СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                      КОНФЛИКТИ                                  "BG Север" - брой 41 (18 - 24 ноември 2011 г.)


 

Мрак в малките улички на Плевен и покрай учебни заведения в града

 

Икономичните лампи в центъра светят мижаво, твърдят таксиметрови шофьори

 

Поля ТОМОВА
Вяра ЦЕНОВА

Плевен е един от най-осветените градове в България". Тези думи принадлежат на бившия вече кмет Найден Зеленогорски и бяха изречени по време на дебат в национална телевизия. Проверка по сигнали обаче опровергава казаното от Зеленогорски и обяснява може би защо той не получи доверието на плевенчани. "Сергей Румянцев", "Стоян Михайловски", "Аврора" са улици от т. нар. широк център. На тях има предимно къщи и преди време са били накрая на града. "Живея на една от тези улици. Няма вечер, в която да не се притеснявам, когато се прибирам. Никога не мога да разбера кога свети някоя от уличните лампи и кога не, защото всяка вечер е различно. Най-често обаче в нашия район е пълна тъмница. Преди няколко дни както си вървях, се спънах, залитнах и за да не си разбия главата, се ударих в една спряна кола. От дни ходя насинена", обяснява 46-годишната Надя Апостолова. Жената си е купила фенерче, с което си свети, когато се прибира вкъщи. В нейното положение са десетки плевенчани, които имат къщи в района. Освен с тъмнината, те трябва да се справят и с дупките, и с бездомните кучета. "Сега в пет следобед е вече тъмно. Просто не можеш да видиш нищо, особено като падне мъгла. Добре, че поне в дворовете свети някоя лампа и прозорците на къщите осветяват, че ще се изпребием", казва Александър Маринов, който живее на улица "Аврора".

Според шофьорите видимостта също е икономична - вижда се само под лампите, сн. Вяра Ценова

Според шофьорите видимостта също е икономична - вижда се само под лампите, сн. Вяра Ценова

Не само в малките улички цари мрак. В този район има две учебни заведения - СОУ "Христо Смирненски" и Професионалната гимназия по механотехника. И около двете учебни заведения е тъмно. Критично е обаче положението около гимназия "Христо Смирненски", която граничи с парка на ул. "Десети декември". Едно от малкото зелени места в града е потънало в дълбока тъмнина. Родители признават, че чакат децата си пред училището и заобикалят, защото и възрастните хора се страхуват да преминат през парка. Няколко поредни мандата не стигнаха на бившия плевенски градоначалник, за да реши проблема с осветлението и поддръжката му. Сега паркът може да се ползва само денем, а след като се стъмни става арена на екстремни преживявания. Това споделя майка на ученик в СОУ "Христо Смирненски". Според жената, децата си правели своеобразни изпитания. Едно от тях е кой ще може да премина целия парк в тъмнината. "Освен от наркомани, кучета, крадци и какво ли не, мен лично ме е страх и да не падне детето на части от стъклени бутилки, които тук се срещат нерядко", признава майката.

Оказа се, че и собствениците на ваксинирани и законни домашни любимци са не по-малко застрашени. Особено тези, които са решили да спазват закона и да разхождат кучетата си на специално определената за това алея. Тя се намира извън града, в близост до бившето ШЗО. Неосветена е, няма настилка, навсякъде е заринато с битови отпадъци, освен това оттам преминават коли. "Една вечер, както обикновено, към седем и нещо с един приятел разхождахме прекрасния ми пойнтер. Пуснах Еро да тича, а ние седнахме на една пейка, единственото осветено от уличните лампи място. По алеята се зададе тъмна сянка. Еро започна да лае - той се държи така в два случая - когато ме пази и когато човекът е пиян. Тъмната сянка се разкрещя и се опита да накара кучето да си тръгне с ритници във въздуха. Трябваха ми няколко секунди, за да мога с лъвски скокове да се окажа в непосредствена близост до тях. Тогава видях, че нещо проблясва в ръката на тъмната сянка - нож. "Ще го заколя!! И теб ще заколя - махай се оттук!" - крещеше освирепялата сянка. Нищо чудно следващия път да ми извадят и пистолет", споделя собственичка на домашен любимец.

Преди 4 години, отново предизборно, беше стартирана обществена поръчка за поддръжка и развитие на уличното осветление в Плевен за 20 години напред. Фаворитът на общината беше фирма "Сименс" с апетитното задание на стойност 10 млн. лева, като парите естествено бяха от бюджета на общината. Параметрите на договора традиционно не бяха подложени на обсъждане и в публичното пространство останаха висящи много въпроси. Като този, че при техническото описание на системата за управление на уличното осветление са описани не само параметрите, които трябва да се управляват, а и начините, по които се постига това, а тези начини са строго специфични и характерни за един производител (спечелил търга). Останалите 8 фирми, участвали с оферти, са анулирани по неясни критерии. Освен това, описаната технология на управление е на около 15 години, като цяло е отречена за масово ползване от ЕС и се използва главно в случаите, когато искаме да управляваме стари, немодернизирани осветителни уредби. В нашия случай се осъществява цялостна модернизация на осветителната уредба (подмяна на осветителни тела, кабели и др.), така че са приложими и други, по-модерни начини за управление, които обаче не се допускат от тръжната документация.

Режимът на използване на системата за управление (СУ) на уличното осветление (колко време ще работи на 100% и колко на намалена мощност) има пряко отношение към годишната цена за еленергия, която е състезателен елемент и се фиксира от кандидата. Но никъде в тръжната документация не е бил даден такъв график на работа на СУ, т. е. общината няма възможност да контролира колко време и кога то ще работи на 100% или намалена мощност, респективно общината няма контрол над годишните разходи за улично осветление. Не стана ясно и дали е фиксирана сума за монтаж на един стълб и на каква стойност е тя, но според запознати в този проект сумата за един стълб е определена на 1 500 евро, при положение, че в сродни градове подобна операция струва 300 - 400, т. е. 4 - 5 пъти по-малко. Не получи отговор и въпросът включен ли е в проекта инфлационен индекс и на каква база, както и дали има параметри и какви са те за актуализиране на договора.

През миналата година общинската администрация гръмко огласи, че предвижда проектиране и изграждане на ново обществено осветление в града. Освен това се похвали и с новите, енергоспестяващи натриеви лампи, които са осветили централните улици и булеварди. Новите тела не само пестят енергия, те пестят светлина, категорични са шофьорите. Пламен Петров, който от 13 години кара такси, е категоричен, че по-добре е изобщо да няма улични лампи, отколкото да са тези. "По някакъв начин това, което би трябвало да осветяват, като че ли попада в мъгла и се размазва. Отгоре на всичко, ти трябва просто да си под лампата, че да виждаш. Най-лошото е, когато пешеходец излезе от периметъра на т. нар. осветителни тела и потъне в тъмнината. Виждам го на сантиметри от автомобила, като го осветя с фаровете", категоричен е шофьорът. Той твърди, че при мъгла новите осветителни тела са абсолютно неефективни. "С голяма почуда чух бившият ни кмет да казва, че Плевен е един от най-осветените градове в България. Просто може би има предвид центъра, но не и целия град. Аз лично скоро пътувах до Велико Търново и мога да ви кажа, че там е много по-светло", твърди Пламен Петров.

Много от плевенчани са категорични, че дупките и тъмнината по улиците не са непреодолимо препятствие за властта. Стига да има воля и желание, Плевен би могъл да стане по-светъл.

 

 

Измамничка с имоти все още бяга от примката на Темида

 

Възрастен мъж си отиде от този свят с мечта за собствен дом

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Две години и половина след първата реакция на измамените от строителната предприемачка Даниела Маринова (май - юни 2009 г.), все още тя и виновните лица за имотната сага не са наказани. Както "BG Север" пръв писа, десетки плевенчани "изгоряха" - парите им потънаха, но не се сдобиха с така желаното жилище. И днес нещата не са се променили - част от измамените заминаха на гурбет в чужбина и вече не искат да чуят за дом "на зелено", други не могат да се възстановят от шока, а трети все още таят надежда в правосъдието - че поне ще доживеят справедливост. Ще припомним, че само от 14-те плевенчани, които са били измамени от Даниела Маринова, която се явява продавач по силата на предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот, намиращ се на ул. "Стефан Караджа" №57 в Плевен, са измъкнати близо 170 000 евро. Парите били внасяни като капаро, на вноски, уж имало документи, а после бизнес дамата изчезнала и хората тръгнали да си дирят правата по съдебен ред. Оттогава до днес участници в имотната драма зад решетките няма, само съдебни маньоври с неясна цел.

За да бъдем максимално точни, трябва да отбележим, че Даниела Маринова вече беше осъдена от Районния съд в Плевен, но после окръжната инстанция отмени присъдата и върна делото пак да се нищи в Районния съд. Процесът веднага бе насрочен за разглеждане от друг съдебен състав, а първото заседание бе през юли т. г. Тогава имотната сага бе отложена заради неявяването на важни свидетели - сестрата на Даниела Маринова и нейният съпруг. Доказателствата сочат, че те също са работили с подсъдимата на строителния обект. Заради тези свидетели, много близки роднини на измамничката, делото продължава да се точи, последно е отложено за 1 декември т. г.

Съдът напразно издирва и друг важен свидетел по казуса - брокерката Тодорка Симеонова, която е продавала апартаментите на хората. Измамените разказаха, че Маринова и Симеонова заедно ги водели "на оглед" и ги убеждавали да си харесат жилище или търговски обект в сградата. Когато измамата лъсна, потърпевшите плевенчани чрез адвокатите си изпратиха писмо до главния прокурор Борис Велчев, който разпореди проверка по случая.

Част от измамените хора се отказаха да дирят справедливост, както и да плащат за нея. Всъщност, те вече нямаха такава възможност. Кооперацията на ул. "Стефан Караджа" №57 е оставена без надзор и продължава да се руши. "Не искам да минавам оттам, разстройвам се като гледам разпадащата се сграда, където потънаха надеждите на много хора за собствен дом. Баща ми беше един от тях", с мъка разказва Свилен Илиев. Той е син на вложител, който загуби от измамата близо 15 000 евро. Възрастният човек си отиде от този свят преди година без да може да осигури за семейството си така желания дом.

 

 

Дама с пагони краде пари от дебитна карта на приятелка

 

Инна СТЕФАНОВА

Ефрейторка от запаса отнесе присъда за това, че теглила пари от чужда дебитна карта. Решението си военните магистрати взеха миналата седмица, като присъдата от девет месеца лишаване от свобода те замениха с 3 години условна. Дамата се отърва с по-лекото наказание след като се призна за виновна. Смекчаващи вината обстоятелства са чистото й съдебно минало, добрите характеристични данни и искреното разкаяние, както и че доброволно е възстановила неправомерно изтеглените суми, се казва още в съдебното решение.

Подсъдимата е била на кадрова военна служба от 2005 до септември 2011 г. На 14 март т. г. дамата с пагони трябвало да закара с автомобила си детето на своя приятелка до болницата. Майката и момиченцето влезли в сградата, а подсъдимата останала да ги изчака. От чантата на приятелката си тя измъкнала дебитната й карта, а от оставения джиесем извадила пин кода. По-късно на два пъти без съгласието и знанието на жертвата теглила различни суми. Успяла дори да върне платежния документ на мястото му без никой да я усети и заподозре.

Вероятно успокоена от факта, че постъпката й е останала ненаказана, подсъдимата повторила измамата и кражбата. На 21 март тя поканила приятелката си в дома си, но преди това отскочила до тях с автомобила си, за да я вземе. Измъкнала дебитната карта и под претекст, че иска да разходи кученцето си, с чуждия документ изтеглила нова сума пари от близък банкомат. Върнала се в дома на приятелката заедно с четириногото и в суматохата преди да излязат отново незабелязано пъхнала документа в дамската чанта. Пострадалата разбрала за липсите едва на 6 април, когато й се наложило да тегли пари от сметка, по която й се превеждали месечни добавки за деца. По каналния ред ужилената пуснала жалба до съответното полицейско управление. Изясняването на случая било възложено на инспектор от група за противодействие на икономическата престъпност. Бил изискан запис от охранителната камера на банковото устройство. На снимковия материал пострадалата познала приятелката си и кученцето й.

Магистратите са взели предвид обстоятелството, че подсъдимата сама отглежда и издържа двете си деца, информират запознати. Това и неголемият размер на изтеглените суми ги мотивирало да намалят присъдата. Наложеното наказание може да бъде обжалвано и протестирано пред Военно - апелативния съд София, информират от плевенския военен съд.

 

върни се в НАЧАЛО