СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                          ПРЕЗ СЕДМИЦАТА                               "BG Север" - брой 41 (18 - 24 ноември 2011 г.)


 

Непобедимите 2 нямало да стряскат прилепите в Деветашката пещера

 

Киноцентърът ще отнесе глоба заради изсичане на растителност

 

От РИОСВ констатират неправомерно изсичане на храсти и клони близо до входа, сн. авторът

От РИОСВ констатират неправомерно изсичане на храсти и клони близо до входа, сн. авторът

Поля ТОМОВА

Прилепите в Деветашката пещера надвиха "Непобедимите 2", след като Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Плевен, ще наложи санкция на продукцията. Глобата е в размер от 500 до 5 000 лв. Всичко започва със сигнал от природозащитници, че снимките на екшъна в пещерата са заплаха за колонията от прилепи, които сега са в състояние на летаргия. Зимуващите колонии стигат до 60 хиляди индивида от 11 вида, като два от тях са застрашени от изчезване. Във връзка със сигналите РИОСВ - Плевен, направи проверка на място.

"Констатирано е, че декорите вече са сложени, но те са в светлата част на пещерата, не са трайни, няма нарушение на скалните образувания, не видяхме следи от палене на огън или взривове, така че няма нарушения в тази връзка", обясни шефката на регионалната екоинспекция Рени Атанасова. При разговори с организатора на снимките станало ясно още, че в пещерата няма да има взривове, тежки машини, стрелба, пироефекти и други силни шумове, които биха застрашили прилепите.

Инспекторите обаче се натъкнали на нарушение - изсичане на храсти и клони близо до входа на пещерата. Именно заради това киноцентърът може да получи глоба, тъй като тези действия не са съгласувани с РИОСВ. От екоинспекцията обясниха, че ще правят проверки и по време на снимките.

Суперпродукцията "Непобедимите 2" е с участието на филмовите звезди Силвестър Сталоун, Джейсън Стейтъм, Брус Уилис, Арнолд Шварценегер, Долг Лундгрен, Жан-Клод Ван Дам. Общо около 500 души се явиха на кастингите за статисти в Плевен и Ловеч.

Природозащитници обявиха, че РИОСВ - Плевен, е издала разрешително за строителство на територията на Деветашката пещера в разрез със Закона за защитените територии и Закона за биологичното разнообразие.

От "Ню Бояна филм" са потвърдили, че имат разрешение за снимане в района на пещерата от екоминистерството.

 

 

Зрелостниците вече наясно и с трудовите си права

 

От тази година завършващите средното си образование вече ще знаят какви са трудовите и осигурителните им права и задължения. Нововъведението в родното образование обхваща 49 училища, които имат последен клас, 115 паралелки или около 3 000 деца в Плевенска област. Идеята (по инициатива на Съюза на българските учители, възприета от Министерството на образованието) е завършващите, които няма да продължат обучението си във вуз, да имат представа какви са правата и задълженията им на трудовия пазар.

Днес (18 ноември) приключва обучението на класните ръководители, а до края на април те ще трябва да предадат знанията си на завършващите гимназисти. Учебното съдържание по трудови и осигурителни права ще се предава в часа на класа. То включва 9 теми и един филм. "BG Север"

 

 

Ученици от ДФСГ "Интелект" са евродепутати за един ден

 

Плевенските деца депутати в Страсбург, сн. личен архив

Плевенските деца депутати в Страсбург, сн. личен архив

24 ученици от ДФСГ "Интелект" днес (18 ноевмри 2011 г. ), за един ден, са европейски депутати в Страсбург, съобщават от училището. Те са включени като участници в програмата "Euroskola Day" и са отпътували по покана на евродепутата от Коалиция за България Кристиян Вигенин. Ръководители на групата са Михаела Карамфилова и Калина Минева.

Заедно с група от около 500 младежи от всички краища на ЕС от 16 до 18 г. плевенските ученици ще имат възможност да заседават като истински евродепутати. Чрез тест, съставен от въпроси на 23-те говорими езика в ЕС, ще участват в заседания на комисии и в пленарни заседания, ще разискват и гласуват резолюции, като разискванията ще се водят основно на английски и френски език. По време на първото заседание в пленарна зала един ученик от всяка група ще представи своето училище и страна с едноминутно изказване от главната трибуна.

Участниците са преминали сериозна подготовка по актуални въпроси от европейското настояще и бъдеще, допълват от училището. Темите, по които ще дискутират на английски език със свои връстници от цяла Европа, са: "Мястото и ценностите на Европа в света", "2011 г. - Европейска година на доброволческата дейност", "Околна среда и възобновяеми енергийни източници", "Свобода на информацията и гражданската култура", "Демокрация и гражданство" и др.

В края на деня всеки участник ще получи сертификат за участието си, подписан от председателя на ЕП. "BG Север"

 

 

Откриха контрабандни цигари в дома на 79-годишна баба

 

В дома на 79-годишна жена в с. Дъбован полицаите са намерили и иззели 23 кутии цигари без акцизен бандерол, различни марки, съобщават от пресцентъра на полицията. Това е станало след проведена специализирана полицейска операция от служители на РУП - Гулянци. Уведомен е районен прокурор при Районна прокуратура - Никопол. Образувано е незабавно производство за престъпление по чл. 234, ал. 1 от НК. Работата продължава разследващ полицай.

В същото време плевенски полицаи на територията на пазар "Тибор" са хванали двама мъже по на 25 г. от с. Буковлък с 43 кутии контрабандни цигари. В храстите били захвърлени още 45 кутии. "BG Север"

 

 

Роберт Абрашев на семинар за деца със зрителни увреждания

 

Плевенският музикант с 11-го-дишната си дъщеря, сн. личен архив

Плевенският музикант с 11-годишната си дъщеря,
сн. личен архив

На втория семинар по проект на неправителствена организация съвместно с фондация "Отворено общество" в партньорство с пловдивската фондация "Нова" бе поканен плевенският музикант Роберт Абрашев. Семинарът се проведе в гр. Ковачевци, а темата му бе "Заедно с мама можем повече". Присъстваха майки с деца със зрителни увреждания, както и майки със зрителни проблеми със здрави деца.

Семинарът имаше за цел да събере родители и деца с такъв проблем, да се обсъди ролята на семейството и държавата за интеграцията на децата със зрителни проблеми; въпросът за професионалната реализация на завършващите специализирано или масово училище; какви са плюсовете и минусите едно дете със зрителни проблеми да учи в масово училище, как се приема то от здравите си съученици; ролята на родителите във възпитанието на здравите деца във връзка с приемането на децата със зрителни увреждания, както и ролята на училищния психолог.

Роберт Абрашев присъстваше на семинара с 11-годишната си дъщеря като съпричастен с проблемите на хората със зрителни увреждания, ангажиран пряко в социалната сфера и като творец, подкрепящ различни инициативи и благотворителни кампании. "BG Север"

 

 

Фирми могат да участват в конкурс за здраве и безопасност при работа

 

21 ноември 2011 г. е крайният срок, в който предприятията, решили да участват в конкурса на Главна инспекция по труда (ГИТ) за здраве и безопасност при работа за 2011 г., могат да подават заявления, съобщават от инспекцията по труда в Плевен. През т. г. наградите отново са посветени на темата на европейската кампания 2010 - 2011 г. - "Поддържай безопасно работното място". В конкурса могат да участват предприятия от всички икономически дейности. Те ще бъдат отличени в три категории - малки, средни и големи. Не могат да участват фирми, които през 2011 г. или през предходните две години са допуснали смъртна злополука или такава, довела до инвалидност. Победителите ще бъдат избрани от специална комисия.

Заявления за кандидатстване могат да се подават и на e-mail: aborisov@gli.government.bg. "BG Север"

 

 

Почитаме паметта на загиналите на пътя

 

Тази година на 20 ноември се почита паметта на загиналите при пътни инциденти. С резолюция на общото събрание на ООН всяка трета неделя на ноември е определен като Световен ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортните произшествия.

По този повод, по идея на областния управител Иван Новкиришки, днес (18 ноември) от 11,00 часа в храм "Св. Николай" ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите при пътни инциденти, съобщават от пресцентъра на губернатора. Поканени са да присъстват представители на държавната и местната власт, полицията и граждани.

В деня на почит отдаваме признание и към хората, които оказват помощ при пътни инциденти - пожарникари, полицаи, лекари, медицински сестри. "BG Север"

 

 

Пожарите стават все повече

 

Продължава тенденцията за увеличаване на пожарите, отчитат в анализа си за октомври 2011 г. от областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" (ОУПБЗН). В сравнение със същия период на 2010 г. се наблюдава голямо увеличаване на пожарите в сухи треви, отпадъци и др., без нанесени материални щети - от 26 на 148. Най-голям брой пожари са възникнали в отраслите жилищно стопанство и дейности на домакинства, транспорт и селско стопанство, а най-честата причина е небрежност при боравене с открит огън.

През октомври т. г. при пожар е загинал един човек, един е пострадал. За същия период на м. г. няма загинали и пострадали. През октомври 2011 г. служителите от ОУПБЗН - Плевен, са извършили 13 комплексни и 117 контролни проверки по изпълнение на предписани мероприятия и спазване на противопожарния режим в обектите. "BG Север"

 

 

Сайтът на НАП спечели наградата на публиката

 

Интернет страницата на НАП спечели наградата на публиката в конкурса "Сайт на годината" в категорията "Публична администрация и неправителствени организации". От началото на годината до сега сайтът на НАП е посетен общо над 8 милиона пъти. За този период от услугите на агенцията чрез интернет страницата са се поинтересували 1,5 милиона уникални посетители. Средно на ден сайтът на НАП се зарежда по 25 000 пъти, а в пиковите моменти - по време на данъчно-осигурителната кампания, уникалните посещения достигат 30 000.

Според статистиката на агенцията най-голям интерес клиентите на НАП проявяват към рубриката "Електронни услуги". Средногодишно в НАП по електронен път постъпват над 40 млн. декларации, което спестява на фирмите и гражданите поне 330 млн. лв. от висене по опашки и път.

Най-голям интерес от фирмите има към услугата за подаване на месечните справки декларации по интернет. Данните на НАП сочат, че ДДС документи по електронен път изпращат над 80% от регистрираните по ДДС търговци. Сериозен е и интересът при подаване на осигурителните декларации образец 1, 3 и 6, като средномесечно по електронен път в агенцията идват по над 3 милиона такива документи. По над 200 хиляди са на месец и уведомленията за сключване или прекратяване на трудови договори, подадени чрез интернет. "BG Север"

 

 

Зов за помощ

 

Често попадаме на призиви за помощ и апели за благотворителност. Понякога дори отделяме нещичко от бюджета си или качваме разни странни постове на стените си в знак на съпричастност, но истината е, че всеки си казва: добре, че не се случва на мен или на някой мой близък. Ето, че се случи на един от нас.

За тези, които го познаваме добре, той е мъжкарче, добър приятел, готин колега, яко шефче, бивш съученик, който ако не дойде на поредната среща, настава невъобразима тъпня, разкошна компания за маса, велик разказвач, влюбено до уши хлапе или просто бате Биби. За други той е разбивач на сърца, нервак, лошо момче и тежък характер - общо взето Пламен е просто един от нас.

Пламен Ганчев е на 32 години, от гр. Плевен, с диагноза рак или сложното наименование СА ЕЗОФАГИ. ХОЛЕЛИТИАЗИС. Има нужда от спешно лечение в Германия, което струва 24 000 евро. Нека го подкрепим в набирането на тези средства, защото Пламен е реален и е един от нас.

Дарителска сметка в EUR:

Alpha Bank

BIC код - CRBABGSF

сметка - BG29CRBA98981030012465

Пламен Митков Ганчев

 

върни се в НАЧАЛО