музиката) в Плевен, не знаеше много по въпроса. "Когато съобразят и стандарта ни на живот с европейския, тогава да излизат с идеи, заимствани от европейското законодателство. Щом като искат такса авторско право, нека я пригодят към нашенския стандарт. В противен случай това решение може да се тълкува като дискриминационно, но не за изпълнителите, а за слушателите, които ще плащаме пак от джоба си за лукса да слушаме радио на обществени места", коментира клиент в местно заведение. Той сподели и подозрението си, че тази нова такса ще повиши и крайната цена на предлаганото меню. Означава ли, че ако в едно заведение се слуша музика, кебапчето ще бъде 1,60, а ако го ядеш на тихо - само левче. Защото има логика, коментира човекът. Собствениците на заведения пък са категорични, че това е още един удар по тях и смазва и без друго затъващия им бизнес. "Да приемем, че в едно кафе или заведение се слуша радио. По радиото няма само музика, има и реклами. Кой ще ми плати на мен, че един вид им рекламирам стоките и услугите на някои фирми в моето заведение", пита собственик на кафе в центъра.

Има и още по-крайни в предложенията си клиенти, които искат за всяко публично изпълнение, което не им харесва (примерно влизаш в маршрутка, а там дъни чалга) профонаджиите и мюзикауторите да ни дължат пари, защото припечелвайки, те ни натоварват с производствения си шум. Не става ясно и кой ще осъществява контрола, особено за такситата. И какво се прави, ако шофьорът заяви, че ще пуска само музика от Шопен и Моцарт, за която авторски права не се плащат. Факт е, че авторите и изпълнителите имат право да получават възнаграждение за труда си както своите колеги по света. Но като че ли пак, заемайки чужди закони, не ги приспособяваме към родната действителност. И всичко отива към хаос, въпреки добрите намерения.

 

 

Павлин Ковачев изпълни ХГ Илия Бешков с цвят

 

Художникът посвети изложбата на съпругата си, сн. авторът

Художникът посвети изложбата на съпругата си, сн. авторът

Виктория АЛЕКСАНДРОВА

Без претенции за изчерпателност, нито със самочувствието на творец, закръглил 60 години, Павлин Ковачев откри самостоятелна изложба в ХГ "Илия Бешков". Не я определя като юбилейна или ретроспективна, въпреки че в 55-те живописни платна, изпълнени с цвят и емоция, са запечатани творческите му търсения през последните 10 години. Посвещавам тази изложба на съпругата си, която изгубих наскоро и която винаги ме е подкрепяла - не само в работата ми, но и във всичко, което правя - лаконично, но и достатъчно емоционално анонсира смисъла на събитието художникът.

Павлин Ковачев не е правил самостоятелна изложба от 8 години. Експресивни абстракции и типични за художника пейзажи - отново с много цвят и изчистени лини, изпълнени в чист експресионизъм, ще могат да видят посетителите на галерията през следващия месец.

В представените творби гостите на галерията ще открият променения колорит в картините на пейзажиста и ще имат възможност да се запознаят отблизо с неговата биография и творчество, събрани в каталог.

 

 

Нови заглавия в книжарници "Грамма"

 

"Невярна любов: Изневярата в съвременното общество"

Уили Пазини

Днес се изневерява много повече, отколкото в миналото. Това се демонстрира както от социологическите изследвания, така и от неоспоримата действителност. Въпреки сексуалната либерализация, изневярата продължава да бъде една от главните причини за страдание в двойката. Както и главната причина за раздяла или развод. В този момент навсякъде по света милиони жени изневеряват на партньора си и на милиони хора им изневеряват.

Уили Пазини анализира мотивите за изневярата, обяснява защо и как се изневерява. Причините са многобройни, а какви са последствията? Възможно ли е да простиш? И преди всичко дали е правилно? "Невярна любов" дава отговор на тези и на още много други въпроси.

 

"Илюзии"

Ричард Бах

През живота те води едно вътрешно ученолюбиво създание, палавото одухотворено същество, което е истинският ти Аз.

Не обръщай гръб на възможните бъдещета, ако не си се убедил, че няма какво да научиш от тях.

Винаги разполагаш със свободата да размислиш и да избереш друго бъдеще или друго минало.

.


върни се в НАЧАЛО