СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                   ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА              "BG Север" - брой 41 (18 - 24  ноември 2011 г.)


 

Местните парламенти в областта с председатели от различни партии

 

Формират се шарени мнозинства напук на националната политика

 

В Плевен и съветниците от БСП гласуваха за председател от ГЕРБ, сн. BG Север

В Плевен и съветниците от БСП гласуваха за председател от ГЕРБ,
сн. "BG Север"

Всички общински съвети в Плевенска област вече имат избрани председатели, които са от различни политически сили според резултатите от изборите и специфичната политическа конюнктура в съответната община, независимо от отношенията между партиите в национален мащаб, установи "BG Север".

Както вестникът писа в предния си брой, в община ПЛЕВЕН председателят на местния парламент Дарин Ангелов от ГЕРБ бе избран с подкрепата и на старейшините от БСП, НДСВ, "Гергьовден", "Солидарност", РЗС и "Атака". Единствено съветниците от групата на Найден Зеленогорски, промъкнали се в ОбС под шапката на бутиковата партия "Българска нова демокрация", гласуваха за своя кандидат Валентин Матеев и той остана само с 9 бюлетини срещу 32 за Ангелов.

На първото си заседание от 7 ноември общинският съвет в ПОРДИМ реши за свой нов председател да избере досегашния Антим Асенов Събев. Новоизбраните общински съветници се събраха на първата си сесия съгласно заповед на областния управител на област Плевен, а заседанието си проведоха в ритуалната зала на общинската администрация в Пордим. 13 са общинските съветници в най-малката община на областта. Калин Великов, Атанас Атанасов, Иван Тотев и Илиян Вълков са избраниците от листата на БСП, червен е и новият кмет - Илиян Александров. Петима са от ГЕРБ - Детелин Василев (досегашният градоначалник на Пордим), Катя Димитрова, Павел Йочков, Вацка

Хорозова и Борислав Александров. Двама са представителите на коалиция "Български земеделски народен съюз +" - Антим Събев и Иван Тилов, по един от ДПС и ВМРО-БНД - Явор Янков и Атанас Филчев.

Град Пордим е общински център на седем села - Вълчитрън, Каменец, Одърне, Згалево, Тотлебен, Борислав и Катерица, припомни новоизбраният кмет Илиян Александров. За вестник "BG Север" той информира, че още тази седмица стартира проект в цялата община за подмяна на уличното осветление. Партийните пристрастия свършиха до полагането на клетвата от представителите на новия общински съвет, подчерта Александров. Оттук нататък, допълни той, всички трябва да се хванем заедно за ръце за доброто на града и общината.

В градчето се спрягат различни имена за зам.-кметове. Илиян Александров обаче е категоричен, че засега заместници още няма и че имената им ще станат ясни и обявени официално в края на месеца.

Вече шести мандат гласовете на ДПС решават вота в НИКОПОЛ, коментират общински съветници от крайдунавския град. Така стана и на последните местни избори. Ако на първия тур кандидатът за кмет на ГЕРБ Валерий Желязков водеше с над 300 гласа пред опонента му от БСП Емил Бебенов, то на втория тур нещата се обърнаха. Срещу подкрепа червените обещаха на ДПС председателското място в местния парламент. Така Емил Бебенов от БСП победи на втория тур с близо 500 гласа преднина, коментират старейшини. В крайна сметка в общинския съвет в Никопол влизат три партии - ГЕРБ със седем старейшини, БСП имат шест местни депутати, а ДПС взе четири места. Така социалистите и ДПС оформят пълно мнозинство с 10 гласа в местния парламент, а ГЕРБ остава в опозиция.

Първата учредителна сесия на ОбС в Никопол вече мина според очакванията. Кметът Емил Бебенов и 17-те старейшини се заклеха, а за председател бе избран човек от ДПС - Майдън Сакачиев, обясниха от крайдунавския град.

Пет села в Никополската община ще се управляват от кметски наместници, които според закона се назначават от общинския кмет.

В община ЛЕВСКИ (с кмет Любка Александрова от БСП) за председател е избран Дочко Дочев от ГЕРБ. Структурата на местния парламент в града на Георги Парцалев и Дончо Цончев е разнородна - шест съветници от БСП, шест от Коалиция за Левски (на досегашния кмет Георги Караджов), четирима от ГЕРБ, по двама от ДПС и БЗНС и един от "Атака".

В ГУЛЯНЦИ (също с червен кмет - Лъчезар Яков) новоизбраният председател е Огнян Йончев от БСП. Той е получил девет гласа. Тук най-голямата група съветници е на БСП - осем. Трима са от РЗС, един от ЛИДЕР, един от "Атака" и четирима от ГЕРБ.

От ГЕРБ е председателят на местния парламент в община ИСКЪР. Със седем срещу шест гласа начело на общинския съвет е Илиана Йончева от ГЕРБ, която бе опонент на балотажа на градоначалника Валентин Йорданов. Тук най-много от съветниците са от местната коалиция "Бъдеще за община Искър" - петима. Четирима са представителите на ГЕРБ, по двама имат БЗНС и РЗС.

ГЕРБ имат най-много съветници в ЧЕРВЕН БРЯГ - 11, там кметът Павлин Фильовски също е от партията на Бойко Борисов. БСП разполага с шестима съветници, по трима имат РЗС и ГОР ("Гражданско обединение за развитие на Червен бряг"), по двама съветници имат ДПС и коалицията "Заедно за община Червен бряг". В местния парламент има и двама независими общински съветници. За председател с 21 гласа е избран Георги Георгиев от ГЕРБ. Екип на "BG Север" 

 

 

 Дела, дела...

 

Ще броят бюлетините за кмет само от две секции в Плевен

 

Найден Зеленогорски не се примирява със загубата

 

И самият Зеленогорски (седналият в средата) май не си вярва, че може да спечели делото, сн. авторът

И самият Зеленогорски (седналият в средата) май не си вярва, че може да спечели делото, сн. Авторът

Емилия КАРАБУЛЕВА

Проверка на действителните и недействителни бюлетини в две секции в Плевен разпореди Административният съд, който излезе вчера, 17 ноември, с определение, след като откри процедура по оспорване на съдържанието на протокола на ОИК - Плевен, и на всички описани в производството протоколи на СИК.

Съдът реши, че е недопустимо назначаването на съдебно-графологична експертиза, която да определи дали видът на бюлетините не е повлиял върху тайната на вота. Да се изиска справка от ЕСГРАОН - Плевен, дали допълнително вписаните избиратели са имали постоянен адрес до 29 юни, определи съдът. Отхвърлено бе искането на жалбоподателите да се направи справка за това - колко лица са били включени в т. нар. забранителни списъци.

До следващото съдебно заседание да се изиска копие на записа от охранителната камера в с. Бохот и да се направи експертиза за неговата автентичност, определи съдът. Допуснати бяха до разпит в залата трима свидетели - председателят на СИК в с. Бохот Галя Христова и двама застъпници на ищеца Найден Зеленогорски - Илияна Иванова и Цеца Кутева. Останалите поискани свидетели бяха отхвърлени с мотива, че са имали всички възможности да подадат сигнали и жалби, но не са го направили в определения срок.

Резултатът от местните избори за кмет на Плевен се оспорва от

Найден Зеленогорски, който загуби на балотажа от кандидата на ГЕРБ доц. д-р Димитър Стойков. Като ответник в процеса се явиха представители на Общинската избирателна комисия (ОИК) - Плевен, както и заинтересованите страни - кандидатите за кметове на община Плевен, представители на партиите и коалициите, които са ги издигнали.

Сред най-съществените искания в жалбата на Найден Зеленогорски са тези за оспорване на протоколите от СИК и протоколите от ОИК, както и за повторно преброяване на бюлетините от вота.

"Не е посочено за кои секции се иска повторно преброяване на бюлетините. Съгласно решение на Конституционния съд повторно преброяване на бюлетините се извършва само когато са налице възражения, особени мнения в протоколите и има изразено писмено несъгласие на членовете на комисиите с посочените данни. А такива в настоящия вот няма", заяви в залата адвокат Николай Диков, който представлява ОИК. Той уточни, че протоколите и решенията от избора са подписани с особено мнение от шестима от членовете на ОИК, но това по закон не е основание да се иска повторно преброяване на бюлетините във всички секции в общината.

По време на заседанието Георг Спартански, който представлява ищците, отново направи искане за допускане и изслушване на съдебно-техническа експертиза за сравняване на изборните бюлетини с изискванията, както и за допускане на копие от записа на охранителната камера в с. Бохот, където в секция 201 са били направени нарушения. От ОИК пък определиха тези искания като недопустими, като се позоваха на закона. Оттам поискаха още да се остави без уважение допускането в процеса на т. нар. "забранителни списъци" с имена на лица, които не са имали право да гласуват.

По време на заседанието се заформи спор кой да представлява ОИК. Ищците твърдяха, че сред представителите има едно лице, което е подписало с особено мнение протокола, а после го е оттеглило. В крайна сметка съдът счете, че в съдебното заседание ОИК ще се представлява от нейния председател Румен Цачев и от адвокатите Николай Диков и Валери Начев.

 

 

Според ЛИДЕР има разминаване в цифрите в 2 протокола на СИК

 

Еми СТАЛЕВА

Административният съд в Плевен днес (18 ноември) трябва да излезе с решение относно това дали да има повторно преброяване на бюлетините от изборите за общински съветници в две от избирателните секции на територията на община Плевен. Това са секциите под № 221 в с. Радишево и № 69 в Плевен, чиито резултати бяха оспорени от представители на партия ЛИДЕР по време на съдебното заседание по делото за касиране на вота за местен парламент във вторник, 15 ноември.

По време на заседанието представители на ЛИДЕР показаха пред съда извлечения от протоколи от двете секции, където вписаните гласове за партията се разминават с обявените крайни резултати в протоколите на Общинската избирателна комисия (ОИК) - Плевен. Оказало се, че в един от протоколите на секцията в Плевен са вписани 4 гласа за ЛИДЕР, но в справката накрая в протокола на ОИК те се смалили до 2 гласа. В с. Радишево по същия начин са намалени гласовете, подадени от избирателите за ЛИДЕР. Затова представители на партията поискаха повторно преброяване на действителните и недействителните бюлетини в двете секции, за да се изясни разминаването."Аз съм убеден, че ще намерим изчезналите бюлетини на партията в купата с недействителни гласове, обяви пред медиите адвокат Стефан Младенов, който представлява ЛИДЕР. Той допълни, че явно членовете на комисиите са действали на

Четири партии оспорват вота за съветници в Плевен, сн. авторът

Четири партии оспорват вота за съветници в Плевен, сн. Авторът

принципа "тези, които не са били във властта, да не влизат в нея". Според представителите на ОИК обаче представените извлечения не са годно доказателство. Общински съветници коментират, че на ЛИДЕР не достигнаха само 5 гласа, за да се сдобият с мандат, затова сега водят съдебна битка за дебют в местната власт.

По време на заседанието на съда във вторник бяха изнесени данни за нарушения в още една секция - в кв. "Дружба" в Плевен. Там, в СИК №32, в крайния протокол липсват два от листовете, което променя резултата за ЛИДЕР - те вече имат с 6 гласа по-малко, обявиха представителите на партията. От ОИК обясниха изчезването на листовете като техническа грешка, а тя се е получила в резултат на напрежението от близо 20-часовото приемане на протоколите от секциите в община Плевен в нощта на изборите. Представителите на изборната комисия предполагат, че липсващите листове са попаднали при неизползваните материали. Съдът постанови да се изиска справка от ЦИК, където се намира първият екземпляр от протокола с резултатите от местните избори в тази секция. Тази справка трябва да бъде представена днес на съдебното заседание от 10,00 часа.

Ще припомним, че избора на общински съветници в Плевен оспорват четири партии - ПП "Движение за права и свободи", ПП ЛИДЕР, ПП "ВМРО - Българско национално движение" и ПП "Българска нова демокрация". Ответник по делото се явява ОИК - Плевен. На процеса бяха призовани като заинтересовани страни всички новоизбрани общински съветници, както и представители на политически сили с мандати в общинския съвет.

 

 

върни се в НАЧАЛО