СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                      СОЦИАЛНО                                     "BG Север" - брой 41 (18-24 ноември 2011 г.)


 

Приемните семейства в Плевенско се увеличават

 

Ученици от ГПЧЕ проведоха разпалена и съдържателна дискусия по проблема

 

Поля ТОМОВА
Лилия ДИМИТРОВА

Все повече са семействата в Плевенско, които стават приемни родители. Само за последната година в региона 26 двойки с брак са приели да отглеждат деца. В община Плевен са утвърдени десет, а още пет семейства се обучават за професията "родител". Приемната грижа се възприема от все повече български семейства, а особено радостен е фактът, че едно от семействата дори не иска да му бъде заплатено за тази грижа, обясниха от дирекция "Социално подпомагане" - Плевен.

Увеличава се и броят на осиновените от българи деца, става ясно от статистиката. 34 са малчуганите от Дом "Майка и дете", които вече растат с мама и тати. Три от децата са осиновени в чужбина. 13 деца от Дома за деца, лишени от родителски грижи "Детелина" са осиновени у нас, осем - в чужбина. "Все повече са българите, които осиновяват деца, а и като че ли вече го няма това условие - непременно детето да е русо, със сини очички и бяло. Хората просто искат малко дете и не ги интересува от какъв етнос е", обяснява директорката на дом "Детелина" Габриела Братанова. В дома има 55 деца на възраст от три до седем годинки. От една година социалното заведение предлага и седмична грижа за деца в риск. "Това е добро решение, тъй като децата не се откъсват напълно от семейната среда. Идват тук от понеделник до петък, а в събота и неделя са с близките си. Така

Обич и дом за детето са най-важни за него, убедени са учениците, сн. Лилия Димитрова

Обич и дом за детето са най-важни за него, убедени са учениците, сн. Лилия Димитрова

процесът на адаптация и решението на проблемите става по-лесно", категорични са педагозите от дом "Детелина".

Ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици (ГПЧЕ) в Плевен дебатираха по проблемите на приемната грижа. Дебатите се състояха в понеделник в учебното заведение и събраха значителен брой участници. Инициативата е на преподавателя по литература Жоржет Каменополска, а идеята е предложена от Български червен кръст (БЧК). Въпреки че темата е тежка, не срещнах нежелание или липса на интерес при учениците, сподели учителката. Участниците в дебата бяха ученици от XI клас, а няколко момичета обясниха на връстниците си особеностите на този социален въпрос. По емоционален начин те коментираха всички гледни точки и проблеми, свързани с приемната грижа - какво представлява, какви трябва да бъдат приемните семейства, кои деца имат нужда от приемна грижа, видове настаняване и др. Младежите изтъкнаха положителните страни на тази социална услуга, като най-важна те поставиха даряването на обич и дом на детето. Според тях децата не бива да плащат чужди грешки, а трябва да бъдат обсипвани с обич, сигурност и закрила. Риторичният въпрос "Нахранени ли сте днес? Защото те не са!" на едно от момичетата развълнува всички в залата. Но според ученичката гладът за любов на децата в неравностойно положение е по-силен от този за храна. Единадесетокласничките изясниха и какви деца имат нужда от такава грижа - освен сираци, също и жертви на трафик, насилие и др. Учениците не пропуснаха и да обсъдят опасностите и рисковете в такава ситуация за приемните семейства и децата. Като сериозен проблем те изтъкнаха липсата на каквито и да е права на приемните родители върху детето. При съвместното съжителство се появява привързаност и любов, затова ако детето бъде потърсено от биологичните си родители, раздялата ще е болезнена и травмираща както за детето, така и за приемните родители. Друга спънка за кандидат-приемните семейства е твърде малката сума, която държавата отпуска за отглеждане на дете (за различните възрасти средствата са: до 7 г. - 165 лв., от 7 до 14 г. - 192 лв., от 14 до 18 год. - 220 лв.). Според младежите приемните родители не биха се справили с минималните средства, затова е нужен стимул от държавата. Нека държавата отпуска по-големи суми, за да могат повече семейства да отглеждат деца, искрено призова единадесетокласничка. На въпрос от учителка към ученичките дали биха станали приемни майки, те отговориха несигурно, но споделиха, че главната причина, поради която не биха взели дете, е, че ще се привържат, а няма да имат права над него. Учениците споделят мнението, че приемната грижа има за цел както да се даде обич и топлина на детето, така и да се премахнат домовете за деца.

 

 

Приключва допитване за незаразните болести

 

Ралица ПЕТРОВА

Скоро ще бъдат обявени резултатите от националното младежко допитване "Какво можеш да направиш" нa Младежкия информационно-консултантски център "Интелект" - Плевен. То бе обявено в началото на септември в партньорство с ПУ "П. Р. Славейков". Чрез инициативата всеки млад човек имаше възможността да предложи мнение по въпроса с какво лично той би могъл да допринесе за повишаване осведомеността на обществото за незаразните болести (инсулт, сърдечно-съдови заболявания, диабет, рак и др.) В допитването са участвали млади хора на възраст до 35 г. Най-оригиналните младежки мнения ще бъдат изпратени до Световната здравна организация, а всички участници и техните ръководители ще бъдат отличени с грамоти.

Общо в инициативата от област Плевен са се включили 386 души, а от страната - 457 души.

"Първи в кампанията се включиха учениците от СОУ "Христо Ботев" - Никопол. Те подготвиха рисунки, които станаха лицето на инициативата във Facebook. Tехният пример последваха най-малките участници в допитването - малчуганите от ЦДГ "Мечо Пух" - Казанлък, ОДЗ "1 юни" - Плевен, ОДЗ "Снежанка" - Плевен, ОДЗ "Мир" - с. Бузовград, община Казанлък", разказват от центъра.

Сред многобройните получени мнения от "Интелект" открояват това на Ивелина Цветанова, ученичка в ХI клас в СОУ "Евлоги Георгиев" - Тръстеник, община Долна Митрополия. Тя смело отправя своя зов за "пробуждане" на населението и споделя, че е крайно време да осъзнаем, че здравето е всичко, от което се нуждаем. Ивелина апелира към всеки един от нас да поеме инициатива, за да живеем в един здрав свят.

Друго дръзко, открояващо се младежко мнение, е това на Айдън Касабов, доброволец и служител в НЧ "Напредък 1871" - Никопол. Той споделя как младите чрез танца, наречен "Брейкденс", ще се преборят с инфаркт, инсулт, диабет, тъй като танцът повишава физическата активност на младите хора и ги прави здрави и щастливи.

Според Айдън в стъпките на ритъма се учим не само да разбираме езика на тялото си, но и как с движение да изразяваме емоциите и чувствата си.

 

 

Напоителни системи започва инвентаризация

 

Причината са "изчезналите" за стотици милиони язовири

 

Всички язовири ще бъдат проверени и оценени в най-кратки срокове, сн. архив

Всички язовири ще бъдат проверени и оценени в най-кратки срокове, сн. архив

Полина ТОНЕВА

Заради липсата на данни и грешките във финансовите отчети на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) започва пълна инвентаризация на всички язовири, съобщи управителят на "Напоителни системи" - клон "Среден Дунав" Людмил Личков. Сметната палата не завери отчета на ведомството заради липсата на данни за язовирите в страната. Оказва се, че язовири за милиони левове не са били преброени, остойностени и заведени в баланса още от 2006 г. Клонът на "Напоителни системи" в Плевен отговаря за 36 язовира в трите области - Плевен, Ловеч и Велико Търново. Само два от тях са публична държавна собственост, имат охрана и не се отдават под наем. Останалите могат и са дадени за три години под аренда. Въпреки това експертите на държавната структура ги контролират, най-вече в частта за състоянието на съоръженията - язовирни стени, откоси, преливници. Според управителя на "Напоителни системи" Людмил Личков, "изчезването" на язовирите може да бъде обяснено с липсата на актуални данни за стойността на тези съоръжения.

"В последните години изобщо не е правена преоценка на стойността на язовирите, не са влизали никакви оценители. Би трябвало стойността им да бъде завишена и ще ви дам един пример - язовирът "Горни Дъбник" има все още балансова стойност 428 хиляди лева, а толкова струва една водовземна кула, например", твърди Личков. Той обясни още, че негодни съоръжения в

момента няма, но има такива, които периодично подлежат на ремонт. "Тъй като съставът ни е намален, се справяме доста трудно. Още повече, че преди година Агенцията по хидромелиорация беше разформирована", уточни шефът на "Напоителни системи". Въпреки намаления състав експертите трябва да проверят в най-кратки срокове всички язовири и съоръжения към тях, след което да им се направи нова оценка за финансова стойност.

 

 

 Послушай лекаря

 

На 33 години съм и искам да знам какви изследвания трябва да си направя за рак на гърдата. В профилактичните е включен само външен преглед от джипито. Мамография кога и на колко време трябва да се прави?  Марияна Атанасова

 

Мамографията дава най-точна картина за рака на гърдата

 

Д-р Георги ИЛИЕВ, онкохирург, консултант в клиника "Св. Параскева"

Клиничната проява на заболяването е бучка в гърдата. Първият елемент на профилактиката е самоизследването. Всяка жена над 18 г. е желателно един път месечно след менструация да си опипа гърдите за евентуални уплътнения, образувания, бучки, зачервявания, изтичане на секрет. Ако има някакви съмнения, е наложително веднага да отиде при специалист онкохирург.

При специалиста освен преглед с опипване на гърдите и лимфните възли под мишниците влиза и ехографското и мамографското изследване. Ехография се прави на млади жени до 35-годишна възраст, за да се избегне рентгеновото облъчване, колкото и слабо да е то. Редно е всяка пациентка след 35 г., независимо дали има оплаквания, да си направи снимка - така се виждат неща, които с опипване не могат да се установят, изменения, видими само на рентген и от добър рентгенолог. В такъв случай ракът се хваща още в предклинично състояние и излекуването е много близо до 100%, с малко хирургична намеса и съответно с малко средства.

За съжаление, най-често болните идват във втори и трети стадий на болестта, дори в четвърти - когато са се появили множество разсейки и хирургът само констатира факти и не може да помогне почти по никакъв начин. Само навременното установяване на това заболяване може да доведе до пълното оздравяване на пациентката.

Доста са рисковите фактори, които го причиняват: ранна поява на менструация, късна менопауза, приемане на контрацептиви и изобщо хормонално лечение, късна бременност (след 25-годишна възраст), некърменето, диабет, употреба на мазна храна (предимно от животински произход), аборти и т. н. Най-общо се приема, че причината е хормонална - високо ниво на естрогени, които действат на нормалните клетки на млечната жлеза и ги превръщат в тумори. Затова не бива да се употребяват безогледно контрацептиви, а само след изследване на хормоните и преглед на млечната жлеза.

Стадиите на рака на гърдата са четири. Предклиничният се лекува почти на 100%. Рентгенологът открива малките образувания, които се маркират, изрязват и лечението приключва. Първият стадий е тумор с големина до 2 см. Няма увеличени лимфни възли в подмишниците. При втория, с 2 до 5-сантиметрови тумори, може да има и леко увеличени лимфи. Над 5 см. образувания и напипващи се пакети лимфни възли под мишниците е трети стадий на болестта. В четвъртия има вече разсейки в белия и черния дроб, в костите, мозъка.

Когато болестта е открита в ранен стадий, лечението протича със сравнително малка хирургична намеса. В по-късен етап обаче изисква и друго, комплексно лечение, което е по-скъпо, а ефикасността намалява с напредването на заболяването. Първото нещо, което се прави след констатиране на рака, е хирургичното му отстраняване, като има два вида операции: органосъхраняващи и мастектомия (премахване на цялата гърда).

 

Уважаеми читатели,

ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".

Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801-888

 

 

върни се в НАЧАЛО