"BG Север" - брой 41 (26 ноември - 2 декември 2010 г.)

 

ГЛАСОВЕ


 

Футболни фенове искат нов градоначалник на Плевен

 

Не сме хулигани, просто обичаме Спартак, казват непокорните момчета

 

Транспарант с портретите на Найден Зеленогорски и Пламен Николов и надпис Те погребаха 90 г. история бе разпънат в зала Балканстрой по време на баскетболен мачИнна СТЕФАНОВА

Феновете на "Спартак" броят на пръстите на двете си ръце месеците, които остават до кметските избори. На тях те ще подкрепят онзи кандидат, който включи в предизборната си програма задачи за подпомагане на футбола, в частност, и спорта като цяло в Плевен. Привържениците на синьо-белия тим са категорично против сегашната управа и кмета Зеленогорски. Надеждата им е, че нов градоначалник ще помогне на местния "Спартак" да стъпи стабилно на краката си. "През последните години общинари и старейшини не обръщаха внимание на проблемите на отбора", споделят за вестника феновете."Ето защо желанието ни е да привлечем повече хора към каузата, наречена "Спартак". Не искаме да пием повече горчиви чаши. Знаем, че любовта към футболния клуб ни прави по-различни, но и по-силни. Наричат ни "хулигани", "лумпени", казват ни: "Разкарайте се!". Хулите обаче не ни разколебават. Хиляди семейства са живяли в Плевен с духа на синьо-бялата идея, а спортисти от различни поколения са създали онова, в което днес ние се кълнем - "Спартак", категорични са те.

Футболният клуб е създаден през далечната 1919 година. 90 години по-късно - през 2009-а, разформирован.

Гибелта на отбора е предизвестена много преди това. Сагата на синьо-белите продължава и сега. През зимата на 2008 година на сесия на общинския съвет председателят Георг Спартански категорично заявява, че в Плевен има много по-важни за финансиране неща. В бюджета за следващата На този въпрос никой не отговоригодина пари за "Спартак" не са предвидени. Ръцете на клуба са вече извити и през март 2009 година след финансов колапс отборът се разпада и бива изхвърлен в ... "А" окръжна група. През септември същата година общинарите организират най-голямата гавра - на стадион "Белите орли" се играе мач на ветерани, с който се отбелязва 90-годишнината от създаването на футболен клуб "Спартак". Същият, на който скоро преди това те са теглили ножа. Юбилеят протича формално за мъжете в костюми, но у феновете предизвиква носталгия и натрупва справедлив гняв. На откровената подигравка те обаче отговарят интелигентно. Издигат плакат на стадиона, на който с огромни букви е написано: "Какво празнувате без "Спартак"?" Общинарите подминават протестния въпрос с мълчание. Официална реакция няма и на некролога, който феновете закачат на дърво пред общинската сграда. На него е написано: "Скръбна вест. На 90 години почина футболен клуб "Спартак" - Плевен". Край жалейката се събират не само футболни запалянковци. Редом с тях са спортисти - ветерани, футболни деятели, състезатели от вече фалиралия отбор, обикновени граждани. След час пред насъбралите се излиза общински съветник, представител на "Атака". Той казва две думи: "Разкарайте се!" Рамо на безпардонния атакист удря и редови служител на общината. Гневно той започва да нарича хората пред червената сграда "лумпени". Поредната горчива чаша непокорните момчета изпиват на тазгодишната Нова година. На 1 януари Плевен осъмва с транспарант, окачен високо на моста, Жалейка за Спартак имаше пред общинатапод който се минава за ж. к. "Сторгозия". На него е написано:"Честита 2010 без "Спартак". Платното е поставено през нощта, на сутринта вече е свалено. И този пореден удар под кръста обаче не отказва феновете от любимците им в синьо-бели екипи и идеята "Спартак". В официалния сайт на клуба те поставят водещо мото, което в едно изречение казва всичко: "Опитаха се да ни убият, но това ни направи по-силни!". Като клетва звучи и изречението под мотото: "Спартак" (Плевен) завинаги!". Съчиняват и песен - без литературно-музикални качества, но пък любима: "Спартак (Плевен )/ ние за тебе ще умрем/ ти си в нашите сърца/ най-велик си на света..."

Феновете знаят наизуст историята на любимия "Спартак". Без засечки могат да изброят годините на възход и успехи или имена на утвърдени плевенски футболисти. През 1957 и 1958 г. отборът е финалист за националната купа, не без гордост припомнят те. През 1958-а се окичва с бронзови медали. На "Спартак" е отредено десетото място във вечната ранглиста на България по футбол. Отборът има записани в биографията си над 1 000 мача и е участвал 38 пъти в първенството на "А" група. Такова постижение в историята си няма нито един друг отбор от Северна България. Вкарани са 1 119 гола. Футболистите с най-много мачове за Спартак в "А" група са Пъшо Димитров -301, Красимир Лазаров - 252, Сашо Върбанов - 250. С най-много голове са Пламен Гетов - 108, Сашо Върбанов - 75. Общопризнато от плевенчани е майсторството в играта на Благой Кръстанов, Цветан Кръстев, Павел Челестинов, Спас Попов, Мартин Камбуров, Никола Пърчанов, Цветан Петракиев, Стефан Величков, Благовест Петков, Красимир Бислимов, Ивайло Петков, Мартин Подвързачов, Димчо Ръждев, Даниел Островски, Тодор Барзов и много други. Футболните фенове знаят и друго - по време на най-големите успехи на "Спартак" на стадиона в Плевен са се стичали по 30 - 35 хиляди зрители - нищо, че на него има 22 хиляди Феновете преди... седящи места. С десетки повече в сравнение със сега са били и феновете - над двеста. Фенклубът е бил официално регистриран, а агитката е неизменно с отбора. Сега на момчетата безспорно е по-трудно. Отборът удря дъното след фалита през 2009-а. Вместо в "А" или "Б" групите, той е принуден да се състезава в "А", но... окръжна футболна група. С футболистите отново има агитка. Тя обаче е поизтъняла като бройка - ядрото е от тридесетина човека. Остават най-страстно привързаните, но и най-хулените. "Понякога ни писва да ни имат за хулигани", казват те. "Ние искаме само да покажем на останалите, че обичаме "Спартак", зрелищната хореография на знамената и факлите, феерията от цветове и шума от гръмки скандирания." И така, кълнат се феновете, ще е до 2019-а. Тогава ще бъде отпразнувана 100-годишнината на футбола в града. Надеждите са, че Плевен ще е с отбор в "А" Професионална футболна група.

Сега обаче феновете очакват с нетърпение новата година. През сезон 2010 - 2011 "Спартак" (с новото име "Спартак 1919") е в Северозападна "В" група. Крачката нагоре за тях е добра, но в никакъв случай не означава сериозно оттласкване от дъното. За клуба от общината тази година не е отпуснат и лев. С празни ръце по всяка вероятност ще останат футболистите и през следващата финансова година. Феновете обаче са запомнили думите на спартаковец, отишъл да ги поздрави след трудно спечелени точки: "Да правим победи без вашата подкрепа у дома или като гости е трудно - знае го всеки спортист. Благодарим ви за подкрепата!". Момчетата от агитката не забравят и друго - духът се поддържа като огъня. Един въглен да има, той може отново да пламне...

 ...и сега

Един от привържениците:

 

Срамно е да играем със села, по-малки от плевенски квартал

 

- Какво обещаваше екипът на Зеленогорски?

- По време на предизборната кампания преди доста години екипът на сегашния кмет обещаваше да помогне за завръщането на "Спартак" в "А" група. Казваше се, че ще се направи необходимото за подобряване на спортните бази, свързани с всички спортове, не само с футбола. Вече дванадесета година нищо от обещаното не е направено.

- Прилича ли на град като Плевен да няма футболен тим в елитна група?

- Срамно е, не само не му прилича. В миналото "Спартак" се е борел с "Левски" и ЦСКА за медали, сега се състезава със села, по-малки от плевенски квартал. Ще дам пример с Враца и Монтана - къде са техните отбори и какви са стадионите им?

- Някой би опонирал - пари няма, а и футболните двубои посещават шепа зрители...

- Плевенчани наистина са разочаровани, но не само от футбола, който гледат, а и от управниците ни. На мачове отиват максимум 100 - 200 човека. Състоянието на стадион "Пленвен" е трагично, той плаче за основен ремонт. Общинарите и това не направиха. Нека припомня, те наскоро отново даваха обещания. Обещаваха на "Спартак 1919", че ще му помагат. И това не изпълниха.

- Справедливи ли са упреците на феновете към управниците на Плевен?

- Сред феновете, макар и останали малко сега в сравнение с годините на силен футбол в Плевен, има много интелигентни момчета - студенти, лекари, ученици. Агитката има свое лице, своите мечти, радости и разочарования. Феновете не са доволни от направеното за любимия им спорт и е нормално да изказват на висок глас онова, което мислят. Това не са поройници и наркомани, както често ги наричат, а открити и прями хора. Това са мъже и тийнейджъри, които милеят за футбола.

(Интервюираният фен помоли да не споменаваме името му, тъй като се притеснява за работното си място)

 

 

върни се в НАЧАЛО